Antiikki ja Taide -lehden ensimmäinen numero ilmestyi kesällä 2013. Lehti on saanut loistavan vastaanoton niin tilaus- kuin irtonumeromyynnissäkin. Antiikki koko laaja-alaisuudessaan on lehden keskeisintä sisältöä ja runsaasti palstatilaa saavat suomalaiset taideaarteet, taidekeräilijät ja mesenaatit. Antiikki ja taide avautuu myös jokaiselle Suomen historiasta kiinnostuneelle.

Taidetta hukkalasista

– Hukkalasin avulla pystyn parhaiten sekä taloudellisesti että ekologisesti toteuttamaan visioitani, Sauli Suomela sanoo.

Lasin työstäminen kuluttaa energiaa, käytetäänhän siinä kovaa kuumuutta.

– Tämä on yksi syy siihen, että haluan käyttää töissäni pinttiä eli hukkalasia, taiteilija Sauli Suomela sanoo.

– Hukkalasi menisi pahimmassa tapauksessa muuten kaatopaikalle. Nyt vaihtoehtona on aikaansaada siitä jotakin kaunista ja arvokasta, mikä myös on omiaan viemään kestävän kehityksen viestiä edelleen.

Suomelan hyödyntämä hukkalasi on peräisin Iittalan lasitehtaalta, joka myös itse valmistaa uusiotuotteita sataprosenttisesti kierrätetystä lasista.

– Jos minun pitäisi hankkia töihini uutta sertifioitua lasia, se tulisi liian kalliiksi, koska tarvitsen niihin paljon materiaalia. Hukkalasin avulla pystyn parhaiten toteuttamaan visioitani, Suomela sanoo.

KIERRÄTYS TAITEESSA

Kierrätys ei ole taiteessa uusi ajatus. Taiteilijat ovat pitkään hyödyntäneet töissään monenlaista tavaraa. Pois heitettävästä materiaalista on luotu jotakin uutta, hienoa ja kaunista.

– Kierrätys on nouseva trendi. Se näkyy myös omissa töissäni, joissa alkuperäinen materiaali kuitenkin katoaa. Niissä on saattanut olla vaikkapa lasitehtaan laadunvalvonnassa karsittuja mariskooleja. Itse lopputuotteessa niitä ei kuitenkaan enää näy. Teos on muuttanut muotoaan täysin. 

– Teen harvakseltaan vain muutamia töitä vuodessa, joten tässä mielessä toimintani ekologinen merkitys maailmalle on lopultakin aika vähäinen. Mutta viesti on vahva.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 5/2021!

Rakas ja rasittava

– Elämäni Timon kanssa oli parhaimmillaan todella huikeaa, Marjatta Sarpaneva kertoo. Kuva: Stig Bergström

Marjatta Sarpanevan elämä taiteilijan rinnalla

Marjatta Svennevigin ja Timo Sarpanevan ensikohtaaminen tapahtui lokakuun alussa 1960.

– Olin tuolloin 16-vuotias ja olin saanut edellisenä kesänä työpaikan Mainostoimisto Erva-Latvalan lähettityttönä, jonka tehtävänä on viedä kansioita ja kirjekuoria mainostoimiston asiakkaille eri puolille kaupunkia, Marjatta Sarpaneva kertoo. 

– Sinä päivänä satoi. Sateen varalta minulla oli viisi vuotta aikaisemmin isältä syntymäpäivälahjaksi saamani sateenvarjo, joka oli jo käytössä hieman kulunut.

– Kasarmikatua pitkin kävellessäni tunsin yhtäkkiä jonkun tuijottavan minua. Vaistosin sen heti. Asuimme tuohon aikaan levottomassa Kalliossa ja olin oppinut olemaan jatkuvasti varuillani. Nuoren tytön näkökulmasta katsottuna miehet olivat pääsääntöisesti vaarallisia.

Marjatta joudutti kulkuaan, mutta askeleet hänen takanaan vaan tihenivät ja Marjatta tajusi jonkun juoksevan häntä kiinni. Juuri ennen Rikhardinkadun kulmaa eteen pyörsi mies, joka alkoi tuijottaa nuorta naista suoraan kasvoihin. Mies kuitenkin punastui samalla hetkellä hiusmartoaan myöten eikä tuntunut saavan sanaa suustaan.

Lue lisää Antiikki ja taide lehden numerosta 4/2021!

Taivaallisia maisemia

Pjotr Balasov: Keisari Aleksanter i II vierailulla Valamossa 28. kesäkuuta 1858, öljy kankaalle. Kuva: Valamo

Venäläiset mestarit Laatokan Valamossa

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä. Nyt Valamossa voi sieluaan ravita myös venäläisten mestarien taiteella, sillä siellä on vuoden 2022 loppuun saakka esillä näyttely Taivaallinen maisema -venäläisiä mestareita Laatokan Valamossa.

Valamon luostarin näyttely Taivaallinen maisema – venäläiset mestarit Laatokan Valamossa esittelee luostarin taidekokoelmaan kuuluvan 1800-luvun venäläisen maisemamaalauksen kokonaisuuden, joka kuvaa Laatokan Valamon maisemia monipuolisesti ajan maisemamaalauksen tyylivirtauksia heijastaen. Tässä laajuudessa kokoelma ei ole ollut esillä koskaan aiemmin Suomessa.  Kokoelma syntyi, kun kuuluisan Pietarin taideakatemian opiskelijat vierailivat 1800-luvun puolivälissä ja jälkipuoliskolla kesäisin maalaamassa Laatokan Valamossa ja lahjoittivat luostarille teoksiaan saamaansa täysihoitoa vastaan.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 3/2021!

Barokista jugendiin

Markku Ellala tunnustautuu rojalistiksi. Hän vastaanottaa vieraansa työhuoneessa asianmukaisesti pukeutuneena.

Entisöijä Markku Ellala elää kuin kuningas palatsissaan

Kun 1800-luvun empiretyylissä ihailtiin värityksessä kultaa ja Napoleonin mahtivallan aikana tummaa vihreää ja syvän punaista, Skandinaviassa harmaat sinertävät sävyt olivat tyyliin kuuluvia ja arkkitehtuuri suoraviivaista. Barokki suosi mahtipontisuutta ja koristeellisuutta. Rokokoo tavoitteli mukavuutta ja suosi kaarevia epäsymmetrisisiä aaltoilevia S- kirjaimen muotoja sekä pastellisävyjä. Jugendille oli ominaista linjakas usein joutsenkaulaornamentti ja jäykähkö muotoilu. Ornamentiikka noudatteli usein luonnon aiheita, kukkia, eläinaiheita.

Villan Royalin eteinen edustaa jugendia, ruokasali edustaa 1600-luvun barokkia ja viereinen sali 1700-luvun rokokoota. Isoimmassa noin 80 neliön salissa klassismia on esillä ranskalaisen venäläisen ja pohjoismaisen empiren eli kustavilaisuuden muodossa. Tyylit paljastuvat koristeissa ja huonekalujen muodoissa täysin puhtaina muotoina.

 Markku ja Sirpa Ellala  elävät omaa unelmaansa kuninkaallisessa kartanossaan. Noin 40 vuoden aikana kerätyt kokoelmat ovat villan kalustuksena. Useat vitriinit kätkevät sisäänsä lasin taakse jopa yli 300 vuotta vanhaa kansainvälistä posliinia.

– Olemme vaimoni kanssa aina olleet intohimoisia antiikin keräilijöitä. Villa Royalin salit on kalustettu aidolla antiikilla, tosin jotakin on myös valmistettu uustuotantona, minkä aina kerromme kävijöillemme, Suomen eturivin sisustussuunnittelijoihin kuuluva Markku Ellala sanoo.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 2/2021!

Tove Janssonin äiti piirsi 200 suomalaista postimerkkiä

Signe Hammarsten Jansson työpöytänsä ääressä. Kuva: Per Olov Jansson/Postimuseo

Arjen hienoa grafiikkaa

Postimuseon kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila on laajalti perehtynyt Signe ”Ham” Hammarsten Janssonin uraan postimerkkien suunnittelijana. Hän on laatinut seikkaperäiset tekstit museossa keväällä avattuun Hamin postimerkkitaidetta esittelevään näyttelyyn, joka on myös verkossa nähtävissä.

Suunnitteli myös addresseja

– Signe Hammarsten Jansson oli erittäin merkittävä postimerkkitaiteilija. Hän on myös piirtänyt eniten postimerkkejä Suomessa. Ham suunnitteli uransa aikana kaikkiaan lähes kaksisataa erilaista postimerkkiä sekä niiden lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia ehdotuksia annettuihin aiheisiin. Täällä museossa meillä on Hamilta laajat aineistot, Mattila kertoo.

Vuonna 1924 Ham aloitti Suomen Pankin Setelipainossa osa-aikaisena piirtäjänä. Aluksi hän suunnitteli osakekirjoja, obligaatioita ja adresseja. Sittemmin hän ryhtyi myös postimerkkien suunnittelijaksi. 1950-luvun puoliväliin asti hän suunnitteli yksin lähestulkoon kaikki suomalaiset postimerkit. Myöhemmin ilmaantui sitten muitakin tekijöitä.

– Postimerkin suunnittelu eteni siten, että ensin oli olemassa aihe, josta haluttiin tehdä postimerkki. Aiheen pohjalta syntyi ehdotuksia, joista lopullinen postimerkki valittiin.

Lue lisää Antiikki ja Taide -lehden numerosta 1/2021!

Himmeli on design-esine

Himmeli on mielentila, jonka tekemisessä prosessi on yhtä tärkeä kuin lopputulos. Eija Koski korostaa, että himmeli on paljon enemmän kuin perinteinen suomalainen joulukoriste. – Se on design-esine, ajan ja tilan taidetta.

Himmelisti Eija Koski arvostaa olkia

Mustasaaressa, Martoisten kylässä, lähellä Vaasaa asuva himmelisti Eija Koski on tehnyt himmeleitä 28 vuotta, ensin harrastuksena, sitten työnä. Edelleen hän löytää himmelin tekemisestä ja sen tuloksista uutta ja ihmeellistä.

– Himmeli on minulle universaalin kauneuden symboli, hän sanoo.

– Joulun aikaan tätini luona vieraillessani maalaistuvan katosta riippui olkinen himmeli. Se liikkui hiljalleen ilmavirrassa. Aikuiset puhuivat. Minä vain tuijottelin himmelin liikehdintää. Se pysäytti ja lumosi. Lapsuusmuistonsa innoittamana Koski lähti himmelikurssille ja aloitti monipolkuisen perehtymismatkansa himmelin historiaan. Kirjallisuuden ohella museot, erityisesti Pohjanmaan museo Vaasassa sekä vanhat postikortit tarjosivat hänelle lähdeaineistoa.

– Me suomalaiset olemme unohtaneet, että joulukuusi ei ole ollut kotiemme joulun keskipiste kuin vasta satakunta vuotta, sitä ennen se oli himmeli, Koski kertoo. Tutkimusmatkallaan himmelien historiaan hänelle myös selvisi, että himmeli ei ole suomalainen keksintö, vaan universaali asia.

– Olki- ja korsityöt ovat vanhimpia käsityötekniikoita ympäri maailman. Ei mitään uutta auringon alla: Nykyään olki- ja korsityöt ovat trendikkäitä sekä meillä että maailmalla

Hän korostaa, että himmeli on paljon enemmän kuin perinteinen suomalainen joulukoriste.

– Se on design-esine, ajan ja tilan taidetta.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 6/2020!

Harvinaiset teokset esillä Suomessa

Vincent van Gogh. Tuulimyllyjä Dortrechtissa.1881. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink

Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlavuoden huipentaa poikkeusoloissa avautuva Vincent van Goghin (1853–1890) näyttely Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi. Kyseessä on Didrichsenille taloudellisesti museon kaikkien aikojen suurin satsaus.

Tie taiteilijaksi on toistaiseksi laajin Suomessa nähty Van Goghin teosten kokonaisuus ja ensimmäinen yksinomaan Van Goghin taidetta esittelevä näyttely. Näyttelyssä nähdään 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886 sekä kaksi öljyvärimaalausta vuosilta 1887 ja 1890.

Näyttelyn ytimen muodostaa valikoima taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta.

Näyttelyssä nähdään myös kaksi öljyvärityötä: Suomen ainoa Van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 5/2020!

Olohuoneen keskipisteet

1800-luvun lopun puhelimet olivat koristeellisia. Näyttelyn vanhat puhelimet ovat peräisin Huittisten puhelinyhdistyksen kokoelmasta.

Puhelin ja radio olivat merkki varakkuudesta

Suomalaiset ovat aina olleet puhelinkansaa. Vain 18 kuukautta sen jälkeen kun puhelin patentoitiin Yhdysvalloissa vuonna 1877, Helsinkiin rakennettiin ensimmäinen puhelinlinja. Puhelinlinjat yleistyivät nopeasti ja vuonna 1908 Suomessa oli jo yksi puhelin kahtakymmentä ihmistä kohden.

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseossa on esillä 1800-luvun lopun puhelinkeskuksia ja puhelinkoneita, joista osaa on käytetty ahkerasti vielä 1900-luvun loppupuolellakin.

– Suomessa käytettiin käsivälitteistä puhelinverkkoa yleisesti 1950-luvulle asti ja vasta vuonna 1972 automatisoitiin viimeinen käsivälitteinen yleisölle tarkoitettu verkko. Vanhat puhelimet ovat kuitenkin säilyneet sisustusesineinä ja käytössäkin aivan viime vuosikymmeniin asti. Aikojen saatossa niitä on esimerkiksi kunnostettu toimimaan kiekkovalitsimilla, kertoo Petäjäveden Viestilaitemuseon Tukiyhdistys ry. sihteeri Esa Salldén.

Puhelinyhdistyksistä valtion verkkoon

Aluksi puhelimet toimivat paikallisissa verkoissa, paikallisten puhelinyhtiöiden kautta. Puhelimia oli vain rikkaimmissa taloissa: esimerkiksi Petäjävedellä puhelin löytyi vain pappilasta, pankinjohtajalta ja nimismieheltä. Kun puhelimet yleistyivät, rikkaat talot uusivat laitteitansa ja myivät käytetyt eteenpäin muille linjaan liittyneille taloille. Siksi esillä olevat puhelimet ovat osittain hyvinkin kuluneita, vaikka niiden viimeistelty muotokieli on vielä hyvin nähtävissä.

– Aina 1950-luvulle saakka niin Petäjävedellä kuin useimmilla muillakin pienemmillä paikkakunnilla oli oma puhelinyhdistys. Valtion puhelinlaitokseen yhtymiseen saakka  piti jokaisen puhelimen haluavan itse vetää korpeen puhelinlinja ja ostaa oma puhelinkone, koska pienillä puhelinyhdistyksillä ei ollut varaa eikä väkeä näitä hommia hoitamaan, Salldén jatkaa.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 4/2020!

Laulua yli rajojen

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano rakastaa musiikkia

Haastattelua tehtäessä oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano nauttii kahvia Siuntion-kotinsa terassilla luonnon rauhassa korkeiden kuusipuiden suojassa. Korona-virus on siirtänyt Kansallisopperan suurproduktion Richard Wagnerin Valkyyrian harjoitukset syksyyn.

– En ole ihminen, joka jää kovin pitkäksi aikaa möyrimään murheen alla. Totta kai päällimmäisenä on huoli toimeentulosta ja selviämisestä, mutta kun nykyinen elämänmuotoni on sellainen, että asun perheeni kanssa maaseudulla metsän keskellä päättyvän tien päässä puiden syleilyssä, voin todeta minulla olevan täällä suorastaan tavattoman hyvä olla. Täällä on myös loistavat harjoitteluolosuhteet. Voin laulaa milloin tahansa toisin kuin kollegat, jotka asuvat kerrostalossa, jossa on tietyt säännöt. Harjoittelun lomassa olen myös valvonut pian 12 vuotta täyttävän poikani Aleksanterin
etäkoulunkäyntiä mieheni ollessa ihan oikeissa töissä. Ja kun ilmat ovat tällaiset, on kiva istua ulkona terassilla ja kuunnella lintujen konserttia.

– Uskon nykyisen asumismuotoni olevan syy siihen, etten ole näinä aikoina tuntenut ahdistusta. Hyvänä puolena on ollut totaali pysähtyminen. On ollut aikaa itselle ja perheelle. Olemme tehneet yhdessä risuhommia ja metsäretkiä. Mukanamme on ollut villakoiramme Carlos, joka myös laulaa mielellään.

Johanna Rusanen-Kartano kertoo olleensa aikaisemmin kärsimätön ihminen, mutta vuodet ovat opettaneet rauhoittumaan.

– Jokainen työtehtävä on tuonut mukanaan uusia haasteita etenkin nyt, kun olen alkanut laulaa valtavan isoja rooleja, Wagnerin sankarittaria. Niiden opettelu on vaatinut aivan uudenlaista asennoitumista työhön. Tämä on edellyttänyt kärsivällisyyttä ja asennetta ottaa pala kerrallaan, enempää kuin ei pysty nielemään. Nyttemmin olen alkanut myös opettaa uusia laulajia ymmärtämään hitaan etenemisen ja kirjavan rakentamisen merkityksen.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 3/2020!

”Tanssissa on koko elämä”

La Diva –tanssiteostaan Jorma Uotinen esitti 60-vuotiaana osana 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Kymmenen tuolia nousi helposti käsivarsille. Kuva: Liisa Nojonen

Jorma Uotisen seitsemännen kerroksen töölöläisasunnon iso ikkuna antaa pitkälle alas Runeberginkatua. Näkymä sopii avarasti maailmaa katselevalle, moneen suuntaan antautuvalle tanssitaiteilijalle. Uotinen ottaa päivittäin valoisassa asunnossaan muutaman tanssiaskeleen. Kodissa on oma rauha, mutta vieressä virikkeellinen kaupungin syke.

Uotinen esittää parhaillaan Presidentti Urho Kekkosen roolia Uotinen Goes Kekkonen -teoksessa Tamminiemen museossa. Muun muassa Kekkosen henkilökultin syntymistä tutkailevan teoksen maaliskuun ja syyskuun esitykset myytiin loppuun ja loput keväältä peruutetut esitykset on siirretty syksyyn. Uotinen tuntuu sopivan Kekkosen rooliin kuin nakutettuna. Samaa näköä ja olemusta on, mutta yhdennäköisyys rajoittuu Uotisen mielestä lähinnä kaljuuteen, silmälaseihin ja yli 180 senttimetrin pituuteen. Ruumiinrakenne miehillä on varsin samanlainen.

– Kekkosella oli ihan loppuvuosiin asti hyvä ryhti. Hänen pojantyttärensä Tea Kekkonen oli katsomassa esitystä ensi-illassa. Hän sanoi, että Suomessa on ollut kaksi ryhdikästä miestä – hänen isoisänsä ja Uotinen.

– Saattaa olla, että luonteessakin on jotain yhteneväisyyksiä, mutta kun en tuntenut Kekkosta, ja kaikki perustuu vaan siihen, mitä on kirjoitettu, niin en vedä itse liian pitkälle tämmöisiä johtopäätöksiä, Uotinen naurahtaa vertaukselle myös luonteiden samankaltaisuudesta.

Teatterinäyttämöön verrattuna poikkeuksellinen esityspaikka tekee teoksesta Uotiselle harvinaislaatuisen ja vaativan. Museotilassa pitää huomioida monta asiaa, kuten että joihinkin esineisiin ei saa koskea, ja tilaan mahtuu vain 30 katsojaa kerralla.

Kevään Talentin suorat lähetykset jatkuvat televisiossa, mutta konsertit Tampereen Komediateatterissa ja Porin Rakastajat -teatterissa sekä Unkarin festivaaleilla sekä Senioriliiton Rohkeasti seniori -kampanja on kaikki siirretty syksyyn. Pysyvä ”pesti” on Unicefin Hyvän tahdon lähettilyys, missä tehtävässä muun muassa kenttämatkat apua saaneisiin Vietnamiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan ovat jääneet mieleen.

– Tekemistä on sopivasti, koska minulle täytyy jäädä myös vapaapäiviä, jolloin en suorita mitään.

Lue lisää Antiikki ja taide -lehden numerosta 2/2020!