Lämminhenkinen ja odotettu Kissafani välittää asiatiedon lisäksi kissoihin liittyvää tunnepuolta. Upeat värikuvat sekä perusteelliset rotukissaesittelyt ovat saaneet hyvää palautetta lehden asiantuntevilta lukijoilta. Heidän joukossaan on niin kissaharrastuksen vasta aloittaneita kuin pidemmälle edenneitä näyttelykonkareita ja kasvattajia.

Päihteiden käyttö taakse jäänyttä elämää

”Siinä se oli kämmenellä ja oli ihan tyytyväinen. Muistan kun sisko sanoi, että siinä on sinulle kissa, jota täytyy hoivata ja josta täytyy kantaa huolta.”

Kissa auttoi pahimman yli

Mustalla maatiaiskissa Lululla on iso rooli Jutan elämässä. Lulu auttoi emäntänsä pois huumehouruisesta elämästä.

Keski-Suomessa asuva 25-vuotias Jutta uskoo, että ilman Lulua hän ei olisi selviytynyt.

– Kun oli pahimmassa mahdollisessa kunnossa, pienen kissan läheisyys, pehmeys ja pohjaton ystävällisyys oli parasta mahdollista lääkettä. Kun oli melkein asunut katuojassa, ja sen jälkeen sai sekä katon pään päälle että oman kissan, se oli jo iso askel kohti paranemista.

Kun Jutta muistelee muutaman vuoden takaista aikaa, hän sanoo joutuvansa miltei paniikkikohtaukseen.

– Oli se niin hurjaa aikaa. Ekana aamulla aina mietti, että koska saisi päivän ensimmäisen annoksen. Mikään muu ei kiinnostanut; ei perhe, vanhat kaverit, opiskelu, tulevaisuus. Vaan hepo ja sen tuoma olotila.

Mutta sitten kaikki muuttui.

– Kun oli pakko. Muuten olisi lähtenyt henki, Jutta kuittaa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2020!

Mäyyy! Mie olen selviytyjä ja Sisu Sisutar!

Miun motto: Sisulla selviät mistä vaan.

Misse Universum 2020

Haminassa asuva 45-vuotias Mari Peippo kertoo rakastavansa kaikkia eläimiä, mutta kissojen olleen aina erityisen lähellä sydäntään.

– Ensimmäinen kissani eli Kisu-Nokinenä eli melkein 13-vuotiaaksi, se kuitenkin sairastui vakavasti ja jouduin päästämään sen sateenkaarisillalle. Siitä neljän viikon kuluttua mieheni kuoli. Näiden tapahtumien jälkeisessä tuskassa ja surussa ajattelin, etten koskaan enää pysty ottamaan uutta kissaa. Mutta sitten ystäväni kertoi kissanpennusta ja sen nähdessäni rakastuin heti. Viivi-kissa täytti nyt kesäkuun alussa yhdeksän vuotta.

Viivin ollessa parin vuoden ikäinen Peippo oli harkinnut sille kaverin hankkimista.

– En kuitenkaan edistänyt asiaa. Onneksi, sillä Sisu oli tulossa täysin yllättäen elämäämme. Oli jotenkin aivan itsestään selvää, että Sisusta tulee minun kissani ja Viivin kaveri, toteaa Peippo.

Takkuturkki pakkasessa

Oli ollut hirmuisen kylmä iltapäivä 13.1.2016.

– Lähdin vanhempieni kyydillä käymään ruokakaupassa. Tullessani ulos kaupasta jostakin hämärästä juoksi villieläintä muistuttava takkuinen otus ohitseni. Tajutessani tuon otuksen olevan kissanpentu juoksin hädissäni sen perään.

– Takkuturkki piiloutui peloissaan kaupan takapihalla olleiden sinisten konttien alle, hiivin lähemmäs ja näppäsin kuvat pikkuisesta. Laitoin kuvat Facebookiin siinä toivossa, että omistaja löytyisi, mutta näin ei käynyt. Pakkanen kiristyi päivä päivältä, pahimmillaan sitä oli lähes -30 astetta.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2020!

Vuoden 2019 sankarikissat

Kitty, Naava ja Miu

Suomen Kissaliitto ry myöntää vuosittain sankarikissan arvonimiä kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut tai vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Vuosittain hakemuksia tulee keskimäärin kolmesta viiteen. Sankarikissa voi olla rekisteröity rotukissa tai myös kotikissa.

Ensimmäiset Sankarikissat valittiin vuonna 2014.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2020!

Turvasiru myös kissoille

Mikrosiru voidaan laittaa kissalle myös esimerkiksi rokotuskäynnin yhteydessä.

Sirun avulla kadonnut lemmikki pääsee kotiin

Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista vain noin joka neljäs haetaan takaisin omaan kotiinsa, kun taas koirista yhdeksän kymmenestä. Kotiin palautumattomista eläimistä osa päätyy paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin etsimään uutta kotia, mutta osa eläimistä lopetetaan, kun lain edellyttämä 15 vuorokauden hoitovelvoite on täyttynyt.

Kun eläimeltä löytyy mikrosiru, jonka avulla omistajan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät rekisteristä, omistajaan saadaan yhteys nopeasti, ja eläin pääsee takaisin kotiin.

– Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos sillä olisi mikrosiru ja ajantasaiset omistajan yhteystiedot rekisterissä. Todellista lukua on mahdotonta saada selville, mutta asia koskee todennäköisesti lukuisia eläimiä joka vuosi, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Varmaa on kuitenkin se, että tunnistusmerkintä nopeuttaa eläimen palautumista kotiinsa.

– Mitä nopeammin eläin palautuu kotiinsa, sen parempi eläimelle, mutta myös omistajan kukkarolle. Eläimen löytöeläintalossa viettämät yöt veloitetaan lemmikin omistajalta sen takaisinluovutuksen yhteydessä.

Kampanja kiertää pitkin Suomea

SEYn ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummien rahoittaman Turvasiru tutuksi -kiertueen tavoitteena on nostaa esille lemmikkien tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin tärkeyttä ja tarpeellisuutta.

Kiertueen aikana koulutetaan uusia turvasiruttajia, ja siruttomien lemmikkien omistajilla on mahdollisuus tuoda lemmikkinsä sirutettavaksi tavallista edullisempaan hintaan.

Lue lisää Kissafanin numerosta 2/2020!

Kissakin osaa surra ja ikävöidä

Kun oma kaveri kuolee, kissallakin on ikävä.

Kukkatipoista tai homeopatiasta apua

Kissat ovat herkkiä eläimiä, jotka reagoivat helposti niiden elämään vaikuttaviin muutoksiin.

Kissa voi olla hämillään muutosta uuteen kotiin, laumatoverinsa katoamisesta tai perheenjäseniin liittyvistä muutoksista.

– Kissa voi mennä ihan tolaltaan jopa siitä, että yksinäinen omistaja alkaa seurustella ja kotona alkaa käydä uusi ihminen, tietää luontaishoitaja Anna Multanen.

Kissalla on yhtä lailla surun tunteita kuin meillä ihmisilläkin. Yleensä kissan tunteet näkyvät sen käytöksessä. Se voi olla apeampi, saattaa vaikuttaa vetäytyvältä tai kiukkuiselta.

– Selkeä merkki on, jos kissa lakkaa syömästä. Silloin tilanne on jo tosi vakava, Multanen muistuttaa.

– Kissat voivat viestittää omia tunnetilojaan, esimerkiksi ahdistusta, merkkaamalla eli pissaamalla muualle kuin hiekkalaatikolle.

Surevaa kissaa voidaa auttaa

Yksilöissä ja kissojen välisissä suhteissa on eroja, riippuen siitä, miten läheisiä kissat ovat olleet toisilleen.

Mutta jos vaikkapa sisaruksista, jotka ovat olleet pienestä pitäen yhdessä, toinen kuolee, on se todella merkittävä asia toiselle.

– On myös kissoja, jotka kiintyvät enemmän ihmiseen kuin toiseen kissaan, jolloin sitä ei kovin paljon haittaa, jos toinen kissa katoaa. Se riippuu niin paljon kissojen välisestä suhteesta.

Lue lisää Kissafanin vuoden ensimmäisestä numerosta 1/2020!

Miska kaunein nuori kissa

Siperiankissa Miska eli WW19 Felis Felicis Hammer to Fall JW. Kuva: Tiina Kajoranta

Suomeen neljä Maailman voittaja -titteliä

Ihmisrakas siperiankissa Miska on yksi voittajista.

Yhdeksän kuukauden ikäinen Miska asustaa Tiina Kajorannan ja Pasi Urpiolan kotona.

Miska on jo perheen toinen Maailman voittaja, sillä pariskunnan oma kasvatti Lumikissan Nopsajalka eli Veeti kehräsi saman tittelin vuonna 2017 Hollannissa.

Kajoranta ja Urpiola ovat ahkeria Maailman voittaja -näyttelyn kävijöitä, sillä Saksan näyttely oli jo perheen kymmenes Maailman voittaja.

– Tosin itse olen joutunut jättämään yhden väliin, mutta mies olikin silloinkin, Tiina kertoo.

Maailman voittaja onkin aina vuoden kohokohta.

– Olihan se taas upeaa, kun paikalla oli 1 500 kissaa. Suurin osa niistä oli Euroopasta, mutta kyllä siellä oli kissoja muun muassa Brasiliasta ja kauempaakin.

Slovakian tuonti

Tiina kertoo, että heille tuli ensimmäinen siperiankissa 20 vuotta sitten, jolloin Suomessa oli rodun edustajia vain alle 30.

– Kun mietimme rotua, halusimme puolipitkäkarvaisen ja alusta lähtien oli selvää, että rodun, joka ei ole kovin jalostettu vaan enemmänkin peruskissan näköinen.

Kasvatustoimintaa pariskunta on harrastanut FIN*Lumikissan -kasvattajanimellä vuodesta 2001, jolloin syntyi ensimmäinen Lumikissan-pentue.

Miska on muuttanut perheeseen Slovakiasta, mutta sen sukulinjoista kuuden polven takaa löytyy perheen ensimmäinen kissa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 6/2019!

Saako kissa ulkoilla vapaana?

Vapaana liikkuvat kissat ovat alttiita lukuisille vaaroille.

Kimurantti aihe, johon on vaikea vastata

”Vapaana kissa elää onnellisempaa elämää.” ”Kyllä maatiaiskissa pitää itsestään huolen.”

Nämä usein kuullut sanonnat jakavat kissaihmiset kahteen koulukuntaan, niihin, jotka päästävät huoletta kissansa ulos ulkoilemaan yksin sekä niihin, jotka ovat ehdottomasti sitä mieltä, ettei kissaa saa päästää vapaana ulos.

Eläinsuojelijat kehottavat ajattelemaan asiaa kissan turvallisuuden kannalta. Vapaana kulkeva kissa altistuu itsekseen liikkuessa lukuisille vaaroille.

Järjestyslaissa on koirakuri-pykälä, joka koskee myös kissoja. Kissan pitäminen taajamassa ei ole yksiselitteisesti kiellettyä, mutta omistaja on vastuussa siitä, missä kissa kulkee ja mitä se tekee.

Esimerkiksi kuntopoluille, lasten leikkipaikoille tai yleisille uimarannoille kissoilla ei ole menemistä. Eikä naapurin tontille. Ristiriita syntyykin siitä, ettei kisaa pysty opettamaan pysymään omalla tontilla.

Kissat valjaissa

Marjatta Savelalla on ollut kissoja lapsesta lähtien, niin rotukissoja kuin maatiaisiakin.

Kissansa Savela on ulkoiluttanut aina valjaissa.

– Pelkään, että muuten ne olisivat jääneet auton alle, eläinrakas Savela perustelee.

– Aikaisempi kissani, joka eli 17-vuotiaaksi, olisi kyllä karannut pihasta ja karkasikin, jos sille avautui siihen mahdollisuus, Savela nauraa.

– Kyllä mielestäni kissat pitäisi pitää kiinni erityisesti taajama-alueilla.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2019!

Tunnista kissasi stressi

Hyökkäilyn syynä voi olla myös turhautuminen.

Apua ongelmakäyttäytymiseen

Kissa voi stressaantua hyvinkin pienistä ja arkipäiväisistä asioista.

Yleensä stressin taustalla on jokin normaalioloissa tapahtuva muutos, kuten muutto tai vaikkapa se, että asunnossa vaihdetaan huonekalujen paikkaa.

– Yllättävän yleinen stressin syy on se, että kissakaveria käytetään eläinlääkärissä ja se haisee sieltä palatessaan erilaiselta, kertoo aktiivista eläinsuojelutyötä tekevä Janina Pohju.

Stressi voi purkautua hiekkalaatikko-ongelmina, hyökkäilynä tai paikkojen tai esineiden tuhoamisena.

Ongelmiin voi kuitenkin puuttua erilaisin keinoin.

Yleiset hiekkalaatikko-ongelmat

Yleistä on, että kissa tekee tarpeensa muualle kuin pitäisi.

Yleensä se valitsee kohteeksi jonkun pehmeän materiaalin kuten sohvan, sängyn, maton tai viltin.

Ensimmäisenä Janina Pohju kehottaa tarkastamaan kissan terveydentilan.

– Hyvin herkästi kannattaa lähteä tällaisessa tapauksessa eläinlääkäriin, sillä todella monet hiekkalaatikko-ongelmat johtuvat siitä, että kissalla on virtsatietulehdus tai jotain virtsateihin liittyvää ongelmaa.

Kannattaa pyytää eläinlääkäriä ottamaan virtsarakosta punkteeraamalla näyte, jonka avulla pystytään sulkemaan sairaus pois.

– Toimin aiemmin aktiivisesti eläinsuojeluyhdistyksessä, jonne tuli paljon kissoja, joilla oli ollut useita vuosia vääriin paikkoihin pissailua. Niillä ilmeni virtsatietulehdus, joka oli saattanut vaivata niitä vuosikaudet. Voi vain kuvitella, miten kamalaa se on kissalle ollut.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2019!

Vuoden 2018 sankarikissat

8,5 vuoden ikäinen kotikissa Kaneli tunnetaan verenluovuttajakissana.

Kissaliitto palkitsi vuoden 2018 sankarikissat

Hertta ilmoittaa kohtauksista

Migreenikissana tunnetun kotikissa Hertan omistaja kärsii toistuvasta migreenistä. Hertta on oppinut ennakoimaan migreenikohtaukset ja ilmoittaa niistä emännälleen jo ennen kuin hän itse huomaa mitään oireita. Hertan ansiosta on vältytty monilta sairaalakäynneiltä.

Kaneli luovuttaa verta

Ystävällinen ja seurallinen Kaneli on ”verenluovuttajakissa”, jonka ansiosta on pelastettu useita kissahenkiä.

Isännän ikioma terapeutti

Selma on pieni tyttökissa, josta tuli isännälle oivallinen terapeutti.

Nipsu paljasti uniapnean

Nipsu tiesi jo paljon ennen emäntäänsä, että tämän asiat eivät olleet hyvin.

Pieni Tiu-kissa – sydäntä lähellä

Tämä sankarikissa huolehtii ja vahtii omistajaansa, joka sairastaa Ehlers-Danlosin syndroomaa. Tiu reagoi sykkeen muutoksiin, jolloin se painautuu omistajaansa tiukasti kiinni.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2019!

Pentu tulee taloon

Pentu saattaa aristella aluksi, mutta reipastuu omaan tahtiinsa tutustumaan paikkoihin ja uusiin perheenjäseniinsä.

Kärsivällisyys valttia uuden perheenjäsenen kanssa

Suomen Rotukissayhdistys ry:n puheenjohtaja Outi Vallenius kehottaa varautumaan uuden perheenjäsenen saapumiseen ottamalla pari vapaapäivää, jotta pentu saa kotiutua ja tutustua rauhassa sekä ilman pelkoa yksin jäämisestä.

– Synnyinkodista on hyvä saada pennulle mukaan jotakin, jossa on ”omia tuoksuja”, kun/jos ikävä iskee, jotta pentu voi sitten turvautua tuttuun tuoksuun.

– Toiset pennut ovat niin reippaita, että uusi koti on vallattu sillä sekunnilla, kun kuljetuslaatikosta astutaan ulos, toiset vaativat tottumiseen parikin viikkoa.

Kotiutuminen ja uusiin paikkoihin sekä ihmisiin tutustuminen tulee toteuttaa rauhallisesti, tähdentää Vallenius.

– Kotiutumisen helpottamiseksi pennulle kannattaa antaa aluksi vain yksi huone käyttöönsä, jonne sille tuodaan hiekkalaatikko, vettä, ruokaa ja tuttuja hajuja.

– Pentu saattaa piilotella ja aristella aluksi, mutta reipastuu siitä sitten tutkimaan paikkoja, omaan tahtiinsa. Pennulle kannattaa jutella paljon ja rohkaista sitä tulemaan luokse, vaikkapa herkuilla houkuttelemalla.

– Aluksi kannattaa pitää kiinni vanhoista rutiineista ja ruoista, joihin pentu on synnyinkodissaan tottunut. Tähän parhaat ohjeet saa kasvattajalta.

Kärsivällisyys ja rutiineista kiinnipitäminen ovat Valleniuksen mukaan valttia uuden kissan tullessa taloon ja tutustuessa uuteen kotiinsa ja perheeseensä.

Turvallinen koti

Mikäli taloudessa on jo ennestään lemmikkejä, tutustuminen kannattaa aloittaa varovasti.

– Tutustuttamisen voi aloittaa esimerkiksi niin, että pentu on kuljetuslaatikossa, josta sitä voivat vanhat asukit nuuhkia. Siitä aika nopeasti näkee, että onko vieras tervetullut heti vai ottaako tutustuminen aikansa. On aina kuitenkin hyvä varautua siihen, että uusi ja vanha lemmikki erotetaan toisistaan kokonaan alkuajaksi ja pikkuhiljaa sitten tutustuttaa niitä toisiinsa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 2/2019!