Ennaltaehkäisy on parasta ja tehokkainta terveydenhoitoa. Luontaisterveys kertoo, miten jokainen voi omilla valinnoillaan tukea terveyttään ja ennaltaehkäistä sairauksien puhkeamista. Luonto on paras lääkäri, erityisen painoarvon lehdessä saa luonnonmukainen ravinto, liikunta sekä turvalliseksi havaitut luontaisterapiat. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Luontaisterveys antaa työkaluja myös psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin rakentamiseen ja lujittamiseen.

’’Nyt on onnen aika’’

Kaija Pohjolan mielestä miehillä pitäisi olla oikeus maksuttomaan eturauhassyöpäseulontaan, kuten naisilla on rintatutkimuksiin. Rutiinitarkastuksessa Kaijan rintasyöpä löydettiin varhaisessa vaiheessa.

Tangokuningatar Kaija Pohjola selätti vaikeudet

Vuoden 1991 tangokuningatar Kaija Pohjola, 67, on aina ollut toimelias nainen. Hän kuvaileekin itseään on-off-ihmiseksi ja kun on-nappi on päällä, tulosta syntyy. Hän on myynyt moottoripyöriä ja autoja, kukkia ja huonekaluja, laulanut ja ajanut yöt pitkät omaa keikkabussiaan. Vastoinkäymisten hetkelläkään hän ei ole jäänyt tuleen makaamaa vaan päinvastoin. Aina se ei ole ollut paras ratkaisu. Hän tunnustaakin, ettei puolisonsa kuoleman jälkeen rauhoittunut riittävästi suremaan ja se kostautui.

– Ajattelin selviäväni murheesta suurin piirtein saman kaavan mukaan kuin olin selvinnyt vanhempieni ja veljeni kuolemasta. Ei se niin mennyt. Puolison menettäminen aiheutti erilaista tuskaa, varsinkin kun Sepon lähtö oli niin traaginen ja äkillinen, Kaija kertoo.

Yön pimeä hetki

Matka tanssilavojen valoista kohti elämän pimeämpää hetkeä alkoi, kun Kaija Pohjola elokuussa 2007 menetti äkillisesti aviomiehensä, Seppo Pohjolan, yli 30 vuoden liiton jälkeen.

Kaija ja Seppo olivat menneet elokuisena iltana 2007 nukkumaan. Kaijaa yli viisitoista vuotta vanhempi puoliso oli kärsinyt pitkään sydänvaivoista ja kävi levolle erityisen väsyneenä. Myöhemmin yöllä mies sai infarktin ja kuoli. Ennen ambulanssin saapumista Kaija yritti elvyttää Seppoa henkiin, tuloksetta.

– Toki tiesin, että niin voi käydä, mutta siitä huolimatta puolison menettäminen 30 yhteisen vuoden jälkeen tuntuu tuskaisen pahalta, Kaija kuvaa ja sanoo, että hänelle jäi vahva tunne, että Seppo aavisti lähtönsä.

– Ennen yöpuulle käymistä Seppo otti sormuksen nimettömästään pois ja pani sen pöydälle. Hän ei koskaan aiemmin ollut tehnyt niin. Hän sanoi, että ”Kaija minä annan sinulle uuden mahdollisuuden”. Olin ihmeissäni, että mitä hän höpöttää ja sanoin, että pane se sormus takaisin sormeesi. Ei hän pannut. Ja aamulla häntä ei enää ollut.

– Kuolintodistuksessa lukee, että sydämestä löytyi merkkejä useammista pienistä infarkteista, joten Sepolla on varmasti ollut tuntemuksia niistä. Tämä elokuun yöllinen vei hänet sitten minun ja perheeni luota pois.

Siihen oli totuttava.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2018!

Luontoäidin kauneusvinkkejä

Löydä lähin ekokampaajasi ja ekokosmetologisi

Mineraalimeikeillä luonnollisen kauniiksi

Mineraalimeikit ovat luonnollisista mineraaleista jauhettuja hienojakoisia ja puuterimaisia meikkituotteita, joihin ei käytetä lainkaan nestemäisiä raaka-aineita. Luonnonkosmetiikkasarjojen mineraalimeikit eivät sisällä mitään synteettisiä aineita, kuten keinotekoisia pigmenttejä, hajusteita tai säilöntäaineita.

Anna Kivirinne jyväskyläläisestä Ekokampaamo-ekohoitola Korennosta kertoo, että mineraalimeikeillä saa aikaiseksi erinomaisen meikkipohjan. Jauhemaista mineraalimeikkipohjaa tupsutellaan iholle meikkisiveltimellä kuin puuteria.

– Mitä enemmän kerroksia lisää, sitä peittävämpi on lopputulos. Mineraalimiekeillä voi peittää jopa tatuointeja ja arpia. Kivimineraalit ovat elotonta ainesta, jonka läpi iho saa hengittää ja parantua.

 

Hiustenlähtö kuriin luonnollisesti

Hiustenlähtö ja muut hiuspohjan häiriötilat ovat kiusallinen ja yleinen ongelma. Joskus vaivan taustalla voi olla sairaus, mutta usein selitys poikkeukselliselle hiustenlähdölle löytyy elämäntavoista ja -tilanteesta, stressistä, hormonaalisista syistä, lääkeaineista tai kemiallisista käsittelyistä; jopa synteettisistä pesuaineista, jotka tukkivat hiustupet.

Ekokampaaja Jaana Seppä forssalaisesta ekokampaamo Luonnonkauniista tutkii kampaamossaan asiakkaiden hiuspohjan kunnon mikrokameralla, joka suurentaa hiuksen rakenteen ja hiuspohjan 200-kertaiseksi. Näin saadaan yksityiskohtaista tietoa siitä, mistä hiuspohjan oireet voivat johtua.

Seppä jatkaa, että intialainen päähieronta on hyväksi kaikille hiuspohjatyypeille. Myös Ekokampaajalla tehdyt puhdistushoidot, kuten merilevä ja savinaamiot hoitavat hiuspohjaa ja ammattilainen osaa valita oikeat aineet.

 

Energialeikkaus uudistaa ilmeen

Hiusten energialeikkaus on metodi, jonka avulla saadaan aikaan puhdas ja selkeälinjainen leikkaus. Se kunnioittaa hiusten omaa tahtoa asettua luonnollisesti kasvusuuntansa ja taipuisuutensa mukaan. Energialeikkaus saa hiukset tuntumaan luonnollisilta, ilmavilta, paksummilta, elävämmiltä ja jopa taipuisammilta.

Ekokampaaja Arja Kuuri-Riutta porilaisesta Ekoletti-ekokampaamosta jatkaa, että energialeikkaus on kokonaisvaltaisen rentouttava hoito, joka toteutetaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti.

– Hoito alkaa aina intialaisella päähieronnalla, joka paitsi rentouttaa, myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Itse hieron samalla myös korvien alkupisteet. Hieronnan jälkeen hiukset pestään ja ne leikataan märkinä saksia käyttäen. Energialeikkauksessa ei jutella ylimääräisiä, vaan tilanne on rauhallinen ja rentouttava. Kuuri-Riutta kertoo, että leikkaus antaa asiakkaalle sitä, mitä hän kaipaa.

 

Kasvivärjäys sopii kaikille

Kasvivärit ovat ovat hellävarainen ja luonnollinen tapa saada hiuksiin upeitä sävyjä ja kiiltoa. Aidot kasvivärit sisältävät vain luonnon omia aineita, eivät lainkaan synteettisiä kemikaaleja. Tavallisimpia kasvivärjäykseen käytettäviä kasveja ovat henna, indigo ja cassia, joita sekoittamalla saadaan monia erilaisia, luonnollisen kauniita sävyjä vaaleista ja beigestä punaisiin ja ruskeisiin, jopa mustaan.

Ekokampaaja Carola Vento porvoolaisesta ekokampaamo Carolinasta kertoo, että kasvivärjäys sopii kaikille. Värjäyksessä käytettävillä kasveilla on myös hoitavia ominaisuuksia.

– Kasvivärit tehdään jauhetuista kasvinosista, jotka kuorivat ihanasti päänahkaakin. Kasvivärjäyksen jälkeen hiukset ovat kiiltävät ja helposti kammattavat. Kasvivärjäyksestä on saatu apua päänahan ongelmiin, kuten hilseilyyn, minkä lisäksi kasviväri voi hidastaa hiusten ohenemista.

 

Iholle sisäistä ja ulkoista hoitoa

Oletko ajatellut seuraavaa kahta toimenpidettä ikääntyvän ihon hoidossa: ryppyjen vähentäminen ja kiinteytys? Molemmat näistä ovat yhteydessä kollageenin ja elastiinin muodostukseen ihossa. Tähän puolestaan vaikuttavat monet tekijät. Jos ihosi suojabarriäärin toiminta on heikentynyt ja ihosi on tulehduksellisessa tilassa, ihon ikääntymisvauhti kaksinkertaistuu. Kiinnitä huomiota ihosi terveyden optimointiin, ennen kuin hoidat oireita.

Säännöllinen liikunta on tärkeää. Liikunta pitää kudokset kiinteinä ja mielen virkeänä vilkasuttaessaan koko kehon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Jopa aivojen verenkierto paranee. Ulkoliikunta kirkastaa ihoa ihosolujen saadessa happea

Artikkelin kirjoittanut Tarja Saari tekee kokonaisvaltaisia kauneushoitoja yksilöllisesti probioottisella Esse -luonnonkosmetiikan sarjalla. Hänen hoitohuoneensa KAUNIS ELÄMÄ sijaitsee Espoon Suur-Leppävaaran alueella.

 

Voit lukea Tarja Saaren koko artikkelin sekä muut Luontoäidin kauneusvinkit kokonaisuudessaan Luontaisterveys -lehden numerosta 8/2018

 

Surun jälkeen tuli kiitollisuus

Hanna Ekolan tunnetuin kappale on edelleen hänen veljensä Martti Heikkilän säveltämä ja sanoittama Villihevosia. – Olen julkaissut 13 albumia, mutta Villihevoset seuraavat minua varmasti koko elämäni loppuun saakka, Hanna sanoo.

Lohjan Pusulanjärven rantamaisemaan rakennetussa vihreässä omakotitalossa on valoa ja tilaa hengittää. Ikkunoista avautuu upea näkymä seesteiselle järvelle.

Laulaja Hanna Ekola on kuuhullu ja kuvailee, mistä kuu nousee ja kuinka se kiertää yön aikana toiselle puolelle järveä.

– Haluan nähdä kuun yölläkin, kun herään ja siksi en vedä makuuhuoneessani verhoa ikkunan eteen, Hanna paljastaa.

Kun kuuntelee valoisassa olohuoneessa Hannan heleää ääntä, on vaikea kuvitella, millaiset tunnelmat olivat kymmenen vuotta sitten, kun hänen muusikkomiehensä

Juha ”Lido” Salonen yllättäen menehtyi syöpään ja Hanna jäi kahdestaan 10-vuotiaan poikansa kanssa. Talosta oli tuolloin valmiina vasta perustukset ja edellinen kotikin myymättä.

– Luonnollisesti olin shokissa. En ollut tottunut hoitamaan mitään taloon tai sen tekniikkaan liittyviä asioita. Juha oli aina huolehtinut niistä. Hän oli elämäni turva, ja yhtäkkiä hän oli poissa. Jäähyväisille oli aikaa noin vuorokausi. Poikamme Lassi kuitenkin kysyi, että ”Äiti, kai me kuitenkin rakennetaan se talo?”

Rakennustyömaan miehet olivat kannustavia ja auttavaisia, joten aina niinä päivinä, kun en ollut keikalla, kokosin itseni aamuisin ja menin työmaalle tekemään jotakin, Hanna muistelee.

Siinä tulivat sitten rautakaupat ja rakennusvälineet tutuksi. Hanna kertookin pientä ylpeyttä äänessään, että kun hän on ollut taloa rakentamassa kivijalasta lähtien, hän myös osaa sitä hoitaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2018!

Kehopositiivinen kaunotar Marjaana Lehtinen:

Miss Plus Size 2017 Marjaana Lehtinen ei olisi voinut 170-kiloisena uskoa, että joku päivä hän on missi ja poseeraa mallikuvissa. Lehtinen uskoo, että muutos on jokaiselle mahdollista, jos vain rakastaa itseään ja hyväksyy itsensä.

Elämänmuutos alkaa positiivisesta asenteesta

Kyllä Marjaana ne tunsi. Kauhistuneet katseet, inhoavat tuhahdukset ja ilkeät supatukset. Joka paikassa pelotti ja ahdisti. Asiakaspalvelussa hän oli näkymätön, lääkärissä ei kuunneltu, ravintolassa piti varmistaa tuolin kestävyys. Lentomatka hirvitti: mahdunko minä penkkiin, riittääkö turvavyö, tulenko kuulluksi, kohdatuksi, ymmärretyksi?

– Otin tavakseni nolata itseni ennen kuin muut ehtivät. Kerroin kaikki läskivitsit jo heti paikalle pyrähtäessäni, ettei minun tarvitsisi kuulla niitä muilta. Se oli minun suojautumiskeinoni ja roolini, mutta se ei kummunnut aidosta itsevarmuudesta, vaan nolaamisen pelosta, Marjaana Lehtinen muistelee.

Hän on koko elämänsä ollut pikkuisen pullea, mutta raskauksien myötä painoa alkoi kertyä kymmeniä kiloja. Toisen raskauden loppuvaiheessa vaaka heilahti noin 170 kiloon.

Kehopositiivisuus on itsestä pitämistä

Mutta viis kiloista! Vaa’an lukemaan tuijottelu ei kerro elämänlaadusta juuri mitään: ainakaan sitä, kuinka paljon itse itsestään pitää ja miten tulee itsensä ja muiden kanssa toimeen. Lehtinen tiesi painavimmillaan ja tietää edelleen, 80 kiloa hoikempana, että kauneus ei katso kokoa vaan itsevarmuutta.

– Sain usein kuulla olevani ”läskiksi kaunis”. Mitä ihmettä, missä vaiheessa lihavasta ja rumasta on tullut synonyymeja? Jos ihmisellä on hyvä, itsevarma olo, se huokuu koko hänen elämäänsä, myös ulkonäköön. Itsevarma ihminen on kaunis sisältä!

Marjaana Lehtinen tunnetaan kehopositiivisuuden keulakuvana. Häntä ja muita kehopositiivisuuden puolesta puhujia on kritisoitu siitä, että kehopositiivisuus antaa lihaville oikeuden ylpeillä kiloillaan, vaikka yleisesti tiedetään ylipainon olevan terveysriski. Ajatus kuulostaa aika hullulta. Miksei kaikilla, koosta tai muista ulkonäköseikoista huolimatta, olisi oikeus olla ylpeitä itsestään ja onnellisia elämässään?

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2018!

”Työni vaatii hyvää kuntoa”

– Jokaisen suomalaisen pitäisi edes kerran elämässään käydä katsomassa kotimainen elokuva, Red Carpet -festivaalin taiteellinen johtaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi sanoo. Kuva: Lili Zoe Ermezei.

Syke-televisiosarjassa sydänkirurgi Max Hanssonia näytellyt Antti Luusuaniemi, 39, on varmuudella iskostanut sarjaa seuranneiden suomalaisten mieleen verbin ”intuboidaan” (toimenpide, jolla leikkauksissa pidetään ylähengitystiet avoimena), sillä roolihenkilö joutui sen sanomaan jokaisessa jaksossa ainakin kerran.

Antti Luusuaniemi ui varmasti suurimman yleisön mieleen nimenomaan tuosta Kultaisella Venlalla 2016 palkitusta sarjasta, vaikka hänellä on ollut sitä ennen merkittäviä tv-, elokuva- ja teatterirooleja.

Korkealla vuoristossa ei niin vain palaudu

Yleisö seurasi myös komean näyttelijän taistelua tositelevisiosarjassa Huippujengi, jossa hänen lisäkseen Andeihin kuuluvan Tocllarjaju-vuoren valloittamisesta Perussa mittelivät Antti Reini, Janne Niinimaa, Minna Parikka, Leena Harkimo, Cristal Snow, Lola Odusoga ja Tuija Pehkonen. Hyväkuntoinen, yksi kisan ennakkosuosikeista Antti Luusuaniemi tipahti joukosta juuri ennen finaalia, koska liian suurista kengistä johtuneet rakot alkoivat märkiä.

– Koetin vain reissussa kuunnella kroppaa, etten mene liian kovaa. Siellä korkealla vuoristolla ei niin vain palaudu. Se vaatii pitkäjännitteisyyttä. Olen aika impulsiivinen, joten jouduin askartelemaan hieman sen kanssa, Antti totesi seikkailun jälkeen ja sanoi nauttivansa, kun pääsee kokemaan elämyksiä uusissa maissa ja tapaamaan uusia ihmisiä.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2018!

Ravinteikkaat vihermehut syntyvät mielikuvituksella

Tara Lange kiinnostui vihermehuista tyttärensä sairastuttua. Mehustamisen ansiosta tytär parani ja myös äiti alkoi voida paremmin.

Vihermehujen tekeminen on luovaa ja mielenkiintoista. Kuusi vuotta sitten vihermehuista innostunut kirjailija, luennoitsija Tara Lange kannustaa mehustamaan keväällä ja kesällä, kun aineksia saa luonnosta ilmaiseksi.

– Vuohenputki, nokkonen, maitohorsma, voikukka ja siankärsämö sopivat mehustettavaksi. Sanon aina, että jos mehustaa kevään ja kesän, se on kuin laittaisi miljoonia terveyden pankkitilille, Lange nauraa.

Hän rohkaisee mehustamaan erityisesti sellaisia vihanneksia, joissa on kovaa kuitua ja joita ei tulisi muutoin syötyä raakana. Kukaan tuskin syö nokkostakaan sellaisenaan. Selleri, luomusitruuna kuorineen, bataatti, kurkuma ja inkivääri ovat Langen mukaan oivallisia mehustettavia.

– Raaka-aineita voi saada paljon ilmaiseksikin, kuten kaupoista ja toreilta punajuuren naatteja ja kukkakaalin lehtiä. Mehustamisesta voi siis tehdä omalle kukkarolleen sopivaa, Lange kuvaa.

Mehustamiseen tarvitaan mehulinko tai –puristin, joiden hintaluokka vaihtelee joistain kympeistä useisiin satoihin euroihin. Sen jälkeen tarvitset kokeilunhalua ja mielikuvitusta.

– Mehustaminen on kuin ruoanlaittoa, mutta helpompaa. Netistä löytyy paljon valmiita reseptejä. Esimerkiksi Juice Finland –Facebook-ryhmässä on paljon vinkkejä. Voi myös kokeilla itse kaikenlaista. Jos maku ei miellytä, lisää esimerkiksi omenaa makeuttaaksesi tai inkivääriä saadaksesi lisää potkua. Mehu ei ole koskaan pahaa. Se on korkeintaan mielenkiintoisen makuista, Lange pohtii.

Tytär parantui

Lange itse kiinnostui mehustamisesta 7-vuotiaan tyttärensä sairastuttua idiopaattiseen munuaissairauteen, mikä tarkoittaa, ettei sairauden syytä tiedetä, eikä siihen ole parannuskeinoa.

– Arkemme oli sietämätöntä. Olin kolmen lapsen yksinhuoltaja ja tytär kärsi erityisesti lääkkeiden sivuvaikutuksista. Hän oli turvonnut, mielialat heittelivät, nokkosrokko peitti kehon ja hänellä oli jatkuva nälkä, Lange kertoo.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2018!

Sydämen matkaopas

– Enkelit tuovat minulle iloa ja mielenrauhaa, Kirsi Ranto sanoo. Kuva: Mikko Harma
Kirsi Ranto kulkee enkelipolkua jokapäiväisessä elämässään

Jo kuusivuotiaana Kirsi Ranto halusi laulajaksi.

– Musiikki on ollut tärkeällä sijalla elämässäni lapsesta lähtien. Myös opettajat koulussa kehottivat minua jatkamaan musiikin maailmassa, vuoden 1998 Tangokuningatar kertoo.

– Musiikki kuuluu kaikille ja antaa myös luvan tulla toista ihmistä lähelle. Työssäni olen oppinut ymmärtämään monenlaisia ihmisiä.

Ranto tunnetaan paitsi laulajana myös enkeli-iltojen ohjaajana ja kirjailijana, joka muutaman vuoden sisällä on julkaissut kaksi teosta: vuoden 2013 Rajatietokirjaksi valitun Ole se valo joka olet sekä Pehmeä kuin kukka, kova kuin timantti (2015).

– Kumpikin ovat omiin kokemuksiini pohjautuvia teoksia. Syksyllä ilmestyy Sydämen matkaopas. Kaikki kirjani ovat Tammen kustantamia.

Musiikkisuvusta laulunopettajaksi

Lähes kaikki Ranton suvussa ovat enemmän tai vähemmän musiikkihenkisiä.

– Isä on laulanut mieskuorossa 32 vuotta. Lapsuudenkodissani musiikkia kuunneltiin antaumuksella. Isä ja äiti tykkäsivät käydä tansseissa.

– Olin 19-vuotias, kun minut valittiin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuoden 1998 Tangokuningattareksi. Olin kovin nuori, mutta ehtinyt jo keikkailla viikonloppuisin neljän vuoden ajan Suomen tanssilavoilla.

Kirsi opiskeli nuorena pianon ja viulun soittoa sekä laulua ja syvensi musiikin opiskeluaan.

– Olen valmistunut Kokkolasta Centria ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi eli käytännössä laulunopettajaksi. Minulla ei nyt kuitenkaan ole oppilaita. On niin monta rautaa tulessa, ettei opettamiseen ole mahdollisuutta.

– Olen oppinut tasapainottamaan työn ja levon rytmiä, vaikka perusluonteeni onkin sellainen, että tykkään tehdä monia asioita yhtä aikaa, Kirsi sanoo.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2018!

Turvehoito tehostaa imunestekiertoa

Turve tukee naisen terveyttä.

Gynegologi Leena Larva on tutkinut turpeen naista hoitavia vaikutuksia. Erityisesti turpeesta on hyötyä vaihdevuosivaivoihin.

Turve on luonnontuote, joka nostetaan koskemattomasta suosta.

Hoitoturvetta käytetään useimmiten saunomisen yhteydessä iholle levitettynä. Turvetta käytetään ainesosana myös joissakin kosmeettisissa tuotteissa sekä paikallisiin vaivoihin. Turve on luonnontuote se nostetaan koskemattomasta suosta. Sopiva suokerros muodostuu tuhansien vuosien kuluessa. Turpeessa on muun muassa humushappoja, fulvohappoja, pektiiniä, humiinia ja lingiiniä sekä monia hivenaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä.

Naistentautien erikoislääkäri ja Aino Klinikat Oy:n toimitusjohtaja Leena Larva ei käytä turvetta gynegologin työssään, mutta antaa silloin tällöin saunotushoitoja naisille. Turvetta hän on hyödyntänyt vuodesta 2002 ja tutkimuksen hoitoturpeesta hän teki 2008.

Leena Larva uskoo, että kaikki tehokkaat kansanparannusmenetelmät perustuvat imunestekierron elvyttämiseen, oli kyse sitten hieronnasta, akupunktiosta tai turpeesta. – Mielestäni turpeella hoito perustuu ennen kaikkea imunestekiertoa stimuloivaan vaikutukseen. Henkilökohtaisesti en usko turpeen sisältämien kasvihormonien vaikutuksiin, sillä niitä on kovin vähän. Hoitovaikutukset tulevat ainakin osittain humushapoista. Myös paikallisesti turve tekee hyvää iholle, esimerkiksi psoriasispotilaille ja erityisesti kasvojen aknen hoitoon. Iho tuntuu hoidon jälkeen pehmeältä.

Hoitotarkoituksiin turve voi olla kuumaa tai kylmää. Larvan käyttämä turve tulee Ähtäristä, Lehto Peat Oy:stä. Turve on hienonnettua, jotta se pysyy iholla.

Turvehoito alkaa siitä, että ensin käydään kuumassa saunassa. Sen jälkeen vilvoitellaan ja voidellaan turvetta keholle. Saunassa viipymisen jälkeen turve pestään pois. Lopuksi vielä levätään 20 minuuttia. Levon osuus on aina tärkeä, eikä ilman sitä kannata turvesaunaa tehdä.

Lue lisää turvehoidoista ja kansanparantajan ja lääkärin Leena Larvan ajatuksista turpeen käytöstä vaihdevuosivaivojen hoidossa Luontaisterveys -lehden numerosta 3/18. 

Draivia on ja meno paranee

Hyvät elämäntavat näkyvät ulospäin. Moni ihaileekin Einin ulkoista olemusta, joka huokuu tasapainosta oloa.
Eini Pajumäki on Suomen diskokuningatar: Yes sir, yhä polttaa!

Viime marraskuussa tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun laulaja Eini Pajumäki nousi suomalaisten tietoisuuteen espanjalaisen duo Baccaran käännösbiisillä Yes sir, alkaa polttaa. Tuolloin yhtyeen jäsenet olivat Mayte Mateos ja María Mendiola.

– Veljeni oli kuullut alkuperäisversion Tukholmassa ja laittoi sen minulle. Ihastuin heti. Vein kappaleen säveltäjä, muusikko ja Musiikki Fazerin tuottaja Toivo Kärjelle, joka ei edes kuunnellut koko kappaletta, ennen kuin nosti levysoittimen neulan pois. Hän sanoi minulle, että ”Lapin tyttö ei tuollaista läähätystä laula”, Eini muistelee ja sanoo harmistuneensa musiikkimaailman legendan päätöksestä. Nuorena ja kilttinä naisena hän hyväksyi auktoriteetin päätöksen.

Pian alkoi polttaa

Sitten alkoi kuitenkin tapahtua. Alkuperäiskappaleesta tuli suuri hitti. Myös Suomessa alettiin kilpailla siitä, kuka saisi sen levyttää. Silloin ääni muuttui Toivo Kärjen kellossa.

– Hän totesi tällä kertaa, että ”antaa Lapin tytön yrittää”. Ja minähän yritin, Eini kertoo.

Läpimurtonsa aikaan Eini oli 17-vuotias. Palatessaan noihin päiviin Eini muistaa itsensä ujona ja sulkeutuneena tyttönä.

– Olin tosi arka ja vetäytynyt. En pienessä mielessänikään nähnyt mahdollisuutta, että minusta tulisi esiintyjä. Olin ihan täysi raakile, joka piti väkisin työntää lavalle yleisön eteen. En pitkään nähnyt musiikkia edes oikeana työnä, vaan mietin, pitäisikö mennä kouluun.

Mutta hittibiisin myötä työ hammashoitajaharjoittelijana sai jäädä, ja Einin 40-vuotinen ura suomalaisella tähtitaivaalla alkoi.

– Viime vuoden marraskuussa yksi haaveeni toteutui, kun pääsin Helsingissä Savoy-teatterin lavalle esiintymään yhdessä Baccaran kanssa. Se oli huikea ja tunteiden täyttämä kohtaaminen, Eini sanoo.

– Baccaran tapaaminen ja heidän kanssaan esiintyminen on ollut aina yksi haaveeni. Olin ihan onnessani, kun he näyttivät sille vihreää valoa. On mahtavaa päästä yhdessä lavalle. Sain kiittää heitä tästä isosta hitistä, joka muutti myös minun nuoren tytön elämäni täysin. Se oli herkkä hetki, Eini kuvailee.

–  Olin kymmeniä vuosia haaveillut tästä tapaamisesta. Siihen liittyi odotuksen lisäksi myös pelkoja, jotka olivat turhia. Kun tapasimme, tuli tunne, että olimme tunteneet iät ja ajat toisemme. Maailman tähdet olisivat voineet olla kovia ja nenä pystyssä pienen suomalaistähden edessä, mutta fiilis oli aivan fantastinen. Yhteisestä esiintymisestä jäi tunne, että voisimme tavata vielä uudelleen. Suunnitelmiakin on, mutta katsotaan, toteutuvatko ne, Eini sanoo arvoituksellisesti.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/18!

”Eat the Rainbow”

Superfoodeista Anu Kiiverin suosikkeja ovat maca- ja lucumajauheet, joita hän lisäilee smoothie-juomiin. Smoothie maistuu aamupalaksi tai välipalaksi.
Anu Kiiveri kertoo arjen voimaannuttavista valinnoistaan

Tietokirjailija, freelance-toimittaja, ravintoneuvoja ja personal trainer Anu Kiiveri, 44, tietää, mitä merkitsee terveellinen ravinto, liikunta, lepo ja itsensä toteuttaminen. Kaikki osa-alueet ovat hänen elämässään tasapainossa.

– Olen aktiivinen liikkuja, rakastan laadukasta ravintoa ja matkustan paljon. Innostun itseni kehittämisestä, uuden oppimisesta, avantouinnista, mutta myös henkinen hyvinvointi on tärkeä asia elämässä, Lohjalla asuva Kiiveri kiteyttää.

Hyvinvoinnin ytimeen

Anu Kiiveri opiskelee koko ajan. Hän lukee runsaasti psykologiaan ja hyvinvointiin keskittyvää kirjallisuutta. Hän on käynyt muun muassa NLP Practitioner -koulutuksen NLP Akatemiassa. Lisäksi hän on kouluttautunut TRX yksilö-ohjaajaksi sekä kehonpainoharjoittelun ohjaajaksi. Myös mindfulness on tuttu aihe.

– Tykkään pitää itseni ajan tasalla niistä asioista, mistä olen kiinnostunut. Tämä kattaa hyvinvointikentän monipuolisesti.

Rakkaus ravintoon vei Anu Kiiverin vuonna 2014 Terveysopisto Salukseen opiskelemaan. Hän valmistui  viime vuonna ravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi.

– Läpimurto terveelliseen elämään alkoi oikeastaan opintojeni myötä. Olen tosin ennenkin pitänyt itsestäni huolta ja elänyt terveesti. Painoni ei ole jojoillut ja olen ollut elämässäni hyvin aktiivinen ja liikunnallinen, hän sanoo.

Kauneus lähtee sisältä

Aikoinaan Anu Kiiveri luotsasi kymmenkunta vuotta tanssiryhmä Playersiä. Esiintyjän tuli olla kunnossa.

Hän osallistui vajaat kymmenen vuotta sitten Yhdysvaltojen Miamiin Ms. Bikini Universe -kilpailuihin, ja päätyi kymmenen parhaan joukkoon. Tuolloin Bikini fitness ei vielä ollut Suomessa kovin aktiivinen kilpailumuoto.

– Jokunen vuosi kisojen jälkeen koin, että fitness-maailma ei ollut aivan minua varten. Ravitsemuksellisistakin asioista ajattelin jo hieman eri tavalla kuin kilpailupiireissä. Fitness-kilpailijan ravintovalinnat olivat minulle liian yksitoikkoisia. Halusin syödä monipuolisesti välillä herkutellen.

Kauneuden Anu Kiiveri kokee riippuvan pitkälle paitsi ravinnosta, myös henkisestä tasapainosta.

– Jos ihmisellä on hyvä olo sisäisesti, se hehkuu ulospäinkin. Kauneutta edistää se, että on sisäisesti tasapainossa itsensä kanssa. Sen sijaan kauneusleikkauksilla nainen tuskin pääsee aitoon onnellisuuteen, Kiiveri sanoo.

Valtaosa naisista haluaa kuitenkin huolitella ulkonäköään. Anu Kiiveri käyttää kauneudenhoitoon Bare Minerals -mineraalimeikkejä.

Olen myös säilyttänyt sileän ihon Kauneushoitola Kuulaan mikroneulaus- ja Hifu-hoidoilla sekä Environ kotihoitotuotteilla, hän sanoo ja toteaa, ettei hänen ihonsa ei ole ollut vuosiin näin hyvässä kunnossa.

Mikroneulaus ja Hifu-hoito ovatkin oivia tapoja pitää ikääntyvä iho kimmoisana ja nuorekkaana. Meikkikin näyttää tasaisemmalta, kun iho on hyvässä kunnossa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2018!