Ennaltaehkäisy on parasta ja tehokkainta terveydenhoitoa. Luontaisterveys kertoo, miten jokainen voi omilla valinnoillaan tukea terveyttään ja ennaltaehkäistä sairauksien puhkeamista. Luonto on paras lääkäri, erityisen painoarvon lehdessä saa luonnonmukainen ravinto, liikunta sekä turvalliseksi havaitut luontaisterapiat. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Luontaisterveys antaa työkaluja myös psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin rakentamiseen ja lujittamiseen.

Draivia on ja meno paranee

Hyvät elämäntavat näkyvät ulospäin. Moni ihaileekin Einin ulkoista olemusta, joka huokuu tasapainosta oloa.
Eini Pajumäki on Suomen diskokuningatar: Yes sir, yhä polttaa!

Viime marraskuussa tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun laulaja Eini Pajumäki nousi suomalaisten tietoisuuteen espanjalaisen duo Baccaran käännösbiisillä Yes sir, alkaa polttaa. Tuolloin yhtyeen jäsenet olivat Mayte Mateos ja María Mendiola.

– Veljeni oli kuullut alkuperäisversion Tukholmassa ja laittoi sen minulle. Ihastuin heti. Vein kappaleen säveltäjä, muusikko ja Musiikki Fazerin tuottaja Toivo Kärjelle, joka ei edes kuunnellut koko kappaletta, ennen kuin nosti levysoittimen neulan pois. Hän sanoi minulle, että ”Lapin tyttö ei tuollaista läähätystä laula”, Eini muistelee ja sanoo harmistuneensa musiikkimaailman legendan päätöksestä. Nuorena ja kilttinä naisena hän hyväksyi auktoriteetin päätöksen.

Pian alkoi polttaa

Sitten alkoi kuitenkin tapahtua. Alkuperäiskappaleesta tuli suuri hitti. Myös Suomessa alettiin kilpailla siitä, kuka saisi sen levyttää. Silloin ääni muuttui Toivo Kärjen kellossa.

– Hän totesi tällä kertaa, että ”antaa Lapin tytön yrittää”. Ja minähän yritin, Eini kertoo.

Läpimurtonsa aikaan Eini oli 17-vuotias. Palatessaan noihin päiviin Eini muistaa itsensä ujona ja sulkeutuneena tyttönä.

– Olin tosi arka ja vetäytynyt. En pienessä mielessänikään nähnyt mahdollisuutta, että minusta tulisi esiintyjä. Olin ihan täysi raakile, joka piti väkisin työntää lavalle yleisön eteen. En pitkään nähnyt musiikkia edes oikeana työnä, vaan mietin, pitäisikö mennä kouluun.

Mutta hittibiisin myötä työ hammashoitajaharjoittelijana sai jäädä, ja Einin 40-vuotinen ura suomalaisella tähtitaivaalla alkoi.

– Viime vuoden marraskuussa yksi haaveeni toteutui, kun pääsin Helsingissä Savoy-teatterin lavalle esiintymään yhdessä Baccaran kanssa. Se oli huikea ja tunteiden täyttämä kohtaaminen, Eini sanoo.

– Baccaran tapaaminen ja heidän kanssaan esiintyminen on ollut aina yksi haaveeni. Olin ihan onnessani, kun he näyttivät sille vihreää valoa. On mahtavaa päästä yhdessä lavalle. Sain kiittää heitä tästä isosta hitistä, joka muutti myös minun nuoren tytön elämäni täysin. Se oli herkkä hetki, Eini kuvailee.

–  Olin kymmeniä vuosia haaveillut tästä tapaamisesta. Siihen liittyi odotuksen lisäksi myös pelkoja, jotka olivat turhia. Kun tapasimme, tuli tunne, että olimme tunteneet iät ja ajat toisemme. Maailman tähdet olisivat voineet olla kovia ja nenä pystyssä pienen suomalaistähden edessä, mutta fiilis oli aivan fantastinen. Yhteisestä esiintymisestä jäi tunne, että voisimme tavata vielä uudelleen. Suunnitelmiakin on, mutta katsotaan, toteutuvatko ne, Eini sanoo arvoituksellisesti.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/18!

”Eat the Rainbow”

Superfoodeista Anu Kiiverin suosikkeja ovat maca- ja lucumajauheet, joita hän lisäilee smoothie-juomiin. Smoothie maistuu aamupalaksi tai välipalaksi.
Anu Kiiveri kertoo arjen voimaannuttavista valinnoistaan

Tietokirjailija, freelance-toimittaja, ravintoneuvoja ja personal trainer Anu Kiiveri, 44, tietää, mitä merkitsee terveellinen ravinto, liikunta, lepo ja itsensä toteuttaminen. Kaikki osa-alueet ovat hänen elämässään tasapainossa.

– Olen aktiivinen liikkuja, rakastan laadukasta ravintoa ja matkustan paljon. Innostun itseni kehittämisestä, uuden oppimisesta, avantouinnista, mutta myös henkinen hyvinvointi on tärkeä asia elämässä, Lohjalla asuva Kiiveri kiteyttää.

Hyvinvoinnin ytimeen

Anu Kiiveri opiskelee koko ajan. Hän lukee runsaasti psykologiaan ja hyvinvointiin keskittyvää kirjallisuutta. Hän on käynyt muun muassa NLP Practitioner -koulutuksen NLP Akatemiassa. Lisäksi hän on kouluttautunut TRX yksilö-ohjaajaksi sekä kehonpainoharjoittelun ohjaajaksi. Myös mindfulness on tuttu aihe.

– Tykkään pitää itseni ajan tasalla niistä asioista, mistä olen kiinnostunut. Tämä kattaa hyvinvointikentän monipuolisesti.

Rakkaus ravintoon vei Anu Kiiverin vuonna 2014 Terveysopisto Salukseen opiskelemaan. Hän valmistui  viime vuonna ravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi.

– Läpimurto terveelliseen elämään alkoi oikeastaan opintojeni myötä. Olen tosin ennenkin pitänyt itsestäni huolta ja elänyt terveesti. Painoni ei ole jojoillut ja olen ollut elämässäni hyvin aktiivinen ja liikunnallinen, hän sanoo.

Kauneus lähtee sisältä

Aikoinaan Anu Kiiveri luotsasi kymmenkunta vuotta tanssiryhmä Playersiä. Esiintyjän tuli olla kunnossa.

Hän osallistui vajaat kymmenen vuotta sitten Yhdysvaltojen Miamiin Ms. Bikini Universe -kilpailuihin, ja päätyi kymmenen parhaan joukkoon. Tuolloin Bikini fitness ei vielä ollut Suomessa kovin aktiivinen kilpailumuoto.

– Jokunen vuosi kisojen jälkeen koin, että fitness-maailma ei ollut aivan minua varten. Ravitsemuksellisistakin asioista ajattelin jo hieman eri tavalla kuin kilpailupiireissä. Fitness-kilpailijan ravintovalinnat olivat minulle liian yksitoikkoisia. Halusin syödä monipuolisesti välillä herkutellen.

Kauneuden Anu Kiiveri kokee riippuvan pitkälle paitsi ravinnosta, myös henkisestä tasapainosta.

– Jos ihmisellä on hyvä olo sisäisesti, se hehkuu ulospäinkin. Kauneutta edistää se, että on sisäisesti tasapainossa itsensä kanssa. Sen sijaan kauneusleikkauksilla nainen tuskin pääsee aitoon onnellisuuteen, Kiiveri sanoo.

Valtaosa naisista haluaa kuitenkin huolitella ulkonäköään. Anu Kiiveri käyttää kauneudenhoitoon Bare Minerals -mineraalimeikkejä.

Olen myös säilyttänyt sileän ihon Kauneushoitola Kuulaan mikroneulaus- ja Hifu-hoidoilla sekä Environ kotihoitotuotteilla, hän sanoo ja toteaa, ettei hänen ihonsa ei ole ollut vuosiin näin hyvässä kunnossa.

Mikroneulaus ja Hifu-hoito ovatkin oivia tapoja pitää ikääntyvä iho kimmoisana ja nuorekkaana. Meikkikin näyttää tasaisemmalta, kun iho on hyvässä kunnossa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2018!

Realismia elämään

– Tässä hetkessä on niin paljon kaikkea hyvää, Heidi iloitsee. Kuva: Titta Holanne
Tangokuningatar Heidi Pakarinen ei stressaa

Laulaja Heidi Pakarinen, 41, osallistui ensimmäisen kerran Tangomarkkinoille vuonna 1996. Unelma ja rakkaus tangoon ajoivat kuitenkin yrittämään useamman kerran. Kolmannella kerralla vuonna 2013 Heidi lopulta saavutti lapsuutensa unelman ja kruunattiin tangokuningattareksi.

– Lapsuuden kodissani musiikki oli aina läsnä, sillä molemmat vanhempani lauloivat kuorossa ja isosiskoni soitti urkuja. Kävin itsekin 4-5 vuotta urkutunneilla, mutta musiikin teoria meni hilseeni yli, koska se oli liian matemaattista. Niinpä lopetin, Heidi kertoo laulajan alkutaipaleistaan.

– Siitä saakka olen oppinut laulut korvakuulolla, joku on sanonut, että olen luonnonlahjakkuus, koulun kuorossakin esiintynyt Heidi sanoo ja kertoo esiintyneensä ensimmäiseni kerran julkisesti kolmevuotiaana laulaessaan kotikylänsä Pohjois-Savon Jännevirran äitienpäiväjuhlilla Kalervo Hämäläisen säveltämän ja sanoittaman Lapin äidin kehtolaulun. Heidi Pakarinen on henkeen ja vereen iskelmäihminen, mutta ennen kaikkea sydän on sykkinyt 13-vuotiaasta asti tangolle.

– Silloin Toivo Kärjen säveltämä ja Reino Helismaan sanoittama Hiljainen kylätie kolahti. Olen henkeen ja vereen tangoihminen, vaikka kuuntelenkin musiikkia laidasta laitaan. Ainoastaan hevimusiikki ja punk eivät uppoa. Niistä puuttuu linjakkuus. – Vanhoissa suomalaisissa iskelmissä ja tangoissa on hyvä tarina ja teksti, Heidi sanoo, mutta myöntää, että teini-iässä toki kuunteli kavereidensa kanssa yhdysvaltalaista Guns N’ Roses -rokkibändiä ja myös tanssittavaa diskomusiikkia.

– Jo tuolloin haaveilin, että minusta tulisi joskus tangokuningatar. Heidi oli viihtynyt kotiäitinä seitsemän vuotta, kun hän päätti vielä kerran kokeilla, saisiko tangokruunun lopulta kutreilleen. Aiemmin hän oli tavoitellut sitä vuosina 2011 ja 2012.

– Minulla oli ollut onni olla kotona ja hoitaa tyttäriäni. Se oli hienoa aikaa ja uskon sen lujittaneen suhdettani tyttäriini. Sisälläni oli kuitenkin aina kytenyt unelma tangokuningattaruudesta, vaikka olin jo edellisen vuoden yrityksen jälkeen päättänyt, etten enää koskaan itkisi pettymyksen kyyneleitä. Kotiäitivuodet olin panostanut tyttöihin, mutta halusin kuitenkin toteuttaa oman, sisällä kyteneen haaveeni. Vuoden 2013 Tangomarkkinoilla voitto vihdoin tuli. Se mullisti Heidin elämän, kun esiintymisten määrä lisääntyi huikeasti.

 

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 10/2017!

Luolamiehen geeni aisoihin

Satu Markkaselle tehtiin DNA Health ja DNA Diet -testit.
Tanssinopettaja Satu Markkanen löysi geenitestit tukemaan elämänmuutostaan

Espoon Tuomarilassa asuva, Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta tuttu tanssinopettaja Satu ”Sutu” Markkanen on ryhtynyt elämäntaparemonttiin, joka tapahtuu pikku hiljaa, maltillisesti ilman fanaattisuutta.
Satu Markkasen herätys muutokseen on kehittynyt pikkuhiljaa, mutta viimeisen sykäyksen asiaan toi isän aivoinfarkti.
– Ymmärsin, etten itsekään ole enää 20-vuotias, ja olen ollut pitkään ylipainoinen. 30 ylikiloa asettaa paineita esimerkiksi nivelille. Olen onneksi ollut aina todella terve ja liikkunut valtavasti, Satu summaa.
Satulle tarjoutui mahdollisuus osallistua Nordic Genex Oy:n geenitestaukseen, jonka avulla selvitetään perimän mahdollisia vaikutuksia ihmisen terveydentilaan.
Geenitestien tulkitsijan, Maili Lepolan, mukaan geenitestiä voisi sanoa terveyden swot-analyysiksi (lyhenne sanoista: strengths, weaknesses, opportunities, threats), jonka avulla saa selville oman elimistön vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat sekä miten näihin voi elämäntavoilla vaikuttaa.
Sadulle tehtiin DNA Health ja DNA Diet -testit.
– Testeissä selvisi, että minulla on niin sanottu luolamiehen geeni, joka saa elimistön varastoimaan energiaa. Olen kuin karhu, joka haluaisi mennä välillä talviunille. Onneksi testeissä ei löytynyt esimerkiksi Alzheimerin taudille altistavaa geeniä.
– Olen myös erityisen hajuherkkä. Kestän esimerkiksi eläinten hajuja, mutta huonommin ihmisten pahoja hajuja. Tällainenkin herkkyys näkyi geenikartaltani.
Geenitestien lisäksi verikokeista löytyi mahdollinen kilpirauhasen vajaatoiminta. Tämä on saattanut olla yksi syy Sadun ylipainoon.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2017!

Kehonhallinnan asiantuntija Marja Putkisto uusii ryhdin käsitteen

Method Putkisto -opetusmetodit ovat syntyneet Marja Putkiston taistellessa ulos oman kehonsa epätasapainosta. Nuorena hänet diagnostisoitiin tuki- ja liikuntaelinsairaaksi.– 1980-luvulla lääkäri vielä vahvisti, että kaikki liikuntamuodot ovat minulta iäksi poissuljetut.

– Ryhti ei ole asento, eikä tila. Ryhti on ilmaisullinen, dynaaminen asia: tapa, miten kannamme kehomme ja koko olemuksemme läpi elämämme, Marja Putkisto korostaa.
Ryhti ja sitä myötä ihmisen koko olemus, niin fyysinen kuin psyykkinen eivät oikene itsestään.
– Ensimmäiseksi tarvitaan päätös: Nyt muutan mielialani ja mielentilani ja ryhdyn harjoittamaan kehoani ja mieltäni, Marja Putkisto korostaa. Sitten ryhdytään harjoittelemaan.
Kasvojen kauneus on Marjan mielestä kauneus on ennen kaikkea vaakasuoran profiilin kauneutta.
– Vaakasuoralla profiililla tarkoitan profiilia suupielestä korvaa kohti. Se usein ensimmäisenä valahtaa, kun ihminen vanhenee.

Lue koko juttu Luontaisterveyden numerosta 8/2017.

Vauvauinti on koko perheen yhteinen harrastus

Ingalill Castell ihmettelee puolivuotiaan Elijahin kanssa altaassa kelluvaa palloa.

" Päämääränä on, että lapselle kehittyy hyvä itsetunto"

Vauvauinnissa lapselle muodostuu hyvä suhde veteen ja side hoitavaan aikuiseen lujittuu. Vauvauinnissa myös motoriset ja sosiaaliset taidot kehittyvät. 

Uimakoulu Pikku Joutsenen vauvauintiryhmä Kultakalojen altaasta raikaa iloinen laulu. Äidit ja isät heijailevat vauvojaan rytmikkäästi vedessä edestakaisin, pitävät jo tottuneesti kiinni kainaloiden alta eivätkä säikähdä, jos vauvan kasvoille räiskähtää vettä. Viimeisen säkeistön aikana jotkut vauvat kastautuvat kokonaan pinnan alle ja pienet ja pienet ensihampaat vilkkuvat hymyssäsuin. Tuohan on selvästi hauskaa! Kun laulu on laulettu, perheet jakautuvat eri puolille allasta toimpisteille. Vauvauinninopettaja Henna Salonvaara kertaa, mitä milläkin pisteellä tapahtuu. Apuna hän käyttää nukkea tai jotakuta ryhmän vauvoista. – Muistavatko kaikki torpedon? Ensin lasketaan rauhallisesti kolmeen ja heijataan lasta, kolmosella pää painuu veden alle ja vauva liukuu sukelluksissa toisen vanhemman syliin.

Vähitellen ja totutellen

Torpedo on vauvauintiliikkeistä ehkä tunnetuin ja se pelätyinkin. Oikein tehtynä vauvan sukellus on kuitenkin täysin turvallinen ja yleensä lapsista varsin hauskaa. Tekniikka perustuu sukellusrefleksiin, joka vauvoilla on syntyessään. Sukellusrefleksin ansiosta vauvan hengitystiet sulkeutuvat automaattisesti hänen painuessaan pinnan alle. Refleksi häviää yleensä noin 6-8 kuukauden iässä, mutta säännöllisesti uivat vauvauimarti eivät edes huomaa refleksin häviämistä, joten he oppivat tässä vaiheessa helposti sukeltamaan tahdonalaisesti. – Uimaharrastuksen voi toki aloittaa myöhemminkin. Vaikka sukellusrefleksiä ei enää olisi, vauvat oppivat pidättämään hengitystään, tarkentaa uimakoulu Pikku Joutsenen vauvauintiopettaja Julia Tanttun. Tietenkään Torpedo ei ole vauvauinnin ensimmäisiä etappeja. Kun vauvat kolmen kuukauden iässä ja vähintään viisikiloisina voivat aloittaa uintiharrastuksen, ensin tutustutaan uuteen tilanteeseen ja ympäristöön. Veteen mennään rauhoitusasennossa vauvaa kannatellen ja heijaten. – Ensimmäisellä uintikerralla altaassa vietetään noin 15 minuuttia, jotta vauvalle jäisi tilanteesta hyvä mieli ja voimia pesutiloihin. Tavoitteena on saada vauva rentoutumaan: yleensä veden virta ja vanhemman ääni rauhoittavat lasta. Mitään ei tarvitse itse tietää, vaan ohjaaja opastaa uinnin etenemisessä, kertoo Tanttu.

Lue lisää vauvauinnista Luontaisterveys -lehden numerosta 7/2017

Ystävykset Helena Lindgren ja Satu-Aamu Kangas

Ystävykset Helena Lindgren ja Satu-Aamu Kangas kertovat miten kriisitkin voivat kaunistaa.

"Kriisitkin voivat kaunistaa"

Helena Lindgren ja Satu-Aamu Kangas nauttivat elämästä ja terveesti myös itsestään. Ikäeroa naisilla on 20 vuotta ja saman verran ystävyyttä.

Ikääntyminen ja ihmissuhteiden särkymisen myötä syntynyt kypsyys kaunistaa naista. Näin kokevat kaksi ystävystä, Helena Lindgren ja Satu-Aamu Kangas.
Molemmat ovat kokeneet parisuhteiden murentumisen, äitiyden, naiseuden ja henkisen kasvun haasteet. He ovat oppineet, kypsyneet ja kasvaneet kukoistukseensa. Kun Helena sai lapsenlapsensa, Satu-Aamusta tuli äiti. Lindgren on yhden pojan äiti ja isoäiti. Kumpikaan ei pelkää ikääntymistä.

Yhteys on kantanut

Helena Lindgren on juuri 60 ikävuoden saavuttanut, entinen meikkitaiteilija, nykyinen laulaja ja näyttelijä. Hän oli parisuhteessa tanssija Jorma Uotisen kanssa parinkymmenen vuoden ajan.
Hyvinvoinnin ammattilainen, Satu-Aamu Kangas, 40, on puolestaan Auramin ja Ekohoitola Balanzan toiminnanjohtaja ja ekokosmetologi, joka nykyisin hoitaa itseään ja muita luontaisin keinoin ja puhuu myös terveellisen ravitsemuksen puolesta.
– Tapasimme toisemme ensi kerran vuosituhannen vaihteessa. Helena tuli minulle alun perin ripsien ja kulmien värjäykseen yhteisen ystävämme suosittelemana. Ystävyytemme lähti asiakassuhteesta, Satu-Aamu muistelee.
Helena Lindgren oli ensimmäinen julkisuuden henkilö, jolle Satu-Aamu teki hoitoja.
– Olin silloin vasta 20-vuotias ja jännitin kovasti Helenan kohtaamista. Hän oli tuolloin runsaasti julkisuudessa eronsa vuoksi. Meille syntyi kuitenkin heti ihana yhteys, joka on kantanut näihin päiviin asti.

Hyvinvoinnin avaimia

Vuodet näyttävät vain kaunistaneen naisia. Juuri 60 täyttäneestä Helena Lindgrenistä on vaikea ymmärtää, miten nainen voi säilyä näin ikinuorena – ja täysin ilman kirurgisia toimenpiteitä.
– Ehkäpä se johtuu osittain geeneistä. Katselin hiljattain nuorekkaasta äidistäni vanhoja kuvia, joissa hän oli ikäiseni. Hänen ihonsa oli kovin kuulas ja kiinteä.
Elämäntavoillakin lienee merkitystä Helenan ulkonäköön. Hän liikkuu paljon ja syö terveellisesti.
– Käyn kuntosalilla ja joogassa. Vältän sokeria ja valkojauhotuotteita; muuten syön normaalisti. Teen myös työtä, joka on minulle samalla intohimo.
Olen luonteeltani sellainen, etten jää ns. tuleen makaamaan, enkä katkeroidu helposti. Olen kohdannut suruja ja menetyksiäkin, mutta katson aina eteenpäin. Se on yksi merkittävä hyvinvoinnin tekijä elämässäni, Helena listaa.
– Ehkäpä myös eräs elämäntaitojen tärkeimpiä tekijöitä on kyky antaa anteeksi. Ilman sitä on vaikea katsoa eteenpäin.

Lue lisää Luontaisterveys -lehden numerosta 6/2017

Liikunta ja kiireetön kotielämä pitävät Eija Kantolan kunnossa

– Masi on möllöttäjä. Kun aikanaan mentiin koiranpentuja katsomaan, muut pennut hyppivät aivan villeinä, mutta Masi vaan möllötti ja katseli. Sanoin heti, että tuo se on, se meidän koira!

Stressi katoaa saunan löylyissä

Keikkailevan artistin arki kuulostaa kovalta: työpäivät venyvät pitkiksi samoin ajomatkat. Eivätkä tanssilavojen ja -keskusten takahuoneetkaan muistuta luksushotellin sviittejä. Suomalaisen artistin raiderit eli toivelistat keikan järjestäjälle eivät nekään ole suinkaan maailmantähtien luokkaa.
Tästä huolimatta vuoden 1992 tangokuningatar Eija Kantola, 51, jaksaa kiertää ilahduttamassa suomalaista tanssikansaa.
– En minä laulamiseen ole kyllästynyt ja tuskin koskaan kyllästynkään. Nautin siitä.
– Välillä tietysti pitkät ajomatkat, matkustaminen ja reissaaminen väsyttävät. Minulla on hyvä bändi, joten työn tekeminen sinänsä on vaivatonta, Eija kiittelee Omega-orkesteriaan, mutta myöntää, että iän karttuessa palautuminen anoo hiukan enemmän aikaa.
– Onneksi nukun hyvin. Vaikka tulisin kotiin aamukahdeksalta, saan unenpäästä nopeasti kiinni. Pitkillä torkuilla palautuu aina uuteen päivään, mutta täytyy myöntää, että iän karttuessa toipuminen vaatii noin vuorokauden.

Unelma toteutui
Vuonna 1966 tavalliseen porilaiseen työläisperheeseen syntynyt Eija oli lapsena ja nuorena innokas urheilun ja musiikin harrastaja. Hän oli perheen ainoa lapsi, äiti teki työtä Porin oluttehtaalla ja isä opiskeli teknillisessä koulussa.
Eijan isä soitti mandoliinia ja haitaria, äiti lauloi. Ensimmäisen tallennetun nauhoituksen vanhemmat tekivät kelanauhurille, kun Eija oli vasta hiukan yli kaksivuotias. Viehkeän tytön musiikilliseen ohjelmistoon kuului silloin lastenlauluja, joululauluja sekä tanssi- ja iskelmäkappaleita.
– Muutimme Euraan, kun olin 5-vuotias. Varhaisina nuoruusvuosinani en ollut kovin innokas esiintymään, päinvastoin yritin jopa karttaa kaikenlaisia koulun kevätjuhlajuttuja.
– Olin ennemminkin kiinnostunut hevosista ja myöhemmin lentopallosta. Isän innoittamana soitin myös haitaria muutaman vuoden Kimmo Mattilan oppilaana, mutta kiinnostus ja kärsivällisyys ei oikein siihenkään riittänyt.
– Sitten isä aloitti keikkailun ja sain joskus käydä laulamassa pari laulua vierailevana solistina. 14-vuotiaana perustin oman orkesterin, jonka nimi oli persoonallisesti Eija-Riitta ja Pojat. Vanhemmilta sain luvan keikkailla, koska setä soitti orkesterissa rumpuja.
Koska Eijan isä oli sitä mieltä, että laulamisen lisäksi kannatti myös hankkia niin sanottu kunnon ammatti, Eija päätyi Porin sairaanhoito-oppilaitokseen, josta valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1987. Hän työskenteli ensin Harjavallan psykiatrisessa sairaalassa ja sen jälkeen Helsingissä HYKS:n lastenklinikalla syöpälasten tutkimushoitajana.
– Koskaan en kuitenkaan hakenut virkaa, sillä taustalla oli haave laulaa ammatiksi, Eija kertoo.
Vuonna 1992 unelma toteutui ja elämä mullistui. Eija Kantola kruunattiin järjestyksessä kuudenneksi tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Tangokuninkaan kruunun sai tuolloin Mika Pohjonen. Kaksi vuotta myöhemmin Eija voitti myös Syksyn sävel -kilpailun Mika Toivasen säveltämällä ja Jukka Välimaan sanoittamalla kappaleella Yön hiljaisuus. Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 1996 Eija tuli toiseksi Mika Toivasen säveltämällä ja Jori Nummelinin sanoittamalla laululla Rakkauden kirja.
Tangokuningatar-voitto oli kuitenkin elämän mullistaja. Sen myötä Eija jätti sairaanhoitajan työt ja siirtyi unelma-ammattiinsa laulajaksi.

Saunominen rentouttaa
Sanotaan, että raskas työ vaatii raskaat huvit. Eijan kohdalla nämä huvit ovat voimahduttavia, sillä hän on erittäin innokas liikkuja. Jokaviikkoisiin treeneihin kuuluvat niin lento- kuin jalkapallokin. Lisäksi hän lenkkeilee ystävänsä kanssa ja käy kuntosalilla lihastreeneissä säännöllisesti.
– Kyllä urheilu, terveellinen ruokavalio, lisäravinteet ja sauna pitävät minut kunnossa, himosaunojaksi tunnustautuva Eija sanoo.
– Loikoilen joka päivä saunan lempeissä löylyissä. Urheilusuorituksen päälle saunominen on rentoutumisessa piste iin päälle.
Noin viisi vuotta sitten Eija Kantola ei kuitenkaan voinut hyvin. Tai hänen kehonsa ei voinut hyvin. Hänellä oli kuukauden sisällä ollut kolme perättäistä antibioottikuuria. Lisäksi hän joutui syömään jatkuvasti närästyslääkkeitä.
– Kuuntelin radiosta Paula Heinosen ja Juha Vuorisen vetämää Terveyden tukipilarit -ohjelmaa. Siinä käsiteltiin elimistön vitamiini- ja hivenainetasoja ja suositeltiin tutkituttamaan ne. Se aktivoi minut ottamaan selvää oman kehoni tarpeista.
– Antioksidanttiklinikalla verikokeessa selvitettiin, mitä ravintoaineita tarvitsisin voidakseni hyvin, Eija kertoo ja sanoo kuunnelleensa myöhemmin kaikki Terveyden tukipilari -ohjelmat ja kiinnostuneensa selvittämään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitystä.
– Söin probiootteja vuoden, kunnes närästys loppui. Vaikka olen aina syönyt terveellisesti, nyt kiinnitän vielä enemmän huomiota, mitä suuhuni laitan. Ruokavalioni on monipuolista, pääasiassa luomua ja kasvispainotteista. Pyrin välttämään prosessoituja ruokia, sokeria ja valkoista viljaa. Lisäksi syön noin neljän tunnin välein, Eija kertoo ja sanoo totutun ruokarytmin vuoksi myös tuntevansa nälkää, jos ruokailun väli liiaksi venyy.
– En kuitenkaan ole tiukkapipo. Joskus käymme pizzalla ja joskus ostan myös makeisia. Usein kuitenkin käy niin, että karkit maistuvatkin minusta pahalle. Ennen pidin salmiakista, nyt se ei enää maistu.

Ihanan makeat ja mehukkaat tomaatit!

Laulajana kuuluisuuteen noussut Sonja Lumme tunnetaan nykyisin puutarhakirjoistaan ja -ohjelmistaan. Tomaatti on Lumpeelle erityisen rakas.

Sonja Lumme puhuu itse kasvatettujen tomaattien puolesta

Valtavasti pieniä, isoja, keltaisia, oransseja, punaisia. Maailmassa on niin paljon tomaattilajikkeita, ettei todellista määrää tiedä kukaan.
– Ainakin niitä on pitkälti yli 10 000, sanoo tomaatteihin rakastunut puutarhakirjailija ja laulaja Sonja Lumme.
Lajien valtava kirjo kertoo tomaatin suosiosta.
– Tomaatti-innostus on nykyisin hurjaa luokkaa. Ihmisillä alkaa olla kasvihuoneita, ja tomaatti on yleensä ensimmäinen kasvi, joka sinne halutaan.
Lumme myöntää, että hän on itsekin tehnyt käännytystyötä lempilapsekseen kehumansa tomaatin puolesta.
– Kun on saanut maistaa itse kasvatettua makeaa ja mehukasta tomaattia, haluaa jakaa sitä iloa muillekin. Sen maku on ihan omaa luokkaansa markettien tomaatteihin verrattuna.
Sonja Lumme tunnetaan puutarhakirjoistaan ja -ohjelmistaan. Uusimpana on maaliskuun alussa ilmestynyt kirja Tomaatti! Harrastajan käsikirja, joka neuvoo kasvatuksessa aina siemenestä sadonkorjuuseen saakka.

Tomaatteja jo lapsuudessa
Kristiinankaupungissa syntynyt, 55-vuotias Sonja Lumme sai tutustua tomaatteihin jo lapsena.
– Äitini oli innokas kotipuutarhuri, oikea luontainen viherpeukalo, jolla oli kasvihuoneessaan myös tomaatteja. Silloin opin tykkäämään tomaateista, ne tuntuivat jo silloin tosi kiehtovilta ja mielenkiintoisilta.
Kun Lumme muutti omakotitaloon 90-luvun alkupuolella, kasvihuone sai nopeasti paikkansa pihalta.
Siitä lähtien Lumme on kasvattanut siellä tomaatteja, chilejä, paprikoita, kasvihuonekurkkuja…
– Kasvihuone on ehdoton, kun haluaa kasvattaa pidemmän kasvukauden vaativia kasveja, Lumme summaa.

Kohta se alkaa, kädet multaan!
Juuri nyt on alkamassa se kutkuttavin vaihe tomaatinkasvatuksessa: kaivetaan esiin siemenet, mullat ja purkit. Enää ei tarvitse hillitä sitä vimmaa, jonka jokainen kotipuutarhuri tunnistaa – kohta saa luvan kanssa iskeä kädet multaan.
Sonja Lumme tietää hyvin, että liian aikaisin ei koskaan kannata lähteä kylvöpuuhiin, vaikka kuinka haluaisi.
– Valo ja tila ovat kotioloissa kuitenkin rajalliset. Jos kylvää liian aikaisin, toukokuussa tomaatit ovat pitkiä, honteloita hujoppeja. Siksi voi vaikka kylvää pari viikkoa myöhempään, ne ehtivät silti tuottaa hedelmää.
Tomaatit kylvetään maaliskuun puolivälistä alkaen, eikä huhtikuun alussakaan ole vielä liian myöhäistä.

Monet lajikkeet, vaikea valinta
Kun tomaattilajikkeiden valikoima on suuri, mistä tietää valita juuri ne oikeat?
Lumme kehottaa lukemaan siemenpussien merkinnät tarkkaan.
– Avomaalla taimien pitää kestää vähän viileämpiä olosuhteita. Varhain tai keskivarhain satoa lupaavat lajit ovat sopivia. Kun niissä lukee arctic tai siperia, ollaan oikeilla jäljillä!
Lumme kaipailee siemenpusseihin ylipäätään parempia merkintöjä.
– Pitää tietää, kasvaako tomaatista pieni puska vai 2,5-metrinen hujoppi. Niin ikään lajikkeet valmistuvat eri aikoihin, ne ajat tulisi kertoa paremmin.
Lumpeella itsellään on satojen eri lajikkeiden siemeniä. Osa niistä on vuosia vanhoja, mutta se ei kasvuhaluja haittaa.
– Saatan kylvää kymmenen vuotta vanhoja siemeniä, ja hyvin nousevat. Tomaatti on tosi sinnikäs, aikamoinen opportunisti.

Kasvoakupunktio kirkastaa myös tukkeutuneita tunteita

Luonnonkosmetiikan myötä ravitsemus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi alkoivat kiinnostaa Sanna Kaskista. Hän opiskeli kasvoakupunktiota Tunnekeskus Lumpeenkukassa, Tarja Revon ohjauksessa.

Ekokosmetologi Sanna Kaskinen kiinnostui luonnon raaka-aineista  opiskeluaikanaan.
– Luonnon omat tehoaineet kiehtoivat minua jo 1990-luvulla, kun opiskelin kosmetologiksi. Kosmetologikoulussa harjoittelin käyttämään erilaisia yrttejä, ja myös kotioloissa olin hyvin luontaistietoinen, Sanna muistelee.
Elettiin kuitenkin aikaa, jolloin luonnonmukaisuus vasta nosti päätään. Sannan kotipaikkakunnalla Turussa ekoasiat laahasivat vuosikymmenen pääkaupunkiseutua jäljessä. Sannakin luisui mielenkiinnoistaan huolimatta tavanomaisella kosmetiikalla tehtävien hoitojen pariin.
– Työskentelin liiketilassa, jossa toimi kampaamo, ja jossa tehtiin myös ripsiä ja kynsiä. Kymmenisen vuotta sitten aloin kärsiä väsymyksestä, uupumuksesta, jatkuvista migreeneistä ja sain myös ihottumaa. Lääkäritkään eivät osanneet selittää oireitani.

Oireiden syy voimakkaissa kemikaaleissa
Lopulta Sanna oivalsi, että oireiden syy piili voimakkaissa kemikaaleissa, joita huoneilma oli pullollaan.
– Tajusin, etten voinut jatkaa työtä synteettisten aineiden ympäröimänä. Joko menettäisin rakastaman työni tai vaihtaisin toiseen ympäristöön ja luonnontuotteisiin. Siirryin käyttämään luonnonkosmetiikkaa, joka hyödyntää luonnonmukaisia tehoaineita, ilman synteettisiä kemikaaleja. Luonnonkosmetiikassa ihoa hoidetaan, jotta se toimisi luonnollisesti itse, Sanna kertoo.
Alkuaikoina Sannan ekokosmetologin työtä pidettiin erikoisuutena. Kymmenessä vuodessa tieto ja asenteet ovat muuttuneet valtavasti.
– Etenkin nuoret alkavat tiedostaa, mitä kaikkea erilaiset ihonhoitotuotteet voivat sisältää. Silti vieraillessani tavarataloissa, havahdun siihen, että yllättävän harva tietää edelleenkään luonnonkosmetiikasta. Toisinaan ihmiset kysyvät, ovatko ekokosmetologit aivan oikeita kosmetologeja, Sanna hämmästelee.