Ennaltaehkäisy on parasta ja tehokkainta terveydenhoitoa. Luontaisterveys kertoo, miten jokainen voi omilla valinnoillaan tukea terveyttään ja ennaltaehkäistä sairauksien puhkeamista. Luonto on paras lääkäri, erityisen painoarvon lehdessä saa luonnonmukainen ravinto, liikunta sekä turvalliseksi havaitut luontaisterapiat. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Luontaisterveys antaa työkaluja myös psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin rakentamiseen ja lujittamiseen.

Ihanan makeat ja mehukkaat tomaatit!

Laulajana kuuluisuuteen noussut Sonja Lumme tunnetaan nykyisin puutarhakirjoistaan ja -ohjelmistaan. Tomaatti on Lumpeelle erityisen rakas.

Sonja Lumme puhuu itse kasvatettujen tomaattien puolesta

Valtavasti pieniä, isoja, keltaisia, oransseja, punaisia. Maailmassa on niin paljon tomaattilajikkeita, ettei todellista määrää tiedä kukaan.
– Ainakin niitä on pitkälti yli 10 000, sanoo tomaatteihin rakastunut puutarhakirjailija ja laulaja Sonja Lumme.
Lajien valtava kirjo kertoo tomaatin suosiosta.
– Tomaatti-innostus on nykyisin hurjaa luokkaa. Ihmisillä alkaa olla kasvihuoneita, ja tomaatti on yleensä ensimmäinen kasvi, joka sinne halutaan.
Lumme myöntää, että hän on itsekin tehnyt käännytystyötä lempilapsekseen kehumansa tomaatin puolesta.
– Kun on saanut maistaa itse kasvatettua makeaa ja mehukasta tomaattia, haluaa jakaa sitä iloa muillekin. Sen maku on ihan omaa luokkaansa markettien tomaatteihin verrattuna.
Sonja Lumme tunnetaan puutarhakirjoistaan ja -ohjelmistaan. Uusimpana on maaliskuun alussa ilmestynyt kirja Tomaatti! Harrastajan käsikirja, joka neuvoo kasvatuksessa aina siemenestä sadonkorjuuseen saakka.

Tomaatteja jo lapsuudessa
Kristiinankaupungissa syntynyt, 55-vuotias Sonja Lumme sai tutustua tomaatteihin jo lapsena.
– Äitini oli innokas kotipuutarhuri, oikea luontainen viherpeukalo, jolla oli kasvihuoneessaan myös tomaatteja. Silloin opin tykkäämään tomaateista, ne tuntuivat jo silloin tosi kiehtovilta ja mielenkiintoisilta.
Kun Lumme muutti omakotitaloon 90-luvun alkupuolella, kasvihuone sai nopeasti paikkansa pihalta.
Siitä lähtien Lumme on kasvattanut siellä tomaatteja, chilejä, paprikoita, kasvihuonekurkkuja…
– Kasvihuone on ehdoton, kun haluaa kasvattaa pidemmän kasvukauden vaativia kasveja, Lumme summaa.

Kohta se alkaa, kädet multaan!
Juuri nyt on alkamassa se kutkuttavin vaihe tomaatinkasvatuksessa: kaivetaan esiin siemenet, mullat ja purkit. Enää ei tarvitse hillitä sitä vimmaa, jonka jokainen kotipuutarhuri tunnistaa – kohta saa luvan kanssa iskeä kädet multaan.
Sonja Lumme tietää hyvin, että liian aikaisin ei koskaan kannata lähteä kylvöpuuhiin, vaikka kuinka haluaisi.
– Valo ja tila ovat kotioloissa kuitenkin rajalliset. Jos kylvää liian aikaisin, toukokuussa tomaatit ovat pitkiä, honteloita hujoppeja. Siksi voi vaikka kylvää pari viikkoa myöhempään, ne ehtivät silti tuottaa hedelmää.
Tomaatit kylvetään maaliskuun puolivälistä alkaen, eikä huhtikuun alussakaan ole vielä liian myöhäistä.

Monet lajikkeet, vaikea valinta
Kun tomaattilajikkeiden valikoima on suuri, mistä tietää valita juuri ne oikeat?
Lumme kehottaa lukemaan siemenpussien merkinnät tarkkaan.
– Avomaalla taimien pitää kestää vähän viileämpiä olosuhteita. Varhain tai keskivarhain satoa lupaavat lajit ovat sopivia. Kun niissä lukee arctic tai siperia, ollaan oikeilla jäljillä!
Lumme kaipailee siemenpusseihin ylipäätään parempia merkintöjä.
– Pitää tietää, kasvaako tomaatista pieni puska vai 2,5-metrinen hujoppi. Niin ikään lajikkeet valmistuvat eri aikoihin, ne ajat tulisi kertoa paremmin.
Lumpeella itsellään on satojen eri lajikkeiden siemeniä. Osa niistä on vuosia vanhoja, mutta se ei kasvuhaluja haittaa.
– Saatan kylvää kymmenen vuotta vanhoja siemeniä, ja hyvin nousevat. Tomaatti on tosi sinnikäs, aikamoinen opportunisti.

Kasvoakupunktio kirkastaa myös tukkeutuneita tunteita

Luonnonkosmetiikan myötä ravitsemus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi alkoivat kiinnostaa Sanna Kaskista. Hän opiskeli kasvoakupunktiota Tunnekeskus Lumpeenkukassa, Tarja Revon ohjauksessa.

Ekokosmetologi Sanna Kaskinen kiinnostui luonnon raaka-aineista  opiskeluaikanaan.
– Luonnon omat tehoaineet kiehtoivat minua jo 1990-luvulla, kun opiskelin kosmetologiksi. Kosmetologikoulussa harjoittelin käyttämään erilaisia yrttejä, ja myös kotioloissa olin hyvin luontaistietoinen, Sanna muistelee.
Elettiin kuitenkin aikaa, jolloin luonnonmukaisuus vasta nosti päätään. Sannan kotipaikkakunnalla Turussa ekoasiat laahasivat vuosikymmenen pääkaupunkiseutua jäljessä. Sannakin luisui mielenkiinnoistaan huolimatta tavanomaisella kosmetiikalla tehtävien hoitojen pariin.
– Työskentelin liiketilassa, jossa toimi kampaamo, ja jossa tehtiin myös ripsiä ja kynsiä. Kymmenisen vuotta sitten aloin kärsiä väsymyksestä, uupumuksesta, jatkuvista migreeneistä ja sain myös ihottumaa. Lääkäritkään eivät osanneet selittää oireitani.

Oireiden syy voimakkaissa kemikaaleissa
Lopulta Sanna oivalsi, että oireiden syy piili voimakkaissa kemikaaleissa, joita huoneilma oli pullollaan.
– Tajusin, etten voinut jatkaa työtä synteettisten aineiden ympäröimänä. Joko menettäisin rakastaman työni tai vaihtaisin toiseen ympäristöön ja luonnontuotteisiin. Siirryin käyttämään luonnonkosmetiikkaa, joka hyödyntää luonnonmukaisia tehoaineita, ilman synteettisiä kemikaaleja. Luonnonkosmetiikassa ihoa hoidetaan, jotta se toimisi luonnollisesti itse, Sanna kertoo.
Alkuaikoina Sannan ekokosmetologin työtä pidettiin erikoisuutena. Kymmenessä vuodessa tieto ja asenteet ovat muuttuneet valtavasti.
– Etenkin nuoret alkavat tiedostaa, mitä kaikkea erilaiset ihonhoitotuotteet voivat sisältää. Silti vieraillessani tavarataloissa, havahdun siihen, että yllättävän harva tietää edelleenkään luonnonkosmetiikasta. Toisinaan ihmiset kysyvät, ovatko ekokosmetologit aivan oikeita kosmetologeja, Sanna hämmästelee.

Suorittaminen vaihtui lempeyteen

Tämän vuoden tangokuningatarfinaali oli Ailamari Vehviläiselle jo kolmas. Aiemmin hän on menestynyt tangomarkkinoilla vuosina 2004 ja 2005. – Kilpailu etsi välillä suuntaansa ja minä omaani. Tuntui hyvältä palata esiintymislavalle tauon jälkeen.

Tangokuningatarfinalisti pitää terveydestään huolta hellästi

Kesäkuisella Meritango-risteilyllä Ailamari Vehviläinen, 39, aisti sen selvästi. Hän seisoi esiintymislavalla ja lauloi Toivo Kärjen klassikkotangoa Muista minua. Ihmiset tanssivat hartaasti, poski poskea vasten, onnen tai kaipauksen kyynelet silmissä kimaltaen ja huulet hiljaa tangon sanoja tapaillen: ”Sinä muista minua silloin sinun huulillas nauru kun soi. Muista minua silloin kun et murheille hymyillä voi.”
– Sen tilanteen rakkaudellinen energia oli käsittämättömän lämmin ja koskettava. Minä olin osa sitä, mutta en kokenut esiintyväni. Minä hoidin laululla, itseäni ja muita. Laulun kautta minulla on mahdollisuus olla hoitava kanava ja tulkki.
Ailamari kertoo aina olleensa hoitajatyyppi. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja tehnyt pitkään vaativaa työtä lastensuojelun avohuollon parissa. Työnkuvaan kuului myös mielenterveys- ja päihdetyötä.
– Viime keväänä irtisanouduin virasta, sillä oma elämä, perhe ja terveys jäi raskaan työn taka-alalle. Olen huomannut tässä elämässä, että on tehtävä kuten sydän sanoo, tai muuten tekee itseään vastaan.

Lauluun kiteytyy kaikki
Ja sydän käskee laulaa. Se käskee valjastaa kehon instrumentiksi, virittää sen välittämään syvimpiä murheita ja korkeimpia riemuja, niin itselle kuin muillekin. Laulaminen tarkoittaa Vehviläiselle paitsi sävelmien tulkitsemista, myös paljon syvempiä asioita.
– Olen laulanut aina. Yksin metsässä kävellessä laulan, samoin vaikka tiskatessa. Esikoiseni synnytyksessä avustanut doula kertoi, että kun sain lapsen rinnalleni, aloin heti laulaa aivan hirveällä äänellä jotain sävelmää. Itse en muista tästä mitään, Ailamari kertoo.
Laulamalla Vehviläinen saa sulatettua surut, murheet ja tunnelukot mielestään ja kehostaan. Oma ääni toimii hänelle myös indikaattorina kehon kuulumisista.
– Stressi, väsymys ja jännitys heijastuvat lauluun heti. Kun laulu ei kulje, keholla ei ole kaikki hyvin.

Jooga rentouttaa ja virkistää
Kehonsa kuulumisia Vehviläinen tunnustelee paitsi laulun, myös hengityksen kautta.
– Hengitys on kehon kulmakivi. Se kertoo tunnetiloista, kivuista ja levottomuudesta.
Hengitysharjoitukset ovat tulleet Ailamarille tutuksi paitsi laulaessa, myös joogatessa. Hän harjoittelee astangajoogaa 4–5 kertaa viikossa.
– Aloitin joogan yläasteikäisenä. Pitkään tykkäsin käydä joogatunneilla, joilla ohjaaja kertoi tarkkaan, mitä pitää tehdä ja milloin hengittää. Se oli minun tapani nollata pää, luopua kontrollista ja olla vaan ohjattavana. Nykyään kannan vastuun joogaharjoituksistani mieluiten itse: astangajoogasarjat ovat henkilökohtaisia, eikä ohjaajan läsnäolo edes ole välttämätöntä.
Jooga on opettanut Vehviläiselle lempeää suhtautumista omaan kehoon – ja mielen myllerryksiin.
– Alle kolmikymppisenä olin äärettömän vaativa ja ankara itseäni kohtaan. Arvostelin ja piiskasin itseäni kaikesta ja olin hyvin levoton. Jossain vaiheessa tajusin, että kaikkia muita ihmisiä aina lohdutan, ymmärrän ja tuen, mutta oma sisäinen monologini oli raadollisen julmaa. Päätin pysäyttää sen negatiivisen kierteen ja opetella lempeyttä itseäni kohtaan.

Makujen ilotulituksen lähtölaukaus salaatista

Sami Tallberg vakuuttaa, että isänä hänen tärkein perintönsä lapsilleen on, että he saavat yhteyden villiin luontoon.

Suurimman osan villikasveista voi käyttää suoraan raakana ja kaikkea voi säilöä

Suomalaisten metsien, pihojen, niittyjen, ketojen, soiden, purojen ja jokien varsien, tuntureiden ja merenrantojen antimet ovat 19 vuotta intohimoisesti ruokaa laittaneen Sami Tallbergin, 39, rakkaus.
– Marjat, sienet, villivihannekset ja -yrtit, kalat ja riista ovat meille sopivinta ruokaa. Ne ovat lisäksi maukkaita, luonteikkaita ja ympäristöystävällistä ruokaa, Tallberg hehkuttaa.
Hänen mukaansa siihen nähden, mitä nykyään luonnosta saatavaa ruokaa käytetään, sitä voitaisiin käyttää kymmenkertaisesti.

Herääminen Englannissa
Moni tarvitsee perspektiiviä eri asioiden ja näkökulmien ymmärtämiseen. Niin myös Tallberg. Helsingin Kampin kundin ihastuminen suomalaisen luonnon antimiin tapahtui Englannin Kentissä, meren rannalla.
– Työskentelin siellä ravintoloissa vuodet 1997–1999 ja 2002–2008. Kollegani Mark Hix vei minut tunnin junamatkan päähän kaupungista, missä rannat kasvoivat valtoimenaan merikaalia. Kun nuuhkaisin villifenkolin tuoksua, heräsin villiyrtteihin.
Tämä tapahtui vuonna 2004.

Perinnöksi omille lapsille
Vantaan isoisänsä kanssa Sami Tallberg muistaa keväällä valuttaneensa koivunmahlaa, mutta muuten hänen käyttämänsä villiruoka jäi vieraaksi.
– Kuulin vain myöhemmin, että hänellä oli kaikki konstit käytössään.
Omille kahdelle pojalleen Tallberg tahtoo antaa perinnöksi yhteyden suomalaiseen luontoon. Hän on vienyt lapsiaan keräilemään ja olemaan luonnossa. Kun luonnon maut ovat tulleet tutuiksi, niistä on tullut lapsillekin luonnollisia ja maistuvia.

Suomen villiruokalähettiläs
Nyt Sami Tallberg on Elo-säätiön Villiruokalähettiläs ja osallistuu Suomen valtion vienninedistämismatkoille puhumaan suomalaisen luonnon antimien puolesta ja erityisesti näyttämään, millaisiin hienoihin makuihin niistä on.
Viimeksi ollaan oltu Milanon design-viikoilla.
– Avajaisissa tarjoilin sata makupalaa, sitten tein 40 hengen illallisen ja vielä kattauksen erikoisempia makupaloja. Kaikki olivat haltioissaan. Tapanani on tarjota kokonaisvaltainen performanssi, jossa viimeistelen annokset ja usein tarjoilenkin osan itse. Voisi puhua Sami Tallbergin taiteellisesta performanssista, hän naurahtaa.

– Positiivisuus kaunistaa

– Näet sen, miten katsot, Leena uskoo. Positiivisen asenteen myötä voi saada lisää kauneutta elämäänsä.

Leena Sarvi kannustaa iskemään peilikuvalle hyväksyvästi silmää

Tyylikonsultti Leena Sarvi, 54, siemailee cappuccinoa kullanhohtoisessa neuleessaan. Paksut hiukset laskeutuvat lainehtien olkapäille, pehmeästi ehostetuissa silmissä on iloinen tuike Leenan pohtiessa kauneuden saloja.
– Kauneus on ulkoisen ja sisäisen, löydetyn tyylin ilmentymä täydellisen ulkonäön sijaan. Itse asiassa kauneuteen kuuluu myös rosoja. Vaikka joku olisi kuinka kaunis ulkoisesti, ei se vetoa, jos ihmisen sisin ei hehku hyvää oloa.
Leena uskoo, että ihminen näkee asioita sen mukaan, miten hän katsoo ympäröivää maailmaa.
– Jos haluat kauneutta elämääsi, katso ympärillesi positiivisin ajatuksin ja tee joka päivä edes hetki asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi. Kielteinen asenne tuo vastaavasti silmiesi eteen rumuutta ja elämääsi lisää negatiivisuutta, Leena sanoo.

Kuuntele ihosi tarpeita
Vaikka hymyileväinen ihminen hehkuukin sisäistä kauneutta, on Leenan mukaan silti tärkeää huolehtia ihostaan, hiuksistaan ja kehostaan myös ulkoisesti.
– Tärkeää on oppia tunnistamaan ihon, hiusten ja kehon antamia merkkejä ja tarjota niiden kulloinkin tarvitsemaa hoitoa.
Iho muuttuu elämän varrella, eikä samoilla hoitotuotteilla pärjää myöskään läpi vuoden.
– Ikävuosien myötä oppii tuntemaan itsensä, mutta toki myös hyvä kosmetologi auttaa löytämään juuri omalle iholle sopivimmat tuotteet. Itse käyn kosmetologilla kuukausittain.
Leenalla itsellään on sekaiho, jossa pintakuivuus on tullut iän myötä enemmän esiin. Hänen kauneudenhoitorutiineihinsa kuuluu kasvojen puhdistaminen kasvovedellä viimeistellen joka ikinen ilta.
– Suorastaan natiseva puhtauden tunne on minulle tärkeää, enkä milloinkaan mene nukkumaan meikit kasvoilla. Syväpuhdistan ihoni kerran viikossa tai kahdessa jollakin savipohjaisella naamiolla. Toistaiseksi olen pärjännyt hyvin kosteuttavilla tuotteilla elvyttävien voiteiden sijaan. Rakastan kuitenkin erilaisia seerumeja ja silmänympärysvoiteen ottaisin mukaan autiolle saarellekin! Leena nauraa.
Leenan ympärillä on laaja joukko kauneu-denhoitoalan ammattilaisia ja kosmetiikan asiantuntijoita, joilta hän saa ajankohtaisimmat ohjeet ja vinkit ihonhoitoon sekä myös erilaisia tuotteita kokeiltavakseen.
– En käytä orjallisesti mitään tiettyä tuotesarjaa, vaan olen pikemminkin erilaisten tuotteiden sekakäyttäjä. Minulla on työni vuoksi onni saada tutustua erilaisiin kosmetiikkauutuuksiin. Toisinaan olen ollut itse koehenkilönä testaamassa sokkona uusia kauneustuotteita, Leena kertoo.
Leenan upeat hiukset ovat hyvän hoidon tulosta. Hän soisi jokaisen naisen löytävän oman, pitkäaikaisen luottokampaajan.
– Hyvä kampaaja on todella tärkeä osa kauneudenhoitoa. Suosittelen ehdottomasti värjäämään hiukset ammattilaisella. Kotivärjäyksessä kun piilee monenlaisia riskejä, ja pahimmillaan tukka voi mennä jopa pilalle, Leena sanoo.

- Mehuilla pysyn maukkaasti hoikkana

Anu Kiiveri lisäsi ruokavalioonsa kasviksia herkullisten mehujen avulla

Hyvinvointi- ja liikunta-alan monitoiminainen, yrittäjä Anu Kiiveri innostui maistelemaan tuorepuristettuja mehuja asuessaan Balilla vuonna 2013. Hän jäi heti koukkuun mehujen herkulliseen makuun. Todellinen inspiraatio mehujen tekemiseen syttyi kevättalvella 2014.
– Olin jo aikaisemmin tehnyt kotona paljon ravinteikkaita smoothie-juomia tehosekoittimella, mutta sitten sain testattavakseni mehustimen. Päätin, että nyt haluan kokeilla jotain uutta, Anu sanoo.
Anu kertoo kokeneensa, ettei hän syönyt riittävän monipuolisesti vihanneksia tai hedelmiä.
– Itse puristetut mehut toivat hyvän lisän ravitsemukseeni ja ruokaisiin salaatteihin. Kasvismehut myös maistuvat todella hyviltä. Aikaisemmin kärsin joidenkin tuoreiden kasvisten, esimerkiksi kaalin kohdalla, vatsakivuista. Vihannesten mehustus oli vastaus myös tähän pulmaan, Anu sanoo.

Vihanneksia hedelmillä makeutettuna
Anu kertoo mehustavansa etenkin vihanneksia, sillä vihannesmehut ovat ravinteikkaita, mutta samalla vähäsokerisia ja vähäkalorisia. Anun suosikkeja mehujen raaka-aineiksi ovat porkkana, lehtikaali, kurkku, selleri sekä omena, päärynä, ananas ja sitruuna.
– Lisään mehuihin makeutta hedelmillä. Myös juureksia käytän jonkin verran. Maustan mehuja muun muassa inkiväärillä, chilillä, sitruunamelissalla ja limellä. Mahdollisuuksien lista on pitkä ja koitankin aina kokeilla uusia yhdistelmiä.
Vaikka hedelmämehuissa on vihannesmehuja enemmän kaloreita, Anu muistuttaa, ettei hedelmämehuja kannata pelätä.
– Tuorepuristetuissa hedelmämehuissa on kalorien ohella myös valtavasti hyvää tekeviä vitamiineja ja ravinteita, toisin kuin esimerkiksi roskaruoassa, jossa myös on paljon kaloreita. Asioita kannattaa siis hieman suhteuttaa, Anu sanoo.
Vaikka Anun mehustimeen päättyy värikäs kirjo kasviksia, tomaatin, banaanin ja avokadon hän syö erikseen. Myös marjat Anu nauttii mehustamatta.
– Etenkin marjojen kuorissa on niin paljon fytokemikaaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, että ne sujahtavat mehustimen sijaan välipalasmoothien sekaan. Avokadon ja banaanin syön myös sellaisenaan, sillä niistä ei irtoa juurikaan mehua.

Kiinalaisessa ravinto-opissa ruoka on lääkettä

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto on kokenut oikean ravinnon merkityksen myös omakohtaisesti. Hän voitti vuonna 1996 fitnessin suomenmestaruuden. – Olin siihen aikaan aina tosi sairas, vaikka söin mielestäni terveellisesti. Vuonna 2004 koko elämäni muuttui, kun muutin ruokavaliotani kiinalaisten oppien mukaiseksi.

Kosteus, kuumuus ja lima sairastuttavat

Kiinalaisen lääketieteen ravinto-opin avulla ovat monet parantuneet tai saaneet suurta apua vaivoihin, joihin länsimainen lääketiede ei ole pystynyt apua antamaan. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, akupunktiohoitaja Nina Haavisto avaa kirjassaan Ruoan voima 2 kiinalaisen ravinto-opin saloja kansantajuisesti.
– Tavoitteeni on saada ihmiset ymmärtämään ja kuuntelemaan kehojensa viestejä sekä oppia korjaamaan ajoissa mahdollisia ongelmia. Käytän kansantajuista termistöä, jonka kautta asiat on helpompi ymmärtää, Haavisto kuvailee.
Haaviston teoksen avainsanoja ovat kosteus, kuumuus ja lima. Nämä kaikki asiat vaikuttavat pernan ja mahalaukun toimintaan, joten niiden tasapainosta ravinnossa tulisi huolehtia tarkasti.
– Kaikkia tarvitaan, mutta oikeassa suhteessa. Liika kosteus elimistössämme aiheuttaa sairauksia, jatkuva kuumuus ja hikoilu kertovat kehon epätasapainosta. Kosteus muuttuu elimistössä limaksi, jos vaikkapa käyttää liikaa tulisia mausteita tai liian kylmiä ruokia. Lima on kaiken pahan alku ja juuri: se voi oireilla elimistössä hyvin monella tavalla, Haavisto summaa.

Lämpimät ruuat tukevat terveyttä
Haaviston mukaan länsimaisen ruokavalion pahimpia kompastuskiviä ovat limaa elimistöön keräävät vehnä, sokeri ja maito. Hieman yllättäen hän nostaa näiden rinnalle myös raakasalaatit.
– Kiinalaisen lääketieteen mukaan perna tykkää lämpöisestä ruuasta! Salaatti on kyllä kevyttä, mutta kylmää ja raakaa, joten se väsyttää pernaa ja mahalaukkua. Salaattia voi syödä kesäisin, mutta syksystä kevääseen eletään lämpöisten kasvisten aikaa.
Haavisto toteaa, että myös vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat terveyteen.
– Meillä ei enää ole selkeitä vuodenaikoja, vaan vuoron perään pakkasta, lauhaa, tuulista ja kosteaa. Ympäröivän kylmyyden vuoksi tarvitaan lämmintä ruokaa, sillä lämpö lisää liikettä, tuottaa energiaa!
Myös nopeasti imeytyvät ja liian vähän ravinteita sisältävät ruuat aiheuttavat Haaviston mukaan terveysongelmia.
– Suurin osa ravinteista imeytyy mahalaukusta ohutsuoleen – ja jos ruoka-aine ei ole sopivaa mahalukulle, niin silloin ravinnon imeytyminen häiriintyy.
– Keho pääsee uusiutumaan vain, jos ravinteita on tarpeeksi. Muuten kulutetaan munuaisia.

Hyvät ajatukset suojelevat kehoa ja mieltä

Huonommuuden kokemus, häpeä, katkeruus, kateus ja vertailu ovat Miia Huitin mukaan usean suomalaisen pinnan alla. Ilo ei ole kovin suotavaa jo sananlaskunkin ”Itku pitkästä ilosta” mukaan, vaan synkkää ihmistä pidetään asiallisena ja fiksuna.

Tunneongelmat usein stressin takana

Monien asiantuntijoiden mukaan maapallon suurin terveysuhka on stressi. Heidän mukaansa se aiheuttaa jopa 95 prosenttia kaikista sairauksista, kun taas muut syyt olisivat geneettisiä.
Pitkittyessään stressi huonontaa immuunipuolustusjärjestelmää ja estää kehon omia paranemismekanismeja toimimasta. Eri ihmiset ovat stressille eri tavoin herkkiä.
Valmentaja Miia Huitin mukaan tehokkainta sairauksien ennaltaehkäisyä on hoitaa stressin syytä, joka on hyvin usein jokin tunnetason ongelma.
Hänen omat ongelmansa kärjistyivät vaativassa perhetilanteessa hänen päässään kyteneiksi suunnitelmiksi, jopa uhkauksiksi, ajaa autolla kallionkielekkeeseen.
– Silloin löysin ystäväni suosituksesta Alexander Loydin Paranemisen avain -kirjan. Aloin sen opastamilla työkaluilla parantua hyvin nopeasti väsymyksestäni kolmen pienen ja sairastelevankin lapsen, selkärankareumakivusta kärsivän miehen ja hometalon todellisuudessa, Huitti kertoo.

Nopeaa vaikutusta
Miia Huitti toimii tällä hetkellä ainoana sertifioituna Paranemisen avain -valmentajana Suomessa. Maailmalla valmentajia on 60–70, mutta kiinnostus on kasvussa.
Huitin mukaan myös psykoterapeutteja ja psykologeja valmentautuu hänen opeissaan ja he saavat lisätyökaluja asiakassuhteisiinsa.
– Rakkauden periaate ja Paranemisen avaimen työkalut eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa, mutta niillä voi usein piankin saada apua ongelmiin, jotka aiheuttavat huonovointisuutta, väsymystä, stressiä tai sairauksia, Huitti kertoo.

Pään alueen pisteillä
Stressin ennaltaehkäisemisen ja vähentämisen itsehoitomenetelmä perustuu energialääketieteeseen, mutta samantapaisia menetelmiä on ollut käytössä kaiketi vuosituhansia sitten.
– Muinaisesta Egyptistä tiedetään, että parantajat ovat aktivoineet pään alueen kohtia. Paranemisen avain -menetelmän mukaan pisteitä on päässä neljä: otsalla, kulmakarvojen välissä, kurkulla, kilpirauhasen kohdalla, leukaperien kulmissa ja ohimolla, Huitti sanoo.
Intiassa samoja pisteitä lähestytään chakrojen kautta.

Antti Luusuaniemi unelmoi haastavista, kansainvälisistä rooleista

Näyttelijä Antti Luusuaniemi luottaa unelmiinsa. – Jokaisen olisi hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mitkä asiat tekevät onnelliseksi, ja kuinka sitä tavoitetta kohti voi askel kerrallaan edetä.

”Työssä laitan itseni intohimoisesti peliin”

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 35, haaveili urasta näyttämöllä jo poikasena.
– Olen aina ollut kiinnostunut esiintymisestä ja nauttinut sen kautta saamastani huomiosta. Urheilu vei pesäpallon myötä minut hetkeksi, mutta 16-vuotiaana ajatukseni palasivat näyttelemiseen, Antti kertoo.
Antin mukaan näyttelijän työ sopii hänen uusista asioista helposti kiinnostuvalle, uteliaana ympäristöään tarkkailevalle luonteelleen.
– Näyttelijän työ vaatii havainnointikykyä, jopa lapsenomaista avoimuutta uusille asioille ja ihmisille. Elän tarkkaillen ympäristöäni ja viihdyn hyvin erilaisten ihmisten kanssa, hän pohtii.

Aito vuorovaikutus kaiken ydin
Vaikka näyttelijä on esillä ja huomion keskipisteenä teatterin lavalla ja kameran edessä, hyvä näyttelijä osaa Antin mukaan unohtaa itsensä ja keskittyä vastanäyttelijäänsä.
– Aito vuorovaikutus, se että kuuntelee, mitä vastanäyttelijällä on sanottavanaan, kuinka hän asiansa esittää, on kaiken ydin. Ilman avointa läsnäoloa ei yleisökään jaksa katsella esitystä, Antti sanoo.
Antti tekee työnsä suurella intohimolla ja pyrkii olemaan sataprosenttisesti läsnä antaen itsestään kaiken niin näyttämöllä kuin elokuvien tai tv-sarjojen kuvauksissa.
– Näytteleminen on intensiivistä ja siten myös hyvin raskasta. Kuitenkin työ unelmien ammatissa antaa itselle voimaa ja mielihyvää, Antti toteaa.

Voimaa urheilusta
Antti ammentaa energiaa ja jaksamista työhönsä urheilusta. Liikunta ei ole vain harrastus, vaan kokonainen elämäntapa.
– Pyrin liikkumaan päivittäin. Pyöräilen tapaamisiin, lähden töiden päätteeksi lenkille, teen kuntosalilla kahvakuulatreeniä, nyrkkeilen ja porukalla käymme painimassakin. Kaksi- ja yhdeksänvuotiaat tyttäreni pitävät minut myös vapaa-aikanani liikkeessä. Leikimme ulkona tai lähdemme potkimaan palloa rannalle, Antti kertoo.
Urheilu ja hyvä fyysinen kunto antavat Antin mukaan liikkumavaraa näyttelijän työhön.
– Uskon, että vahva fysiikka luo pohjan menestymiselle. Urheilu on myös oiva keino palautua ja rentoutua töiden jälkeen. Toisinaan urheilu lataa kropan ja mielen uuteen työkoitokseen.
Urheilun ohella Antti ammentaa voimaa matkustelusta.
– Nautin ja saan iloa siitä, että voin kokea erilaisia maita, paikkoja ja nähdä uusia ihmisiä.

”Metsä hoitaa ja vahvistaa”

Valokuvaaja Mia Johansson saavutti onnen ja mielenrauhan luonnon helmassa.

Valokuvaaja Mia Johansson löytää oman voimansa suolta

Pitkä, kapea metsätie johtaa rehevään, hevosaitausten reunustamaan pihapiiriin. Punaisen mökin edustalla vastaan astelee leiskuvatukkainen Mia Johansson. Villiä tunnelmaa korostaa Mian ympärillä tanssahteleva lumiturkkinen haski.

Teini-ikäisenä Mia haki omaa polkuaan. Hän kuunteli heavymusiikkia, rakasti luontoa ja valokuvasi ahkerasti. Nuoren Mian maailmankuva sai uusia ulottuvuuksia, kun hän osallistui Juurielo ry:n järjestämälle nuorten juurileirille.

– Leirillä perehdyttiin vanhaan suomalaiseen mytologiaan ja maailmankuvaan. Sain löytää syvemmän yhteyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen toisten ihmisten ja muun luonnon kanssa. Leiri auttoi minua hahmottamaan omaa elämänpolkuani, Mia kertoo.

Juurielon kanssa Mia on myös vieraillut Lohjansaaressa shamaanin luona.

– Näillä rumpumatkoilla minulle on noussut vahva mielikuva siitä, että olen matkalla, jonka kuluessa opin ja käsitän elämästä jatkuvasti enemmän. Olen oppinut olemaan hyvin kiitollinen kaikesta, mitä minulla jo on, ja siitä, että saan olla luonnossa. Toisaalta luonnon kunnioitus tuo myös surua ja ahdistusta, kun pohdin, miten ihminen toiminnallaan tuhoaa ympäristöään.

Luonto löytyy läheltä

Mian mukaan suomalaisilla on rikas muinaiskulttuuri, joka jää helposti muiden maiden kiehtovien kulttuurien varjoon.

– Muinaiskulttuurissamme on paljon sellaista, mistä nykyihminen voisi ammentaa voimaa jokapäiväiseen elämäänsä. Sen sijaan, että hakisi onnea kulutuksesta, voisi tasapainon saavuttaa esi-isien tavoin luontoyhteydestä, sen ymmärtämisestä, että on osa suurta, ihmeellistä kokonaisuutta, Mia pohtii.

Luontoa ei Mian mukaan tarvitse etsiä kaukaisilta seuduilta ja jylhistä maisemista. Lähimetsäkin on arvokas voiman lähde.

– Olen valokuvannut paljon myös pienissä kaupunkimetsissä. Moni luulee, että kuvat ovat peräsin esimerkiksi Lapista, eivätkä meinaa uskoa, että kuvien kauneus on jokaisen ulottuvilla. Metsän lumo avautuu lähelläkin, kun pysähtyy sitä tuntemaan.

Mia neuvoo sulkemaan silmät, hengittämään rauhallisesti ja kuuntelemaan metsän hiljaisuutta.

– Kun aistit herkistyvät, saattaa kuulla luonnon ääniä ja tuntea tuoksuja aivan uudella tavalla. Metsään saa aivan toisenlaisen kuvakulman, jos asettuu maahan makaamaan. Silloin voi havaita myös kaikkein pienimmät, kauniit asiat.

Moni ulkoilee ainoastaan hyvällä säällä, mutta Mia kannustaa menemään metsään sateellakin tai sateen jälkeen. Luonto tarjoaa elämyksiä jokaisena vuodenaikana.

– Neljävuotias tyttäreni Aino on pienestä pitäen tottunut kulkemaan metsässä, vaikeakulkuisessakin maastossa. Mielestäni lapsille olisi erityisen tärkeää tarjota mahdollisuus tutustua luontoon, Mia sanoo.

Jokaisella oma voimanlähteensä

Muinaisten suomalaisten maailmankuvaa mukaillen, jokainen löytää elämässään oman polkunsa ja luonnosta omat voimanlähteensä.

– Itselleni suot ovat voimapaikkoja. Käyn soilla voimaantumassa, valokuvaamassa ja uimassa. Toivoisin, että ihmiset voisivat löytää itseni tavoin avun ja rauhan elämäänsä metsästä, nuoruusvuosien paniikkihäiriöstä ja masentuneisuudesta metsäluonnon avulla toipunut Mia kertoo.