Meidän koira on erinomainen asia- ja viihdelehti koko perheelle. Sisällön aiheryhmittely on monipuolinen. Ihmisen läheisimmästä ystävästä koirasta esittelemme jokaisessa numerossa rotuja, kasvatusta ja hoitoa. Lehden teemoja ovat: Koiran ja ihmisen kumppanuus - Hyvä pentu on iloinen pentu - Kotikoiran hoitaminen - Koiran sairauksia - Koiran vanheneminen - Koulutus arkitottelevaisuuteen - Koira ihmisen apuna - Harrastaminen koiran kanssa - Koiranäyttelyt.

Tarkkana koiravakuutuksissa

Vakuutusten rajoitusehdot vaihtelevat merkittävästi vakuutusyhtiöittäin.

Omavastuissa suuria eroja

Seuraeläinvakuutuksia myöntää kahdeksan vakuutusyhtiötä, joista useimmista saa vakuutuksen yli kuusiviikkoiselle ja enintään 5-10 vuotta vanhalle eläimelle.

FINEn vakuutusasiantuntija Mira Aarre kertoo, että koirille on tarjolla eläimen henkivakuutus, josta korvataan eläimen menettäminen, mikäli eläin katoaa tai kuolee sekä hoitokuluvakuutus, josta korvataan tapaturman tai sairauden hoidosta aiheutuneita eläinlääkärikuluja.

– Osa yhtiöistä myöntää vakuutuksen seuraeläimille vain esimerkiksi kotivakuutuksen yhteydessä. Tavallisten vakuutusten ohella joillakin yhtiöillä on tarjolla lisäturvaa esimerkiksi koulutetuille rotu- ja jalostuskoirille tai käyttökoirille, joita ovat esimerkiksi metsästys-, paimen-, pelastus- ja palveluskoirat. Hoitokuluvakuutuksen lisäturvaan voi kuulua myös esimerkiksi kiropraktikon hoitoa ja eläinfysioterapiaa.

Lähtökohtaisesti kahta samanlaista vakuutusta ei ole.

– Yhtiökohtaiset erot ovat merkittäviä. Hinnan lisäksi korvausmäärää koskevat säännökset, korvausrajat sekä omavastuuvähennykset vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon vakuutuksesta saa korvauksia.

Rajoitusehdot

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota vakuutusten rajoitusehtoihin, painottaa Aarre.

– Rajoitusehdot ovat tärkeät ja ne kannattaa selvittää tarkkaan, sillä niistä selviää se, mitä vakuutus ei korvaa. Jos esimerkiksi aikoo teettää koirallaan pennut, kannattaa jo ennakolta selvittää korvaako vakuutus keisarinleikkausta, mikäli sellaiseen joudutaan turvautumaan. Myös rodulle tyypillisiin ongelmiin ja vauhdikkaalle eläimelle sattuneisiin vahinkoihin sekä niistä aiheutuviin hoitokuluihin voi ennakkoon varautua.

Lue lisää Meidän koiran numerosta 1!

Koira turvallisesti autossa

Sylissä tai jalkatilassa kuljettaminen ei ole turvallista eikä ihmisen voimat riitä pitämään koiraa sylissä kolarin sattuessa.

Turvavöissä, kuljetusboksissa tai verkon takana

Koira kuljetetaan turvallisesti autossa takapenkillä turvavöissä, kuljetusboksissa tai takaosassa verkon takana. Myös takaosassa voi olla omat kuljetushäkkinsä.

Muulla tavoin koiran kuljettaminen autossa on riskialtista. Äkkipysähdyksessä vapaana autossa oleva koira ja myös matkustajat voivat vahingoittua vakavasti.

Turvallisuusasioihin on siis syytä kiinnittää huomiota. Koira olisi hyvä myös totuttaa autossa matkustamiseen pennusta alkaen.

Teemu Pehkonen Kulkukoira Oy:stä antaa vinkkejä koiran oikeaoppiseen kuljettamiseen.

– Jos koiraa kuljetetaan takapenkillä, kannattaa käyttää vain kolaritestattuja turvavaljaita. Myymissämme Allsafe-turvavaljaissa ei ole muovisia pikalukkoja, vaan vahvat metallisoljet, jotka kestävät tuhannen kilon vedon. Takapenkki kannattaa myös suojata koirankarvoilta ja kuralta laadukkaalla suojapeitteellä auton arvon säilyttämiseksi ja helpottamaan siivousta.

Turvallisin tapa kuljettaa koiraa takakontissa on koiralle tarkoitettu kuljetushäkki.

– Kolaritestattu Variocage-häkki on suunniteltu ottamaan törmäysenergiaa vastaan hallitusti, eikä ole vaaraa että häkki repeää hallitsemattomasti aiheuttaen koiralle tai matkustajille vahinkoa. Häkkejä on monta eri kokoa, sekä yhdelle että kahdelle koiralle. Variocage-häkit on suunniteltu asennettavaksi farmarin takakonttiin, ja muuta turvallista tapaa kiinnittää niitä autoon ei ole.

Variocagessa on Pehkosen mukaan nykyautojen suunnittelua mukaileva erikoisrakenne, niin kutsuttu muutosvyöhyke.

Lue lisää Meidän Koiran numerosta 6/2018!

Koirat syöpäpotilaiden apuna

Koirakoulu Vainuvoiman yrittäjä ja Suomen Hajuerottelu ry:n perustajajäsen Anna Loimaranta on ollut kehittämässä syöpähajukoirien koulutusta Suomessa alusta saakka. Kuvassa Annan kanssa ovat koirat Jentta, Hupi ja Muusa.

Tarkka hajuaisti hyötykäyttöön

Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry on koirien hajuerottelukoulutukseen ja -työskentelyyn erikoistunut yhdistys.

Hajuerottelu on koulutusmenetelmä, jossa koiralle opetetaan hajun tunnistaminen muiden hajujen joukosta. Koira pystyy siis erottamaan tietyn hajun annetuista näytteistä.

Vuoden 2014 lopulla solmitun yhteistyösopimuksen ansiosta myös Suomessa on nyt mahdollista toteuttaa eri sairauksien tutkimusta koirien hajuerottelukyvyn avulla. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston ja Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS syöpäklinikan, Helsingin Biopankin, Itä-Suomen yliopiston Farmasian laitoksen ja Wise Nose – Suomen

Hajuerotteluyhdistyksen kanssa.

Tutkimuksessa selvitetään ensin, pystyvätkö erikoiskoulutetut hajutunnistekoirat löytämään ja ilmaisemaan luotettavasti niille opetetun hajun erilaisista eläinnäytteistä ja myöhemmin ihmisnäytteistä.

Tutkimuksen tavoitteena on sairauksien diagnosointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja kustannustehokkaasti.

Lue lisää Meidän Koiran numerosta 5/2018!

Vanhan koiran liikunta

– Rutiininomainen tasainen ulkoilu on koiralle tärkeää, vanhalla koiralla pohjan tulee olla ennemmin pehmeää metsämaata kuin kovaa asfalttia.
Pehmeä kävelyalusta paras, seniori määrää tahdin

Koirat ikääntyvät hieman eri tahtiin. Vanhuus ei ole sairaus, mutta lemmikin iän lisääntyessä riski erilaisille sairauksille nousee ja ne on otettava huomioon koiran vanhetessa.

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat tavallisia ikääntyvillä koirilla. Liikunnan vähentyessä koiran lihaskunto ja kehoa tukevat rakenteet heikkenevät ja siten vähentävät koiran liikkumiskykyä.

Näin kertoo eläinlääkäri Karoliina Tuomola Savion Eläinklinikalta Keravalta.

– Lihaskunnon ylläpito, rutiinit ja säännöllinen liikunta ovat erittäin tärkeitä myös vanhalle koiralle.

– Nivelten joustavuus saattaa kuitenkin heiketä iän myötä ja niveliin tulla kulumaa aiheuttaen nivelrikkomuutoksia. Nivelrikkoisen koiran liikkuminen voi olla kankeaa ja pidemmän levon jälkeen ylösnousu on jäykkää,

Tuomola kiteyttää. Tavallista raskaampi liikunta saattaa myös olla liian kuormittavaa vanhemmalla nivelrikkoisella koiralla.

Koiran nivelrikko

Nivelrikolla tarkoitetaan nivelen sisällä tapahtuvaa ruston kulumaa ja siitä aiheutuvia muutoksia koko nivelen toiminnassa.

– Kun ”pehmusteena” toimiva rusto kuluu ja alla oleva luu paljastuu, aiheutuu tulehdusreaktio niveleen. Riski nivelrikkomuutoksille lisääntyy koiran iän karttuessa.

– Nivelrikkopotilaalla aamuinen kankeus pitkän levon jälkeen on tyypillistä. Myös runsaamman liikunnan jälkeisenä päivänä koira voi olla selkeästi normaalia kipeämpi, eläinlääkäri selvittää. Ontuminen, tassujen järsiminen, haluttomuus liikkua ja erilaiset käytösmuutokset ovat usein nivelrikkopotilaille tyypillisiä.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 4/2018!

Pablo auttaa koulukodissa

Pablon omistaja Liisa Nihtilä työskentelee koulukodissa ohjaajana. Hän otti Pabloa töihin mukaan ensin silloin tällöin. Nyt koira on jo osa koulukodin arkirutiineja.
Koira opettaa käsittelemään tunteita

Eläimillä on kyky hyväksyä ihmiset sellaisina kuin nämä ovat. Tutkimusten mukaan eläinten silittely muun muassa laskee verenpainetta.

Kouvolassa sijaitsevassa koulukoti Sippolassa, joka on yksi Suomen viidestä valtion koulukodista, on huomattu eläinten myönteinen vaikutus. Poikien osaston ohjaajan Liisa Nihtilän oma koira, pian 3-vuotias shetlanninlammaskoira Pablo käy säännöllisesti ilahduttamassa koulukodissa asuvien elämää.

– Pablo ei ole mukana joka viikko, mutta kuitenkin melko usein. Jos minulla on viikonloppuna 12 tunnin työvuoroja, se on aina mukana. Muutamat pojat kyselevät parin päivän välein, joko Pablo voisi tulla töihin, Nihtilä hymyilee.

Vilkas nuori uroskoira tuli osaksi Sippolan koulukodin arkea, ettei sen tarvitsisi viettää yksin kotona Nihtilän pitkiä työvuoroja. Nihtilä kysyi työpaikaltaan lupaa ottaa Pablo mukaan silloin tällöin, ja vähitellen siitä tuli rutiini.

– Pablo viettää täällä aikaa nuorten kanssa, normaalia arkiolemista. Pojat myös ottavat roolia Pablon hoitamisessa ja ulkoiluttavat, ruokkivat ja leikkivät sen kanssa.

Nuori koira on vielä vilkas luonteeltaan, Nihtilän mukaan kuin yksi teinipojista.

– Pablo haluaa antaa ja ottaa vastaan huomiota. Se on tottunut pennusta asti ihmisiin ja ääniin eikä sitä ole erityisesti koulutettu tehtävään. Se kuitenkin haluaa miellyttää ihmistä ja on leikkisä sylikoira.

Koska kyseessä on Nihtilän oma kotikoira, valitsi hän rodun ja yksilön juuri sitä tarkoitusta varten. Pablo on Nihtilän ensimmäinen koira, joten hän perehtyi rotuun huolella ja otti asioista selvää.

– Halusin helpon rodun. Rodun, jonka koulutus ei vaadi niin paljoa ihmiseltä, jolla ei ennen ole ollut omaa koiraa. Pablo on kiltti luonteeltaan ja ottaa ihmiset vastaan ehdoitta, Nihtilä kuvaa.

Lue lisää Meidän koiran numerosta 2!

Nessu auttaa masentuneita

Nessu on 2-vuotias, rauhallinen ja reipas maltankoira, joka antaa terapiaan paljon. Se voi olla yksinäisille ihmisille psykologin lisäksi ainoa sosiaalinen kontakti.
Eläimet terapiatyön tukena

Maltankoira Nessun viikoittainen tapaaminen on tärkeä tapahtuma monelle. Nessu toimii terapiakoirana omistajansa, psykologi, psykoterapeutti Kitta Ripatin vastaanotolla.

– Nessu on 2-vuotias, rauhallinen ja reipas koira, joka antaa terapiaan paljon. Se voi olla yksinäisille ihmisille lisäkseni ainoa sosiaalinen kontakti ja merkityksellinen sellainen. Nessu voi auttaa täyttämään läheisyyden ja kosketetuksi tulemisen tarvetta, Ripatti kertoo.

Ripatti aloitti terapiaeläinten käytön vuonna 2009 Aapo-mäyräkoiran ja Siiri-kissan kanssa. Ripatti oli itse ollut aina kovin eläinrakas ja myös saanut pitää lemmikkejä lapsesta asti, joten hänelle eläinten seura ja niiltä saatu apu tuntuivat luontaiselta. Eläinavusteista terapiaa hän tekee psykologin ja psykoterapeutin koulutuksellaan eikä ole suorittanut eläinten kanssa tehtävästä työstä erillistä koulutusta.

– Terapiatyön tekeminen vaatii eläimeltä paljon, joten se ei sovi kaikille eläimille. Ei saa olla liian arka eikä tietenkään aggressiivinen. Eläimen tulee pitää työstä.

Ripatin pitkäkarvainen mäyräkoira Aapo joutuikin lopettamaan terapiatyön sairastuttuaan vaikeahoitoiseen epilepsiaan, sillä kohtauksia ei voitu ennakoida. Hoito ei tepsinyt sairauteen, joten Aapo menehtyi lopulta ja sitä jäivät suremaan myös monet terapia-asiakkaat.

Aapon työtä on tullut jatkamaan maltankoira Nessu. Ripatin valitessa perheelle uutta koiraa lemmikiksi olikin yhtenä vahvana kriteerinä sen soveltuvuus myös terapiatyöhön.

– Otin asioista selvää ja totesin mäyräkoiran kanssa ilmitulleiden asioiden myötä, että halusin jonkin vielä soveltuvamman rodun ja päädyin lukemaan maltankoirasta ja sen ominaisuuksista. Yhdessä löytämäni kasvattajan kanssa valitsin myös huolella sopivan yksilön, ja kasvattaja kuvailikin varsin rehellisesti, millainen Nessu on luonteeltaan. Se on osoittautunut todella oivalliseksi terapiakoiraksi, Ripatti kuvaa.

Nessu aloitti Ripatin työparina jo pienenä pentuna, vain viiden kuukauden ikäisenä, ja on ehtinyt tehdä työtä nuoresta iästään huolimatta jo lähes pari vuotta. Ripatti kertoo, että Nessu on mainio tulkitsemaan kulloisiakin tilanteita. Terapiatyössä eläimellä tuleekin olla kyky lukea ihmistä ja käyttäytyä tilanteen kulloinkin edellyttämällä tavalla.

Lue lisää Meidän Koira -lehden numerosta 1/2018!

Eija Vilppaan veitikat

Lime on koirista rauhallisempi.

Lime ja Luna pääsevät mukaan töihinkin

Eija Vilpas paimentaa kotonaan kahta koiraa. Korkeanpaikan-kammosta kärsivä Lime on vanha ahmatti, Luna villi löytökoira Pietarista. Näyttelijän takapiha on kuin pieni koirapuisto.
Näyttelijä Eija Vilppaan koirilla on mukavat oltavat.
Vilpas asuu punaisessa omakotitalossa Espoossa. Pihalla on idyllisesti omenapuita, joissa roikkuu pyykkinaruja. Pihaa reunustaa pensasaita ja puut. Loppusyksy on peittänyt maan lehdillä. Lähes koko piha on aidattu kahdelle narttukoiralle. Siellä Luna ja Lime pääsevät meuhkaamaan vapaasti.
– Piha on kuin pieni koirapuisto, jossa koirat voivat olla ihan vapaana, Vilpas luonnehtii.
Pohjois-Espoo on rauhallista pientaloaluetta, jonka ympäristössä on runsaasti luontoa ja metsää.
– Käyn koirien kanssa melkein joka päivä metsässä kävelemässä. Toivottavasti ihan kaikkia metsiä ei rakenneta. Tykkään itsekin tosi paljon metsästä, asfalttia pitkin ei ole niin kiva löntystellä.
Vilppaan talossa on koirien lisäksi myös 13-vuotias Nekku-kissa. Vaikka koiria ja kissoja perinteisesti kuvaillan vihollisiksi, niin Nekku tulee mainiosti toimeen Lunan ja Limen kanssa.
– Usein Nekku lähtee meidän kanssamme kävelylle metsään, Vilpas naureskelee.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 6/2017!

Bernhardinkoiran elämä muuttui – Ärrimurri sai uuden kodin

Ärrimurri on selvästi hyvän ruoan perään, mutta oppii järkeväänkin ruokaan. Nappuloilla pelleily on loppunut, ja joka kerta koirat tsekkaavat, onko kaverille jäänyt ruokaa. Ei ole jäänyt. Ruoasta ne eivät riitele.

Vanha koira ei opi uusia temppuja. Tämä sananlasku joutaa romukoppaan, sillä kun 6-vuotias koira muuttaa uuteen kotiin ja sopeutuu helposti, kannustaa se tarjoamaan kodin vanhemmallekin koiralle.

Jyväskylän lähellä, noin parinkymmenen kilometrin päässä keskustassa metsän siimeksessä hiekkatien päädyssä pilkottaa iso keltainen kaunis talo. Sen takana näkyy järvi ja lisää metsää. Valkoinen villisti haukkuva koira säntää vastaan autoa. Auton edessä se tekee äkkikäännöksen ja ryntää takaisin talolle. Kun vierailija saa auton parkkeerattua pihalle, sisältä löntystelee toinen  nelijalkainen, leppoisan oloinen. Se tervehtii tulijaa matalalla bassomaisella WUH-puhahduksella. Auton tarkistettuaan ja vieraan nuuskittuaan vilkas 3-vuotias valkoinenpaimenkoira  Luna ja 6-vuotias rauhallinen bernhardinkoira Ärrimurri menevät talon emännän Niinan luokse.
Ärrimurri tuli perheeseen kuukausi sitten päivän varoitusajalla. Sitä ei uskoisi, kun katsoo miten hyvin se uuteen ympäristöönsä on sopeutunut. Sen kanssa ollut lähes ysikymppinen vanha isäntä joutui vanhusten hoitolaitokseen, ja sen varsinainen omistaja, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei ehtinyt sitä hoitaa töidensä takia. Työpaikka sijaitsee Helsingissä, ja viikot täytyy asua siellä. Niinpä Ärrimurrille piti etsiä uusi koti.
Onneksi talon emäntä Niina otti koiran hoiviinsa. Vaikka päätös olikin nopea, ei se aivan itsestään selvä ollut, sillä Lunan kanssa on ollut välillä aika haastaviakin hetkiä.
Niina on ollut kovilla, koska Luna keksi kaikenlaista kolttosia heti, kun perheenjäsenet menivät kouluun ja töihinsä.
– Kun kuulin Ärrimurrista, ajattelin että sille täytyy saada uusi koti, mutta kun Lunan kanssa oli ollut aika raskasta, ajattelin etten ehkä toista näin haasteellista haluaisi. Mietin myös, tulevatko ne toimeen keskenään, Niina kertoo.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 5/2017.

Satu Tuomiston rhodesiankoira Leo on kokenut TV-tähti

ShowHau ohjelman tähdet Satu Tuomisto & rhodesiankoira Leo ovat tottuneita ohjelmantekijöitä.

Leo ottaa ShowHAU ohjelman teon rennosti.

Rhodesiankoira Leo ja Satu Tuomisto ovat erottamattomat. Leo nähdään emäntänsä kanssa ShowHAU-ohjelmassa televisiossa. Satu kertoo Leon olevan tottunut ohjelmantekijä ”Se pääsääntöisesti makoilee shown ajan, ja herkut motivoivat sitä sielläkin.”

Missinä, mallina ja juontajana tunnetuksi tullut Satu Tuomisto on vannoutunut koiraihminen. Hän kertoo, ettei yksinkertaisesti voisi elää ilman koiraa. Tällä hetkellä koirankokoisen paikan täyttää rhodesiankoira Leo, joka on monille TV-katsojille tuttu jo vuosien ajalta.
– Lapsuudenkodissani meillä oli aina koiria, joten olen kasvanut koirien kanssa. Vanhempani olivat metsästäjiä, joten suomenajokoiria oli usein monta kerrallaan. Koirat olivat paitsi metsästyskumppaneita myös perheenjäseniä ja elivät sisätiloissa perheen kanssa. Satu oli ennen Leon hankkimista miettinyt rotuvalintaa ja empinyt pinserin ja rhodesiankoiran välillä. Hän luki roduista ja kyseli koiranomistajien mielipiteitä. Vaaka kääntyi lopulta rhodesiankoiraan.
– Leo tuli minulle luovutusiässä. Mennessäni katsomaan sitä Tarujen kenneliin valinta oli aika selvä. Nyt Leo on jo 48-kiloinen kaveri ja se on aina ollut ihana elämänkumppani.

Hyvätapainen Leo

Koulutettavuutensa puolesta rhodesiankoira ei ole välttämättä helpoin valinta. Tuomiston mukaan rhodesiankoira ei pyri miellyttämään ihmisiä siinä määrin kuin monet muut rodut.
– Kun rhodesiankoiraa alkaa kouluttaa, pitää olla tarjolla hyvät herkut, jotta saa sen motivoitua. Aina kun Leolta pyytää jotain, se miettii huolellisesti ensin mitä hyötyä tottelemisesta on sille itselleen. Tämä luonteenpiirre asettaa haasteita kouluttamiseenkin. Leo on toki oppinut perustavoille. Satu kävi sen kanssa pentuna koirakoulussa, metsä- ja kaupunkilenkeillä on opeteltu hyvätapaiseksi. Kävelylenkit ovatkin sopiva tilanne kouluttaa koiraa, sillä yleensä lenkillä kohdataan muita koiria ja ihmisiä.
– Kävelen Leon kanssa kaupungin keskustassakin niin, että se kulkee vierellä ilman ongelmia. Se osaa perusasiat eli tulla luokse, istua, mennä maahan, haukkua tarvittaessa, kulkea vierellä ja seurata. Mitään erityisiä asioita en ole sille opettanut.

Myös tihutöitä

Tuomisto kutsuu uskollista ystäväänsä enkeliksi, sillä se on kiltti kaikille. Ihan samaa siitä ei voinut sanoa alle 2-vuotiaana, mitä tuli kodin ”remontointiin”.
– Se söi kaksi parisänkyä ja jyysti jopa kiviseinää. Lukuisat kenkäparit räjähtivät sen käsittelyssä ja ruokien varastelukin oli tavallista. Jossain vaiheessa jouduin laittamaan lukot kaappien oviin, sillä se sai ylimmistäkin kaapeista jollain ihmeen tavalla vaikkapa jauhopussin. Kotiin tullessani pussi oli levittäytynyt pitkin lattioita. Tuhotyöt loppuivat kahteen ikävuoteen mennessä. Tosin vieläkin se osaa tarvittaessa protestoida.
– Jos Leo joutuu olemaan liian pitkän päivän kotona, se saattaa osoittaa mieltään. Se ottaa jonkun paidan tai takin, jossa on napit, ja irrottaa ne siististi. Se ei kuitenkaan tuhoa takkia. Tullessani kotiin Leo makaa petissään tietty ilme naamallaan. Jos se voisi näyttää keskisormea, sen se varmasti tekisi, Satu nauraa. Koira ikään kuin sanoo: siitä sait, kun jätit minut! Koiralle ei voi kuitenkaan jälkeenpäin hermostua.
– Se kyllä tietää tasan tarkkaan mitä on tehnyt. Näytän sille nappeja ja takkia, se vain painaa päänsä alas ja heiluttaa häntää.

Lue lisää Meidän Koira lehden numerosta 4/2017

Sinistä tuli studiokoira

Herätyskello soi tälle kaksikolle neljältä aamuisin – ja sitten töihin!

Pekka Poudan borderterrieri mukana aamulähetyksissä

Meteorologi Pekka Poudan Sini-koira lienee juuri nyt maamme tunnetuin koira.
Sini on mukana MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman suorissa lähetyksissä, joiden kautta se on tullut tutuksi suomalaisille tv:n katsojille. Lähetyksissä 3,5-vuotias borderterrieri on päässyt Putous-tähtien, Elli Haloon, Mikael Gabrielin ja monien muiden julkkisten rapsuteltavaksi.
– Katsojilta Sini on saanut hyvää palautetta. Sini sai jopa ystävänpäiväkorttejakin, Pouta sanoo.
Suorien lähetysten aikana Sinillä on selässä kamera, joka kuvaa jatkuvasti.
– Se on vähän kuin takin pukisi päälle. Koira pitää palkita aina siitä. Sini on sellainen palkkionmetsästäjä, se tekee mitä vaan, jos palkinto on luvassa, Pouta nauraa.
Sinin kamera lähettää livekuvaa Huomenta Suomen Facebook-sivulle. Pouta puolestaan lataa kuvia Instagramiin, jossa voi seurata mitä lähetyksissä on tapahtunut.
– Yritän mahdollisimman nopeasti ladata kuvia Instagramiin, mutta joskus on niin kiirettä, että päivityksissä voi tulla taukoja.
– Videoita yritän välillä hieman leikatakin. Se tekee videoista paljon katsottavampia.

Hoitoon ratkaisu
Sinin hoito järjestyi aikaisemmin kivuttomasti, kun Pouta työskenteli iltavuoroissa ja hänen puolisonsa Mari Sarolahti teki Ylellä aamulähetyksiä.
– Teimme pitkään vuorotöitä. Se oli aivan loistava tilanne koiran kannalta, kun toinen pystyi katsomaan koiran perään aamulla ja toinen illalla.
Huomenta Suomi uudistui hiljattain ja myös pienen tauon jälkeen meteorologi palasi lähetykseen. Pouta on tehnyt aamulähetyksiä vuosikaudet ja oli välittömästi valmis ottamaan aamulähetyksen meteorologin pestin vastaan.
Ongelmaksi muodostui koira. Siniä ei voinut jättää aamuisin yksin kotiin.
– Sanoin heti, että haluan tehdä Huomenta Suomea viitenä aamuna viikossa, jos löydetään jokin ratkaisu koiran hoitoon, Pekka kertoo.
Ongelma ratkaistiin sillä, että Sinistä tehtiin studiokoira, se otettiin mukaan suoriin lähetyksiin. Idea lähti siitä, kun ohjelman tekijät olivat nähneet ulkomaisia lähetyksiä, joissa on koiria mukana.
– Siniä piti alkuun hieman opettaa, että mitä lähetyksen aikana saa tehdä ja mitä ei. Rajojen opettaminen on ollut tärkeintä. Sini oppi nopeasti reviirit, koska hänellä on kotonakin reviirit.
Huomenta Suomea kuvataan Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa. Sinille tehtiin rajat, että varsinaisen kirjakaupan puolelle se ei saa mennä. Toinen näkymätön seinä kulkee samassa rakennuksessa olevan Starbucks-kahvilan kohdalla.

Turusta Helsinkiin
Poudan puolisolla oli ollut ennen borderterrieri. Hän halusi ehdottomasti saman rotuisen koiran, kun pariskunta mietti uuden koiran hankintaa muutama vuosi sitten.
– Minä mietin myös sekarotuista koiraa. Sekarotuiset ovat yleensä aika tervettä porukkaa. Mutta niitä ei oikein tahdo löytyä mistään, koska niillä ei ole markkinoita. Aika vähän ilmoitellaan sekarotuisista koirista. Rescue-koirat ovat lähes ainoa vaihtoehto, mutta niissä on omat ongelmansa, eikä niitä oikein voi lapsiperheeseen ottaa.
Pouta ja Sarolahti ryhtyivät etsimään borderterrieriä.
– Niitäkään ei hirveästi ollut tarjolla. Kolme pentuetta oli silloin tiedossa. Niistä yksi oli varattu kokonaan ja toinen sijaitsi Lapissa. Kolmas pentue oli Turun Paattisilla ja sieltä me Sinin löysimme.
Sini on Poudan mukaan rodultaan hyvin lähellä sekarotuista.
– Borderterrierit ovat sellaisia peruskoiria. Olimme hiljattain Kaapelitehtaalla taidenäyttelyssä koiran kanssa ja siellä kaksi ihmistä tuli kysymään, onko Sini sekarotuinen.