Meidän koira on erinomainen asia- ja viihdelehti koko perheelle. Sisällön aiheryhmittely on monipuolinen. Ihmisen läheisimmästä ystävästä koirasta esittelemme jokaisessa numerossa rotuja, kasvatusta ja hoitoa. Lehden teemoja ovat: Koiran ja ihmisen kumppanuus - Hyvä pentu on iloinen pentu - Kotikoiran hoitaminen - Koiran sairauksia - Koiran vanheneminen - Koulutus arkitottelevaisuuteen - Koira ihmisen apuna - Harrastaminen koiran kanssa - Koiranäyttelyt.

Vanhan koiran liikunta

– Rutiininomainen tasainen ulkoilu on koiralle tärkeää, vanhalla koiralla pohjan tulee olla ennemmin pehmeää metsämaata kuin kovaa asfalttia.
Pehmeä kävelyalusta paras, seniori määrää tahdin

Koirat ikääntyvät hieman eri tahtiin. Vanhuus ei ole sairaus, mutta lemmikin iän lisääntyessä riski erilaisille sairauksille nousee ja ne on otettava huomioon koiran vanhetessa.

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat tavallisia ikääntyvillä koirilla. Liikunnan vähentyessä koiran lihaskunto ja kehoa tukevat rakenteet heikkenevät ja siten vähentävät koiran liikkumiskykyä.

Näin kertoo eläinlääkäri Karoliina Tuomola Savion Eläinklinikalta Keravalta.

– Lihaskunnon ylläpito, rutiinit ja säännöllinen liikunta ovat erittäin tärkeitä myös vanhalle koiralle.

– Nivelten joustavuus saattaa kuitenkin heiketä iän myötä ja niveliin tulla kulumaa aiheuttaen nivelrikkomuutoksia. Nivelrikkoisen koiran liikkuminen voi olla kankeaa ja pidemmän levon jälkeen ylösnousu on jäykkää,

Tuomola kiteyttää. Tavallista raskaampi liikunta saattaa myös olla liian kuormittavaa vanhemmalla nivelrikkoisella koiralla.

Koiran nivelrikko

Nivelrikolla tarkoitetaan nivelen sisällä tapahtuvaa ruston kulumaa ja siitä aiheutuvia muutoksia koko nivelen toiminnassa.

– Kun ”pehmusteena” toimiva rusto kuluu ja alla oleva luu paljastuu, aiheutuu tulehdusreaktio niveleen. Riski nivelrikkomuutoksille lisääntyy koiran iän karttuessa.

– Nivelrikkopotilaalla aamuinen kankeus pitkän levon jälkeen on tyypillistä. Myös runsaamman liikunnan jälkeisenä päivänä koira voi olla selkeästi normaalia kipeämpi, eläinlääkäri selvittää. Ontuminen, tassujen järsiminen, haluttomuus liikkua ja erilaiset käytösmuutokset ovat usein nivelrikkopotilaille tyypillisiä.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 4/2018!

Pablo auttaa koulukodissa

Pablon omistaja Liisa Nihtilä työskentelee koulukodissa ohjaajana. Hän otti Pabloa töihin mukaan ensin silloin tällöin. Nyt koira on jo osa koulukodin arkirutiineja.
Koira opettaa käsittelemään tunteita

Eläimillä on kyky hyväksyä ihmiset sellaisina kuin nämä ovat. Tutkimusten mukaan eläinten silittely muun muassa laskee verenpainetta.

Kouvolassa sijaitsevassa koulukoti Sippolassa, joka on yksi Suomen viidestä valtion koulukodista, on huomattu eläinten myönteinen vaikutus. Poikien osaston ohjaajan Liisa Nihtilän oma koira, pian 3-vuotias shetlanninlammaskoira Pablo käy säännöllisesti ilahduttamassa koulukodissa asuvien elämää.

– Pablo ei ole mukana joka viikko, mutta kuitenkin melko usein. Jos minulla on viikonloppuna 12 tunnin työvuoroja, se on aina mukana. Muutamat pojat kyselevät parin päivän välein, joko Pablo voisi tulla töihin, Nihtilä hymyilee.

Vilkas nuori uroskoira tuli osaksi Sippolan koulukodin arkea, ettei sen tarvitsisi viettää yksin kotona Nihtilän pitkiä työvuoroja. Nihtilä kysyi työpaikaltaan lupaa ottaa Pablo mukaan silloin tällöin, ja vähitellen siitä tuli rutiini.

– Pablo viettää täällä aikaa nuorten kanssa, normaalia arkiolemista. Pojat myös ottavat roolia Pablon hoitamisessa ja ulkoiluttavat, ruokkivat ja leikkivät sen kanssa.

Nuori koira on vielä vilkas luonteeltaan, Nihtilän mukaan kuin yksi teinipojista.

– Pablo haluaa antaa ja ottaa vastaan huomiota. Se on tottunut pennusta asti ihmisiin ja ääniin eikä sitä ole erityisesti koulutettu tehtävään. Se kuitenkin haluaa miellyttää ihmistä ja on leikkisä sylikoira.

Koska kyseessä on Nihtilän oma kotikoira, valitsi hän rodun ja yksilön juuri sitä tarkoitusta varten. Pablo on Nihtilän ensimmäinen koira, joten hän perehtyi rotuun huolella ja otti asioista selvää.

– Halusin helpon rodun. Rodun, jonka koulutus ei vaadi niin paljoa ihmiseltä, jolla ei ennen ole ollut omaa koiraa. Pablo on kiltti luonteeltaan ja ottaa ihmiset vastaan ehdoitta, Nihtilä kuvaa.

Lue lisää Meidän koiran numerosta 2!

Nessu auttaa masentuneita

Nessu on 2-vuotias, rauhallinen ja reipas maltankoira, joka antaa terapiaan paljon. Se voi olla yksinäisille ihmisille psykologin lisäksi ainoa sosiaalinen kontakti.
Eläimet terapiatyön tukena

Maltankoira Nessun viikoittainen tapaaminen on tärkeä tapahtuma monelle. Nessu toimii terapiakoirana omistajansa, psykologi, psykoterapeutti Kitta Ripatin vastaanotolla.

– Nessu on 2-vuotias, rauhallinen ja reipas koira, joka antaa terapiaan paljon. Se voi olla yksinäisille ihmisille lisäkseni ainoa sosiaalinen kontakti ja merkityksellinen sellainen. Nessu voi auttaa täyttämään läheisyyden ja kosketetuksi tulemisen tarvetta, Ripatti kertoo.

Ripatti aloitti terapiaeläinten käytön vuonna 2009 Aapo-mäyräkoiran ja Siiri-kissan kanssa. Ripatti oli itse ollut aina kovin eläinrakas ja myös saanut pitää lemmikkejä lapsesta asti, joten hänelle eläinten seura ja niiltä saatu apu tuntuivat luontaiselta. Eläinavusteista terapiaa hän tekee psykologin ja psykoterapeutin koulutuksellaan eikä ole suorittanut eläinten kanssa tehtävästä työstä erillistä koulutusta.

– Terapiatyön tekeminen vaatii eläimeltä paljon, joten se ei sovi kaikille eläimille. Ei saa olla liian arka eikä tietenkään aggressiivinen. Eläimen tulee pitää työstä.

Ripatin pitkäkarvainen mäyräkoira Aapo joutuikin lopettamaan terapiatyön sairastuttuaan vaikeahoitoiseen epilepsiaan, sillä kohtauksia ei voitu ennakoida. Hoito ei tepsinyt sairauteen, joten Aapo menehtyi lopulta ja sitä jäivät suremaan myös monet terapia-asiakkaat.

Aapon työtä on tullut jatkamaan maltankoira Nessu. Ripatin valitessa perheelle uutta koiraa lemmikiksi olikin yhtenä vahvana kriteerinä sen soveltuvuus myös terapiatyöhön.

– Otin asioista selvää ja totesin mäyräkoiran kanssa ilmitulleiden asioiden myötä, että halusin jonkin vielä soveltuvamman rodun ja päädyin lukemaan maltankoirasta ja sen ominaisuuksista. Yhdessä löytämäni kasvattajan kanssa valitsin myös huolella sopivan yksilön, ja kasvattaja kuvailikin varsin rehellisesti, millainen Nessu on luonteeltaan. Se on osoittautunut todella oivalliseksi terapiakoiraksi, Ripatti kuvaa.

Nessu aloitti Ripatin työparina jo pienenä pentuna, vain viiden kuukauden ikäisenä, ja on ehtinyt tehdä työtä nuoresta iästään huolimatta jo lähes pari vuotta. Ripatti kertoo, että Nessu on mainio tulkitsemaan kulloisiakin tilanteita. Terapiatyössä eläimellä tuleekin olla kyky lukea ihmistä ja käyttäytyä tilanteen kulloinkin edellyttämällä tavalla.

Lue lisää Meidän Koira -lehden numerosta 1/2018!

Eija Vilppaan veitikat

Lime on koirista rauhallisempi.

Lime ja Luna pääsevät mukaan töihinkin

Eija Vilpas paimentaa kotonaan kahta koiraa. Korkeanpaikan-kammosta kärsivä Lime on vanha ahmatti, Luna villi löytökoira Pietarista. Näyttelijän takapiha on kuin pieni koirapuisto.
Näyttelijä Eija Vilppaan koirilla on mukavat oltavat.
Vilpas asuu punaisessa omakotitalossa Espoossa. Pihalla on idyllisesti omenapuita, joissa roikkuu pyykkinaruja. Pihaa reunustaa pensasaita ja puut. Loppusyksy on peittänyt maan lehdillä. Lähes koko piha on aidattu kahdelle narttukoiralle. Siellä Luna ja Lime pääsevät meuhkaamaan vapaasti.
– Piha on kuin pieni koirapuisto, jossa koirat voivat olla ihan vapaana, Vilpas luonnehtii.
Pohjois-Espoo on rauhallista pientaloaluetta, jonka ympäristössä on runsaasti luontoa ja metsää.
– Käyn koirien kanssa melkein joka päivä metsässä kävelemässä. Toivottavasti ihan kaikkia metsiä ei rakenneta. Tykkään itsekin tosi paljon metsästä, asfalttia pitkin ei ole niin kiva löntystellä.
Vilppaan talossa on koirien lisäksi myös 13-vuotias Nekku-kissa. Vaikka koiria ja kissoja perinteisesti kuvaillan vihollisiksi, niin Nekku tulee mainiosti toimeen Lunan ja Limen kanssa.
– Usein Nekku lähtee meidän kanssamme kävelylle metsään, Vilpas naureskelee.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 6/2017!

Bernhardinkoiran elämä muuttui – Ärrimurri sai uuden kodin

Ärrimurri on selvästi hyvän ruoan perään, mutta oppii järkeväänkin ruokaan. Nappuloilla pelleily on loppunut, ja joka kerta koirat tsekkaavat, onko kaverille jäänyt ruokaa. Ei ole jäänyt. Ruoasta ne eivät riitele.

Vanha koira ei opi uusia temppuja. Tämä sananlasku joutaa romukoppaan, sillä kun 6-vuotias koira muuttaa uuteen kotiin ja sopeutuu helposti, kannustaa se tarjoamaan kodin vanhemmallekin koiralle.

Jyväskylän lähellä, noin parinkymmenen kilometrin päässä keskustassa metsän siimeksessä hiekkatien päädyssä pilkottaa iso keltainen kaunis talo. Sen takana näkyy järvi ja lisää metsää. Valkoinen villisti haukkuva koira säntää vastaan autoa. Auton edessä se tekee äkkikäännöksen ja ryntää takaisin talolle. Kun vierailija saa auton parkkeerattua pihalle, sisältä löntystelee toinen  nelijalkainen, leppoisan oloinen. Se tervehtii tulijaa matalalla bassomaisella WUH-puhahduksella. Auton tarkistettuaan ja vieraan nuuskittuaan vilkas 3-vuotias valkoinenpaimenkoira  Luna ja 6-vuotias rauhallinen bernhardinkoira Ärrimurri menevät talon emännän Niinan luokse.
Ärrimurri tuli perheeseen kuukausi sitten päivän varoitusajalla. Sitä ei uskoisi, kun katsoo miten hyvin se uuteen ympäristöönsä on sopeutunut. Sen kanssa ollut lähes ysikymppinen vanha isäntä joutui vanhusten hoitolaitokseen, ja sen varsinainen omistaja, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei ehtinyt sitä hoitaa töidensä takia. Työpaikka sijaitsee Helsingissä, ja viikot täytyy asua siellä. Niinpä Ärrimurrille piti etsiä uusi koti.
Onneksi talon emäntä Niina otti koiran hoiviinsa. Vaikka päätös olikin nopea, ei se aivan itsestään selvä ollut, sillä Lunan kanssa on ollut välillä aika haastaviakin hetkiä.
Niina on ollut kovilla, koska Luna keksi kaikenlaista kolttosia heti, kun perheenjäsenet menivät kouluun ja töihinsä.
– Kun kuulin Ärrimurrista, ajattelin että sille täytyy saada uusi koti, mutta kun Lunan kanssa oli ollut aika raskasta, ajattelin etten ehkä toista näin haasteellista haluaisi. Mietin myös, tulevatko ne toimeen keskenään, Niina kertoo.

Lue lisää Meidän koira -lehden numerosta 5/2017.

Satu Tuomiston rhodesiankoira Leo on kokenut TV-tähti

ShowHau ohjelman tähdet Satu Tuomisto & rhodesiankoira Leo ovat tottuneita ohjelmantekijöitä.

Leo ottaa ShowHAU ohjelman teon rennosti.

Rhodesiankoira Leo ja Satu Tuomisto ovat erottamattomat. Leo nähdään emäntänsä kanssa ShowHAU-ohjelmassa televisiossa. Satu kertoo Leon olevan tottunut ohjelmantekijä ”Se pääsääntöisesti makoilee shown ajan, ja herkut motivoivat sitä sielläkin.”

Missinä, mallina ja juontajana tunnetuksi tullut Satu Tuomisto on vannoutunut koiraihminen. Hän kertoo, ettei yksinkertaisesti voisi elää ilman koiraa. Tällä hetkellä koirankokoisen paikan täyttää rhodesiankoira Leo, joka on monille TV-katsojille tuttu jo vuosien ajalta.
– Lapsuudenkodissani meillä oli aina koiria, joten olen kasvanut koirien kanssa. Vanhempani olivat metsästäjiä, joten suomenajokoiria oli usein monta kerrallaan. Koirat olivat paitsi metsästyskumppaneita myös perheenjäseniä ja elivät sisätiloissa perheen kanssa. Satu oli ennen Leon hankkimista miettinyt rotuvalintaa ja empinyt pinserin ja rhodesiankoiran välillä. Hän luki roduista ja kyseli koiranomistajien mielipiteitä. Vaaka kääntyi lopulta rhodesiankoiraan.
– Leo tuli minulle luovutusiässä. Mennessäni katsomaan sitä Tarujen kenneliin valinta oli aika selvä. Nyt Leo on jo 48-kiloinen kaveri ja se on aina ollut ihana elämänkumppani.

Hyvätapainen Leo

Koulutettavuutensa puolesta rhodesiankoira ei ole välttämättä helpoin valinta. Tuomiston mukaan rhodesiankoira ei pyri miellyttämään ihmisiä siinä määrin kuin monet muut rodut.
– Kun rhodesiankoiraa alkaa kouluttaa, pitää olla tarjolla hyvät herkut, jotta saa sen motivoitua. Aina kun Leolta pyytää jotain, se miettii huolellisesti ensin mitä hyötyä tottelemisesta on sille itselleen. Tämä luonteenpiirre asettaa haasteita kouluttamiseenkin. Leo on toki oppinut perustavoille. Satu kävi sen kanssa pentuna koirakoulussa, metsä- ja kaupunkilenkeillä on opeteltu hyvätapaiseksi. Kävelylenkit ovatkin sopiva tilanne kouluttaa koiraa, sillä yleensä lenkillä kohdataan muita koiria ja ihmisiä.
– Kävelen Leon kanssa kaupungin keskustassakin niin, että se kulkee vierellä ilman ongelmia. Se osaa perusasiat eli tulla luokse, istua, mennä maahan, haukkua tarvittaessa, kulkea vierellä ja seurata. Mitään erityisiä asioita en ole sille opettanut.

Myös tihutöitä

Tuomisto kutsuu uskollista ystäväänsä enkeliksi, sillä se on kiltti kaikille. Ihan samaa siitä ei voinut sanoa alle 2-vuotiaana, mitä tuli kodin ”remontointiin”.
– Se söi kaksi parisänkyä ja jyysti jopa kiviseinää. Lukuisat kenkäparit räjähtivät sen käsittelyssä ja ruokien varastelukin oli tavallista. Jossain vaiheessa jouduin laittamaan lukot kaappien oviin, sillä se sai ylimmistäkin kaapeista jollain ihmeen tavalla vaikkapa jauhopussin. Kotiin tullessani pussi oli levittäytynyt pitkin lattioita. Tuhotyöt loppuivat kahteen ikävuoteen mennessä. Tosin vieläkin se osaa tarvittaessa protestoida.
– Jos Leo joutuu olemaan liian pitkän päivän kotona, se saattaa osoittaa mieltään. Se ottaa jonkun paidan tai takin, jossa on napit, ja irrottaa ne siististi. Se ei kuitenkaan tuhoa takkia. Tullessani kotiin Leo makaa petissään tietty ilme naamallaan. Jos se voisi näyttää keskisormea, sen se varmasti tekisi, Satu nauraa. Koira ikään kuin sanoo: siitä sait, kun jätit minut! Koiralle ei voi kuitenkaan jälkeenpäin hermostua.
– Se kyllä tietää tasan tarkkaan mitä on tehnyt. Näytän sille nappeja ja takkia, se vain painaa päänsä alas ja heiluttaa häntää.

Lue lisää Meidän Koira lehden numerosta 4/2017

Sinistä tuli studiokoira

Herätyskello soi tälle kaksikolle neljältä aamuisin – ja sitten töihin!

Pekka Poudan borderterrieri mukana aamulähetyksissä

Meteorologi Pekka Poudan Sini-koira lienee juuri nyt maamme tunnetuin koira.
Sini on mukana MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman suorissa lähetyksissä, joiden kautta se on tullut tutuksi suomalaisille tv:n katsojille. Lähetyksissä 3,5-vuotias borderterrieri on päässyt Putous-tähtien, Elli Haloon, Mikael Gabrielin ja monien muiden julkkisten rapsuteltavaksi.
– Katsojilta Sini on saanut hyvää palautetta. Sini sai jopa ystävänpäiväkorttejakin, Pouta sanoo.
Suorien lähetysten aikana Sinillä on selässä kamera, joka kuvaa jatkuvasti.
– Se on vähän kuin takin pukisi päälle. Koira pitää palkita aina siitä. Sini on sellainen palkkionmetsästäjä, se tekee mitä vaan, jos palkinto on luvassa, Pouta nauraa.
Sinin kamera lähettää livekuvaa Huomenta Suomen Facebook-sivulle. Pouta puolestaan lataa kuvia Instagramiin, jossa voi seurata mitä lähetyksissä on tapahtunut.
– Yritän mahdollisimman nopeasti ladata kuvia Instagramiin, mutta joskus on niin kiirettä, että päivityksissä voi tulla taukoja.
– Videoita yritän välillä hieman leikatakin. Se tekee videoista paljon katsottavampia.

Hoitoon ratkaisu
Sinin hoito järjestyi aikaisemmin kivuttomasti, kun Pouta työskenteli iltavuoroissa ja hänen puolisonsa Mari Sarolahti teki Ylellä aamulähetyksiä.
– Teimme pitkään vuorotöitä. Se oli aivan loistava tilanne koiran kannalta, kun toinen pystyi katsomaan koiran perään aamulla ja toinen illalla.
Huomenta Suomi uudistui hiljattain ja myös pienen tauon jälkeen meteorologi palasi lähetykseen. Pouta on tehnyt aamulähetyksiä vuosikaudet ja oli välittömästi valmis ottamaan aamulähetyksen meteorologin pestin vastaan.
Ongelmaksi muodostui koira. Siniä ei voinut jättää aamuisin yksin kotiin.
– Sanoin heti, että haluan tehdä Huomenta Suomea viitenä aamuna viikossa, jos löydetään jokin ratkaisu koiran hoitoon, Pekka kertoo.
Ongelma ratkaistiin sillä, että Sinistä tehtiin studiokoira, se otettiin mukaan suoriin lähetyksiin. Idea lähti siitä, kun ohjelman tekijät olivat nähneet ulkomaisia lähetyksiä, joissa on koiria mukana.
– Siniä piti alkuun hieman opettaa, että mitä lähetyksen aikana saa tehdä ja mitä ei. Rajojen opettaminen on ollut tärkeintä. Sini oppi nopeasti reviirit, koska hänellä on kotonakin reviirit.
Huomenta Suomea kuvataan Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa. Sinille tehtiin rajat, että varsinaisen kirjakaupan puolelle se ei saa mennä. Toinen näkymätön seinä kulkee samassa rakennuksessa olevan Starbucks-kahvilan kohdalla.

Turusta Helsinkiin
Poudan puolisolla oli ollut ennen borderterrieri. Hän halusi ehdottomasti saman rotuisen koiran, kun pariskunta mietti uuden koiran hankintaa muutama vuosi sitten.
– Minä mietin myös sekarotuista koiraa. Sekarotuiset ovat yleensä aika tervettä porukkaa. Mutta niitä ei oikein tahdo löytyä mistään, koska niillä ei ole markkinoita. Aika vähän ilmoitellaan sekarotuisista koirista. Rescue-koirat ovat lähes ainoa vaihtoehto, mutta niissä on omat ongelmansa, eikä niitä oikein voi lapsiperheeseen ottaa.
Pouta ja Sarolahti ryhtyivät etsimään borderterrieriä.
– Niitäkään ei hirveästi ollut tarjolla. Kolme pentuetta oli silloin tiedossa. Niistä yksi oli varattu kokonaan ja toinen sijaitsi Lapissa. Kolmas pentue oli Turun Paattisilla ja sieltä me Sinin löysimme.
Sini on Poudan mukaan rodultaan hyvin lähellä sekarotuista.
– Borderterrierit ovat sellaisia peruskoiria. Olimme hiljattain Kaapelitehtaalla taidenäyttelyssä koiran kanssa ja siellä kaksi ihmistä tuli kysymään, onko Sini sekarotuinen.

Hanna Pakarisella ja Siirillä sama syntymäpäivä

– Hankimme Siirille Angry Birds -possun heti ekana kesänä ja sen kanssa se leikkii edelleen. Millään muulla lelulla se ei suostu leikkimään.

Laulaja Hanna Pakarinen kävelee Siiri-koiransa kanssa Helsingin Lauttasaaren rannassa.
Julma tammikuinen lounaistuuli puhaltaa voimakkaasti mereltä Kasinonrantaan. Emäntä ja koira ovat samaa mieltä: ei ole kummankaan suosikki-ilma. Nenät ja silmät vuotavat.
Mutta näillä seuduilla Pakarinen tapaa ulkoiluttaa 5-vuotiasta mopsiaan. Pakarinen muutti miehensä  ja Siirin kanssa Töölön kivikaupungista vihreään Lauttasaareen noin vuosi sitten ja kehuu alueen ulkoilumahdollisuuksia.
Lauttasaaressa on paljon puistoja ja merenrantaa, joissa Siirillä riittää tekemistä ja kavereita.
– Tämä on ihan jumalainen paikka asua koiran kanssa. Täällä on paljon luonnonrantoja ja uimapaikkoja. Pakkasilla me ei paljoa ulkoilla, Siirillä tassut jäätyy nopeasti. Mutta täydellisillä keleillä tehdään pitkiäkin lenkkejä, Pakarinen kertoo.

Harkinnan tulos
Pakarinen hankki miehensä kanssa Siirin runsas neljä vuotta sitten.
He olivat pitkään harkinneet koiran hankkimista. Molempien lapsuudenkodeissa oli ollut mopseja, joten he halusivat nimenomaan mopsin.
Pariskunta selasi mopsikerhojen sivuja ja etsi sopivaa yksilöä. Lopulta sellainen löytyi Helsingin Paloheinästä – koira on siis paljasjalkainen stadilainen.
– Löysimme tytön, joka oli syntynyt 17. huhtikuuta. Sillä on siis sama syntymäpäivä kuin minulla! Se herätti heti huomiomme.
Pakarinen lähti miehensä kanssa koiraa katsomaan. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.
– Se oli isosta pentueesta. Kun menimme katsomaan sitä, niin kaikki muut koirat tulivat moikkaamaan, mutta tämä ravisteli jotain puskaa siellä taustalla, Pakarinen naureskelee.
Siiri sopeutui erinomaisesti uuteen kotiin.
– Hieman jännitimme, miten se sopeutuu ja laitoimme kotia valmiiksi uudelle koiralle. Mutta Siiri oli jo tunnin päästä nukkumassa rintani päällä. Yöllä puoli kahdentoista aikaan se sai hepulin. Ajattelimme, että tällainenko siitä tulee. Riehuu vaan yöt, eikä anna meidän nukkua, Pakarinen muistelee Siirin ensimmäistä päivää heillä.

Mopsien kanssa
Hanna Pakarinen on syntynyt Lappeenrannassa ja asui siellä kunnes Idols-laulukilpailun voiton myötä muutti Helsinkiin.
Pakariset asuivat omakotitalossa ja heidän perheessään oli aina eläimiä.
– Siskollani oli kultakaloja ja 1980-luvulla meillä oli myös undulaatteja.
Pakarisen ollessa aivan pieni perheessä oli sekarotuinen koira.
– Se oli nimeltään Tatu, mutta en hirveästi siitä muista. Olin silloin vielä niin nuori.
Sitten alkoi mopsien aika. Kun Pakarinen opiskeli ala-asteella, perheeseen hankittiin vaalea mopsi. Pari vuotta myöhemmin se sai kaveriksi tummemman mopsin. Nimeltään ne olivat Salli ja Tellu.
– Ne olivat meillä pitkään. Olin varmaan 17-vuotias, kun Salli kuoli. Emme puhuneet koirista, vaan mopseista.
Sallin ja Tellun kautta Pakarinen huomasi miten erilaisia persoonia mopsien joukosta löytyy.
– Ne olivat täysin erilaisia keskenään. Tellu oli hyvin ärhäkkä, vaikka mopsit eivät yleensä ole sellaisia. Salli puolestaan oli hiljainen ja lutunen ja ikään kuin pyyteli anteeksi olemassaoloaan.
Pakarisen miehen kodissa oli myös mopsi. Kun koiran hankinta tuli pariskunnalle ajankohtaiseksi, niin heillä ei käynyt edes mielessä jonkun muun rotuisen koiran hankkiminen.
– Eläminen mopsien kanssa on ollut meille molemmille luonnollista ja helppoa. Koska mopsit ovat meille tuttuja, niin ei ole tarvinnut tutustua kokonaan uuteen rotuun.

Koiran kanssa laduille

Rovaniemellä asuva Niina Konttaniemi on harrastanut koirahiihtoa parikymmentä vuotta.
– Isäni vei minut lajin pariin. Hän harrasti virkakoirilla kilpailemista 1970- ja 1980-luvuilla. Aloitin lajin harrastamisen isän koiralla, jonka kanssa opettelin pysymään pystyssä suksilla. Ensimmäisen oman koiran, karkeakarvaisen saksanseisojauroksen, sain vuonna 1995 ja ensimmäisiin valjakkohiihtokilpailuihin osallistuin 1997 alokasluokassa, Konttaniemi kertaa.
Nykyään Konttaniemi hiihtelee kahden lyhytkarvaisen saksanseisojan kanssa. Urokset ovat iältään 3,5- ja 2,5-vuotiaita.
– Lajin harrastamisessa viehättää vauhti. Eikä tarvitse olla yksin, kun koira on aina mukana, Konttaniemi perustelee.
Uudenmaan Vetokoiraurheilijat ry:n puheenjohtaja Ari Rastas on harrastanut koirahiihtoa vuodesta 2010 lähtien. Mäntsälässä asuva Rastas aloitti harrastuksen bordercollien kanssa.
– Sen kanssa ulkoiltiin ja lenkkeiltiin paljon. Eräänä päivänä tuli mieleen, että pitäisikö kokeilla hiihtoa. Hyvinhän se lähti käyntiin. Se oli kivaa kuntoilua. Mutta pian nälkä alkoi kasvaa. Perheeseen tuli saksanseisojauros, jonka kanssa olemme nyt käyneet kilpailuissa. Nyt harrastus tähtää kilpailuissa menestymiseen, Rastas kertoo.

Latuja löytyy vaihtelevasti
Eri puolella Suomea on hyvin erilaiset mahdollisuudet harrastaa koirahiihtoa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tavallisille hiihtoladuille ei saa koiran kanssa mennä, jos ei niissä ole koirille merkattua vuoroa erikseen.
– Meillä on täällä Rovaniemellä mahdollisuus harrastaa valjakkohiihtoa seuran vuoroilla yleisillä kunnan ylläpitämillä laduilla seitsemänä päivänä viikossa. Lisäksi lenkkeilemme maastossa ja metsäautoteillä. Myös Sallassa käyn hiihtämässä, sillä siellä on lähes parikymmentä kilometriä hyvää koiralatua, Konttaniemi kertoo.
Eteläisessä Suomessa tilanne on paljon heikompi. Lunta ja latuja ei ole yhtä runsaasti kuin pohjoisessa.
– Vuokatissa on hiihtohalli, jossa on järjestetty koirahiihtoleirejä ja siellä on myös koirahiihtovuoroja. Helsingissä Kivikon hiihtoputken pohja on niin huono, ettei siellä oikein voi harrastaa, Rastas tietää.
Uudellamaalla on kuitenkin talvisin latuja, jotka on tarkoitettu varta vasten koirahiihdolle. Vantaan Hakunilan koirahiihtolatu on 1,5 kilometriä pitkä ja Hyvinkäällä on 2,5-kilometrinen latu.
– Tuusulanjärven jäällä on talvella monen kilometrin pituinen latu, jossa voi koiran kanssa hiihdellä. Meillä on tavoitteena saada myös Hyvinkään Sveitsin laduille koiravuorot, Rastas sanoo.
Etelän laduilla on Rastaksen mukaan hankalaa treenata kilpailuihin.
– Täällä etelässä on niin tasaista. Pitäisi olla enemmän mäkeä ja mutkaa.

Koirien hyväksi monin tavoin

Tea ja Kana kiertävät yhdessä tapahtumia ja messuja. Tässä vauhtikaksikko on Lapsi ja Lemmikki -messuilla.

Kana ja Tea kantavat huolta katukoirista

Kun laulaja ja juontaja Marianna Alanen eli Kana päätti koirattomien opiskeluvuosien jälkeen hankkia kotiinsa jälleen karvaisen perheenjäsenen, oli selvää, että hän haluaisi tarjota kodin aikuiselle, hylätylle koiralle.
– Etsin netistä tietoa kotimaisista adoptoitavista löytökoirista, mutta vastaani tuli ainoastaan isoja ja vaikeita koiria, jotka eivät olisi millään sopineet kerrostalokotiini. Halusin tarjota kodin pienelle koiralle, Kana kertoo.
Tutkimustyönsä tiimellyksessä Kana törmäsi vuonna 2009 Espanjan katukoirat -yhdistykseen, jonka kautta pikkuruinen Princess adoptoitiinkin Suomeen noin vuoden ikäisenä.
– Kun Princess saapui, se oli aivan pyörällä päästään, haukkui vimmatusti ja alkuun myös pelkäsi miehiä. Princess oli kui-
tenkin selvästi asunut jonkun kodissa, sillä se tiesi, mikä on ovi ja sohva ja se oli oppinut sisäsiistiksi. Alun hämmennysten jälkeen siitä sukeutui maailman suloisin pikkukoira.

Kohtalo järkytti
Kana ei voinut ymmärtää, kuinka Princessin kaltainen ihastuttava pikkukoira oli päätynyt koiratarhalle.
Muutaman kuukauden kuluttua siitä kun Princes oli saapunut, hän päätti lähteä itse Espanjaan katsomaan, mitä siellä oikein tapahtui.
– En voinut uskoa silmiäni, enkä aina itkultani pystynyt edes katsomaan, kuinka koiria Espanjassa kohdellaan. Suomessa koirat lähestulkoon aina ovat rakastettuja perheenjäseniä, mutta Espanjassa ne ovat tavaroita. Kun pentu ei ole enää söpö ja pieni, eikä sitä olla ymmärretty kouluttaa millään tavalla, se heitetään kadulle. Joulusesongin jälkeen koiratarhat ovatkin pullollaan hylättyjä pentuja ja nuoria koiria. Myös vanhat koirat toimitetaan surutta koiratarhaan. Pahimpia ovat niin sanotut tappotarhat eli kunnalliset löytökoirien keskitysleirit, joissa koiria ei monesti ruokita tai hoideta juuri ollenkaan, vaan ne odottavat hylättyinä julmaa loppuaan.