Talomestari on omakotiasujan hyötylehti. Viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Talomestari tarjoaa tietoa ja vinkkejä kodin kunnostukseen & remontointiin, energiaratkaisuihin, sisutukseen ja turvallisuuteen. Talomestari on myös erinomainen idealehti uuden kodin rakentajalle.

Maalämpö kallis ratkaisu leudossa ilmanalassa

Hybridiratkaisut kasvattavat suosiotaan pientaloissa. Hybridilämmitys tarkoittaa, että talon vesikiertoisessa lämmönjaossa ja lämpimän käyttöveden tuotossa käytetään hybridivaraajaa, johon on liitetty vähintään kaksi eri lämmönlähdettä.

Ilma-vesilämpöpumppu on vaihtoehto maalämmölle etenkin etelässä

Maalämpö on 5 000-6 000 euroa kalliimpi ratkaisu kuin ilma-vesilämpöpumppu, siksi ilma-vesilämpöpumppu eli VILP on kasvattanut suosiotaan.

– Hintaero syntyy porakaivon kustannuksista. Jos talo on 150 neliötä pienempi, maalämpö voidaan toki asentaa, mutta sen tuoma todellinen hyöty energian säästäjänä voi olla kyseenalainen, energia-asiantuntija Kari Balk Ekolämmöx Oy:stä.

Ilmavesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto kalliimmalle maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvi on leuto.

– Ilma-vesilämpöpumpun energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 prosenttia vastaavaa maalämpöpumppua pienempi, mikä on pieni suhteessa investoinnissa tulevaan 50-70 prosentin säästöön.

– Pohjoisessa hyötysuhde on kylmällä pakkaskelillä suurempi, minkä vuoksi maalämpö voi olla ilma-vesilämpöpumppua perustellumpi ratkaisu. Maalämpöpumput soveltuvat parhaiten suuriin kiinteistökohteisiin ja pohjoisempiin olosuhteisiin Jyväskylästä ylöspäin. Maalämpöpumppu on hyvä ratkaisu myös siinä tapauksessa, että energiakaivoa halutaan hyödyntää myös kiinteistön viilennyksessä. Maalämpöpumpun keruupiiriä voidaan tarvittaessa ladata kesäaikana myös aurinkoenergialla.

Maalämmön käyttöönoton saattaa estää myös se, että talo sijaitsee pohjavesialueella, jolloin rakennusvalvonta ei anna lupaa kaivon poraamiselle. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista.

Lue lisää Talomestarin numerosta 6/2018!

Kustannukset karkaavat käsistä

Rakennusmestari Jari Haapa-aho on ollut vuosikymmenten aikana mukana kymmenissä rakennushankkeissa.

Oman työn osuuden väärin arviointi suurin sudenkuoppa

Mitä sanoo kokenut rakennusmestari, miten rakennushankkeessa tulee lähteä liikkeelle ja miten edetä?

– Ammattitaitoisten ja kustannustietoisten suunnittelijoiden hankkiminen on yksi tärkeimpiä asioita, väittäisin että tärkein, sanoo lukuisissa rakennushankkeissa uransa aikana mukana ollut kokenut rakennusmestari Jari Haapa-aho.

Omakotitalon rakentaminen on yleensä ihmisen elämän suurimpia hankkeita, ja projektin kustannuksista valtaosa sidotaan suunnitteluvaiheessa. Päätetään talon koko, varustelutaso, materiaalit.

– Suunnittelijan osuus on ymmärtää sekä arkkitehtuurillisesti että rakennusteknisesti, mikä on kustannustehokasta rakentamista. Jos rakentaja päätyy tilaamaan valmistalon, on pääsuunnittelija usein talotehtaan puolesta.

– Yhtä tärkeä kuin arkkitehtisuunnittelu on rakennesuunnittelu. Esimerkiksi valmistaloa hankittaessa talotoimittaja ei välttämättä tee taloon perustuksia. Kun talopaketti tulee valmiiden perustusten päältä, on normaali käytäntö, että rakennesuunnittelija on pääsuunnittelija.

Luotettava ja osaava vastaava työnjohtaja

Toinen lähes yhtä tärkeä yksittäinen tekijä on Haapa-ahon mukaan luotettavan ja osaavan vastaavan työnjohtajan pestaaminen.

– Vastaava työnjohtaja on mielellään mukana alusta saakka, viimeistään siitä vaiheesta, kun arkkitehtuurisuunnittelu on tehty. Jos projektissa on hyvä suunnittelija, tulee työnjohtaja mielellään mukaan siinä vaiheessa, kun rakennuslupahakemus jätetään. Toisaalta mitä varhaisemmassa vaiheessa vastaava työnjohtaja on mukana, sen paremmin hän on sisällä hankkeessa.

Vastaavan työnjohtajan varsinainen rooli alkaa, kun aletaan etsiä urakoitsijoita ja tehdä sopimuksia näiden kanssa.

– Ellei hän itse tee niitä, niin hän ainakin tarkastaa ne kaikki. Vastaava työnjohtaja huolehtii toteutusvaiheessa, että kaikki asiat, jotka lupaehdoissa on mainittu, toteutetaan. Hänen roolinsa merkittävyys nousee esiin varsinaisen työn edetessä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 5/2018!

”Lämmitä kiuasta, älä saunaa!”

Korkeaojan saunamestarin salainen ase. Markku Tuomikorven saunassa löylyvesi valutetaan kiukaalle löylyputkikauhalla. Löylyä luodaan rauhallisesti kiukaan pohjakiviä myöten.
Vuoden 2017 savusauna löytyy Kokemäen Korkeaojalta

Kokemäen Korkeaojalla asuva pappismies Markku Tuomikorpi sanoo rakastavansa saunomista. Hän voi viipyillä saunallaan tuntikausia.

– Sauna on minulle suuri virkistymisen lähde. Nautin saunomisesta seurassa, mutta viihdyn siellä myös yksin. Sauna voi olla hiljaisuuden ja mietiskelyn paikka, Tuomikorpi sanoo.

Sauna on aina ollut suomalaiselle harras paikka, jonne ei kuulu remuaminen tai riehakkuus. Nykyisin saunassa ei enää heitetä löylyä: se luodaan pehmeästi ympäristöönsä leviäväksi lämmöksi. Saunojat tavoittelevat saunan perimmäistä olemusta, saunan henkeä, mitä se sitten itse kullekin onkaan.

Kilpailuun ihan sattumalta

Markku Tuomikorpi kertoo päätyneensä Ikaalisten saunafestivaaleille sattumalta. Hän oli tavannut Kansainvälisen Savusaunaklubin puheenjohtajan Seppo Leskisen ja Löylynlyöjät ry:n kunniapuheenjohtaja Pentti Hakalan syksyllä 2016, jolloin hän kutsui saunaherrat vierailulle Kokemäelle Tuomikorven saunaan.

– Saunavieraat kuuluivat Ikaalisten festivaalien tuomaristoon. Siinä kävi lopulta niin, että minä ilmoittauduin mukaan kilpailuun. Täällä vieraili kaikkiaan neljä tuomaria kaksi kertaa.

– Syksyllä 2016 sain neuvoja ja ohjeistusta saunani ehostamiseksi. Keväällä tuomarit arvioivat tulosta.

– Erilaisia arviointikohtia oli 191. Olin tuomareiden kanssa samaa mieltä heidän arvioistaan. Meistä tuli hyvät ystävät, niin sauna voi yhdistää ihmisiä.

Puheliaana pappismiehenä Tuomikorpi kertoo avoimesti saunaansa ja sen lämmittämiseen liittyvistä yksityiskohdista. Jokainen sauna ja kiuas ovat erilaisia. Jokaisella saunamestarilla ovat omat niksinsä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 4/2018!

Perustus tehtävä hyvin

Kivi sopii hyvin porrasmateriaaliksi.
Pihakivetys on tyylikäs ja huoleton ratkaisu

Pihalaattoja ja -kiviä on tarjolla laaja valikoima niin värejä kuin mallejakin.

– Betonilaattapihalla on miellyttävä kulkea, ja se on sekä huoleton että tyylikkään näköinen, sanoo markkinointipäällikkö Heli Rantanen HB-Betoniteollisuus Oy:stä.

– Laatta sopii pihaan, käytäville ja puutarhaan. Laattapinta on helppo pitää siistinä, se kestää sekä kulutusta että suomalaista säätä, eikä ole kostealla kelilläkään liukas.

Kesällä ja pitkään syksylläkin se on miellyttävän lämmin jalan alla.

Iso merkitys on silläkin, ettei kivipihalta kulkeudu sisälle soraa ja hiekkaa. Esimerkiksi parketti kärsii helposti pihalta kulkeutuneesta hiekasta.

Pesu silloin tällöin riittää

Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti, ja sateen jälkeen kivetys kuivuu pian.

Kivetty piha on myös erittäin helppohoitoinen, se tarvitsee vain pesun silloin tällöin. Hyvin tehty pihakivetys kestää kymmeniä vuosia.

Rinnetonteilla betonikivistä voi rakentaa myös muureja sopiviin paikkoihin, jotta pihasta saadaan halutuilta kohdin tasainen, ja maa-ainekset pysyvät paikallaan. Pihakivissä on tarjolla myös nurmikon reunakiviksi sopivia malleja.

– Kaikki toiminnalliset alueet kannattaa kivetä, sekä ajoneuvojen että ihmisten kulkuväylät, niin piha pysyy siistinä ja myös näyttää hyvältä.

– Toki sitten pihaan usein jätetään myös nurmikkoalueita ja muuta vehreyttä.

Valinnanvaraa riittää  joka makuun

– Pihakivissä ja laatoissa löytyy valinnanvaraa jokaiseen makuun, Rantanen toteaa.

– Pihan suunnittelun lähtökohta on se, että ihmiset ensin miettivät, mikä on alueen funktio: onko kyseessä ajotie vai kulkuväylä kävelyä varten.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2018!

Lämmintä tai kylmää valoa samasta valaisimesta

Tämän hetken tyypillinen keittiöratkaisu – epäsuora valaistus kaappien yläpuolella ja lisänä kohdevaloja. Työtason valaisimien värilämpötilaa voidaan säätää.
Led on tuonut valaistukseen uusia mahdollisuuksia

Led-valojen tulo on antanut valaistussunnittelijalle paljon uusia mahdollisuuksia. Led-valaistus ei sinänsä ratkaisevasti muuta valaistussuunnittelun peruslähtökohtia, mutta se tarjoaa pienen kokonsa ja sitä kautta hajautettavissa olevan lämpökuorman sekä suojajännitteen ansiosta uusia mahdollisuuksia viedä valoa sellaisiin kohteisiin, joihin valaisimia ei ole voinut aikaisemmin asentaa sähköturvallisuus- tai lämpötilasyistä tai tilanpuutteen takia.

– Kun led-valaistus tuli, alkuun vain sijoitettiin olemassa oleviin valaisimiin energiatehokkaammat led-lamput. Nyt sen sijaan suunnitellaan valaisimia led-tekniikalle, mikä antaa designille ihan erilaiset mahdollisuudet kuin aikaisemmin, toteaa yrittäjä, valaistusuunnittelija Pekka Väätäinen Zeeta Oy:stä.

Myös epäsuoraan valaistukseen led sopii loistavasti.

– Epäsuoraa valaistusta on toki tehty ennenkin, mutta led mahdollistaa sellaiset ratkaisut, joihin aikaisemmalla tekniikalla ei ole pystytty – vaikkapa kymmenen metriä pitkä kolmen sentin rako katonrajassa ja siellä tasaista epäsuoraa valoa antava led-valonauha.

Loisteputkitekniikalla sellaista ei olisi voitu tehdä. Led-tekniikalla saadaan aikaan näyttäviä ratkaisuja. Myös remonttikohteissa led antaa paljon mahdollisuuksia.

– Ihan uutta on nyt se, että tehdään valoaukkoon värilämpötilasäädettävä valaistus.

Mukaan asiakkaan tyylimaailmaan

– Kun valaistussuunnittelija aloittaa työnsä, tärkeintä on päästä kiinni asiakkaan arvomaailmaan, tai sanotaanko tyylimaailmaan, Väätäinen sanoo.

– Keskustelussa pyrin kartoittamaan asiak­kaan ajatusmaailmaa, jotta osaan tehdä oikeanlaisia ehdotuksia.

– Toki tuon keskusteluun oman lisäni, etenkin haluan kertoa niistä asioista, jotka eivät ole asiakkaille tuttuja ennestään.

Kaikille eivät sovi samat ratkaisut – perheet ja perheiden tarpeet ovat erilaisia.

– Vaikka valoaukot ovat nyt todella suosittuja, ei niitä kuitenkaan kaikille tehdä. Jos katsoo pitkässä juoksussa, niin melko samantyyppisiä ratkaisuja kyllä lopulta tulee paljon, mutta se polku, jonka kautta niihin päädytään, voi olla erilainen.

– Valaistussuunnittelussa kiinnitämme hyvän, mielenkiintoisen ja yksilöllisen valaistuksen ohella suurta huomiota energiansäästömahdollisuuksiin ja kustannustehokkaaseen valaistuksen toteutukseen.

Lue lisää Talomestarin numerosta 2!

Lasitetun terassin asennus sujuu talvellakin

Lasitettu terassi toimii perheen kakkosolohuoneena.

Lasitettu terassi toimii koko perheen oleilupaikkana, kakkosolohuoneena ja lasten leikkipaikkana, jossa voi nauttia kuulaista talvikeleistä ilman, että poskipäitä nipistelee. Usein lasiterassi on olohuoneen jatke, mutta esimerkiksi keittiön yhteydessä lasitettu terassi voi toimia isonkin joukon ruokailutilana ja pienenä keittiöpuutarhana.

– Monille on yllätys, että talvi on myös oiva aika lasittaa terassi, sillä silloin lupa-asiat hoituvat usein jouhevasti, sopiva aika asennukselle löytyy joustavammin, toteaa markkinointipäällikkö Mira Warva Lumonilta.

Lumon tarvittaessa koko terassipaketin: perustuksen, lattian, rungon, katon ja seinät.

– Meillä tuotteet tulevat pääsääntöisesti asennettuna. Vaikka terassi toimitettaisiin perustuksineen, silloinkin asennus onnistuu myös talvella kierrepaalujen avulla.

– Kokonaisuus toimii säällä kuin säällä, ja rakenteiden normaali eläminen on otettu huomioon käyttövarmuudessa.

Lumonin valikoimissa on sekä vakioidut terassimallit että mittatilaustyönä kohteen mukaan tehtäväviä tuotteita.

Terassi käytössä vuoden ympäri

Vaikka lasitettu terassi onkin ulkotilaa, on se talvellakin jonkin verran lämpimämpi kuin ilma terassin ulkopuolella. Tuulet ja tuiskut eivät sinne yllä.

– Terassille voi talvellakin mennä vaikka vilvoittelemaan saunan jälkeen.

– Ja keväällä, kun aurinko hiukankin näyttäytyy, terassi lämpiää nopeasti, ja on mukavaa oleskelutilaa, Warva toteaa.

Jos lasitusta ei ole, lumi ja jää pääsevät terassille, ja esimerkiksi kalusteet joudutaan joko suojaamaan tai korjaamaan pois talveksi.

– Lasitettu terassi on käytössä koko vuoden. Se suojaa myös julkisivua ja säästää lämmitysenergiaa, koska vedon tunne terassin takana olevassa tilassa vähenee.

Kun lasitetun terassin hankintaa suunnittelee, kannattaa miettiä, mikä on juuri oman perheen käyttötarkoitus: onko se paikka, jossa perhe ruokailee, vai onko se paikka, johon halutaan kulmasohva ja jossa istuskellaan ja vietetään aikaa.

– Suurin osa meidän asiakkaistamme on kertonut, että kun terassi on lasitettu, sitä on tullut käytettyä paljon enemmän kuin etukäteen ajateltiinkaan.

Lumon asentaa terasseja sekä uudiskohteisiin että vanhoihin omakotitaloihin. Uusia kohteita suunniteltaessa on usein mahdollista valita, mihin ilmansuuntaan terassi sijoitetaan: halutaanko ilta- vai aamuaurinkoa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2018!

Tavoitteena ekologisempi elämäntapa

Tammiparketti menee remontissa uusiksi. Vahva vaihtoehto lattiamateriaaliksi on hioa alta löytyvä betoni. – Se on myös akustisesti yllättävän miellyttävä vaihtoehto. Se ei kaiu yhtään, kertoo Herkko Hietanen kokemuksistaan työpaikaltaan.

Hietaset odottivat pitkään vanhasta Tapiolasta vapautuvaksi 1950-luvun omakotitaloa. 1,5 vuotta sitten ostetun talon päivitys nykyaikaan on menossa. Tekniikan kanssa on päästy jo pitkälle.
Espoon Tapiolan keskustan pohjoispuolella sijaitsevan Silkkiniityn talot kuuluvat vanhimpiin, alkuperäisen vanhan Tapiolan taloihin.
– Alueella on 20-30 taloa, jotka on rakennettu samoihin aikoihin. Tapiolan asuntosäätiö rakensi ja sama arkkitehti suunnitteli, kertoo Herkko Hietanen, 39, nykyisen asuinympäristönsä historiasta.
Vaikka talot eivät ole suojeltuja, Herkko Hietasen mukaan käytännössä ne sitä ovat.
– Julkisivuihin ja aitoihin on vaikea saada muutoksia.
Talot ovat kaikki omilla tonteillaan.
Ulkomailla pariin otteeseen asunut kahden lakimiehen perhe halusi asettua omaan taloon. Hietaset ostivat talon keväällä 2016, alkuperäisten asukkaiden kuolinpesältä.
– Etsimme taloa pitkään. Kun tämä talo tuli myyntiin tutulle välittäjälle lauantaina, oli jo keskiviikkona kaupat tehty.
Halutut talot liikkuvat hitaasti. Niissä asuu edelleen alkuperäisiä asukkaita ja talot vaihtavat omistajaa myös perhepiirissä.
– Siinä vaiheessa, kun sukupolvi vaihtuu, talot usein remontoidaan lattiasta kattoon. Niihin on tehty isoja remontteja. Muutokset alkavat jo näkyä alueella.
Riikka Hietasen vanhemmat asuvat samanlaisessa talossa parin korttelin päässä, joten lasten, Alvarin, 11, ja Aamun, 9, mummola on lähellä.
– Alue ja talot olivat tuttuja. Siksi mekin uskalsimme ostaa tällaisen vanhan talon.
– Alueelle ei tulla rakentamaan korkeita tornitaloja ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Viiden minuutin matkan päässä on Stockman ja Länsimetro kulkee Tapiolaan, listaa Helsingin Töölöstä lähtöisin oleva Herkko Silkinniityn vahvuuksia.
Pihalta avautuu Silkkiniityn puisto, ja niityn laidalla ovat lasten koulut, lukioon saakka.

Lue lisää Talomestarin numerosta 5/2017!

Sisustussuunnittelija Milla Alftan

Värien harmonia on sisustussuunnittelija Milla Alftanille erityisen tärkeää. (Kuva: Kristian Maukonen)

Persoona saa näkyä kodissa

Sisustaminen on suositumpaa kuin koskaan. Sisustussuunnitelija Milla Alftan on nähnyt noin sata erilaista kotia. Alftanin mukaan koti on hyvä suunnitella aina itselleen, eikä värien käyttöä kanntata pelätä.

Milla Alftanin lapsuudenkoti oli aikansa lapsi kasari- ja ysärityyleineen. Kodit olivat tuolloin aika samanlaisia, harvalla oli sisustuksessaan mitään erikoista tai jännittävää. Oman huoneensa nuori Milla sisusti mustavalkopunaiseksi.
– Olen koti-ihminen ja on tärkeää, että kotini on viihtyisä ja omannäköinen. Pidän aidoista materiaaleista ja maanläheisistä sävyistä, mutta seassa voi olla tummiakin värejä kontrastia antamassa. Värien harmonia on minulle hyvin tärkeää.
Sisustaminen ei ole tiedon ja vaikutteiden saannin kannalta ollut koskaan helpompaa kuin tänään. Televisio syytää sisustusohjelmia lukuisilta kanavilta, uusia inspiroivia sisustusblogeja syntyy koko ajan ja sosiaalisen median yhteisöllisyys on tullut monille tärkeäksi. Esimerkiksi erilaisista facebook-ryhmistä saa mielipiteitä ja vastauksia askarruttaviin asioihin positiivisessa hengessä.

Syntyykö liian samanlaisia koteja?

Onkin riski, että kodeista tulee toistensa kopioita.
– Suomen kaunein koti -ohjelman puitteissa olen nyt kiertänyt noin sata kotia. Olen innoissani, jos on persoonallista ja erilaista mitä on nähnyt aiemmin. En halua olla kriittinen, kaikki on sallittua, kunhan asukas viihtyy. Ohjelmassa mennään ihastelemaan ja fiilistelemään, ei lyttäämään kenenkään kotia tai sisustusratkaisuja.
Kerroksellisuus ja elämäntarina. Siinä elementit, jotka Millan Alftanin mielestä tekevät talosta ja asunnosta kodin.
Moni sisustaja miettii kodin jälleenmyyntiarvoa ja sisustaa siksi neutraalisti, eikä uskalla käyttää rohkeita värejä. Koti kannattaa kuitenkin tehdä aina itselleen ja antaa oman persoonansa näkyä.
– Tavarat ovat helposti sieluttomia, on upeaa, jos esineillä on takanaan tarinaa.

Lue lisää Talomestari -lehden numerosta 4/2017

Ilmalämpöpumppu ja tulisija sopiva pari oikein käytettyinä

Takan ja ilmalämpöpumpun välissä ei saisi olla esteitä ilman liikkeille.

Väärällä käytöllä lämpöä voi valua hukkaan

Ilmalämpöpumppu hankitaan talon tukilämmitysmuodoksi ja jäähdyttämiseen, takka on tyypillisesti useimmiten tukilämmitysmuoto ja myös itsenäinen varalämmitysjärjestelmä.
– Ilmalämpöpumpun käyttö on järkevintä lämmityskauden alusta koville pakkasille saakka, puulämmityksen edut taas korostuvat kovilla pakkasilla. Takan hyödyllisyys korostuu kovilla pakkasilla kun taas ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan leudolla säällä ja hyötysuhde huononee pakkasiin päin, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motivasta.
Jonkinlainen perussääntö on, ettei ilmalämpöpumpun tulisi olla toimintojen suhteen automaattiasennossa.
– Tuolloin jäähdytys menee automaattisesti päälle, jos takan tuottama lämpö nostaa sisäilman lämmön riittävän korkealle. Puhallusnopeuden valinnan suhteen taas sopii hyvin käyttää automaattista puhallinnopeuden valintaa.
Takan ja ilmalämpöpumpun käytön ”optimaallisuuspisteitä” on hyvin vaikea mitata, koska muuttujia ja näkökulmiakin on paljon. Takoilla on erilaiset hyötysuhteet ja ilmalämpöpumppuja on erilaisia.

Tehokkainta samassa tilassa
– Oman hävikkipuun polttaminen on edullista. Jos puulle lasketaan hintaa on aika vaikea laskea, ovatko ilmalämpöpumpun kustannukset edullisemmat kuin takan käyttökustannukset.
Olemassa olevien tulisijojen hyötysuhteet vaihtelevat tyypin mukaan suuresti jopa 30-80 prosentin välillä. Uusissa varaavissa tulisijoissa hyötysuhde voi olla jopa 70-80 prosenttia.
– Palamishyötysuhteeseen vaikuttavat myös esimerkiksi puun kosteuspitoisuus, kuinka täynnä tulipesä on ja miten puut sytytetään.
Tehokkaassa yhteiskäytössä takka ja ilmalämpöpumppu ovat samassa tilassa. Tuolloin takan tuottama lämpö leviää ilmalämpöpumpun ansiosta laajemmalle, ilmaa voidaan levittää pelkällä puhallintoiminnolla. Avara pohjaratkaisu on eduksi lämmön leviämiselle.
Seunan mukaan takan poltto on perustelluinta erityisesti kovien pakkasten aikana.
– Tuolloin sähkön kysyntä on suurinta ja sähkön tuotannon päästöt kasvavat myös suhteellisesti.

Pumppu lämmitysasetukselle
Talvisin ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee ja takkaa voi käyttää pumpun tehomenetyksen korvaajana. Takan tuottama lämpö nousee ylös ja se vaikuttaa ikään kuin pystysuunnassa pääosin yhteen huoneeseen. Pumppu levittää lämpöä laajemmalle vaakatasossa, sanoo Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
– Useimmissa laatumerkkien ilmalämpöpumpuissa on automaattiasento, joka lämmittää tai jäähdyttää taloa kaukosäätimen asetusarvon pyynnön mukaan Tuolloin pumppu voi alkaa jäähdyttää ja takan  tuottama lämpö menee hukkaan. Pumppu pitää säätää lämmitysasentoon, jolloin se lämmittää, kun on tarpeen. Kun tarvetta ei ole, pumppu ei lämmitä, muttei ala myöskään jäähdyttää.
Ilmalämpöpumpun ja takan tulisi sijaita kohtuullisen lähellä toisiaan mieluusti samassa huoneessa.
– Jollei saman huone ole mahdollinen ei pumpun ja takan välissä pitäisi ainakaan olla ovia tai kulmia jotta lämmin ilma pääsisi leviämään mahdollisimman tehokkaasti. Suomessa onneksi rakennetaan aika avarasti päinvastoin kuin monessa muussa Euroopan maassa.
Ilmalämpöpumppu on oiva lisä myös puulämmitteiselle talolle.
– Puulämmitys on raskasta hommaa varsinkin iän karttuessa. Ihmiset väsyvät puilla lämmittämiseen ja ovat ottaneet ilmalämpöpumpun avuksi. Puumääräkin samalla vähenee eikä halkojen tekoon kulu enää likikään yhtä paljon aikaa.

Valmistajat panostaneet lämmityskäyttöön
Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppujen suoritusarvot ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi etenkin pakkasilla. Suomalaisen kuluttajan kannattaa valinnassaan satsata ilmalämpöpumppuun, joka on tehoiltaan riittävä lämmitykseen.
– Valmistajat ovat perinteisesti kehittäneet pumppuja jäähdytys edellä, koska isoimmat markkinat ovat olleet Aasian lämpimissä maissa. Pumppujen lämmityskäyttö on kuitenkin maailmalla kasvanut ja valmistajat ovat alkaneet panostaa lämmitykseen optimoituihin tuotteisiin. Ne ovat ulkonäöllisesti ja ominasuuksiltaan samantyyppisiä ilmalämpöpumppuja kuin perinteisetkin mallit, mutta, lämmitustehoa on parannettu.
Etäsäätö on tullut viime aikoina aika moneen laitteeseen.
– Kesämökeillä ylläpitolämpötilan hallinta on tätä kautta helppoa.

Takka lisää asumismukavuutta ja energiasäästöjä

Kolmilasinen PI-ccolo Compact on asennettu taloon jälkikäteen tuomaan lämpöä ja tunnelmaa. Compact vie vähemmän tilaa kuin sen Classic-veli.

Takan voi asentaa jälkikäteenkin

Vanha talo on muuten mieleinen, mutta jotain tunnelmallista puuttuu.
Takka. Sellaisen asentaminen jälkikäteenkin onnistuu hyvin. Tulisijan rakentaminen vanhaan taloon vaatii kuitenkin taitoa ja hyvää suunnittelua. Ihan aina se ei edes onnistu.
Takan rakentamisessa vanhaan taloon on lukuisia etuja. Puilla lämmittäminen pienentää energialaskuja, lisää asumismukavuutta ja luo tunnelmaa.
Mutta ennen kuin takkaa lähdetään rakentamaan, on otettava huomioon muutamia tärkeitä asioita.
Espoolainen Takkamestarit Kohonen Oy on tehnyt takkoja vuodesta 1995 lähtien Uudellamaalla ja sen lähistöllä. Muuraritaustan omaavat yrittäjät Antti Kohonen ja Terho Kettunen ovat muuranneet takkoja jo 1980-luvulta lähtien. Viimeksi työn alla on ollut takan ja savuhormin asentaminen rivitaloon Kauniaisissa.
Takkamestarit on rakentanut takkoja asuttuihin taloihin noin 30-50 takan vuosivauhdilla. Määrät eivät ole vuosien saatossa paljonkaan muuttuneet, mutta takkojen laatu on.
– Selkeä ero on siinä, mitä tehdään. Isoja varaavia tiilitakkoja ja kaakeliuuneja tehtiin paljon vielä 1990-luvulla ja 2000-luvulla, mutta niitä ei meillä nykyään muurata juuri lainkaan kehäkolmosen sisäpuolella. Maakunnissa niitä vielä tehdään, mutta ei paljonkaan pääkaupunkiseudulla, kertoo Antti Kohonen.

Harvemmin kerrostaloihin
Tämän päivän taloihin tehdään kevytrakenteisia kiertoilmatakkoja, joissa on hissiluukut, ja tuli näkyy tarvittaessa useampaan suuntaan. Sisustuksellisia pieniä valmistakkoja tehdään myös paljon. Ne ovat varustettu nykyaikaisella palotekniikalla ja modernilla muotoilulla.
– Näissä takoissa on erityisesti kiinnitetty huomiota takkojen puhtaaseen palamiseen, mikä on tärkeä asia etenkin alueilla, missä asuu paljon ihmisiä. Takkojen pienhiukkaspäästöt on saatu kuriin palotekniikkaa kehittämällä.
– Puhtaasti palavat tuotteet tulevat meille Sveitsistä ja Norjasta, missä on tiukat ympäristövaatimukset tulisijoille ja olosuhteet luonnossa usein kovemmat kuin meillä täällä Suomessa, Antti Kohonen kertoo.
Takkoja tehdään niin omakotitaloihin kuin rivitaloihinkin.
– Kerrostalot ovat tyypillisesti niitä, joihin ei takkaa voi rakentaa. Lupamenettely on usein hankala kerrostaloissa, koska siinä vaaditaan taloyhtiön lupa sekä viranomaislupa. Takan rakentaminen vaatisi myös usein julkisivun muutoksen, Kohonen sanoo.

Luvat ja perustukset kuntoon
Tulisijan hankkiminen vaatii usein erityisen luvan. Luvat vaihtelevat paikkakunnasta riippuen ja ne tunnetaan eri nimillä, joten järkevintä on selvittää asia oman kunnan rakennusvalvonnasta.
Lupien hankkiminen ja suunnittelu onkin yleensä aikaa vievin prosessi. Varsinaisen takan rakentaminen sujuu parissa päivässä, kun lupa-asiat ja suunnitelmat ovat kunnossa.
– Paloturvallisuus tulee aina selvittää kattavasti. Samoin hormien käyttökelpoisuus, oli kyseessä sitten kokonaan uusi hormi tai jos takka liitetään olemassa olevaan vanhaan hormiin. Tulisijan asentaminen sisälle vaatii aina rakennusluvan, Kohonen kertoo.
Kohosen mukaan Hämeenlinnan alueella tehdään vanhoihin taloihin noin 10 takkaa vuosittain.
– Sillä rintamalla ei ole menossa mikään hirveä buumi. Yleensä talossa tehdään muitakin muutoksia ja remontteja samassa yhteydessä.
Jos takan perustuksia joutuu uusimaan tai rakentamaan alusta saakka, niin projektista tulee hieman suurempi ja se vie enemmän aikaa. Varaavaa takkaa tehtäessä vanhaan taloon tarvitaan usein rakennesuunnittelijan suunnitelma perustusten tekemistä varten. Sama suunnitelma tarvitaan myös rakennuslupaan.
Kevyttakat sen sijaan voidaan yleensä asentaa olemassa olevan lattiarakenteen päälle.