Talomestari on omakotiasujan hyötylehti. Viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Talomestari tarjoaa tietoa ja vinkkejä kodin kunnostukseen & remontointiin, energiaratkaisuihin, sisutukseen ja turvallisuuteen. Talomestari on myös erinomainen idealehti uuden kodin rakentajalle.

Energiatehokkuus edellyttää tiiveyttä

– Vuotokohtien paikannuksen ansiosta voidaan korjata vuodot, jotka muuten jäisivät huomaamatta, toteaa energia-asiantuntija Josef Ertl.

Tiiveysmittaus varmistaa rakentamisen laadun

Kun rakennus on energiatehokas ja tiivis, ilmanvaihto toimii oikein, lämmin sisäilma ei vuoda ulos eikä kylmä ilma pääse sisään. Rakennuksessa ei ole vetoa eikä kosteus ei pääse rakenteisiin. Sisäilmaan ei myöskään pääse ulkoa epäpuhtauksia.

– Tiiveysmittaus on rakentamisen laadun mittari, toteaa energia-asiantuntija, yrittäjä Josef Ertl EnerOpt Ky:stä.

EnerOpt tarjoaa energia-asiantuntijapalveluita pientalojen rakentajille ja omistajille. Palveluihin kuuluvat rakennusten tiiveysmittaus ja lämpökuvaus laajalti Etelä-Suomen alueella. EnerOpt toimii myös alihankkijana yhteistyössä Vertia Oy:n kanssa. Vertia on Suomen suurin tiiveysmittauksia tekevä yritys.

– Kun teen tiiveysmittauksia, usein myös samalla korjaan löytämäni pienet vuodot, mikäli ne ovat sellaisissa paikoissa, joihin pääsen käsiksi. Suuremmat tai hankalassa paikassa olevat vuodot pitää korjata erikseen.

Tiiveysmittaus kannattaa tehdä

Tiiveysmittauksella selvitetään talon ulkovaipan ilmanpitävyys.

– Kun tiedetään että talo on tiivis, voidaan varmistua rakentamisen hyvästä laadusta, hyvästä ilmanvaihdon hallinnasta ja pienemmistä energiakustannuksista.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä Talomestarin numerosta 1/2020!

Värit asukkaiden ja tilojen mukaan

Olohuoneeseen sopivat neutraalit sävyt.

Lämpimät värit tuovat lähemmäs, kylmät etäännyttävät. Mitä vahvempi väri, sitä pienemmältä huone näyttää.

– Tummiin kapeisiin huoneisiin ja tiloihin saa tilan tuntua valolla ja heleillä väreillä. Myös pieni huone saa avaruutta, kun käytetään yhtä vaalean sävyä koko sisustuksessa, sanoo sisustussuunnittelija Naomi Mesin.

– Kannattaa silti käyttää sävyvaihtelua ja muutamaa saman sävyvoimakkuuden omaavaa väriä lisänä, jottei lopputulos olisi liian yksitoikkoinen ja lattea.

Harkitulla värien käytöllä voidaan vaikuttaa myös vaikutelmaan, joka huoneen tai tilan muodosta saadaan. Pystyraidoitus korottaa tilaa, vaakaraidat madaltavat. Vaalea katto antaa avaruuden tuntua, kun taas tumma katto saa tilan tuntumaan matalammalta. Mikäli käytetään tehosteväriä, eli yhdelle seinälle valitaan eri väri kuin muille seinille, varsinkaan pieneen tilaan ei kannata valita liian voimakasta sävyä.

– On suositeltavaa käyttää eri värejä eri huoneissa, mutta silti niin, että kokonaisvaikutelma huoneesta toiseen kuljettaessa säilyy harmonisena ja niissä olisi myös toistuvia värisävyjä.

Eteiseen lämpimiä värejä

Eteistilaan olisi hyvä valita lämpimiä, vahvoja värejä, jotka toivottavat tulijan tervetulleeksi kodin lämpöön, toteaa Naomi Mesin.

– Joissakin asunnoissa, vaikkapa rakennuksen iän tai arkkitehtoonisten ratkaisujen vuoksi, voi toimia hyvin myös yleissävyltään melko vaaleakin eteinen, varsinkin, jos tilaan kaivataan lisää valoa ja tilan tuntua.

Siniset sävyt sopivat myös eteiseen, joskin saattavat kaivata seurakseen puisia ja puunvärisiä pintoja.

Lue lisää Talomestarin numerosta 6/2019!

Keittiössä tärkeintä toiminnallisuus

Työtehoseura kiitti arvoissaan erityisesti avaria avokeittiöitä, josta luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan sekä terassille, kuten Aito Talossa kohteessa numero 3.

Työtehoseura arvioi kaikkien messukohteiden keittiöt ja antoi samalla hyviä vinkkejä, jolla keittiöiden trendiratkaisut kuten vetimettömyyden, saarekkeet ja aamiaiskaapit saa toteutettua käytännöllisesti.

Kunniamaininnan Työtehoseura arvioinnissa saivat kohteet Talo Aito, Villa Element, Talo Taide, Sievitalo Unto ja Ainoakoti Villa Lande. Työtehoseura antoi myös hyvät käytännön vinkit tällä hetkellä pinnalla oleviin keittiötrendeihin.

Keittiö on kodissa paikka, jossa vietetään paljon aikaa niin arjessa kuin juhlassa. Keittiön suunnittelun tärkein lähtökohta onkin käytännöllisyys – estetiikkaa unohtamatta. Tämän vuoden messukeittiöihin on valittu mustia, valkoisia ja harmaita keittiökalusteita, mutta myös beigeä on esillä. Työtasot ovat useimmissa kohteissa valkoisia tai vaaleita. Muutamissa keittiöissä on puu- ja rosterityötasoja.

Hyvin suunnitellussa keittiössä työ sujuu sujuvasti, vaaratta ja ergonomisesti. Keittiön ja sen käytön tehokkuus on monien yksityiskohtien summa.

– Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee, toteaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Avokeittiöitä ja saarekkeita

Viime vuosien avokeittiötrendi jatkui asuntomessuilla Kouvolassa. Messukohteiden keittiöt ovat tänäkin vuonna pääsääntöisesti avokeittiöitä, jotka yhdistyvät saumattomasti ruokailu- ja oleskelutiloihin.

Useimmissa keittiöissä on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä.

Huomattava muutos saarekkeissa on, että katosta roikkuvia saarekeliesituulettimia ei näillä messuilla juuri ole. Useimpaan kohteeseen on valittu keittotaso, jossa on sisäänrakennettu liesituuletin.

Sisäänrakennettu liesituuletin on käytännöllinen ratkaisu, sillä se säästää tilaa, lisää tilantuntua eikä estä näköyhteyttä oleskelutiloihin.

Hyvänä vinkkinä Työtehoseura suosittelee vesipisteiden lisäämistä saarekkeiden yhteyteen. Tämä lisää ruoanlaiton käytännöllisyyttä ja myös turvallisuutta, jotta kiehuvaa pastakattilaa ei tarvitse kantaa keittiön toiselle laidalle. Saarekkeiden työtasojen alle taas vetolaatikot ovat hyllykaappeja käytännöllisempiä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 5/2019!

Vesikiertokiuas antaa hitaat hyvät löylyt

Kiukaassa on kiviä 160 kiloa ja Fagermanit nauttivat kiukaan hitaista löylyistä. Sauna lämpiää 3-4 kertaa viikossa. Putket vievät lämpimän veden kiukaasta hybridivaraajaan, josta otetaan sekä käyttövesi että lämmitysvesi vesikiertoiseen lattialämmitykseen, Robert Fagerman sanoo.

Poltettu puu hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti

Fagermanin viisihenkinen perhe muutti maaliskuussa uuteen kotiinsa Kirkkonummen Kolsariin. Perhe muutti uuteen taloon pienemmästä ja vanhemmasta omakotitalosta.

– Alun perin ajatus oli rakentaa lisäneliöitä myös Kirkkonummella sijaitsevaan 1947 rakennettuun vanhaan taloon, mutta emme saaneet rakennuslupaa, Robert Fagerman kertoo.

Fagermanit rakensivat sitten Robertin isän naapuriin Kolsariin. Teri-talossa on tilaa 220 neliötä. Perheen lapset ovat iältään 1-, 5- 7-vuotiaita.

– Tilaa tarvitaan, koska meitä on niin monta. Kaikilla on oma huone ja yksi työhuone etätöitä varten. Yläkerran aula on lasten oma olohuone, jossa he voivat viettää aikaa kavereineen, Robert juttelee.

– Ajattelimme, ettei tarvitse muuttaa ainakaan lisäneliöiden perässä enää koskaan, Linn-Sofie Wieliczko-Fagerman hymyilee.

Uuteen kotiin haluttiin iso keittiö ja tarpeeksi vessoja, joita talossa on kolme, kaksi yläkerrassa, joista toinen kylpyhuoneen yhteydessä ja yksi alakerrassa. Myös puusauna oli tärkeä. Talo maksoi reilut puoli miljoonaan euroa.

Vesikiertoiset takka ja kiuas

Vanhassa talossa oli pönttöuuni.

– Sehän lämmitti ihan mahdottomasti, mutta vain sen yhden huoneen. Muuten talo lämpesi suoralla sähköllä, Robert Fagerman kertoo.

Uuden talon lämmitysvaihtoehtoina olivat maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu, koska koko taloon haluttiin lattialämmitys.

– Rupesin kartoittamaan millaisia järjestelmiä on ja lopputulos oli, että halusin yhdistää ilma-vesilämpöpumpun ja takan, Robert kertoo.

Lue lisää Talomestarin Meidän Sauna -teemanumerosta 4/2019!

Robotti leikkaa nurmikon yhä useammassa pihassa

Robottileikkuri pitää nurmikon tasaisena ja lyhyenä. Kuva: Ideaverkko/Jukka Virtanen

Akkukäyttöisyys valtaa alaa puutarhakoneissa

Robottileikkureiden osalta tekniikka on parantunut ja laitteiden teho ja toimintavarmuus ovat kasvaneet, mikä on suurin syy niiden myynnin kasvuun.

– Robottileikkureihin liittyvä epäluulo oli osin perusteltuakin, mutta osin ennakkoluuloisuutta, sanoo toimitusjohtaja Rune Olenius Koneliike Oleniuksesta, Helsingin vanhimmasta pienkoneliikkeestä.

Nykyiset mallit ovat tehokkaita ja pysyvät niille määrätyillä alueilla rajalankojen ansiosta.

– Kun lataus alkaa hiipua, leikkuri hakeutuu automaattisesti latausasemaan. Sen voi ohjelmoida leikkaamaan ruohoa öisin tai päivisin sen tuntimäärän mukaan ja sellaisina aikoina kuin käyttäjä haluaa.

Useimmat haluavat ruohon tulevan osaltaan leikatuksi joka päivä, jolloin nurmikko pysyy tuuheana ja tasaisena.

Toimintavarma ja tehokas

Robottileikkureiden valttina on myös niiden huolettomuus.

– Huoltoa ne eivät juuri tarvitse. Akku kestää helposti 3-4 vuotta ja säännöllisellä lataamisella kesto voi olla jopa viisi vuotta. Leikkuuterät tulevat tietysti joskus vaihtoon ja koneen voi pestä, mutta öljyjen tai suodattimien vaihtoja ei tarvita, Olenius sanoo.

Hinnat on sidottu leikkuutehoon. Hyvä robottileikkuri maksaa noin 2 000 euroa. Sen teho riittää keskikokoisen pihan nurmikon leikkuuseen.

– Husqvarnalla on tehokas leikkuri joka kiipeää jyrkkääkin rinnettä vaivatta ja leikkuu teho on 4000-5000 neliötä yhdellä latauksella. Hinta on tosin sitten jo 4 000-5 000 euron luokkaa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2019!

Viemärin kunto kannattaa selvittää viimeistään 50 vuoden jälkeen

Valurautaputkisto kannattaa uusia käyttöiän alkaessa umpeutua

Kiinteistökantaan verrattuna viemäriputkirikkoja on melko vähän.

– Jos putki on maaperässä, se saattaa vuotaa maahan aika pitkäänkin ennen kuin sitä kukaan havaitsee. Jos rakenteissa oleva viemäriputki menee rikki, vahinko huomataan nopeasti hajusta ja veden määrästä, sanoo johtava asiantuntija Matti Kaijomaa Raksystemsistä.

Viemäriputkia voi kuvata, mutta tuon toimenpiteen Kaijomaa pitää etenkin omakotitaloissa varsin turhana, jollei viemäreissä ole mitään ongelmaa.

– Kuvaus maksaa tuhansia euroja ja tulos on yleensä nollaluokkaa. Omakotitaloasukkaalle yksinkertaisinta on ajoittaa remontti putkiston käyttöiän loppuun. Vanhoissa taloissa on tyypillisesti valurautaputkisto, jonka käyttöikä on viitisenkymmentä vuotta. Tuossa ajassa viemärikaasut yleensä syövyttävät putkea.

Vanhoissa taloissa jopa betoniputkea

Yleensä ns. taloviemäri on kriittisin osa järjestelmää, koska vesi kulkee saostuskaivoon tai kaupungin omaan runkolinjaan.

Aika ajoin omakotitaloissa on vielä betonista viemäriputkistoa, mikä kielii talon olevan rakennettu 1920-1940-luvuilla.

– Betoni on yleensä hapertunut ja puun juuretkin saattavat kasvaa putkista läpi. Betoniputkien, jos sellaisia talossa on, uusimisella alkaa olla kiire.

Lue lisää Talomestarin numerosta 2/2019!

Uudella ilmanvaihtokoneella 2500 kwh pienempi vuosikulutus

Ville Järvinen on tyytyväinen uuteen Balzer HRV 30 -ilmanvaihto- koneeseen.

Pienemmässä rivitaloasunnossa aikaisemmin asunut Ville Järvisen ja Sanna Vehkaperän perhe kasvoi ja kaivattiin lisää tilaa. Pariskunta osti 150-neliöisen talon Nummelasta kaksi ja puoli vuotta sitten.

Perheessä on nyt kaksi lasta, kolmevuotiaspoika ja puolivuotias tytär.

Talo on rakennettu vuonna 2004. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, alakerrassa olohuone, keittiö, ruokailutila ja työhuone sekä saunatilat. Lämmitysjärjestelmä on sähköllä toimiva ilmakiertoinen lattialämmitys.

Talossa on myös varaava takka-leivinuuni -yhdistelmä.

Ilmalämpöpumpulla säästöä

– Kun ostimme talon, teimme vain yläkerrassa pientä pintaremonttia.

– Jo silloin heti mietin, voisiko yhdistää tähän ilmavesilämpöpumpun. Useampikin laitetoimittaja sanoi, että sen pitäisi periaatteessa olla mahdollista, mutta käytäntö osoittautui sitten toisenlaiseksi: se olisi ollut joko hankalaa tai hyvin kallista, Järvinen toteaa.

Lattian alla on kyllä huoltotilaa, mutta niin ahdasta, ettei ilmavesijärjestelmä olisi sinne mahtunut, ja olisi pitänyt purkaa paljon.

Niinpä Järvinen laitatti jo ensimmäisenä syksynä taloon ilmalämpöpumpun.

– Se on tuonut selvää säästöä, ja toki mukavuuttakin. Kun viime kesä oli niin kuuma, oli kiva, että sai yläkerran makuuhuoneita viilennettyä.

Talon edellisillä omistajilla sähköä kului noin 25 000 kilowattituntia vuodessa.

– Heillä oli myös nelihenkinen perhe. Ilmalämpöpumpun asennuksen jälkeen meidän vuosikulutuksemme on noin 20 000 kilowattituntia. Lämmityksen tukena poltamme myös puita, pakkaskaudella lähes päivittäin.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2019!

Maalämpö kallis ratkaisu leudossa ilmanalassa

Hybridiratkaisut kasvattavat suosiotaan pientaloissa. Hybridilämmitys tarkoittaa, että talon vesikiertoisessa lämmönjaossa ja lämpimän käyttöveden tuotossa käytetään hybridivaraajaa, johon on liitetty vähintään kaksi eri lämmönlähdettä.

Ilma-vesilämpöpumppu on vaihtoehto maalämmölle etenkin etelässä

Maalämpö on 5 000-6 000 euroa kalliimpi ratkaisu kuin ilma-vesilämpöpumppu, siksi ilma-vesilämpöpumppu eli VILP on kasvattanut suosiotaan.

– Hintaero syntyy porakaivon kustannuksista. Jos talo on 150 neliötä pienempi, maalämpö voidaan toki asentaa, mutta sen tuoma todellinen hyöty energian säästäjänä voi olla kyseenalainen, energia-asiantuntija Kari Balk Ekolämmöx Oy:stä.

Ilmavesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto kalliimmalle maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvi on leuto.

– Ilma-vesilämpöpumpun energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 prosenttia vastaavaa maalämpöpumppua pienempi, mikä on pieni suhteessa investoinnissa tulevaan 50-70 prosentin säästöön.

– Pohjoisessa hyötysuhde on kylmällä pakkaskelillä suurempi, minkä vuoksi maalämpö voi olla ilma-vesilämpöpumppua perustellumpi ratkaisu. Maalämpöpumput soveltuvat parhaiten suuriin kiinteistökohteisiin ja pohjoisempiin olosuhteisiin Jyväskylästä ylöspäin. Maalämpöpumppu on hyvä ratkaisu myös siinä tapauksessa, että energiakaivoa halutaan hyödyntää myös kiinteistön viilennyksessä. Maalämpöpumpun keruupiiriä voidaan tarvittaessa ladata kesäaikana myös aurinkoenergialla.

Maalämmön käyttöönoton saattaa estää myös se, että talo sijaitsee pohjavesialueella, jolloin rakennusvalvonta ei anna lupaa kaivon poraamiselle. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista.

Lue lisää Talomestarin numerosta 6/2018!

Kustannukset karkaavat käsistä

Rakennusmestari Jari Haapa-aho on ollut vuosikymmenten aikana mukana kymmenissä rakennushankkeissa.

Oman työn osuuden väärin arviointi suurin sudenkuoppa

Mitä sanoo kokenut rakennusmestari, miten rakennushankkeessa tulee lähteä liikkeelle ja miten edetä?

– Ammattitaitoisten ja kustannustietoisten suunnittelijoiden hankkiminen on yksi tärkeimpiä asioita, väittäisin että tärkein, sanoo lukuisissa rakennushankkeissa uransa aikana mukana ollut kokenut rakennusmestari Jari Haapa-aho.

Omakotitalon rakentaminen on yleensä ihmisen elämän suurimpia hankkeita, ja projektin kustannuksista valtaosa sidotaan suunnitteluvaiheessa. Päätetään talon koko, varustelutaso, materiaalit.

– Suunnittelijan osuus on ymmärtää sekä arkkitehtuurillisesti että rakennusteknisesti, mikä on kustannustehokasta rakentamista. Jos rakentaja päätyy tilaamaan valmistalon, on pääsuunnittelija usein talotehtaan puolesta.

– Yhtä tärkeä kuin arkkitehtisuunnittelu on rakennesuunnittelu. Esimerkiksi valmistaloa hankittaessa talotoimittaja ei välttämättä tee taloon perustuksia. Kun talopaketti tulee valmiiden perustusten päältä, on normaali käytäntö, että rakennesuunnittelija on pääsuunnittelija.

Luotettava ja osaava vastaava työnjohtaja

Toinen lähes yhtä tärkeä yksittäinen tekijä on Haapa-ahon mukaan luotettavan ja osaavan vastaavan työnjohtajan pestaaminen.

– Vastaava työnjohtaja on mielellään mukana alusta saakka, viimeistään siitä vaiheesta, kun arkkitehtuurisuunnittelu on tehty. Jos projektissa on hyvä suunnittelija, tulee työnjohtaja mielellään mukaan siinä vaiheessa, kun rakennuslupahakemus jätetään. Toisaalta mitä varhaisemmassa vaiheessa vastaava työnjohtaja on mukana, sen paremmin hän on sisällä hankkeessa.

Vastaavan työnjohtajan varsinainen rooli alkaa, kun aletaan etsiä urakoitsijoita ja tehdä sopimuksia näiden kanssa.

– Ellei hän itse tee niitä, niin hän ainakin tarkastaa ne kaikki. Vastaava työnjohtaja huolehtii toteutusvaiheessa, että kaikki asiat, jotka lupaehdoissa on mainittu, toteutetaan. Hänen roolinsa merkittävyys nousee esiin varsinaisen työn edetessä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 5/2018!

”Lämmitä kiuasta, älä saunaa!”

Korkeaojan saunamestarin salainen ase. Markku Tuomikorven saunassa löylyvesi valutetaan kiukaalle löylyputkikauhalla. Löylyä luodaan rauhallisesti kiukaan pohjakiviä myöten.
Vuoden 2017 savusauna löytyy Kokemäen Korkeaojalta

Kokemäen Korkeaojalla asuva pappismies Markku Tuomikorpi sanoo rakastavansa saunomista. Hän voi viipyillä saunallaan tuntikausia.

– Sauna on minulle suuri virkistymisen lähde. Nautin saunomisesta seurassa, mutta viihdyn siellä myös yksin. Sauna voi olla hiljaisuuden ja mietiskelyn paikka, Tuomikorpi sanoo.

Sauna on aina ollut suomalaiselle harras paikka, jonne ei kuulu remuaminen tai riehakkuus. Nykyisin saunassa ei enää heitetä löylyä: se luodaan pehmeästi ympäristöönsä leviäväksi lämmöksi. Saunojat tavoittelevat saunan perimmäistä olemusta, saunan henkeä, mitä se sitten itse kullekin onkaan.

Kilpailuun ihan sattumalta

Markku Tuomikorpi kertoo päätyneensä Ikaalisten saunafestivaaleille sattumalta. Hän oli tavannut Kansainvälisen Savusaunaklubin puheenjohtajan Seppo Leskisen ja Löylynlyöjät ry:n kunniapuheenjohtaja Pentti Hakalan syksyllä 2016, jolloin hän kutsui saunaherrat vierailulle Kokemäelle Tuomikorven saunaan.

– Saunavieraat kuuluivat Ikaalisten festivaalien tuomaristoon. Siinä kävi lopulta niin, että minä ilmoittauduin mukaan kilpailuun. Täällä vieraili kaikkiaan neljä tuomaria kaksi kertaa.

– Syksyllä 2016 sain neuvoja ja ohjeistusta saunani ehostamiseksi. Keväällä tuomarit arvioivat tulosta.

– Erilaisia arviointikohtia oli 191. Olin tuomareiden kanssa samaa mieltä heidän arvioistaan. Meistä tuli hyvät ystävät, niin sauna voi yhdistää ihmisiä.

Puheliaana pappismiehenä Tuomikorpi kertoo avoimesti saunaansa ja sen lämmittämiseen liittyvistä yksityiskohdista. Jokainen sauna ja kiuas ovat erilaisia. Jokaisella saunamestarilla ovat omat niksinsä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 4/2018!