Talomestari on omakotiasujan hyötylehti. Viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Talomestari tarjoaa tietoa ja vinkkejä kodin kunnostukseen & remontointiin, energiaratkaisuihin, sisutukseen ja turvallisuuteen. Talomestari on myös erinomainen idealehti uuden kodin rakentajalle.

Hyvä lämmitys on yhdistelmä useita lämmönlähteitä

Aurinkoenergian hyödyntäminen on Suomessa yhä yleisempää. Kuva: Reijo Telaranta

Hybridilämmityksellä voi parantaa omavaraisuusastetta ja madaltaa käyttökustannuksia

Taloa ei ole pakko lämmittää esimerkiksi vain maalämmöllä, öljyllä tai sähköllä, muitakin vaihtoehtoja on runsaasti. Hybridilämmityksellä tarkoitetaan kahden tai useamman lämmitysmuodon vuorottelua, esimerkiksi vuodenajan tai vuorokauden ajan mukaan. Tällöin hyödynnetään kummankin lämmitysmuodon parhaat puolet ja olosuhteet. Lämmitysmuotoja voi olla useampikin vuorottelemassa tai myös samanaikaisesti toiminnassa.

Hybridijärjestelmällä voi päästä lämmityksessä jopa omavaraisuuteen ja samalla oikeilla valinnoilla voi säästää isoja rahasummia energialaskuissa. Omavaraisuus on alkanut kiinnostaa ihmisiä etenkin energian hinnan nousun ja sähkön siirtomaksujen nousun myötä. Pitkän ajan kuluessa kertyy myös taloudellista säästöä, kun järjestelmät ovat ensin maksaneet itsensä takaisin.

Vihtiläisen Ekolämmöx Oy:n energia-asiantuntija Kari Balk sanoo ihmisten tietoisuuden erilaisista lämmitysmahdollisuuksista kasvaneen. Suora sähkölämmitys on ollut suosittu, onhan se helppo ja vaivaton lämmitysmuoto. Sähkön kustannukset ovat kuitenkin jatkuvassa nousussa, jolloin lämmityskulut nousevat.

Lue lisää Talomestarin numerosta 4-5/2021!

Kultarannan saunasta ainutlaatuista tietoa

Urho Kekkonen (vas.) seurueineen Kultaranta III:n kannella. Kuvan takana merkintä: ”Åseholmin reitillä 18.7.1968”. Kuva: Huutokauppakamari Aleksi/Sami Taustila

Arvokkaat dokumentit säästyivät sattumalta

Kun lempääläläinen huutokauppayrittäjä, meklari Sami Taustila vuosia sitten selvitti valkeakoskelaisen yksityisen kuolinpesän jäämistöä, hän otti talteen jätesäkin, joka oli menossa roskiin.

Säkin sisällä oli kulahtanut kansio, jonka välistä pilkotti papereita ja valokuvia. Taustila vilkaisi niitä, ja katsoi toisenkin kerran: useissa kuvissa oli presidentti Urho Kekkonen.

– Monet kuvat oli otettu vapaamuotoisissa tilanteissa. Paperit olivat todella mielenkiintoisia, Taustila sanoo.

Niistä selvisi, kuinka presidentin kesäasunnon Kultarannan uusi saunarakennus saatiin aikaan  vuonna 1964. Valtio ei sitä rahoittanut, joten Kekkosen lähipiiriin kuuluvat liikemiehet ryhtyivät toimeen ja keräsivät rahoituksen.

18 vuotta kassakaapissa

Taustila löysi dokumentit 18 vuotta sitten. Hän tarjosi niitä presidentin kansliaan, mutta ne eivät silloin herättäneet siellä suurta kiinnostusta. Taustila mietti, laittaako ne myyntiin yrityksessään Huutokauppahuone Aleksissa, mutta ei raaskinut.

– Uniikeilla kuvilla ja papereilla on myös rahallista arvoa, mutta kulttuurihistoriallinen arvo on vielä suurempi.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2021!

Aurinkokeräimillä kulut kesäaikana alle puoleen

Viiden tasokeräimen yhteisteho on 7,5 kilowattia. Kuva: Pertti Suomalainen

Vesikiertotakka pienensi sähkölaskua kolmanneksella

Vuonna 2013 taloon asennetun vesikiertotakan käyttö pudotti Suomalaisten sähkölaskua kolmanneksella, ja aurinkokeräimet jatkoivat laskua edelleen noin puoleen kesäkuukausien aikana.

Katolle asennettiin 2017 viisi 1,5 kW:n tehoista tasokeräintä, joiden yhteisteho on 7,5 kW:a. Kolmessa kesäkaudessa niiden tuotto on ollut yhteensä 14 000 kilowattituntia. Kesäkaudella keräimet tuottavat kaiken lämpimän käyttöveden ja sen mitä alkukeväästä ja -syksystä mahdollisesti tarvitaan talon lämmitykseen.

Keräimet tuottavat Suomessa energiaa maaliskuusta syyskuuhun. Keräimien tuottamasta 14 000 kWh:sta on saatu käytettyä hyödyksi reilut 3 000 kWh.

– Huhtikuusta syyskuuhun lämpöenergiaa kertyy niin paljon, ettei sitä millään saada kaikkea kahden hengen taloudessa hyödynnettyä. Paitsi ehkä jos kylpisimme ammeessa joka ilta, sanoo talon rakentanut Pertti Suomalainen.

– Jos talossa asuisi isompi perhe olisi keräimistä enemmän hyötyä. Nyt järjestelmä lauhduttaa yöllä osan lämmöstä pois jos varaaja lämpiää liikaa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 2/2021!

”Miksei talo voisi olla pyöreä?”

Pyörre-taloon muuttava Jukka Turunen ja Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell kertovat pyöreän talon rakentamisen sujuneen suunnitellussa aikataulussa, vaikka talon poikkeuksellinen muoto vaatii tavanomaista enemmän suunnittelu- sekä rakentamisaikaa.

Timo Ranta ja Jukka Turunen rakennuttavat unelmat täyttävän pyöreän omakotitalon Lohjan asuntomessualueelle

 Ensin syntyi idea talon muodosta. Pyöreys viehättää lohjalaisia kahvilayrittäjiä Jukka Turusta ja Timo Rantaa. 

– Miksei talo voisi olla pyöreä, he kyselivät toisiltaan Mikkelissä vuonna 2017 järjestetyillä asuntomessuilla.

Vaikutteita eri puolilta maailmaa

– Ajatus, idea talon muodosta syntyi ennen kuin mitään suunnitelmaa omakotitalon rakentamisesta oli olemassa. Olemme käyneet vuosittain asuntomessuilla hakemassa tunnelmia ja inspiraatioita, mutta meillä ei ollut minkäänlaisia aikomuksia rakennuttaa uutta taloa. Toisin kuitenkin kävi, kertoo Jukka Turunen.

Hän ja Timo Ranta ovat kiertäneet maailmaa ja saaneet vaikutteita niin Etelä-Amerikasta, Australiasta kuin ympäri Eurooppaa.

– Pohdimme ensin hirsirakenteista pyöreää taloa, mutta emme saaneet rakentajilta vastakaikua, joten asia jäi. Ajatus uuden kodin rakentamisesta jäi silti elämään, vaikkakin ystäväpiirissä nykyisestä kodista luopuminen on herättänyt ihmetystä. Tunnelmallisessa talossa on useita ihastuttavia yksityiskohtia. Tosiasia kuitenkin on, että mitään uutta ei voi saada, ellei malta luopua tärkeistäkin asioista, toteaa Timo Ranta.

Jukka Turunen sanoo pyöreyden viehättävän heitä.

– Pyöreys muotona on kiehtova. Siksi halusimme, että talo on myös sisätiloiltaan pyöreä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2021!

Turvallisuutta valaistuksella

Integroitu valaistus on näyttävä myös makuuhuoneessa. Kuva: Winled Oy

Älykäs ohjaus ja ajastaminen

Winled Oy on led-valaisimiin erikoistunut valaisinvalmistaja ja kodin rakentajien keskuudessa Winled onkin noussut yhdeksi Suomen suosituimmaksi valaisinmerkiksi.

– Led-valaisimet ovat erittäin energiapihejä ja pitkäikäisiä valaisimia, kertoo Winled Oy:n valaistussuunnittelupäällikkö Antti-Pekka Mellin.

– Vielä muutamia vuosia sitten näitä valaisimia hankkivat ainoastaan rohkeat ja ennakkoluulottomat edelläkävijät. Tänä päivänä ledit ovat Suomessa se yleisin valinta, kun rakennetaan jotakin uutta.

– Aloitimme ledien kanssa toimimisen jo vuonna 2009, mikä tekee meistä yhden Suomen vanhimmista led-valaisinten valmistajista.

Epäsuora valaistus pitää edelleen pintansa, samoin kuin valon himmennettävyys sekä valon värisävyn säädettävyys. Myös valaistuksen älykäs ohjaus kiinnostaa ihmisiä.

Lue lisää Talomestarin numerosta 5-6/2020!

Ilmanvaihdon säätely ja lämmitys tuovat suurimmat säästöt

Vattenfallin takavuosien energiasäästökilpailuissa kaikkein oleellisin asia kilpailijoille oli ymmärtää, mihin kuluva sähkö meni. Kodista löytyy usein sähkönkulutuskohteita, joista ei olla tietoisia.

Energiansäästön kannalta kotitalous tekee energia-asiantuntija Malkus Lindroosin mukaan suurimmat ratkaisut kaksi kertaa vuodessa, loppukeväästä ja loppusyksyllä, jolloin ilmanvaihdon tehoa tulisi säätää.

– Energiansäästöön ei tarvitse välttämättä kiinnittää huomiota joka päivä. Valaistuksella tai valojen sytyttämisillä ja sammuttamisilla irti saatavat säästöt ovat vuodessa eurojen tai korkeintaan muutaman kymmenen euron luokkaa, toteaa sähköyhtiö Vattenfallin asiantuntija.

Lämpimän veden kulutuksen leikkaaminen tuo energiasäästöä, mutta tuolloin on kyse lähinnä kunkin talouden käyttötottumuksista.

– Ilmanvaihdon säätelyssä on ajatuksena välttää ylilämmittämistä ja turhaa ilman jäähdyttämistä. Ilmanvaihdon tarve riippuu siitä, kuinka paljon vettä ulkoa sisälle tulevassa ilmassa on. Mitä korkeampi kastepiste, sitä enemmän ilmaa on tarpeen vaihtaa, jotta sisäilman kosteus pysyy sopivana, Lindroos sanoo.

Lue lisää Talomestarin numerosta 4/2020!

Löylyyn neljästi viikossa ja terveys kohenee

Sauna edistää monella tavalla terveyttä, mutta pitää myös muistaa muut terveyden ja hyvinvoinnin peruspilarit, oikea ravinto, riittävä liikunta ja lepo sekä hyvät ihmissuhteet. Saunominen on myös sosiaalinen tapahtuma.

Kansainvälisesti tutkittua tietoa

Sauna ei kuitenkaan yksin pysty tekemään riittävästi, mutta yhdessä terveellisten elintapojen, oikeanlaisen ravinnon ja liikunnan kanssa sen mahdollisuudet kohentaa terveyttä ovat hyvät.

– Saunalla on aina ollut paikkansa suomalaisten sydämessä. Kansa on vahvasti uskonut sen parantavaan voimaan ja hyödyllisyyteen. Nyt asiasta on myös ajanmukaista tutkittua näyttöä, kertoo professori, kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta.

Uusin kansainvälinen tutkimustieto osoittaa, että säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisen äkkikuoleman, verenpainetaudin, aivoverenkiertohäiriöiden sekä Alzheimerin taudin ja ylipäätään dementian vaaraan.

Runsaalla saunomisella on lisäksi havaittu olevan yhteys pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin ja  matala-asteiseen tulehdukseen.

Stressi näyttää useimmiten helpottuvan saunoessa, minkä suomalaiset saunojat ovat kokemusperäisesti tienneetkin.

– Jo puolen tunnin saunominen voi laskea verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Saunominen voi nostaa sykettä jopa keskiraskasta liikuntaa vastaavalla tavalla, Laukkanen toteaa.

Saunominen on turvallista. Keskeisiin saunomisen jälkeen mitattuihin veriarvoihin löylyillä ei ollut vaikutusta.

Saunomisen terveysvaikutukset alkoivat kiinnostaa tutkijoita vajaat kymmenen vuotta sitten. Liikunnan vaikutuksia oli tutkittu jo aiemmin, ja saunatutkimus oli luontevaa jatkoa sille.

Lue lisää Talomestarin Sauna-teenumerosta 3/2020!

Hyvin huollettu kouru kestää vuosikymmeniä

Valkoisen värin heikkous on likaantuminen.

Puolipyöreää teräskourua asennetaan laajasti omakotitaloihin

Kouruja valmistetaan teräksestä alumiinista, ruostumattomasta teräksestä ja kuparista. Kourujen käyttöikään vaikuttavat ruoste, ilmansaasteet ja lumen aiheuttamat vauriot.

– Kuparin hinta on viisinkertainen verrattuna teräkseen. Kuparista olemme kouruja tehneet ja niistä tulee aika näyttäviä, kun kupari ajan myötä patinoituu, sanoo Anssi Kekäläinen Joensuun Kourutuotteesta.

Alumiinin etuna on ruostumattomuus, mutta sekin syöpyy.

– Alumiini on terästä hauraampaa ja se saattaa murtua tai repeillä esimerkiksi lumen painosta. Toisaalta alumiini on käytännössä ikuinen materiaali. Alumiinin hinta on puolitoistakertainen verrattuna pinnoitettuun teräkseen ja ruostumaton teräs on hieman alumiinia kalliimpaa. Jos teräskouru asennuksineen maksaa normaalikokoiseen omakotitaloon 1 000-1 500 euroa, alumiinikourut tuovat melko paljonkin lisähintaa, tuumii Kekäläinen.

Muovikouruja ei Kekäläisen mukaan ole enää vuosiin tullut vastaan.

– Teräskään ei ruostu huollettuna ja kouru kestää 40-50 vuotta. Aikanaan kourut pinnoitettiin ulkopuolelta, muttei sisäpuolelta. Pellin paksuuskin oli tuolloin 0,5 milliä. Kahdelta puolelta pinnoitetut ja 0,6 millin vahvuiset peltikourut tulivat markkinoille 1990-luvulla.

Kekäläinen kehottaa suhtautumaan vakavasti katolta roikkuvaan lumeen.

– Lumi voi jäätyä talven mittaan. Kun se kevään mittaan sulaa, saattaa katolta pudota kerralla hyvin suuri määrä lunta. Jos lunta ja jäätä on yhtenäisesti katolla ja kouruissa, saattavat kourut vääntyillä ja rikkoontua lumimassojen pudotessa katolta.

Lue lisää Talomestarin numerosta 2/2020!

Energiatehokkuus edellyttää tiiveyttä

– Vuotokohtien paikannuksen ansiosta voidaan korjata vuodot, jotka muuten jäisivät huomaamatta, toteaa energia-asiantuntija Josef Ertl.

Tiiveysmittaus varmistaa rakentamisen laadun

Kun rakennus on energiatehokas ja tiivis, ilmanvaihto toimii oikein, lämmin sisäilma ei vuoda ulos eikä kylmä ilma pääse sisään. Rakennuksessa ei ole vetoa eikä kosteus ei pääse rakenteisiin. Sisäilmaan ei myöskään pääse ulkoa epäpuhtauksia.

– Tiiveysmittaus on rakentamisen laadun mittari, toteaa energia-asiantuntija, yrittäjä Josef Ertl EnerOpt Ky:stä.

EnerOpt tarjoaa energia-asiantuntijapalveluita pientalojen rakentajille ja omistajille. Palveluihin kuuluvat rakennusten tiiveysmittaus ja lämpökuvaus laajalti Etelä-Suomen alueella. EnerOpt toimii myös alihankkijana yhteistyössä Vertia Oy:n kanssa. Vertia on Suomen suurin tiiveysmittauksia tekevä yritys.

– Kun teen tiiveysmittauksia, usein myös samalla korjaan löytämäni pienet vuodot, mikäli ne ovat sellaisissa paikoissa, joihin pääsen käsiksi. Suuremmat tai hankalassa paikassa olevat vuodot pitää korjata erikseen.

Tiiveysmittaus kannattaa tehdä

Tiiveysmittauksella selvitetään talon ulkovaipan ilmanpitävyys.

– Kun tiedetään että talo on tiivis, voidaan varmistua rakentamisen hyvästä laadusta, hyvästä ilmanvaihdon hallinnasta ja pienemmistä energiakustannuksista.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä Talomestarin numerosta 1/2020!

Värit asukkaiden ja tilojen mukaan

Olohuoneeseen sopivat neutraalit sävyt.

Lämpimät värit tuovat lähemmäs, kylmät etäännyttävät. Mitä vahvempi väri, sitä pienemmältä huone näyttää.

– Tummiin kapeisiin huoneisiin ja tiloihin saa tilan tuntua valolla ja heleillä väreillä. Myös pieni huone saa avaruutta, kun käytetään yhtä vaalean sävyä koko sisustuksessa, sanoo sisustussuunnittelija Naomi Mesin.

– Kannattaa silti käyttää sävyvaihtelua ja muutamaa saman sävyvoimakkuuden omaavaa väriä lisänä, jottei lopputulos olisi liian yksitoikkoinen ja lattea.

Harkitulla värien käytöllä voidaan vaikuttaa myös vaikutelmaan, joka huoneen tai tilan muodosta saadaan. Pystyraidoitus korottaa tilaa, vaakaraidat madaltavat. Vaalea katto antaa avaruuden tuntua, kun taas tumma katto saa tilan tuntumaan matalammalta. Mikäli käytetään tehosteväriä, eli yhdelle seinälle valitaan eri väri kuin muille seinille, varsinkaan pieneen tilaan ei kannata valita liian voimakasta sävyä.

– On suositeltavaa käyttää eri värejä eri huoneissa, mutta silti niin, että kokonaisvaikutelma huoneesta toiseen kuljettaessa säilyy harmonisena ja niissä olisi myös toistuvia värisävyjä.

Eteiseen lämpimiä värejä

Eteistilaan olisi hyvä valita lämpimiä, vahvoja värejä, jotka toivottavat tulijan tervetulleeksi kodin lämpöön, toteaa Naomi Mesin.

– Joissakin asunnoissa, vaikkapa rakennuksen iän tai arkkitehtoonisten ratkaisujen vuoksi, voi toimia hyvin myös yleissävyltään melko vaaleakin eteinen, varsinkin, jos tilaan kaivataan lisää valoa ja tilan tuntua.

Siniset sävyt sopivat myös eteiseen, joskin saattavat kaivata seurakseen puisia ja puunvärisiä pintoja.

Lue lisää Talomestarin numerosta 6/2019!