– Yhdessäolo jouluna on tärkeää

Ikkalassa sijaitsevan Soraisen omakotitalon piha on kauniisti valaistu. Valoja loistaa pihakuusissa, mutta jouluvalot lisäävät tunnelmaa myös tyylikkäässä kivitalossa. Jo sisään astuessaan saa ihastella korkean tilan luomaa avaruutta, koristevaloja portaikossa ja sen kaiteisiin solmittuja jouluisia rusetteja, jotka talon emäntä Ana Gutierrez Sorainen on askarrellut.

Ana myöntää olevansa todellinen jouluihminen. Jouluvalot viritellään jo marraskuussa, ja koti puetaan jouluasuun vähitellen. Askartelu on peruja Keski-Amerikan Nicaraguassa vietetystä lapsuudesta, jolloin kananmunista tehtiin tonttuja tai väsättiin rusetteja joulukuuseen.

Suomeen tultuaan täkäläiset tavat ovat muodostuneet luontevaksi osaksi Anan joulua, mutta Soraisilla joulunviettoon ripotellaan myös nicaragualaisia mausteita.

Katolisesta jouluperinteestä kiellettyyn jouluun

Anan lapsuudenjouluissa läsnä oli myös äidinäiti, joka oli harras katolilainen. Jouluyön messu ja joulupäivän messu aikaisin aamulla kuuluivat aina asiaan.

– Katolisissa maissa joulu on hyvin keskeinen juhla, jossa uskonnollinen puoli korostuu, Ana toteaa, mutta muistelee erityisesti nuorten juhlineen Nicaraguassa aattona iloisesti jopa tanssiaisissa.

Anan äiti ompeli joka joulu lapsilleen uudet juhlavaatteet. Tyynyn alle oli yön aikana ilmestynyt yllätys. Sitä ei ollut tonttu tuonut, vaan pieni Jeesus-lapsi enkeleiden avustamana.

Ana on pitänyt samaa perinnettä yllä omien lastensa kanssa. Kun hän yritti luopua tästä aikuisten tyttäriensä kohdalla, Uppsalasta lääkäriksi tammikuussa valmistuva Juana ja Helsingissä opiskeleva Liana halusivat ehdottomasti, ettei perinnettä katkaista. Niinpä Ana on siis edelleen hiippaillut jättäen yllätyksiä tyynyn alle niin tyttärilleen kuin pojilleen Carlosille ja Felixille sekä miehelleen Ollille.

Valtavan muutoksen Anan joulunviettoon toi opiskeluaika Kuubassa, jossa joulua ei tuolloin oikeastaan saanut edes viettää. Olo oli itkuinen, ja Ana ikävöi nicaragualaisia jouluperinteitä kuunnellen hiljaa joululauluja opiskelija-asunnossaan.

Lue lisää maanantain 23.12. Karkkilan Tienoosta!