– Elämä sujuu omalla painolla, kun ei ota turhia murheita asiasta

Nummelalainen Jorma K Toivonen (69) sai elämälleen jatkoajan reilut kuusi vuotta sitten, kun hänelle tehtiin keuhkojensiirto. Hän sairasti keuhkofibroosia. Sairauden edetessä keuhkot eivät enää pysty välittämään happea verenkiertoon. Elinsiirto oli ainoa mahdollisuus jatkaa elämää.

– Menin Nummelan terveysasemalle käymään, kun hengittäminen oli vaikeaa ja ahdisti niin kovin. Siirryin pian jatkotutkimuksiin Lohjan sairaalaan, josta pitkien tutkimusten jälkeen pääsin elinsiirtojonoon Meilahteen.

– Kaksi kertaa kävin Meilahdessa turhaan. Kolmannella kerralla siirrettävät keuhkot olivat sopivat. Siirto tehtiin viime metreillä. Kävelytestissä pystyin kävelemään kuuden minuutin aikana enää vain 150 metriä.

Yhdeksän tunnin leikkaus

– Leikkaus kesti yhdeksän ja puoli tuntia. Se oli luonnolisesti iso leikkaus. Neljä päivää olin leikkauksen jälkeen Meilahden teho-osastolla ja sen jälkeen kolme viikkoa osastolla. Kotona kuntouduin pikkuhiljaa. Aluksi pystyin liikkumaan vain vähän kerrallaan happipullon kanssa, Jorma K Toivonen kertoo.

– Nyt elämä sujuu omalla painollaan, kun ei ota turhia murheita asiasta. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, sillä muutakaan vaihtoehtoa ei ollut, Toivonen toteaa.

Lue lisää torstain 26.3. Luoteis-Uusimaasta!