Huhtikuun ajan Munkkivuoressa asuu zimbabwelainen 20-vuotias opiskelijatyttö Evidence Kwayidza. Evidence pääsi nyt vuodenvaihteessa hyvin arvosanoin ylioppilaaksi koulustaan Hararen köyhässä esikaupungissa Dzivarasekwassa. Zimbabwessa vierailleet suomalaiset tukijat kutsuivat hänet tutustumaan Suomeen.

Evidence jäi puoliorvoksi vuonna 2005, kun isä jätti perheensä ja lähti omille teilleen. Koulunkäynti oli aluksi hankalaa, koska koulumaksut jäivät työttömältä äidiltä maksamatta. Tuossa vaiheessa äiti Gladys oli kolmen tytön yksinhuoltaja. Onnekseen Evidence hyväksyttiin vuonna 2009 Dzikwa Trust-säätiön koulunkäynnin ohjelmaan, joka on munkkiniemeläisen Seppo Ainamon vuonna 1993 aloittama orpolasten tukihanke. Suomeen vuonna 2003 perustetun Zimbabwen Aids-orvot ry:n turvin 400 lahjakasta orpolasta saa nyt apua koulunkäyntiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Jo ala-asteella Evidence kiinnostui koripallosta. Hän kehittyi tässä lajissa niin hyvin, että vuonna 2017 hän oli kapteenina koulunsa joukkueessa, joka voitti koko eteläisen Afrikan koulujen välisen turnauksen Botswanassa. Suomessa Evidence on harjoitellut ToPon tyttöjen kanssa sekä käyttänyt hyväkseen jokaisen tilaisuuden pelata tai nähdä koripalloa. Koripallon lisäksi Evidence harrastaa näyttelemistä, tanssii afrikkalaisia kansantansseja sekä laulaa Dzikwa Trustin kuorossa. Evidence osaa mm. laulaa Finlandia-hymnin suomeksi.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!