Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö, palkitsi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein kolmekymmentäviisi kasvattajana ansioitunutta äitiä. Kuusi lasta yksinhuoltajana kasvattanut loppilainen emäntä, Laila Kujansuu, oli yksi presidentin tunnustuksen tänä vuonna saaneista äideistä.

– Kyllä tämä tuli ihan yllätyksenä lapsilta, totesi Laila Kujansuu hymyssä suin ansiomerkin saamisestaan.

Vuonna 1940 syntynyt Laila Kujansuu (o.s. Vaanila) suoritti Väestöliiton kotisisaropiston 1960. Naimisiin hän meni vuonna 1962 evakkomatkan aikana syntyneen Seppo Kujansuun kanssa. Samana vuonna nuorelle parille syntyi esikoinen, Maire nimeltään. Kahtena seuraavana peräkkäisenä vuonna syntyivät pojat Timo ja Pauli ja heistä neljän vuoden päästä Maria. Tuomo syntyi vuonna 1971 ja perheen kuopus, Liisa, vuonna 1976.

– Nuorimmaiseni ei ollut vuottakaan, kun isä joutui pois lähtemään. Liisa täytti vuoden pääsiäislauantaina, kun isä haudattiin pääsiäissunnuntaina, Kujansuu muistelee perhettään kohdannutta suurta menetystä.

Sinnikäs ja uuttera Laila Kujansuu jatkoi yksin suurperheen arjen pyörittämistä ja maatilan töitä, hoitaen karjaa ja kasvattaen porsaita.

– Kodinhoitajan palkalla ei olisi perhe elänyt. Karjanhoidosta sentään sai maitoa, voita ja muita tarvikkeita. Ruisleivät leivoin aina itse, Kujansuu muistelee. Hän kiittelee kotisisaropintojensa antaneen myös paljon tarpeellista tietoa elämään varten.

Lue lisää keskiviikon 15.5. Lopen Lehdestä!