Lähteen rannalla elämä -kirjan vuoden 1923 tapahtumat sijoittuvat Pilpalan kylälle ja Ul.Pyhäjärvelle

Luokanopettaja Marika Tudeerin kuuden kuukauden vuorotteluvapaa johti kirjan valmistumiseen.

– Kirjoitin sellaisen kirjan, jota olin työssäni alakoulun opettajana kaivannut ja etsinyt ja jollaisen itse tahtoisin lukea. Tavoittelin siis sellaista tosiasioista kertovaa lukukirjaa jossa on myös elämää ja tunnetta, kuvailee Tudeer ja täsmentää, että kirja ei ole kuitenkaan koulukirja vaan romaani.

Tässä tapauksessa romaani on kuin koko perheen elokuva – tarkoitettu yhtä hyvin varhaisnuorille, teineille kuin aikuisillekin.

– Kirjan päähenkilö on erakko Salin, mutta näkökulma on kymmenvuotiaan Iita-tytön. Olen siis kirjoittanut kirjan pikkutytön näkökulmasta. Tuo näkökulma tietysti leimaa sekä kertomisen tapaa että asioita, joita kuvataan. Vasta viimeisessä kappaleessa tulee erakon oma näkökulma mukaan ja hän saa oman äänen tavoitettuaan yhteyden itseensä ja menneisyyteensä.

Tarina erakon ympärille

Nyhkälän koulussa opettajana työskentelevä Marika Tudeer kertoo miettineensä kirjan kirjoittamista useamman vuoden.

– Vuonna 2012 kuulin, että Pilpalan kylällä oli asunut erakko nimeltään Salin. Mietin, mikä oli saanut hänet ryhtymään erakoksi, mutta kukaan ei tiennyt kertoa hänestä enempää kuin nimen ja asuinpaikan.

Silloin oma mieleni alkoi kehittää tarinaa erakon ympärille, kertaa Tudeer ja selvittää miten mielessään kehitti tätä tarinaa aina lenkkeillessään koiransa kanssa.

Lue lisää torstain 11.4. Karkkilan Tienoosta!