Riitta ja Simo Lehtonen isännöivät jo yhdeksättä kertaa vanhojen traktoreiden ja työkoneiden tapahtumaa Mustajoella viime viikonloppuna. Ilma suosi tapahtumaa ja perheet olivat lähteneet viime vuoden tapaan hyvin liikkeelle. Vanhoja traktoreita ja työkoneita oli nähtävissä kymmeniä ja erityisesti erilaiset työnäytökset kiinnostivat yleisöä.

Vanhoissa traktoreissa on sitä jotain

Tapahtumakentällä oli esillä lähes 70 traktoria, huomattava määrä maamoottoreita, laitteita ja vanhoja autoja. Pääosa esillä olleista vanhoista traktoreista on edelleen toimintakuntoisia.

Työmenetelmät ja kotitaloushistoria olivat myös esillä tapahtumassa. Kotitalousmuseolla oli mahdollisuus tutustua erilaisten esineiden välityksellä kotitalouksien erilaisiin esineihin ja maatöissä käytettyihin erilaisiin laitteisiin ja työkaluihin.

Petri Kerava oli mielissään, kun museossa oli esillä Lehtosen Ourajoelta huutokaupasta huutama herneenlajittelija oli esillä.

– Tiesin, että kun Lehtonen aikanaan huusi tämän, niin se pääsee hyvää kotiin, Kerava tuumaili. Lajittelija on korkea, lieriön muotoinen laite, jonka sisällä spiraalimaisesti kiertyvä, viettävä osa. Ylhäällä avoin suppilo, josta herneet kaadetaan laitteeseen, alhaalla kouru herneiden ulostuloa varten.

Tapahtumaan olivat tulleet myös Filip ja Kristina Karlsson Finbygrändin maatalousmuseosta Tammisaaresta. Museon esinekokoelma kertoo maatalouden koneellistumisesta 1900-luvun alusta aina vuoteen 1980. Esillä on muun muassa hevostyövälineitä, puimureita, traktoreita laitteineen ja työkaluja. Lisäksi museoon kuuluu paja 1930-luvulta. Filip Karlsson kertoo, että ensin traktoreita on hankittu ostamalla, mutta esineistöä on saatu myös lahjoituksina museolle.

– Simo Lehtonen kävi meillä tutustumassa ja kutsui meidät tänne tutustumaan tähän tapahtumaan ja koneisiin sekä laitteisiin, joita täällä kyllä on todella paljon, Karlsson toteaa.

Lue lisää keskiviikon 3.7. Lopen Lehdestä!