Poltettu puu hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti

Fagermanin viisihenkinen perhe muutti maaliskuussa uuteen kotiinsa Kirkkonummen Kolsariin. Perhe muutti uuteen taloon pienemmästä ja vanhemmasta omakotitalosta.

– Alun perin ajatus oli rakentaa lisäneliöitä myös Kirkkonummella sijaitsevaan 1947 rakennettuun vanhaan taloon, mutta emme saaneet rakennuslupaa, Robert Fagerman kertoo.

Fagermanit rakensivat sitten Robertin isän naapuriin Kolsariin. Teri-talossa on tilaa 220 neliötä. Perheen lapset ovat iältään 1-, 5- 7-vuotiaita.

– Tilaa tarvitaan, koska meitä on niin monta. Kaikilla on oma huone ja yksi työhuone etätöitä varten. Yläkerran aula on lasten oma olohuone, jossa he voivat viettää aikaa kavereineen, Robert juttelee.

– Ajattelimme, ettei tarvitse muuttaa ainakaan lisäneliöiden perässä enää koskaan, Linn-Sofie Wieliczko-Fagerman hymyilee.

Uuteen kotiin haluttiin iso keittiö ja tarpeeksi vessoja, joita talossa on kolme, kaksi yläkerrassa, joista toinen kylpyhuoneen yhteydessä ja yksi alakerrassa. Myös puusauna oli tärkeä. Talo maksoi reilut puoli miljoonaan euroa.

Vesikiertoiset takka ja kiuas

Vanhassa talossa oli pönttöuuni.

– Sehän lämmitti ihan mahdottomasti, mutta vain sen yhden huoneen. Muuten talo lämpesi suoralla sähköllä, Robert Fagerman kertoo.

Uuden talon lämmitysvaihtoehtoina olivat maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu, koska koko taloon haluttiin lattialämmitys.

– Rupesin kartoittamaan millaisia järjestelmiä on ja lopputulos oli, että halusin yhdistää ilma-vesilämpöpumpun ja takan, Robert kertoo.

Lue lisää Talomestarin Meidän Sauna -teemanumerosta 4/2019!