Maksaruohomatto säästää energiaa ja suojaa katon rakenteita

Jyväskyläläisen Kiinteistö Oy Palokunnanmäen Autoparkin kannella olevien ulkoiluväline- varastojen ja jätehuoneiden katot on yhdistetty ja katettu maksaruohomatolla. Kevätaurinko vielä sulattaa viimeisiä lumia pihoilta ja katoilta, mutta sulapaikoissa viherkatolla näkyy jo jonkin verran elämää.

– Kesän tullen katto täyttyy mehiläisistä ja on todellinen ilo silmälle. Kauneuden lisäksi viherkatolla on paljon muitakin hyviä puolia: se lisää energiatehokkuutta, eristää ääntä, säätelee rakennusten sisälämpötiloja ja on ekologinen, toteaa toimitusjohtaja Tuija Kalliokoski Jyvässeudun Kiinteistöpaletti Oy:stä.

Jyvässeudun Kiinteistöpaletti isännöi kolmea Palokunnanmäen yhdeksästä talosta sekä parkkiyhtiötä. Suuri asuinkokonaisuus keskustan kupeessa on rakentunut vuosinia 2014–2018. Viherkatto asennettiin ulkorakennusten katoille vuonna 2014 ja se oli Jyväskylän ensimmäinen kerrostaloyhtiöiden yhteispihan viherkatto. Nyt kaupungissa on jo muutamia muitakin viherkattoja ja ainakin yksi kattopuutarha.

– Palokunnanmäen asukkaat ovat olleet viherkattoon oikein tyytyväisiä ja se on osoittautunut käytössä hyväksi ratkaisuksi. Viherkatossa on paljon hyviä puolia ja uskon, että tulevaisuudessa ne tulevat yleistymään kaupunkirakentamisessa, Kalliokoski sanoo.

Alla normaali huopakattorakenne

Palokunnanmäellä käytetty viherkatto on EG Trading Oy:n valmistamaa maksaruohomattoa, joka on erityisesti kehitetty pohjoiseen ilmastoon sopivaksi. Maksaruohomatossa on 8–15 eri maksa- ruoho lajia tai niiden sisar- ja alalajeja.

Lue lisää Kiinteistö ja Energia -lehden numerosta 3/2019!