S-market Vallila taas auki

Aleksis Kiven kadulla sijaitseva S-market avautui mittavan remontin jälkeen torstaina 11.4.

Uusi ilme näkyy heti sisään tullessa. Hedelmä- ja vihannesosastoa laajennettiin reilusti ja uusien neliöiden myötä valikoima on aiempaa laajempi ja monipuolisempi.

Paikan päällä toimiva Fazer-jauholeipomo tuo myymälään herkullisen tuoreen leivän tuoksun.

Palvelutoria on laajennettu. Se tarjoaa nyt monipuolisen liha- ja kalavalikoiman, muun muassa paikan päällä jauhettua rotukarjan jauhelihaa, grilli- ja valmisruokia unohtamatta.

– Luomu- ja vegevalikoimaa on kasvatettu ja valikoimassa on myös muun muassa Arvo Kokkosen käsintehdyt sushit annosrasioihin pakattuina sekä suositut Bejing8 dumplingit. Monipuolista tarjontaa on nyt sekä ruoka- ja juomahifistelijöille, eritasoisille kotikokeille että nopeaa ratkaisua nälkäänsä etsiville, marketpäällikkö Tuomas Nousiainen lupaa.

Janoiset asiakkaat voivat puristaa pulloon raikasta mehua tuoreista appelsiineista. Laajassa olutvalikoimassa on sekä uutuuksia pienpanimoilta että kokonaan uusia pienpanimoita tuotteineen.

Alppiharjun Josafatinkallioiden alle maanalainen sähköasema?

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 12. Alppiharjun puisto- ja katualueen asemakaavan muutoksen.

Asemakaavan muutos koskee Alppiharjussa sijaitsevaa puisto- ja katualuetta. Kaavaratkaisu mahdollistaa maanalaisen sähköaseman rakentamisen Josafatinkallioiden alle sekä kaupunkikuvallisesti, historiallisesti ja puutarhataiteen kannalta arvokkaan puiston suojelemisen.

Tavoitteena on sähköverkon varmuuden parantaminen laajentuvassa kantakaupungissa. Alueelle on suunniteltu maanalainen sähköasema. Sähköaseman maanpäällisiä, näkyviä osia ovat sisäänajoluiska Wallininkadun sillan länsipuolella, ilmanvaihtorakennus Kirstinkadun varressa sekä hätäpoistumistie Josafatinkadun varren kallioleikkauspinnassa.

Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että Josafatinkalliot säilyvät arvokkaana puistona. Sähköaseman rakentamisella parannetaan sähkönjakelun varmuutta kasvavan ja tiivistyvän kantakaupungin alueella.

Kaavaratkaisu on voimassa olevan uuden yleiskaavan mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

Alue on tällä hetkellä rakennettua puistoa. Alppiharjussa avokallioisella ja jyrkällä rinnealueella sijaitseva puisto rajautuu kaikilta sivuiltaan katualueisiin. Puistosommitelma on sovitettu hienovaraisesti kalliomuotoihin. Kallioiden lomassa kulkee sorapintaisia ja liuskekivettyjä käytäviä ja portaita. Puistoaukiot ja oleskelupaikat sijoittuvat kallioiden suojaan. Puiston keskellä on kaksi kallioihin rajautuvaa vesiaihetta. Vesiaiheiden välissä kulkee kivetty puro ja vesiputous. Puiston länsiosassa on rinteeseen pengerretty amfiteatteri. Puiston kasvillisuus on runsaslajinen. Nurmialueita on vähän ja ne keskittyvät kalliorinteen alle Helsinginkadun varteen.

Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1985. Kaavan mukaan alue on katu- ja puistoaluetta (VP). Helsingin kaupunki omistaa alueen. Kaavan toteuttaminen ei aiheuta kaupungille kustannuksia. Sähköaseman toteuttamisesta vastaa Helen Sähköverkko Oy. Kaavaehdotuksesta ei tehty muistutuksia.

Hanasaaren voimalaitos suljetaan 2024 mennessä

Helen investoi uusiutuvaan energiaan ja sulkee Hanasaaren voimalaitoksen

Helenin Hanasaaren voimalaitos suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Lämmöntuotanto korvataan lämmön kierrättämisellä lämpöpumpuilla, energian varastoinnilla ja Vuosaareen suunniteltavalla biolämpölaitoksella.

Helen on valmistautunut kivihiilestä luopumiseen ja Hanasaaren voimalaitoksen sulkemiseen jo usean vuoden ajan. Esplanadin alle on rakennettu kokonaan uusi lämpöpumppulaitos ja Sörnäisissä sijaitsevaa Katri Valan lämpöpumppulaitosta laajennetaan parhaillaan. Lisäksi Mustikkamaalle rakennetaan maailman mittakaavassakin ainutlaatuista luolalämpövarastoa vanhoihin öljyluoliin.

– Helenillä on keinot korvata kivihiili. Jatkamme investointeja energian laajamittaiseen kierrättämiseen lämpöpumpuilla, samoin meillä on hankkeita lämmön varastointiin. Hieman pidemmällä aikajänteellä selvityksessä on useita päästöttömiä teknologioita, kuten esimerkiksi geoterminen lämpö, merivesilämmön hyödyntäminen ja modulaariset pienydinvoimalat, sanoo toimitusjohtaja Pekka Manninen Helenistä.

Eduskunnan päättämä kivihiililaki määrittää aikataulun ja samalla käytettävissä olevat ratkaisut.

Biolämpölaitos Vuosaareen

Helen on selvittänyt mahdollisuuksia biolämpölaitosten rakentamiseen eri alueille Helsingissä. Helenin hallitus teki suunnittelupäätöksen Vuosaaren biolämpölaitoksesta ja tavoitteena on mahdollistaa investointipäätös uudesta laitoksesta vuoden 2020 keväällä. Tämä ja aiemmin tehdyt investointipäätökset lämpöpumpuista ja energian varastoinnista mahdollistavat Hanasaaren voimalaitoksen sulkemisen.

– Vuosaareen suunniteltava biolämpölaitos edustaa Suomen mittakaavassa keskikokoista biolämpölaitosta ja se kattaa noin neljänneksen suljettavan Hanasaaren voimalaitoksen kivihiilen käytöstä. Suunniteltavan laitoksen osuus Helenin polttoaineiden käytöstä olisi 15 %, sanoo projektipäällikkö Antti Saikkonen.

Laitos sijoittuisi Helenin nykyisen voimalaitostontin viereen Vuosaareen. Laitoksen suunnittelun tavoitteena on, että laitos saadaan tuotantokäyttöön syksyllä 2023.

Nyt tehdyllä ratkaisuilla ei arvioida olevan vaikutuksia kaukolämmön hintaan.

Bertel Jungin suunnittelema Kallion koulu remonttiin

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Kallion ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelman. Perusparannuksen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa. Kallion ala-asteen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bertel Jung ja valmistuessaan vuonna 1910 se oli Suomen suurin kansakoulu.

Kallion ala-asteen rakennus vaatii laajan perusparannuksen. Tilat remontoidaan opetuksen vaatimusten mukaisiksi. Koulun keittiö sekä oppilaiden WC-tilat korjataan nykyvaatimusten mukaisiksi. Tilojen akustiikkaa, esteettömyyttä ja paloturvallisuutta parannetaan. Myös talotekniikkaa ja ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan. Rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan. Korjausta vaativat lisäksi kattopellit, ikkunat ja kellaritilat.

Edellinen laaja perusparannus toteutettiin viisikymmentä vuotta sitten vuonna 1969. Rakennukseen on tehty vuosikymmenten kuluessa useita toiminnan vaatimia muutoksia ja teknisiä parannuksia. Rakennus on suojeltu ja sillä on rakennushistoriallisia arvoja.

Koulun perusparannuksen on tarkoitus alkaa kesäkuussa 2021 ja valmistua marraskuussa 2022. Koulun koko toiminta siirtyy täksi ajaksi väistötiloihin. Koulussa on tällä hetkellä noin 450 oppilasta. Väistötilaratkaisu täsmentyy suunnittelun kuluessa.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 5/2019!

Diakonissalaitoksen uusi D-asema Kallio aukeaa

Kaikenlaisten ihmisten kansalaistoiminta vahvistuu Kalliossa, kun Helsingin Diakonissalaitoksen D-asemat Alppikadulla ja Kurvissa muuttavat yhteen osoitteeseen. Castreninkatu 8:n avarissa katutason tiloissa tarjotaan yhä monipuolisempia mahdollisuuksia osallistua ja toimia.

D-asemat ovat kynnyksettömiä alueellisia kansalaistoiminnan voimakeskuksia, jonne kaikki naapuruston ihmiset ovat tervetulleita. Niissä on mahdollisuus osallistua monenlaiseen tekemiseen, saada tai antaa vertaistukea, valmentautua kansalaistoimijaksi tai järjestää kursseja, retkiä tai ryhmiä, tai kokata hävikkiruuasta aterioita. Myös naapuruston perheet ja asukkaat sekä kaikenlaiset ohikulkijat ovat tervetulleita. D-asemien toimintaa tukevat ja organisoivat sen kansalaistoiminnan ammattilaistyöntekijät. Helsingin Diakonissalaitoksella on uuden D-asema Kallion lisäksi myös Kontulan ja

Kannelmäen D-asemat.

– Uuteen D-asema Kallioon ovat kaikki tervetulleita. Kukin tulija itse päättää, minkälaiseen toimintaan tai tekemiseen osallistuu. Tänne voi vain piipahtaa tapaamaan muita ihmisiä tai juomaan kupposen kahvia, mutta tarjoamme aina myös tilaisuuksia liittyä muiden kanssa tehtäviin juttuihin, sanoo kansalaistoiminnan tuottaja Maru Hietala Diakonissalaitokselta.

– Jokaisen ihmisen kyvykkyyksiä tukeva kansalaistoiminta tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa omaan elämään ja myös lähiyhteisöön, naapurustoon ja yhteiskuntaan yleensä. Emme kysele diagnooseja tai tarjoa valmiita vastauksia, vaan autamme ratkaisemaan pulmia tai toteuttamaan unelmia – yhdessä muiden kanssa.

Vastaaminen ihmisten merkitysten kaipuuseen ja vaikuttamisen tarpeeseen on selvästi nosteessa. Diakonissalaitoksen Alppikadun (KTA) ja Sörnäisten D-asemat ovat käyneet ahtaiksi yhä kasvavalle kävijämäärälle, joten niiden työryhmät yhdistyvät ja pääsevät nyt mahdollistamaan sekä entisten että uusien kävijöiden toiveita ja potentiaalia uudessa osoitteessa Castreninkatu 8.

– Odotamme innolla D-asema Kallion kaikille avoimia avajaisia, jotka pidetään 1. maaliskuuta. Lisäksi kutsumme naapurit, HDL:n Alppikadun väen, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät vielä erikseen kylään. D-asema Kalliossa voi piipahtaa aina sen aukioloaikoina, joista tiedotamme mahdollisimman pian, sanoo Maru Hietala. Myös hyvä yhteistyö Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n asumis- ja päihdepalveluiden ja muiden nykyisten D-asemien kumppanien kanssa jatkuu.

Maanantaiklubit jatkuvat Oivassa

Kriittisen keskustelun ja kulttuurin kohtaamispaikka Maanantaiklubi siirtyy helmikuun alusta ravintola Oivaan. Tähän asti tilaisuuksia on järjestetty kahvila Berggassa, jonka toiminta päättyi tammikuun lopulla.

Helmikuun alun Maanantaiklubilla esiintyvät Jussi Raittinen & Tapsa Kojo. Jussi on suomalaisen rockin, kantrin ja myös Stadin laulujen pitkän linjan tekijä ja eniten levyttäneitä suomalaismuusikoita.

The Boys -yhtyeen, DDT Jazzbandin ja eräiden muiden yhtyeiden lisäksi Jussi on viime aikoina tehnyt duokeikkoja muun muassa Veli-Matti Järvenpään bändistä ja Huojuvasta ladosta tutun Tapsa Kojon kanssa.

Keskustelua Maanantaiklubilla käydään seuraavan eduskunnan päätettäväksi valmisteilla olevista hävittäjäkaupoista. Sitä avaa toimittaja ja tietokirjailija Pentti Sainio, jonka uusi kirja ”Minne Suomi pommittaa?” (Into) käsittelee Suomen asehankintoja ja kytkeytymistä Yhdysvaltojen sotilaspolitiikkaan. Vaihtoehdoista hävittäjähankinnoille kertoo rauhanaktivisti, puheenjohtaja JP Väisänen.

Maanantaiklubit jatkuvat Kallion perinteisessä ravintola Oivassa, Porthaninkadun ja Kolmannen linja kulmassa, kunkin kuukauden ensimmäisinä maanantai-iltoina kello 19-21. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Maria Malmströmin ja Yrjö Hakasen vetämän Maanantaiklubin keskusteluissa yleisö ei ole vain yleisö. Lyhyiden avauspuheenvuorojen jälkeen jokainen voi sanoa sanansa.

Olympiastadionin uudet penkit ovat suomalainen innovaatio

Havainnekuva - Olympiastadionin penkit - arkkitehtiluonnos 1

Helsingin Olympiastadionin uudet penkit ovat suomalaisen innovaatiotyön tulos. Stadionin istuimet hankittiin poikkeuksellisesti innovaatiokumppanuusmenettelyllä, jossa tarjoajat sitoutuivat kehittämään uusia ratkaisuja.

Olympiastadionin pääkatsomo ja kaarteet valmistuivat vuonna 1938. Puupenkit ja niiden juoksuratojen suuntaa toistava rimoitus ovat leimanneet katsomojen arkkitehtuuria. Olympiastadionin uudistustyön yhteydessä katsomoihin suunniteltiin muutoksia turvallisuuden ja palvelutason parantamiseksi, erityisryhmien huomioimiseksi ja hyvien katsomopaikkojen määrän maksimoimiseksi. Samassa yhteydessä myös stadionin penkit uudistetaan.

Tavoitteena oli löytää istuin, joka kunnioittaa alkuperäistä selkeää muotokieltä ja on samalla ergonominen ja toimiva. Markkinoilla ei ollut valmista puu- tai puukomposiittituotetta, joka täyttäisi materiaalin kestävyyden, huollon ja paloturvallisuuden vaatimukset. Lisäksi uuden istuimen tuli täyttää stadionia koskevat rakennussuojelun vaatimukset.

Hankintaprosessi alkoi kesällä 2017. Tarjousten perusteella valittiin innovaatiokumppaneiksi kolme eri ryhmittymää. Kumppanuuksien aikana kehitettiin kunkin ryhmittymän kanssa erikseen katsomon istuinta kumppanin toimittaman arkkitehdin suunnitelmiin perustuvan prototyyppi-istuimen pohjalta. Prosessiin sisältyi väliarviointeja, jossa arvioitiin ja viimeisteltiin esimerkiksi istuinten ergonomiaa, materiaaleja ja yksityiskohtia. Innovaatiokumppanit jättivät syksyllä 2018 lopulliset tarjouksensa, joiden pohjalta toimittaja valittiin. Heidän kanssaan jatkettiin kehitystyötä ja istuimelle tehtiin vielä esimerkiksi tarkemmat paloturvallisuuskokeet.

Lue lisää Kallio-lehden numerosta 2!

Hämeentien yrittäjille ennakkotietoa katuremontista

Kuvassa Lorena ja Janne Wickman Dos Tecolotes Oy – Mexican market -kaupasta juttelemassa kaupungin yritysluotsi Suvi Tuiskusen kanssa. Kuva: Juha-Pekka Turunen.

Kaupunki päätti lähestyä tulevan kuopan reunalla ”näköalapaikalla” sijaitsevia kivijalkayrittäjiä jo ennen joulua, vaikka remontin aikataulu varmistuu vasta alkuvuonna. Asukkaille on myöhemmin luvassa oma infotilaisuus.

Kalliota halkova Hämeentie kokee muodonmuutoksen. Hämeentie muutetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle sekä busseille, raitiovaunuille ja takseille tarkoitetuksi kaduksi. Tontille ajo ja huoltoajo ovat sallittuja, mutta yksityisautojen läpiajo kielletään.

Samalla uusitaan raitiotien kiskot, kadun alla olevat putket ja kaapelit sekä kunnostetaan Sörnäisten metroasemaa. Työmaa ulottuu myös Hämeentien poikkikaduille.

– Tämä on kuin taloyhtiön putkiremontti, ikävä mutta välttämätön. Remontin aikana arki on vaikeampaa, mutta remontin jälkeen asiat ovat paremmin kuin ennen, sanoo tiimipäällikkö Jarkko Karttunen Helsingin kaupungilta.

Jos urakan kilpailutus sujuu ilman yllätyksiä, työt alkavat maaliskuussa 2019. Valmista pitäisi olla viimeistään vuoden 2020 lopussa.

Ja kun lukija nyt ihmettelee remontin kestoa, niin kannattaa muistaa, että suurin osa töistä tehdään kadun alla, missä jopa satavuotiaita viemäreitä, vesiputkia ja monenlaisia kaapeleita uusitaan kymmeniä kilometrejä.

Lue lisää Kallio-lehden vuoden 2019 ensimmäisestä numerosta!

Lux Helsinki toteutuu nyt suurempana kuin koskaan

Lux Helsinki esittelee sekä kotimaista että kansainvälistä valotaiteen huippuosaamista.

Valofestivaali kurottelee tammikuussa Kansalaistorilta kauniiseen Etu-Töölöön ja leviää kolmenkymmenen teoksen voimin laajemmalle kuin koskaan aiemmin.

Lux Helsinki esittelee jälleen 5.–9.1.2019 valotaiteen laajaa kirjoa kokoamalla yhteen kansainvälisiä menestysteoksia ja uniikkeja tilaustöitä sekä esittelemällä Suomen ikonisimpia monumentteja uudessa valossa. Kansalaistorilta Finlandia-talon ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle kulkeva reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä.

– Monipuolinen Lux Helsinki 2019 esittelee uutta ja vanhaa Helsinkiä: se juhlistaa yhtä lailla uutta keskustakirjastoa kuin muistelee Vanhan ylioppilastalon historiaa. Isot mediaseinät muuntuvat hetkeksi taiteen välineiksi ja taiteen avulla pureudutaan isoihin tulevaisuuden kysymyksiin, Lux Helsingin kuraattori Ilkka Paloniemi kertoo.

Valotaiteella leikitään

Lux Helsinki esittelee sekä kotimaista että kansainvälistä valotaiteen huippuosaamista: useita erilaisia tekniikoita hyödyntävät teokset osoittavat valon taipuvan erinomaisesti niin katutaiteen, leikin kuin yhteiskunnallisen tarkastelunkin välineiksi. Reitti alkaa Kansalaistorilta, jossa valotaiteella vallataan sekä Sanomatalon että Musiikkitalon isot medianäytöt. Mikko Kunnarin The End of the Digital New Age ja italialaisen Marco Brianzan Moonlight ottavat kumpikin kantaa kaupunkitilaa hallitsevaan roskavaloon tuomalla taidetta mainosalustoille.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 24!

Kallion kirjasto hiljentyy joulukuussa hyggeilyn hengessä

Kallion kirjastossa keskitytään kirjallisuuteen, lukemiseen ja olemiseen monin eri tavoin nyt joulukuussa.

Lukemista, viihtyisyyttä ja rauhaa!

Kallion kirjastossa keskitytään kirjallisuuteen, lukemiseen ja olemiseen monin eri tavoin nyt joulukuussa. Ensimmäistä kertaa Kallion historiassa, ovet ovat avoinna myös jouluaattona. Tämä on kädenojennus yhteisöllisyyden puolesta yksinäisyyden torjuntaan! Aattona kirjastossa on tarjolla glögiä ja lukuvinkkejä.

Alla koko joulukuun hyggeilyt:

Lauantaina 15.12. ja sunnuntaina 16.12. kirjasto järjestää Lukuretriitin! Tämä retriitti on sinulle, jonka on vaikea löytää kiireisessä arjessa aikaa lukemiselle. Sinulle, jonka on vaikea keskittyä lukemiseen, kun elämä tuntuu olevan yhtä silppua. Sinulle, joka toivot vinkkejä kiinnostavista kirjoista. Joka kaipaat pieniä antoisia keskusteluja kirjoista ja lukemisesta. Sinullekin, joka vain haluat nauttia lukemisesta! Lue lisää: http://helmet.fi/kallionlukuretriitti

Maanantaina 17.12. kirjaston toiseen kerrokseen avaamme viikon ajaksi hygge-huoneen. Hygge on tehdä asioita kiireettömästi, rennosti ja nautiskellen ja hygge-huoneessa voitkin lukea, oleskella, nauttia muiden seurasta, glögin kera. Jos takkatulen loimu innostaa sinut neulomaan villasukkia, lapasia tai pipoja, lahjoitamme ne Sininauhasäätiön joulukeräykseen.

Perjantaina 21.12. klo 18- 21 järjestämme normaaliaukioloajan jälkeen Lukubileet! Kirjaston kerrokset muuttuvat erilaisiksi lukutiloiksi: tarjolla on niin hiljaisuutta kuin lukutilaa taustamusiikin säestyksellä. Kirjasto tarjoaa tapahtumassa teetä ja virvokkeita. Joka kerrokseen tulee lukuvinkki-pöytä, johon henkilökunta on nostanut luettavaa niille, joilta oma kirja on jäänyt kotiin. Kirjaston kokoelmat ovat tietenkin lukijoiden käytössä, kuten lainaus- ja palautusautomaatitkin. Muut palvelut sulkeutuvat klo 18, jolloin kirjasto rauhoittuu lukemaan.

Maanantaina 24.12. klo 8-15 kirjasto on auki myös aattona! Tervetuloa lainaamaan luettavaa, katsottavaa tai kuunneltavaa. Nauttimaan lasi glögiä ja muuten vaan juttelemaan henkilökunnan ja muiden kalliolaisten kanssa.

25-26.12. kirjasto on suljettu, torstaina 27.12. avaamme klo 8.00.