Teatteri Tuli täyttää 25 vuotta – kesäteatteri on elämäntapa

Kari Kinnaslampi perusti Teatteri Tulin vuonna 1993.
Perustaja-johtaja Kari Kinnaslampi iloitsee teatterinsa juhlavuodesta

Teatteri Tulin 25-vuotisjuhlavuotta vietetään kuluvana kesänä. Teatterin perustaja ja johtaja Kari Kinnaslampi vietti omaa 25-vuotistaiteilijajuhlaa nelisen vuotta sitten, ja nyt juhlinnan kohteena on Teatteri Tuli.

– Menin äidin kanssa teatteriin ensimmäisen kerran alle 7-vuotiaana ja heti sykähti. Sain teatterissa käymisestä niin positiivisen kokemuksen ja tunteen että jo silloin alkoi hahmottua se, että haluan näyttelijäksi, Kinnaslampi muistelee.

– Se tapahtui Oulussa ja elämys oli vahva, siitä alkaen olen halunnut olla näyttelijä ja tehdä teatteria. Näin on myös käynyt, Kinnaslampi toteaa naurahtaen 35 vuoden tettateriuran jälkeen.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen Kinnaslampi opiskeli kuitenkin vuoden Rovaniemellä opetusalaa Lapin korkeakoulussa vuonna 1983, mutta se ei ottanut niin vahvaa tulta ja teatterikorkeakoulussa opiskelu alkoikin vuonna 1984 Turkan oppilaana.

– Silloin piti osata suodattaa Turkan oppeja aika lailla, tuo aika kuitenkin opetti paljon, Kinnaslampi muistelee.

Kinnaslampi on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi ja heti valmistumisen jälkeen sai kiinnituksen Tampereen teatteriin näyttelijäksi, hän viihtyi Tampereella kaksi vuotta, jonka jälkeen siirtyi freeksi Helsinkiin.

Tutkintouudistuksen myötä Kinnaslammesta tuli teatteritaiteen maisteri.

Sittemmin Kinnaslampi on esiintynyt muun muassa televisiosarjoissa Elämän suola, Hyvien ihmisten kylä, ja viimeisimpänä Uusi päivä -sarja. Hän piipahti myös Salatut elämät -sarjassa sekä Kotikadussa.

Hän toimi teatterijohtaja-ohjaajana Lohjan teatterissa 1997–1998 ja ohjaajana Poleenin teatterissa 2002 sekä Varkauden teatterin johtajana vuodet 2002- 2006.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 13!

Kallion kirjaston laajennettu kesäaukiolo 2018

Omatoimiaikaa ma-pe klo 8-10 jatketaan kesäkaudella.

Kallion kirjasto on kesästä ja lomista huolimatta avoinna myös kesälauantaisin klo 10-16!

Tämän mahdollistaa viikonlopun minimimiehitys, joten laajat tietopalvelukysymykset kannattaa säästää arkipäiville, tai kysyä verkossa osoitteessa Kysy.fi. Kesäaikaan siirrytään 1. kesäkuuta.

Kirjastoon on päässyt koko alkuvuoden jo kello kahdeksalta aamulla. Ensimmäiset kaksi tuntia ovat olleet omatoimiaikaa. Asiakaspalvelu, sekä kassa- ja tietopalvelut, ovat auenneet kymmeneltä. Toukokuussa tehdyn kyselyn mukaan n. 20 % vastaajista (108 vastaajaa) oli käyttänyt kirjaston palveluita omatoimiaikana ja heistä valtaosa koki asioinnin sujuneen erinomaisesti.

– Olemme selvästi onnistuneet tavoitteessamme eli kirjaston tilat ja aineisto ovat entistä helpommin asiakkaidemme saavutettavissa, iloitsee palvelupäällikkö Taina Pirhonen.

Stadin Friidu ja Stadin Kundi valitaan taas bulilla fiiliksellä

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, joka jakaa vuosittain arvokkaimmat tunnustukset stadilaisesta asenteesta ja aktiivisuudesta. Perinne alkoi 23 vuotta sitten ilman sen kummempia Friidulta tai Kundilta vaadittavia kriteereitä.

Palkinto on osunut taustoiltaan, ammateiltaan ja unelmiltaan kovin erilaisille ihmisille Eva-Riitta Siitosesta Tarja Haloseen, Alpo Ruuthista Aatos Erkkoon. Stadin Friidun titteli on myönnetty muun muassa Märta Tikkaselle, Vivica Bandlerille, Eva Polttilalle, Leena Palotielle, Outi Pakkaselle, Lenita Airistolle ja Pirkko Saisiolle.

Stadin Kundeiksi on tunnistettu ainakin Heikki Paunonen, Esko Salminen, Kjell Westö, Peter Nyman, Jussi Raittinen, Heikki ”Hector” Harma, Pekka Sauri ja Reiska Laine.

Stadin Slangi ry on suurpiirteinen porukka: ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa, stadilainen tai landelainen, kuuluu yhdistykseen tai ei. Päätökset tekee Stadin Slangi ry:n hallitus, joka tänä vuonna luonnehti etsittäviä jo etukäteen: stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka.

Vuoden 2018 Stadin Friidun ehdokaslistalta löytyvät ainakin Kaarina Hazard, Erja Lyytinen, Pauliina Seppälä ja Maija Vilkkumaa. Stadin Kundiksi on ehdolla muun muassa Olli Ahvenlahti, Jörn Donner, Torsti Lehtinen ja Vesa-Matti Loiri.

Tule Helsinki-päivänä 12.6. klo 11.30 Espan lavalle katsomaan ja kuulemaan, kuka on vuoden 2018 Stadin Friidu ja kuka Stadin Kundi.

Merihaan kesäkarnevaalit

Alkujaan pihakeskusteluissa heitetyistä ideoista syntyi koko vuorokauden kestävät juhlat – Merihaan Kesäkarnevaalit.

Merihaka-Seura ry järjestää yhteistyössä alueen asukkaiden, Betoni-Klubin ja Helsingin Merihaka Oy:n
kanssa Merihaan Kesäkarnevaalit lauantaina 26.5., jossa ohjelmaa aamusta aamuun.

Merihaka täyttää 45 vuotta ja on pieni 2000 asukkaan ”kylä”, jossa viihdytään ja tehdään asioita yhdessä. Talkoovoimin koottu tapahtuma on hyvä osoitus siitä, mitä yhteisöllisyydellä voidaan saavuttaa.

Merihaan 6,2 hehtaarin alueella on 1.325 asuinhuoneistoa, 14 kiinteistössä. Alueella toimii Stadin ammattiopisto Meritalo, Palloiluhalli, Tornitalo liikehuoneistoineen ja hostellineen, ravintoloita, apteekki ja K-market. Kokonaisuutta täydentää leikkipuisto, liikuntapaikka ja urheilukenttä sekä asukkaiden kaupunkiviljelyyn keskittynyt laarialue.

Kesäkarnevaaleissa ohjelmassa mm. urheilukentän viralliset avajaiset, aamukalastusta, parkour-lajinäytös, luentoja, parvekekasvien istuttamista yhdessä asukkaiden kanssa, poniajelua, näytteilleasettajia ja paljon muuta. Nimekkäät muusikot Jusba Humaljoki ja Värttinästäkin tuttu Susan Aho kiertävät alueella päivällä luomassa tunnelmaa ja illalla Sir Oliverissa esiintyvät M.A.Numminen sekä Pedro Hietanen. Lisää ohjelmasta Merihaka-Seuran facebook-sivulla sekä oheisessa liitteessä ohjelman lisäksi aluekartta.

Teurastamon keväässä herkutellaan ja nautitaan tapahtumista

Pihatapahtuma Teurastamolla.

Teurastamon suosittu kesän avaus pamahtaa käyntiin lauantaina 19.5. kello 12–17 (18). Teurastamo avautuu kesään. Tervetuloa syömään ja juomaan sekä nauttimaan alkavan kesän tunnelmasta!

Pihalavalla esiintyy citytangobändi Mustat Silmät. Monipuolisessa ohjelmassa on myös Kaupunkikeidas-istutusworkshoppeja sisällä ja ulkona, fillaripianisti ja poniratsastusta. Pihan pelit ja pihagrilli ovat luonnollisesti vapaasti kaikkien käytettävissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso lisätiedot Teurastamon Facebookista.

Perinteinen, katuruokaan keskittyvä kuukausittainen Streetfood Thursday starttaa Teurastamolla torstaina 24.5. kello 17 – 21. Toukokuun teema on kevät ja alkava kesä. Tule ja nappaa herkku Teurastamolta ja vietä mukava hetki musiikin soidessa vehreässä kevätillassa!

Lauantaina 9.6. Teurastamon Grillikauden Herkkumarkkinat

Teurastamon seuraavia Herkkumarkkinoita vietetään lauantaina 9.6. Silloin teemana ovat grillikauden herkut, puutarha ja tietysti ulkona syöminen!

Kesän Herkkumarkkinoilla yhdistyvät kauppahalleista tuttu markkinahumu, puutarhassa nautiskelu ja yhteinen tekeminen aitojen istutustalkoiden merkeissä! Kierrätysteemaa tuomme keitokseen avaamalla erityisen puutarha- ja grillaustarvikekirppiksen. Voit tuoda vanhan grillisi vaihtoon tai tuunattavaksi tai ehkäpä ostaa ihan uuden?

Toni Rantanen Vallilan kulttuurihenkilöksi

Vallilan kulttuuripalkinnon 2018 Toni Rantaselle luovuttivat Otto Burman ja Outi Hurme.

Vallilan kulttuuripalkinto jaettiin kahdeksannen kerran. Valintaraadin yksimielisellä päätöksellä valituksi tuli Toni Rantanen. Palkitseminen ja kukitus suoritettiin Vallilan kirjastossa. Palkinnon sai henkilö, joka oikeasti näkyy ja vaikuttaa Vallilassa.

Vuoden 2018 kulttuurihenkilö Toni, ”Lil Toni” Rantanen on elävöittänyt Vallilan teollisuusaluetta. Hän on näyttänyt, kuinka ihmiset voivat ottaa kaupungin haltuunsa ja kuinka samalla kaupunki kehittyy. Hänen toimintansa on tuonut Vallilaa tunnetuksi Helsingissä.

Toni Rantasesta sanottiin, että hänellä on ollut ideoita, joita hän on onnistunut pitkäjänteisellä työllä toteuttamaan. Moni ei olisi pystynyt avaamaan keskelle hiljaista teollisuusaluetta konsertti- ja bilekeskusta ja nostamaan sen stadin musamestojen kärkeen. Kyseessä on Vallilan sydämessä Pälkäneentiellä sykkivä Ääniwalli, joka on samaa sarjaa kuin Kalliossa olevat Kuudes linja, Siltanen ja Kaiku.

Näissä paikoissa ei hyväksytä lääppimistä, kähmimistä eikä muutakaan häirintää. Toni Rantanen on myös mukana Flow Festival Oy:ssä, jossa hän toimii Artistic Directorina. Palkitsemistilaisuudessa hänellä oli perhe mukana. Valinta osui toimeliaaseen mieheen.

Tällä kerralla valintaraadissa olivat edustettuina Vallilan ala-aste, Kotikallion päiväkoti, Upeart ry, Lions Club Vallila, Hermanni-Vallila seura, Vallilan kirjasto ja Vallilan kirjaston ystävät. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet kirjailija Kristina Carlson, tohtori Soile Rusanen, lastenhoitaja Riitta Kainulainen, musiikkiyhtye Vallilan Tango, muusikko Leo Friman, Vallilan Pop up- kesäkahvila, päiväkoti Runon esiopetus sekä lastentarhanopettajat Eeva-Liisa Hjelt ja Riikka Rauhala.

Vallilan kulttuuripalkinnon myöntäminen on mainio perinne. Tunnustusta ei koskaan jaeta liikaa. Kaikien asukkaiden on kiva tietää, mitä alueella tapahtuu tai millaisia merkkihenkilöitä omassa kaupunginosassa asustaa. Se nostaa kotiseuturakkautta ja luo yhteishenkeä.

Jarmo Niemenkari

Työväenasuntomuseo ei avaudu kesäksi

Kaupunginmuseossa on aikaistettu aukiolo kesäkaudella lapsiperheiden toiveesta. Kuva: Maija Astikainen

Helsingin kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluvien museoiden palveluissa tehdään muutoksia ennätyksellisten kävijävuosien jälkeen. Senaatintorin kulmalla sijaitseva lippulaivamuseo, Helsingin kaupunginmuseo, vastaa lapsiperheiden toiveisiin ja aikaistaa aukiolojaan kesäkaudeksi. Hakasalmen huvilan seuraavat kaksi näyttelyä ovat maksullisia aikuisille kävijöille ja tavallisesti kesäisin auki oleva Työväenasuntomuseo ei avaudu tänä vuonna.

Alppilassa sijaitseva Työväenasuntomuseo ei avaudu kesäkaudeksi resurssisyistä johtuen. Tänä vuonna kaupungin tarinoista kiinnostuneille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus osallistua Työväenasuntomuseon ympäristössä järjestettäville kävelykierroksille. Kävelyiden aiheena on muistovuoden 1918 tapahtumat. Kaupunginmuseon tavoitteena on avata Työväenasuntomuseo uudelleen seuraavan vuoden kesäksi.

Aikaistettu aukiolo kesäkaudella

Senaatintorin kulmalla sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo vastaa lapsiperheiden toiveisiin ja avautuu kesäkaudella 4.6.–31.8.2018 arkisin jo kello 9 normaalin kello 11 aukeamisen sijaan. Syksystä kevätkauteen aamutunnit on varattu koululais- ja päiväkotiryhmille, mutta lomakaudella museo avautuu kaikille jo aamusta. Kaupunginmuseo on panostanut jo pitkään lapsiperheiden maksuttomaan tarjontaan ja lapsikävijöiden oma näyttely, Lasten kaupunki, onkin yksi museon suosituimmista näyttelyistä. Aikaistettu aukiolo parantaa myös matkailijoille tarjottavia palveluita matkailu-Helsingin ytimessä olevissa Torikortteleissa. Kaupunginmuseon tavoitteena on tehdä muutoksesta pysyvä tulevillekin kesäkausille.

Töölönlahdella sijaitseva Hakasalmen huvila on sulkeutunut remontin vuoksi ja aukeaa seuraavan kerran syyskuussa. Huvilan seuraava näyttely, Suruton kaupunki – kohtauksia 1920-luvun Helsingistä (14.9.2018–1.9.2019) tulee olemaan maksullinen, samoin vuonna 2019 avattava, yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseon kanssa toteutettava, sota-ajan mielialoja käsittelevä näyttelykokonaisuus. Hinnoittelu noudattaa samoja linjoja HAMin kanssa. Näyttelyiden aikana kävijöille tarjotaan maksuttomia tapahtumapäiviä. Museossa käy myös Museokortti. Alle 18-vuotiaille pääsy näyttelyihin on maksuton.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 8!

Riikka Reina Kallion uudeksi kirkkoherraksi

Riikka Reina. Kuva: Maru Lemmetty
Ensimmäistä kertaa virkaan nainen

Kallion seurakunnan uusi kirkkoherra on Riikka Reina. Seurakuntaneuvosto valitsi hänet tehtävään illan kokouksessaan. Valinnan myötä Kallion seurakunta saa historiansa ensimmäisen naispuolisen kirkkoherran.

Seurakuntaneuvosto äänesti ehdokkaiden välillä. Riikka Reina sai 15 ääntä ja Kirsi Rantala 2 ääntä. Virkaa haki 17 hakijaa.

Riikka Reinalla, 42, on laaja ja monipuolinen työkokemus kirkossa ja koulutussektorilla. Teologian maisteri Riikka Reina on toiminut seurakuntapastorina ja kasvatuksen työalavastaavana Paavalin seurakunnassa, kouluttajana Seurakuntaopistossa ja kehittämispäällikkönä Kirkkopalvelut ry:ssä. Kokemusta muutosjohtamisesta Reinalla on kertynyt muun muassa Agricolan kehittämisyksikön johdossa. Tällä hetkellä hän toimii asiantuntijana ja vt. toimitusjohtajana Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksessä  AMKE:ssa.

– Valinnassa painotimme erityisesti monipuolista johtamiskokemusta ja valmiutta auttaa seurakuntaa uudistumaan niin, että pystymme entistä paremmin kohtaamaan jokaisen alueen asukkaan.”, kertoo seurakuntaneuvoston kokousten puheenjohtaja Johanna Hautakorpi. ”Riikka Reinasta saamme rohkean kirkkoherran, jolla on vahva näky kaikkien yhteisestä kirkosta., hän sanoo.

Kirkkoherran virka tuli auki, kun edeltävä kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin piispaksi syksyllä 2017.

Taideyliopiston uudistila vahvistaa Sörnäisten taidekeskittymää

Havainnekuva Taideyliopiston uudisrakennuksen arkkitehtuurisuunnitelmasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy
Tavoitteena on, että uudisrakennus valmistuu Sörnäisten rantatielle viimeistään vuonna 2021

Taideyliopisto rakennuttaa parhaillaan Sörnäisten rantatielle, nk. ”Myllytontille” uudisrakennusta. Vuonna 2021 valmistuvassa rakennuksessa yhdistyvät tontilla olevat vanhat, suojellut rakennukset ja tulevaisuuden taideopetuksen tarpeet. Rakennuksen suunnittelee palkittu JKMM Arkkitehdit Oy, jonka pääsuunnittelija Asmo Jaaksi on infotilaisuudessa esittelemässä arkkitehtuurisuunnitelmia median edustajille.

JKMM Arkkitehdit tunnetaan mm. Suomen Kirnu-paviljongista Shanghain maailmannäyttelyssä, Vallilan OP-keskuksesta sekä Lasipalatsin yhteyteen rakennettavasta, tänä vuonna yleisölle avautuvasta Amos Rex -museosta.

Taideyliopiston uudisrakennus sisältää mm. yleisölle avoimia galleriatiloja. Sen valmistuessa Sörnäisiin syntyykin monialainen taidekampus, joka vahvistaa alueen ennestäänkin vilkasta kulttuurielämää. Erityisesti Kuvataideakatemian käyttöön tarkoitettu rakennus nousee aivan Teatterikorkeakoulun naapuriin, mikä mahdollistaa aiempaa tiiviimmän yhteistyön Taideyliopiston eri taiteenalojen välillä.

Taideyliopiston tulevaisuuden suunnitelmana on tiivistää toimintansa kahdelle kampukselle: Töölöön ja Sörnäisiin. Taideyliopiston kampusvisioon kuuluu myös Pohjoisella Rautatiekadulla sijaitsevan, Sibelius-Akatemian vanhan päärakennuksen peruskorjaus. Vuonna 1931 valmistuneen arvokiinteistön remontin mahdollistaa kolmen Taideyliopiston käytössä olevan kiinteistön siirtyminen ruotsalaisen kiinteistösijoittajan Hemsön omistukseen maaliskuussa 2018.

Lue lisää Kallio lehden numerosta 6!

Joogakeidas Puu-Vallilan laidalla

Yoga Basea luotsaavat kokeneet joogaopettajat ja ammattitanssijat Tiina Mankki ja Kirsi Tikka.

Tarkkasilmäisimmät ovat huomanneet, että Puu-Vallilan laidalle, kirjaston kupeeseen, on ilmestynyt pieni joogastudio. Yoga Base Helsinki avattiin viime vuoden elokuussa kauneushoitola Beaumen kanssa samoihin tiloihin.

Yoga Basella on yksi sali, joka on valaistu tunnelmallisesti. Tiiliseinät ja yhdessä reunassa lattiasta tupsahtava luonnon kivi, luovat tilaan maanläheisen ja harmonisen tunnelman. Pukuhuoneen katseenvangitsija on suuri Frida Kahlon muotokuva. Kynttilät palavat ja villasukkia saa lainata; tunnelma on vähintäänkin kotoisa.

Yoga Basea luotsaavat kokeneet joogaopettajat ja ammattitanssijat Kirsi Tikka ja Tiina Mankki. Tikka on alun perin valmistunut Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta ja Mankki taas on opiskelut Tukholmassa tanssipedagogian kandidaatiksi. Joogan pariin naiset päätyivät erilaisten loukkaantumisten kautta vuosina 2009 ja 2010. Sillä tiellä he ovat edelleen.

Tikan ja Mankin tunnit tunnetaan rennosta tunnelmastaan ja osallistuja voi todella kokea olevansa tervetullut juuri sellaisena kuin on. Tunneilla keskitytään hengitykseen ja läsnäoloon, mutta hiki saattaa myös todella virrata. Naisten tanssitausta näkyy tunneilla siinä, että joitakin tanssillisempia elementtejä saattaa olla lisättynä asanoiden sekaan.

Lue lisää Kallio lehden numerosta 5/2018!