Suomen suurimman luolalämpövaraston rakentaminen alkaa

Kuvassa Mustikkamaan vanhat öljyluolat joihin Helen rakentaa Suomen suurimman lämpövaraston.

Helen rakentaa Mustikkamaan vanhoihin öljyluoliin Suomen suurimman lämpövaraston, jossa voidaan varastoida kaukolämpöä. Purkutyöt käynnistyvät pian, ja rakennustyöt alkavat vuoden alussa. Luolalämpövarasto vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia vuodessa.

Mustikkamaan alla sijaitsee kolme kallioluolaa, jotka on louhittu vuonna 1982. Niissä säilöttiin raskasta polttoöljyä, kunnes ne tyhjennettiin lopullisesti ja poistettiin käytöstä vuonna 1999. Helen muuttaa nyt kaksi yhdistettyä luolaa Suomen suurimmaksi lämpövarastoksi.

Hankinnat ovat käynnissä, ja purkutyöt öljyluolissa alkavat lähiviikkoina. Rakennustöihin päästään vuoden 2019 alussa, ja lämpövarasto valmistuu tuotantokäyttöön vuonna 2021.

Mustikkamaan luolalämpövaraston ansiosta kaikkea Helsingissä kulutettavaa kaukolämpöä ei tarvitse käyttää ja tuottaa samanaikaisesti.

– Varastoon varastoidaan hyvällä hyötysuhteella tuotettua lämpöä tai ylijäämälämpöä silloin, kun helsinkiläisten lämmöntarve ei ole suurimmillaan. Lämpövaraston lämpöä voidaan käyttää ympäri vuoden. Etenkin talvella voidaan välttyä käynnistämästä öljyllä tai kaasulla toimivia lämpölaitoksia. Lämpövarasto mahdollistaa näin fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen. Samalla lisätään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja yhteistuotantosähköä, kertoo projektipäällikkö Päivi Saajoranta.

Laskennallisesti öljyyn verrattaessa lämpövarasto vähentää fossiilisten käyttöä 1 000 000 öljylitran verran vuodessa. Luolalämpövarasto vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia vuodessa.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 19!

Asunnottomien yötä vietetään 17.10.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea. Tapahtumia järjestetään ainakin kahdellakymmenelläyhdellä paikkakunnalla.

Asunto on perusoikeus, jonka puuttumista ei voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomien yön kansalaisliike tukee jokaisen oikeutta vakinaiseen asuntoon – omaan kotiin. Liike haluaa kiinnittää huomiota asunnottomuuteen yhteiskunnallisena ongelmana, johon voidaan vaikuttaa poliittisilla ratkaisuilla.

– Asunnottomuus on ihmisoikeusloukkaus, jonka juurisyitä ovat asuntomarkkinatilanne ja eriarvoisuus. Asunnottomuutta vähennetään noudattamalla Asunto ensin -periaatetta, vähentämällä eriarvoisuutta ja rakentamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joista on kasvukeskuksissa huutava pula, summaa Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Helsingissä Asunnottomien yön päätapahtuma on Dallapénpuistossa klo 16–22. Ohjelmassa on musiikkia, puheita sekä soihtukulkua ja tuliesitys. Järjestötoimijat tarjoavat palveluita hiustenleikkuusta magneettiakupunktioon, tarjolla on myös ruokaa ja vaatejakoa. Aukion laidalle kohoaa telttasauna.

Kallio, are you Redi?

Helsinki ei tarvitse enää yhtään kauppakeskusta – tätä sanomaa kuuluttaa myös 20.9. ovensa avaava REDI.

Kyseessä ei ole tavallinen kauppakeskus, vaan kaikkien helsinkiläisten elämis-, olemis-, ja viihtymiskeskus. Sanan kauppakeskus voi siis unohtaa, nyt puhutaan kaupunkikeskuksesta.

Mikä sitten tekee REDIstä erilaisen? Jos katsoo listaa keskuksen avautuvista liikkeistä, ei eroa heti huomaa. Erottava tekijä löytyy REDIn ideologiasta ja halusta olla osana itäisen kantakaupungin kukoistavaa yhteisöllisyyttä. REDI haluaa tarjota kaupunkilaisille uudenlaisen tavan elää, viihtyä ja käydä ostoksilla. Helsingin Kalasataman sydämeen nouseva keskus lupaa olevansa muutakin kuin perinteinen vähittäiskauppakeskittymä. Tavoitteena on ollut luoda kaupunkilaisille tila, minne voi tulla tapaamaan ystäviä, inspiroitumaan, nauttimaan taiteesta ja kaupungin koko kirjosta.

REDI-nimi tarkoittaa suojaista ankkuroitumisaluetta sataman edustalla. Jos jonnekin on ollut oivallista rakentaa Helsingin suojasatama, niin Kalasataman merelliseen ilmapiiriin. REDI haluaakin olla suojaisa paikka kaupungin kaikille asukkaille. Paikka, mihin voi saapua omana itsenään. REDIin ovat tervetulleita kaikki. REDIn erilaisesta asenteesta kertoo esimerkiksi keskukseen avattava, jo kesällä aloitettu yhteisöllinen hanke,

Kalasataman Vapaakaupunki. Vapaakaupungissa kaupunkilaiset pääsivät tekemään omia tapahtumiaan ja sama henki jatkuu tilan avauduttua lokakuussa. Rakennuksen katolta löytyvä lähes Esplanadin puiston kokoinen puistokansi, Bryga, taas toivottaa myös lemmikit tervetulleeksi, ja piknik-pöydissä on valmiina perheen pienimmille syöttötuolit. Taloon on valmistunut jo paljon taidetta ja lisää on tulossa, kun seitsemän metriä korkea merenneitopatsas saapuu Kalasatamankadulle – sen laineilla voi vaikka lautailla.

Lue lisää Kallio-lehden numerosta 17!

Sacred Music Helsinki tuo esille eri uskontojen musiikkia

Sacred Music Helsinki 20. – 23.9. on uusi konserttitapahtuma, joka tuo esille eri uskontojen musiikkia sekä ulkomaalaisten että kotimaisten yhtyeiden, kuorojen ja solistien esittämänä. Tapahtuman tarkoituksena on paitsi tutustuttaa yleisöä eri uskontojen piirissä esitettävään musiikkiin, myös samalla koota yhteen ihmisiä eri yhteisöistä yhdessä kokemiseen ja tekemiseen. Sacred Music -festivaali on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton tapahtuma. Sacred Music Helsinki ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali esittävät yhteistyössä muun muassa iranilaisia ja intialaisia elokuvia

Pääkonserttien esiintyjät ovat Akkarai Sisters Intiasta, Ali Asghar Rahimi Iranista sekä Histan Veisaajat, Nefes ja Freilach mit Kneidlach Suomesta. Lisäksi järjestetään konsertteja alle kouluikäisille lapsille ja koululaisille.

Kaikki konsertit ovat tänä vuonna Caisan uusissa entisen Elannon leipätehtaan tiloissa, os. Kaikukatu 4.

Tapahtuman järjestäjät ovat Kulttuurikeskus Caisa ja Helsingin seurakuntayhtymä. Muita yhteistyökumppaneita ovat: Global Music Center, Suomi-Intia-Seura, YK-liitto, Rakkautta & Anarkiaa Helsinki International Film

Festival ja eri uskontojen yhteisöjä Helsingissä. Lisää tietoa tapahtumasta www.caisa.fi/fi/tapahtumat.

Kallio Kipinöi taas marraskuussa

Kallio Kipinöi 2018 järjestetään marraskuussa 16.11. – 25.11. Tuo tapahtumasi osaksi Kallion kulttuuriviikkoa. Tapahtumatietojen deadline on 16.10.

Kallio Kipinöi –kulttuuriviikko on itsenäisesti tuotettujen tapahtumien kokonaisuus. Tekijöinä erilaiset toimijat Kalliossa ja sen lähialueilla. Kallio Kipinöi –viikko on yksi Suomen vanhimmista kaupunkikulttuuri tapahtumista, joka järjesään nyt 22. kerran.

Ohjelmasisällön muotoa ei ole rajattu. Se voi olla esimerkiksi näyttely, esitys, konsertti, keskustelu, työpaja tai esitelmä. Rajoituksena ovat ohjelmat joiden päämotiiviksi katsotaan poliittisen tai uskonnollisen aatteen levittäminen.

Voit ilmoittaa tapahtumasi mukaan Kallio Kipinöi –ohjelmaan Kallion Kulttuuriverkoston www-sivujen kohdasta ilmoita tapahtuma, tai sähköpostilla: kipinoiohjelmat@gmail.com. Tapahtumatiedot julkaistaan tapahtumakalenterissa (verkkosivut, sosiaalinen media) ja printtijulkaisussa. Kulttuuriverkosto huolehtii tapahtuman yleistiedotuksesta medialle. https://www.kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokipinoi/

Teatteri Tuli täyttää 25 vuotta – kesäteatteri on elämäntapa

Kari Kinnaslampi perusti Teatteri Tulin vuonna 1993.
Perustaja-johtaja Kari Kinnaslampi iloitsee teatterinsa juhlavuodesta

Teatteri Tulin 25-vuotisjuhlavuotta vietetään kuluvana kesänä. Teatterin perustaja ja johtaja Kari Kinnaslampi vietti omaa 25-vuotistaiteilijajuhlaa nelisen vuotta sitten, ja nyt juhlinnan kohteena on Teatteri Tuli.

– Menin äidin kanssa teatteriin ensimmäisen kerran alle 7-vuotiaana ja heti sykähti. Sain teatterissa käymisestä niin positiivisen kokemuksen ja tunteen että jo silloin alkoi hahmottua se, että haluan näyttelijäksi, Kinnaslampi muistelee.

– Se tapahtui Oulussa ja elämys oli vahva, siitä alkaen olen halunnut olla näyttelijä ja tehdä teatteria. Näin on myös käynyt, Kinnaslampi toteaa naurahtaen 35 vuoden tettateriuran jälkeen.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen Kinnaslampi opiskeli kuitenkin vuoden Rovaniemellä opetusalaa Lapin korkeakoulussa vuonna 1983, mutta se ei ottanut niin vahvaa tulta ja teatterikorkeakoulussa opiskelu alkoikin vuonna 1984 Turkan oppilaana.

– Silloin piti osata suodattaa Turkan oppeja aika lailla, tuo aika kuitenkin opetti paljon, Kinnaslampi muistelee.

Kinnaslampi on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi ja heti valmistumisen jälkeen sai kiinnituksen Tampereen teatteriin näyttelijäksi, hän viihtyi Tampereella kaksi vuotta, jonka jälkeen siirtyi freeksi Helsinkiin.

Tutkintouudistuksen myötä Kinnaslammesta tuli teatteritaiteen maisteri.

Sittemmin Kinnaslampi on esiintynyt muun muassa televisiosarjoissa Elämän suola, Hyvien ihmisten kylä, ja viimeisimpänä Uusi päivä -sarja. Hän piipahti myös Salatut elämät -sarjassa sekä Kotikadussa.

Hän toimi teatterijohtaja-ohjaajana Lohjan teatterissa 1997–1998 ja ohjaajana Poleenin teatterissa 2002 sekä Varkauden teatterin johtajana vuodet 2002- 2006.

Lue lisää Kallio Lehden numerosta 13!

Kallion kirjaston laajennettu kesäaukiolo 2018

Omatoimiaikaa ma-pe klo 8-10 jatketaan kesäkaudella.

Kallion kirjasto on kesästä ja lomista huolimatta avoinna myös kesälauantaisin klo 10-16!

Tämän mahdollistaa viikonlopun minimimiehitys, joten laajat tietopalvelukysymykset kannattaa säästää arkipäiville, tai kysyä verkossa osoitteessa Kysy.fi. Kesäaikaan siirrytään 1. kesäkuuta.

Kirjastoon on päässyt koko alkuvuoden jo kello kahdeksalta aamulla. Ensimmäiset kaksi tuntia ovat olleet omatoimiaikaa. Asiakaspalvelu, sekä kassa- ja tietopalvelut, ovat auenneet kymmeneltä. Toukokuussa tehdyn kyselyn mukaan n. 20 % vastaajista (108 vastaajaa) oli käyttänyt kirjaston palveluita omatoimiaikana ja heistä valtaosa koki asioinnin sujuneen erinomaisesti.

– Olemme selvästi onnistuneet tavoitteessamme eli kirjaston tilat ja aineisto ovat entistä helpommin asiakkaidemme saavutettavissa, iloitsee palvelupäällikkö Taina Pirhonen.

Stadin Friidu ja Stadin Kundi valitaan taas bulilla fiiliksellä

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, joka jakaa vuosittain arvokkaimmat tunnustukset stadilaisesta asenteesta ja aktiivisuudesta. Perinne alkoi 23 vuotta sitten ilman sen kummempia Friidulta tai Kundilta vaadittavia kriteereitä.

Palkinto on osunut taustoiltaan, ammateiltaan ja unelmiltaan kovin erilaisille ihmisille Eva-Riitta Siitosesta Tarja Haloseen, Alpo Ruuthista Aatos Erkkoon. Stadin Friidun titteli on myönnetty muun muassa Märta Tikkaselle, Vivica Bandlerille, Eva Polttilalle, Leena Palotielle, Outi Pakkaselle, Lenita Airistolle ja Pirkko Saisiolle.

Stadin Kundeiksi on tunnistettu ainakin Heikki Paunonen, Esko Salminen, Kjell Westö, Peter Nyman, Jussi Raittinen, Heikki ”Hector” Harma, Pekka Sauri ja Reiska Laine.

Stadin Slangi ry on suurpiirteinen porukka: ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa, stadilainen tai landelainen, kuuluu yhdistykseen tai ei. Päätökset tekee Stadin Slangi ry:n hallitus, joka tänä vuonna luonnehti etsittäviä jo etukäteen: stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka.

Vuoden 2018 Stadin Friidun ehdokaslistalta löytyvät ainakin Kaarina Hazard, Erja Lyytinen, Pauliina Seppälä ja Maija Vilkkumaa. Stadin Kundiksi on ehdolla muun muassa Olli Ahvenlahti, Jörn Donner, Torsti Lehtinen ja Vesa-Matti Loiri.

Tule Helsinki-päivänä 12.6. klo 11.30 Espan lavalle katsomaan ja kuulemaan, kuka on vuoden 2018 Stadin Friidu ja kuka Stadin Kundi.

Merihaan kesäkarnevaalit

Alkujaan pihakeskusteluissa heitetyistä ideoista syntyi koko vuorokauden kestävät juhlat – Merihaan Kesäkarnevaalit.

Merihaka-Seura ry järjestää yhteistyössä alueen asukkaiden, Betoni-Klubin ja Helsingin Merihaka Oy:n
kanssa Merihaan Kesäkarnevaalit lauantaina 26.5., jossa ohjelmaa aamusta aamuun.

Merihaka täyttää 45 vuotta ja on pieni 2000 asukkaan ”kylä”, jossa viihdytään ja tehdään asioita yhdessä. Talkoovoimin koottu tapahtuma on hyvä osoitus siitä, mitä yhteisöllisyydellä voidaan saavuttaa.

Merihaan 6,2 hehtaarin alueella on 1.325 asuinhuoneistoa, 14 kiinteistössä. Alueella toimii Stadin ammattiopisto Meritalo, Palloiluhalli, Tornitalo liikehuoneistoineen ja hostellineen, ravintoloita, apteekki ja K-market. Kokonaisuutta täydentää leikkipuisto, liikuntapaikka ja urheilukenttä sekä asukkaiden kaupunkiviljelyyn keskittynyt laarialue.

Kesäkarnevaaleissa ohjelmassa mm. urheilukentän viralliset avajaiset, aamukalastusta, parkour-lajinäytös, luentoja, parvekekasvien istuttamista yhdessä asukkaiden kanssa, poniajelua, näytteilleasettajia ja paljon muuta. Nimekkäät muusikot Jusba Humaljoki ja Värttinästäkin tuttu Susan Aho kiertävät alueella päivällä luomassa tunnelmaa ja illalla Sir Oliverissa esiintyvät M.A.Numminen sekä Pedro Hietanen. Lisää ohjelmasta Merihaka-Seuran facebook-sivulla sekä oheisessa liitteessä ohjelman lisäksi aluekartta.

Teurastamon keväässä herkutellaan ja nautitaan tapahtumista

Pihatapahtuma Teurastamolla.

Teurastamon suosittu kesän avaus pamahtaa käyntiin lauantaina 19.5. kello 12–17 (18). Teurastamo avautuu kesään. Tervetuloa syömään ja juomaan sekä nauttimaan alkavan kesän tunnelmasta!

Pihalavalla esiintyy citytangobändi Mustat Silmät. Monipuolisessa ohjelmassa on myös Kaupunkikeidas-istutusworkshoppeja sisällä ja ulkona, fillaripianisti ja poniratsastusta. Pihan pelit ja pihagrilli ovat luonnollisesti vapaasti kaikkien käytettävissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso lisätiedot Teurastamon Facebookista.

Perinteinen, katuruokaan keskittyvä kuukausittainen Streetfood Thursday starttaa Teurastamolla torstaina 24.5. kello 17 – 21. Toukokuun teema on kevät ja alkava kesä. Tule ja nappaa herkku Teurastamolta ja vietä mukava hetki musiikin soidessa vehreässä kevätillassa!

Lauantaina 9.6. Teurastamon Grillikauden Herkkumarkkinat

Teurastamon seuraavia Herkkumarkkinoita vietetään lauantaina 9.6. Silloin teemana ovat grillikauden herkut, puutarha ja tietysti ulkona syöminen!

Kesän Herkkumarkkinoilla yhdistyvät kauppahalleista tuttu markkinahumu, puutarhassa nautiskelu ja yhteinen tekeminen aitojen istutustalkoiden merkeissä! Kierrätysteemaa tuomme keitokseen avaamalla erityisen puutarha- ja grillaustarvikekirppiksen. Voit tuoda vanhan grillisi vaihtoon tai tuunattavaksi tai ehkäpä ostaa ihan uuden?