Karkkilan Reserviupseerikerho täytti 80 vuotta

Vuonna 2019 Karkkilan Reserviupseerit ja Karkkilan Reserviläiset osallistuivat Turussa järjestettyyn Maanpuolustusliittojen suurtapahtumaan.

Reserviupseerikerho on pienestä koostaan huolimatta elinvoimainen – elinvoima syntyy yhteistyöstä

Karkkilan reserviupseerikerho täytti 80 vuotta. Koronasta johtuen kerhon syntymäpäiväjuhlat vietetään vasta ensi vuonna.

– Näillä näkymin juhlat pidetään ensi syksynä, kertoo Karkkilan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Juha Frosterus ja kertaa miten myös Karkkilaan suunniteltu Uudenmaan maanpuolustuspäivä siirtyi ensi syksyyn.

– Uudenmaan maanpuolustuspäivä on reserviläisten ja reserviupseerien vuosittainen yhteinen tapahtuma missä puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja poliisi esittelevät omaa toimintaa ja kalustoa. Tapahtuma oli vuonna 2020 suunniteltu pidettäväksi Karkkilan torilla. Nyt tämä tapahtuma on siirtynyt järjestettäväksi lokakuulle 2021, jolloin ohjelmassa nähdään paraati ja reserviläisten ohimarssi. Karkkilasalissa puolestaan pidetään varsinainen maanpuolustusjuhla.

Lue lisää torstian 3.12. Karkkilan Tienoosta!

Karkkila tavoittelee pääsyä harrastuspilottihankkeeseen

Nyhkälän koulun liikuntasalissa pelattiin viime vuoden lopulla Karkkilan Poikien junnulentisjaoston ohjauksella lentopalloa. Jos Karkkila hyväksytään harrastuspilottikuntien joukkoon, tarjotaan oppilaille vastaavanlaisia maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivien jälkeen viikoittain.

Harrastustarjonnassa pyritään huomioimaan lasten ja nuorten toivomuksia

Karkkilan kaupungin sivistystoimi tavoittelee pääsyä Opetus- ja kulttuuriministeriön harrastuspilottihankkeeseen. Pilotissa edistetään suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla heille harrastustakuu eli maksuton vapaa-ajan harrastus koulupäivän jälkeen. Jos Karkkila pääsee pilottihankkeeseen mukaan, mitä se käytännössä tulee tarkoittamaan?

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lapsille ja nuorille on tarjolla enemmän maksuttomia harrastusmahdollisuuksia entisten lisäksi, kertoo Karkkilan sivistysjohtaja Arto Jormalainen ja korostaa, että harrastustarjonnassa pyritään huomioimaan lasten ja nuorten toivomuksia.

Karkkilassa ajatus lasten harrastamiseen panostamisesta ei ole uusi. Karkkilan kaupunginvaltuutetut Anu Frosterus-Setälä (sit) ja Jarkko Ilonen (vas) tekivät asiasta valtuustoaloitteen kesällä 2019.

Toiveiden mukaisia

Toteuttaako Karkkila harrastuspilottia samalla kaavalla kuin kaikki muutkin harrastuspilotissa mukana olevat kunnat vai rakentaako jokainen pilottikunta oman uniikin harrastuspilotin?

– Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on asettanut pilotille joitakin reunaehtoja, muun muassa kuntien tulee pyrkiä toteuttamaan harrastustarjonnassaan OKM:n laatiman kyselyn suuntaisia lasten toivomuksia. Toki jokainen kunta toteuttaa harrastuksia edellytystensä mukaan, selvittää Jormalainen.

Lue lisää torstain 26.11. Karkkilan Tienoosta!

Lähiruoka on ekologisempi vaihtoehto

Kiven Säästöpossun yrittäjät Reetta Kivi ja Timo Koli myyvät ainutlaatuista, tilalla teurastettua luomulihaa. Tuote on niin ainutlaatuinen, että sitä halutaan ostaa kauempaakin. Kiven tuotteita myydään pääosin tilamyymälässä.

Paikallisia tuotteita on saatavilla kaupoista ja suoraan tuottajilta

Lähiruoka kasvattaa suosiotaan, lähellä tuotettujen tuotteiden ekologisuus on huomattu, sillä lyhyet kuljetusmatkat vähentävät tuotteen hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Karkkilalaisissa kaupoissa on saatavana lähinnä lähiseudulla viljeltyjä kasviksia, mutta esimerkiksi leipää ja lihajalosteita on myös useammasta eri paikasta, Karkkilasta tai lähikunnista.

Paikalliset tuotteet ovat kauppiaiden mukaan hyvin kysyttyjä ja haluttuja, mutta tuottajien kannalta pienet myyntierät lisäävät työtä kannattavuuden kustannuksella ja usein paikalliset herkutkin ostetaan suoraan tuottajalta tai ne kiertävät kauppaan tukkuliikkeen kautta.

Monilla paikallisilla tuottajilla on olemassa myös omat kanavansa, joilla tuotteet myydään suoraan kuluttajalle.

Lue lisää torstain 19.11. Karkkilan Tienoosta!

Vesa Syrjänen astuu musikaalilavalle

Suruttomat -musikaalissa mukana oleva Vesa Syrjänen sai kannustusta sekä kotiväeltä, että teatteriryhmästä, kun hän pohti näytelmään osallistumista. Mukaan lähtöä hän ei ole katunut.

Suruttomat -näytelmän teko on ollut itsensä voittamista

Karkkilan Työväen Näyttämön huomenna perjantaina ensi-iltansa saavassa Suruttomat -musikaalissa nähdään jälleen uusia näyttämöläisiä. Yksi heistä on Karkkilan Haavistosta kotoisin oleva ja siellä edelleenkin asuva Vesa Syrjänen, joka on haaveillut esiintymisestä lapsesta asti.

– Serkkujen kanssa kaivettiin vintiltä vanhoja vaatteita ja teimme esityksiä. Myös Haaviston koululla oli aina kevät- ja joulukuvaelma.

Syrjänen on seurannut Karkkilan Työväen Näyttämön toimintaa ja miettinyt monen muun tavoin, että uskaltaisipa mukaan. Hän kävi jo kerran harjoituksissa, kun Täällä pohjantähden alla -näytelmää aloiteltiin, mutta totesi että kesäteatterin tiukka harjoitusaikataulu loppukeväästä ja alkukesästä ei sovi maanviljelijän aikatauluun.

– Se jäi kaivelemaan, joten nyt rohkaistuin, kun sain niin paljon kannustusta. Vaimo tuki ajatusta, ja kun Anu Salvén soitti ja pyysi osallistumaan, se oli viimeinen sysäys, joka ratkaisi ja lupasin lähteä. Aikataulukin oli sellainen, että kiireisin harjoituskausi oli riittävän myöhään syksyllä.

Lue lisää torstain 12.11. Karkkilan Tienoosta!

Isä on aina meidän kanssa – paitsi jos on kokouksessa tai nukkuu

Jarkko Ilonen omistaa lapsilleen Sampolle ja Väinölle ne päivät milloin asun lastensa kanssa. Poikien mukaan isän antama aika käytetään useimmiten heittelemällä yhdessä koripalloa ja joskus järjestelemällä Pokemon kortteja.

Vuoroviikkoisä Jarkko Ilonen: rakkaus omaan lapseen on uniikki

Karkkilalainen Jarkko Ilonen (37) arvioi, että on ollut avioeron jälkeen lapsilleen enemmän isä kuin mitä oli ennen eroa.

– Eron hetkellä oli selvä, että vaikka parisuhde päättyi, vanhemmuus jatkuu, kertaa Jarkko ajatusta mikä johti siihen, että vanhemmat jatkoi asumista yhteisessä kodissa vuoroviikoin niin, että lapset sai asua edelleen yhdessä kodissa Vattolassa.

Nyt erosta on kulunut kolme vuotta. Perheen lapset Sampo on yhdeksän vuotta ja Väinö kuusi vuotta.

– Isä on paras kokki. Mukavaa isässä on myös, että hän antaa mennä kavereille ja antaa kavereiden tulla meille. Yhdessä isän kanssa heittelemme koripalloa. Ja isä on aina meidän kanssa, paitsi silloin jos on kokouksessa tai nukkuu, kuvailee Sampo isänsä parhaita ominaisuuksia.

– Olen samaa mieltä, päättää Väinö.

Lue lisää torstain 5.11. Karkkilan Tienoosta!

Olli Liljegren siirtyy Auto-Kehän hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi

Aimo Liljegren perusti Auto-Kehän Anneli-vaimonsa kanssa vuonna 1960. Aimo siirsi yrityksen vetovastuun pojalleen Olli Liljegrenille vuonna 1986. 34 vuoden jälkeen Olli Liljegren siirtyy toimitusjohtajan paikalta yrityksen hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi.

Tom Mörck uusi toimitusjohtaja – perinteikkään autoalan yrityksen omistus säilyy Olli Liljegrenillä

60-vuotiaan perheyrityksen Auto-Kehä Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu. Vuodesta 1986 vanhempiensa perustamaa autoliikettä vetänyt Olli Liljegren siirtyy 1.11.2020 hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi ja operatiivisen vetovastuun konsernista ottaa Tom Mörck.

Hän on toiminut huhtikuun alusta lähtien Auto-Kehä Oy:n tytäryhtiön Auto-Kehä Lohja Oy:n toimitusjohtajana. Olli Liljegren jatkaa yhtiön omistajana.

Kannattavaa kasvua

Pian 62 vuotta täyttävä Olli Liljegren sanoo autoalan olevan isossa muutoksessa. Sen vuoksi yritys kaipaa pidemmän linjan strategista suunnittelua.

– Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä usein yrittäjät ovat tiukasti kiinni yrityksen arkiasioissa, tällöin yrityksen toiminnan pitkäjänteinen suunnittelu jää helposti sivuosaan. Autoalan tulevat muutokset ovat niin isoja, minulle pitää jäädä aikaa isompien linjojen suunnittelemiseen.

Lue lisää torstain 29.10. Karkkilan Tienoosta!

Bändikerholla on haussa Voice of Karkkilan seurakunta

Seurakunnan bänditoimintaa koordinoiva Petra Velin toivoo lisää nuoria mukaan bänditoimintaan. Petra korostaa, että bändikämpältä eli Pappilan autotallista löytyy kaikki instrumentit, vain osa soittajista ja solisti puuttuvat. Kuvassa vasemmalla nuoret Helmi Virtasalmi ja Iina Leino.

– Tärkeintä ei ole tekninen suoritus, vaan rento ja iloinen asenne musiikin soittamiseen yhteydessä

Karkkilan pappilan autotallissa käynnistyi syyskuussa parin vuoden tauon jäljiltä yläasteikäisten nuorten bänditoiminta.

– Löysin seurakuntatalolta vahvistimen ja soittovälineitä, kun tyhjensimme seurakuntataloa ennen sen purkamista, kertaa seurakunnan lastenohjaaja Petra Velin hetkeä milloin syntyi idea perustaa bändikerho.

Kun sitten Petra esitti kirkkoherra Hannu Bogdanoffille toiveen, että bändilaitteet täytyy saada käyttöön, yllätti kirkkoherra ilmoittamalla, että siitä vaan otat kerhon hoitaaksesi.

– Kotona kerroin miehelleni Antille probleemasta, että bändikerho olisi kiva, mutta minusta ei ole sellaisen vetäjäksi. Silloin Antti totesi, että voisimme hoitaa homman yhdessä.

Lue lisää torstain 22.10. Karkkilan Tienoosta!

240 karkkilalaislasta opiskelee Kirkkoniemen koulussa

Nyhkälän koulun vararehtori Heli Tirkkonen ja hänen 3.a-luokkansa Kirkkoniemen koulun pihassa. – Hyvin on lähtenyt koulutyö täällä käyntiin. Ahdasta on, mutta suunnitellen tullaan toimeen, sanoi Tirkkonen perjantaina, ennen meneillään olevaa syyslomaviikkoa.

Nyhkälän koulu turvautui naapuriapuun kärsittyään tulipalossa

Karkkilan keskustassa toimiva noin 450 oppilaan Nyhkälän koulu kärsi savu- ja vesivahinkoja tulipalossa syyskuun lopulla. Yli puolet oppilaista, yleisopetuksen 3.–6. luokkien 240 lasta käyvät nyt parin kuukauden ajan koulua Vihdin kirkonkylässä, Kirkkoniemen entisessä koulussa.

– Aloitimme täällä 28. syyskuuta, ja yllättävän hyvin on kaikki lähtenyt käyntiin, sanoo Nyhkälän koulun vararehtori Heli Tirkkonen.

Valmis välkkäpiha, ihana ympäristö

– On hyvä, että pääsimme väistötiloihin koulurakennukseen; täällä on luokat, valmis välkkäpiha ja sitä paitsi ihana ympäristö! Olemme nauttineet Kirkkojärven rannasta ja opiskelleet paljon ulkona. Rannan lentiskenttääkin olemme käyttäneet, Tirkkonen kertoo.

Lue lisää torstain 15.10. Karkkilan Tienoosta!

Virastotalosta halutaan Karkkilan uusi kirjasto- ja kulttuurikeskus

Karkkilan torin laidassa sijaitsevasta virastotalosta saattaa muodostua Karkkilan uusi kirjasto- ja kulttuurikeskus. Tarkoituksena on, että virastotaloon tulisi nyt kaupungintalon yhteydessä toimiva kirjasto ja kirjaston uusiin tiloihin yhdistettäisiin työväenopiston nyt Anttilantalossa oleva toiminta sekä osa nuorisopalveluiden toimintaa. Karkkilan vapaa-aikalautakunta käsittelee asiaa torstai-iltana kokouksessaan. Karkkilan vapaa-aikalautakunta käynnisti kesäkuussa 2020 kirjaston peruskorjausta laajemman tarveselvityksen tavoitteena järkeistää kaupungin vapaa-ajantiloja ja toimintoja. Tarveselvitys toteutettiin Karkkilan tilahankkeiden toteuttamisohjelman mukaisesti huomioiden vaihtoehtoiset toteutustavat: A) Kirjaston olemassa olevat tilat peruskorjataan. B) Kirjastolle peruskorjataan tilat nykyisten tilojen ulkopuolelle. C) Kirjastolle rakennetaan kokonaan uudet tilat. Vaihtoehtojen vertailussa todettiin, että pääkirjaston nykytilan remontointi edellyttää väistötiloja ja muut vapaa-aikatoimen akuutit Työväenopiston ja Ruukinpajan tilakysymykset jäävät ratkaisematta. – Korjausvelka huomioiden niiden kulut 20 vuoden ajalle ovat suuruudeltaan lähes samaa luokkaa kuin muissakin vaihtoehdoissa, todetaan vapaa-aikalautakunnan esityslistalla.
Tarkoituksena on, että virastotaloon tulisi nyt kaupungintalon yhteydessä toimiva kirjasto ja kirjaston uusiin tiloihin yhdistettäisiin työväenopiston nyt Anttilantalossa oleva toiminta sekä osa nuorisopalveluiden toimintaa

Karkkilan torin laidassa sijaitsevasta virastotalosta saattaa muodostua Karkkilan uusi kirjasto- ja kulttuurikeskus. Tarkoituksena on, että virastotaloon tulisi nyt kaupungintalon yhteydessä toimiva kirjasto ja kirjaston uusiin tiloihin yhdistettäisiin työväenopiston nyt Anttilantalossa oleva toiminta sekä osa nuorisopalveluiden toimintaa. Karkkilan vapaa-aikalautakunta käsittelee asiaa torstai-iltana kokouksessaan.

Karkkilan vapaa-aikalautakunta käynnisti kesäkuussa 2020 kirjaston peruskorjausta laajemman tarveselvityksen tavoitteena järkeistää kaupungin vapaa-ajantiloja ja toimintoja.

Tarveselvitys toteutettiin Karkkilan tilahankkeiden toteuttamisohjelman mukaisesti huomioiden vaihtoehtoiset toteutustavat: A) Kirjaston olemassa olevat tilat peruskorjataan. B) Kirjastolle peruskorjataan tilat nykyisten tilojen ulkopuolelle. C) Kirjastolle rakennetaan kokonaan uudet tilat.

Vaihtoehtojen vertailussa todettiin, että pääkirjaston nykytilan remontointi edellyttää väistötiloja ja muut vapaa-aikatoimen akuutit Työväenopiston ja Ruukinpajan tilakysymykset jäävät ratkaisematta.

– Korjausvelka huomioiden niiden kulut 20 vuoden ajalle ovat suuruudeltaan lähes samaa luokkaa kuin muissakin vaihtoehdoissa, todetaan vapaa-aikalautakunnan esityslistalla.

Lue lisää torstain 8.10. Karkkilan Tienoosta!

Rita Niinivirta oli seurakunnan emäntänä 12 vuotta

Rita Niinivirta jäi elokuussa eläkkeelle Karkkilan seurakunnan emännän työstä. Seurakunnalla Niinivirta viihtyi oikein hyvin, sillä puitteet ja työyhteisö olivat hyvät.

Eläkepäiville hän ei halua aikatauluja

Rita Niinivirta ehti olla Karkkilan seurakunnassa emäntänä 12 vuotta, ennen jäämistään eläkkeelle elokuussa.

– Vuonna 2008 aloitin seurakunnalla, sitä ennen olin pitkään Helvarilla emäntänä, mutta sitten siellä ulkoistettiin keittiöpuoli.

Niinivirta ehti tehdä keittiöalan töitä yhteensä 50 vuotta, vieläpä hyvin monipuolisesti.

– Alkuaikoina olin Rautaruukissa, silloin kun se oli ruokaravintola valkoisine pöytäliinoineen. Olin myös yrittäjänä vähän aikaa, samoin muun muassa päiväkodissa ja Pusulan keskuskeittiössä. Erilaisilla työkokemuksilla sain hyvän kokonaiskuvan alasta.

Keittiötyössä yleisesti Niinivirta on arvostanut sen itsenäisyyttä.

– Olen itse saanut päättää asioita.

– Tietysti myös asiakkaat ovat olleet tärkeitä, heitä varten olen tehnyt.