Pusulan kellotapulin maalaus ja kunnostustyö laajentui kattavaan restaurointiin

Kesäkuussa alkanutta tapulin restaurointia on tehty syksyn sateilta suojassa pressun alla. Maalausurakka puolestaan on edennyt poutapäivinä. Lähiviikkoina työt keskeytetään talven ajaksi.

Tapulin korjaus jatkuu ensi vuonna mikäli kirkkovaltuusto myöntää talousarvioon tarvittavat määrärahat

Pusulan kellotapulin maalaus ja kunnostustyö laajentui oleellisesti suunnitellusta mikä laittoi Lohjan seurakunnan budjetin ja urakoitsija Paanukatto ja Terva J.Förström oy:n aikataulun uusiksi.

– Alkujaan urakkaan kuului vain vanhan öljymaalin pois kaapiminen, uusi maalaus ja pienempiä paikkauksia. Sitten ilmeni, että useampi hirsistä oli lahoja ja tapulin tien puoleiselta sivulta puuttui alin helmahirsi, kertaa kohdetta restauroiva Juha Förström ja täsmentää tämän tarkoittaneen, että tapulin rakenteita piti nostaa perustuksiltaan eli purkaa perustuskiviä jotta uudet helmahirret saatiin paikalleen.

Förström korostaa, että isoin työ on kuitenkin vielä edessä.

– Osa tapulin kantavista pystyrakenteista on lahoja.

Valmistelussa jatkosuunnitelma

Alkujaan kellotapulin korjaukseen oli varattu 70 000 euroa. Hinta-arvio perustui tehtyyn kuntokartoitukseen, mutta totuus kunnosta selvisi vasta, kun työ kesäkuussa oli alkanut ja rakenteita laajemmin avattu.

– Mikäli kirkkovaltuusto myöntää ensi vuoden talousarvioon tarvittavat määrärahat, jatkuu tapulin korjaus ensi vuonna, kertoo Lohjan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Ilkka Nyman ja täsmentää, että jatkosuunnittelu ja siihen liittyvä kustannusarvio tehdään syksyn ja kevään aikana.

Lue lisää torstain 19.9. Karkkilan Tienoosta!

Entiset maisemahaitat ovat nousemassa kaupunkikuvan helmiksi

Asunto Oy Karkkilan Huhdintie 14 vanhat ulokeparvekkeet on purettu. Vanhojen parvekkeiden paikalle on valmistumassa aiempaa isommat lasitetut betonielementtiparvekkeet.

Karkkilassa on kesän 2019 aikana kunnostettu useampi maisemahaitta ja talorumilus: Tallamäen autotalli, Helsingintien Bomonti eli vanha ABC, Polarin Siwa, Pajakatu 2, Asunto Oy Karkkilan Huhdintie 14 sekä Nyhkälän kenttä. Kaikki edellä mainitut hankkeet on suunniteltu valmistuvaksi tämän syksyn aikana.

Tallamäen autotalli on saanut uuden vaaleankeltaisen rappauksen. Sisätiloissa puolestaan on tehty sähkötöitä ja tässä yhteydessä varauduttu tulevaisuuden sähköautojen tarpeisiin. Polarin Siwa on maalattu keltaiseksi ja sisätiloihin rakennetaan nyt leipomoa jonka tyyli tulee olemaan skandinaavisen valoisa, minimalistinen ja nykyaikainen.

Myös Helsingintien Bomonti on uudistunut merkittävästi. Keväällä tontilta purettiin vanhan huoltoaseman rauniot ja piha sai kauttaaltaan uuden asfaltin. Sittemmin on uusittu kiinteistön julkisivu ja nyt työn alla on parvekkeiden rakentaminen. Syksyn aikana remontti jatkuu sisätiloissa mihin rakennetaan muun muassa kabinetti- ja kokoustiloja.

Lue lisää torstain 12.9. Karkkilan Tienoosta!

Tomi Toivonen on Sunset Beach Party -festivaalin uusi omistaja

Sunset Beach Party -festivaali vaihtoi omistajaa. Uusi omistaja on Pub Pikkupässiä ja Valuria pyörittävä karkkilalainen Tomi Toivonen.

Sunset Beach Party -festivaali vaihtoi omistajaa. Uusi omistaja on Pub Pikkupässiä ja Valuria pyörittävä karkkilalainen Tomi Toivonen. Kolmekymmentävuotisjuhliaan tänä kesänä viettänyt festivaali järjestetään ensi kesänä 3.-4.7.2020.

Festivaalista luopumispäätös on kypsynyt pikkuhiljaa. Tapahtumaa viimeiset 13 vuotta luotsannut promoottori Jukka Tallgren on tyytyväinen kun partyjen peräsimeen saadaan nimenomaan paikkakunnalla vaikuttava henkilö, jolla on kokemusta kaikenlaisen viihdebisneksen pyörittämisestä.

– On ollut mielettömän hienoa järjestää Sunset Beach Partya näin monta vuotta, saada Karkkilaan vuodesta toiseen Suomen kovimpia bändejä ja esiintyjiä, ja nähdä miten kansa on nauttinut musiikista ja kyläfestarin ainutlaatuisesta tunnelmasta. Näiden vuosien aikana Pyhiksellä on nähty mm. Cheek, Antti Tuisku, Jenni Vartiainen, Lauri Tähkä, JVG, Anssi Kela, Kaija Koo, Michael Monroe, Yö, Popeda, J.

Karjalainen ja monia muita. Kesäfestarin järjestäminen on työlästä ja riskialtistakin hommaa, joka vaatii aikaa ja palavaa intoa tapahtuman tekemiseen. Tänä vuonna tulin siihen tulokseen, että on sopiva kohta siirtää vetovastuu seuraavalle, Tallgren summaa.

Innokkuutta uuden kehittämiseen

Perinteinen, Karkkilan kesään kuuluva festivaali jatkaa hyvissä käsissä. Tapahtuman uusi promoottori on Tomi Toivonen, karkkilalainen kolmekymppinen yrittäjä.

– Pidän paikallispubia ja järjestän elävän musiikin iltamia. Karkkilan Lukion Abibändeistä Eppu Normaaliin ja J. Karjalaisesta Haddawayhyn, kaikkea siltä väliltä ”joka viikonloppu jotain” -asenteella on karkkilalaisien korville ja kurkuille tarjoiltu jo vuodesta 2010, kertoo Toivonen.

Lue lisää torstain 5.9. Karkkilan Tienoosta!

Karkkilalainen Mea Laakso on mukana painimaajoukkueessa

Karkkilan Urheilijoita edustava 15-vuotias Mea Laakso on nuoresta iästään huolimatta menestynyt jo hyvin painissa.

15-vuotiaalla on jo taskussaan naisten SM-hopea

15-vuotias Mea Laakso aloitti painiharrastuksen samoihin aikoihin kun meni kouluun.

Tanssia jo kolmevuotiaasta harrastanut Mea meni mukaan painiin isäpuolensa Jyri Laakson kautta.

– Jyri vei minut painisalille, jossa hänen isänsä Manno veti treenejä. Innostuin harrastuksesta ja jäin.

Tanssiharrastustakin Laakso vielä jatkaa, mutta paini on noussut ykköslajiksi. Painitreenejä on kolmesti viikossa, kun tanssiharjoituksia on vain kerran. Aikaa vievä teatteriharrastus sai jäädä muutama vuosi sitten.

– Tanssista on paljon hyötyä myös painissa. Liikkuvuudesta ja kehonhallinnasta on apua. Ne myös tasapainottavat toisiaan, painissa saa purkaa paineita, tanssissa se ei ole niin fyysistä.

Laakso on myös pärjännyt lajissaan hyvin, jopa ikäistään vanhempien joukossa.

– Keväällä voitin naisten SM-hopeaa ja junioreiden, eli alle 18-vuotiaiden, SM-hopeaa.

Kisakokemusta Laakso on päässyt hakemaan myös ulkomailta, sillä EM-kisoihin hän on osallistunut kahdesti, viime vuonna Unkarin Györissä ja tänä vuonna Puolan Krakovassa. Siellä kärki jäi vähän kauemmas, mutta kokemusta karttui ja sai käsityksen siitä, millä tasolla eurooppalaiset naiset painivat.

– Ulkomaan kisoissa vastusta tulee kyllä, Mea hymyilee.

Lue lisää torstain 29.8. Karkkilan Tienoosta!

Terapiapalveluja saa nyt myös Karkkilassa

Lanupe, eli Lasten, nuorten ja perheiden osaamiskeskus aloitti toimintansa Kahvila Puustinnan yläkerrassa. Monipuolisia terapiapalveluita tarjoavat Jaana Silander (vas.), Matti Nordling, Jaana Kinnunen, sekä kuvasta puuttuva Sari Bollström.

Jaana Silander ja kolme muuta terapeuttia tarjoavat monipuolisia terapiapalveluja

Lanupe, eli Lasten, nuorten ja perheiden osaamiskeskus aloitti toimintansa kesäkuun alussa ja alkaa tarjota terapiapalveluita myös Karkkilassa. Lanupella on palveluita lapsille, nuorille, aikuisille ja perheille.

Tiimi muodostuu neljästä pitkään alalla toimineesta terapeutista, joten saatavilla on terapiaa moneen eri tarpeeseen. Yksi terapeuteista on Pusulassa asuva Jaana Silander.

– Pääpaikkamme on Nummelassa, lisäksi sivutoimipisteitä on Karkkilassa, Lohjalla, Espoossa ja Helsingissä.

Silander ja muut terapeutit, eli Matti Nordling, Sari Bollström ja Jaana Kinnunen, ovat aikaisemmin työskennelleet kaikki yhdessä HUS:issa.

– Vuosien saatossa yhteytemme on säilynyt, nyt olemme taas yhdessä.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen terapiaa, meille voi tulla ilman lääkärin lähetettä, nopeallakin aikataululla, mikäli tilanne vaatii, Silander kertoo.

Toimitila Huhdintiellä

Terapiapalveluita tarjotaan laajalla haarukalla, asiakas huomioiden.

– Asiakkaan kanssa yhdessä voidaan miettiä, mikä on sopiva terapiamuoto.

– Meiltä saa niin yksilö-, pari-, perhe-, kuin kuvataideterapiaakin, Kinnunen toteaa.

Terapiaa on saatavilla lapsille, nuorille ja aikuisille, saman katon alla.

Karkkilan toimipisteelle löytyi tila Huhdintieltä, Kahvila Puustinnan yläkerrasta.

Lue lisää torstain 22.8. Karkkilan Tienoosta!

Peukkua vanhoille volkkareille!

Pakettivolkkarin lavalle mahtuu aikamoinen määrä harrastajia: seisomassa vasemmalta lohjalaiset Timo Jääskeläinen ja Petri Mäntymäki sekä vihtiläinen Kyösti Kontio, istumassa vasemmalta lukien lohjalainen Kari Lipasti, pusulalainen Marko Stenberg sekä siuntiolainen Jukka Mäntymäki, jonka sylissä Eino-poika.

Mukana Wuosisatamarkkinoilla ja Rompetorilla

Vanhojen volkkareiden harrastajilla on yhteinen motto: pörisevän kulttuurin puolella!

Vanhoja volkkareita näkyy kesäliikenteessä yhä enemmän. Alan harrastajamäärätkin ovat kasvussa. Heitä löytyy myös Karkkilasta, Vihdistä ja Lohjalta.

Kaikille tutut kuplavolkkarit ja keulan perusteella juna- tai pallokeuloiksi ristityt pakettiautot herättävät liikenteessä suuria tunteita.

Missä ne sitten liikkuvatkin, takuuvarmasti nousee peukkua ja kättä ylös!

Kun vanhan volkkarin kanssa pysähtyy reissun päällä, yksin ei tarvitse olla – hetkessä saa juttuseuraa.

– On kaksi vakiokysymystä, mitä aina kysytään ensimmäiseksi: saako ottaa kuvan ja onks tää auto myynnissä! nauraa Classic VW Club Finlandin vihtiläinen varapuheenjohtaja Kyösti Kontio.

– Lisäksi muistellaan, kuinka meilläkin oli tuollainen kupla tai vaari ajoi sellaisella.

Niin ikään lohjalainen Tuire Lipasti tietää, että volkkari saa päät kääntymään.

– Se kiinnittää aivan varmasti huomiota. Kun menee tankkaamaan, aika usein tulee joku vanhempi ihminen juttelemaan.

Lue lisää torstain 15.8. Karkkilan Tienoosta!

Eläkeliiton äijillä riittää virtaa

Karkkivirtaa-toimintaa vetää tehotrio Pekka Paavilainen (vas.), Pauli Halmetoja ja Esa Suikka.

Halmetoja, Paavilainen ja Suikka aktivoivat miehiä monenlaiseen toimintaan

Puhelimitse seurakunnan talkoohommista tavoitettu Pekka Paavilainen lupautuu mukaan Tienoon minigolfkisaan. Meneillään on seurakunnan navetan väliseinän purku, jossa aktiiviset ÄijäVirtaa-miehet ovat mukana.

Vielä samana päivänä toimeliaat äijät saapuvat minigolfkentälle. Paikalle ilmaantuu karkkilalainen tehokolmikko: Pekka Paavilainen, Pauli Halmetoja ja Esa Suikka, joista jokainen on saanut Eläkeliiton ÄijäVirtaa-koulutuksen.

Kyseessä on ”Miesten oma juttu”, kuten kolmikon T-paitojen selkämyksessä lukee. Kyseinen trio on vetänyt paikkakunnalla monenlaista toimintaa miehille Karkkivirtaa-nimellä. Ideana on lisätä ikääntyvien miesten hyvinvointia ja toimintakykyä.

Retkiä ja puuhastelua

Minigolfmatsiin lähdetään kylmiltään ilman harjoituslyöntejä. Paavilainen aloittaa ja vetäisee saman tien hole in onen luoden paineita muille. Seuraavalla radalla hän joutuukin tekemään seitsemän lyöntiä antaen muka tasoitusta kavereilleen.

– Kirjoita sinne, että kolme hiljaista Karjalan poikaa osallistui peliin, Esa Suikka ehdottaa.

Lue lisää torstain 11.7. Karkkilan Tienoosta!

Tuija Telén on vahvasti sitoutunut kaupunginjohtajan työhön

Kaupunginjohtaja Tuija Telén tuli minigolfkisaan suoraan Espoosta kaupunginjohtajien tapaamisesta.

Syksyllä suuria kehittämisohjelmia Karkkilaan

– Voiko tulla korkkareissa, Tuija Telén kysyy puhelimessa, kun Karkkilan kaupunginjohtajan kiireiseen aikatauluun sovitellaan minigolfpeliä.

Tehokas nainen löytää kalenteristaan pienen raon ja saapuu Vattolan minigolfkentälle tyylikkäässä mekossa ja jakussa. Telén on osallistunut samana päivänä Gumbölen kartanossa kaupunginjohtajien tapaamiseen.

Hän varoittaa kovasta kilpailuvietistään. Edessä on siis mielenkiintoinen peli.

– Rakkaudesta kaupunkiin

Tuija omistaa Green Cardin, mutta aikaa ei juuri ole ollut golfkentille. Ensimmäisellä radalla pallo on mennä kertalaakista sisään.

– Melkein holari, hän innostuu.

Telén jatkaa itsevarmuutta puhkuen. Hän on päättänyt alittaa entisten kaupunginjohtajien Juha Majalahden 46 lyönnin ja hyvän tuttunsa Marko Järvenpään 63 lyönnin tulokset.

– Minäpä laitan sen sitten sinne ykkösellä, Tuija uhoaa kolmannella radalla.

Tilanne on huvittava, sillä kaupunginjohtaja tekee kuin tekeekin näyttävän hole in onen, ja tuuletukset ovat sen mukaiset.

 

Lue lisää torstain 4.7. Karkkilan Tienoosta!

Vattolan kehittämisessä on potentiaalia

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Timo Palenius luki Vattolan asemakaavaehdotusta sujuvasti ja avasi yleisölle nyt voimassa olevan kaavan sisältöä suhteessa esitettyihin kaavamuutoksiin. Palenius asuu Lapinniemenpuistossa.

Vattola II asemakaavaluonnos esiteltiin asukkaille avoimessa kaavaillassa

Karkkilan kaupungintalolla maanantaina järjestetyssä kaavaillassa esiteltiin Vattola II asemakaavaluonnos sekä kuultiin karkkilalaisten ajatuksia luonnoksesta.

– Nyt olemme ideointivaiheessa ja keräämme teiltä näkemyksiä ennen kuin kaava viedään poliittiseen päätöksentekoon, selvitti Karkkilan kaavoituspäällikkö Mariitta Vuorenpää kaavaillan tarkoitusta.

– Kaavoituksen ohjausryhmä on antanut jo omat kommenttinsa. Teidän mielipiteet täydentävät tämän ohjaustyöryhmän kommentteja. Seuraava avoin asukastilaisuus järjestetään, kun kaava on edennyt luonnosvaiheeseen.

Pieniä tontteja

Tilaisuuden alkuun Vuorenpää kertasi Vattolan asemakaavatyön tavoitteet ja alueen ominaispiirteet.

– Kaavan tavoitteena on saada Karkkilaan uudenlaista ja vetovoimaista tonttitarjontaa, täydentää rakentamisen mahdollisuuksia sekä yhtenäistää asemakaavamääräyksiä siten, että asukkaat saavat tasavertaisen kohtelun, luetteli Vuorenpää ja korosti alueessa olevan potentiaalia.

Karkkilan tekninen johtaja Kari Setälä täsmensi tämän päivän vetovoimaisen tonttitarjonnan tarkoittavan nykyistä tarjontaa pienempiä tontteja.

– Työskennellessäni Vihdissä, kaavoitimme Nummelan Sepänpihalle pieniä tontteja ja ne kaikki varattiin heti.

Lue lisää torstain 27.6. Karkkilan Tienoosta!

Lääkäriin pääsee nyt reilussa kahdessa viikossa – odotusaikaa kyetty lyhentämään

Vihdissä ja Karkkilassa lääkärin vastaanotolle pääsyn odotusaikoihin vaikuttavat myös tilakysymykset. Karkkilassa on hiljattain remontoitu terveysasema, mutta tilakapasiteetti on täynnä. – Karkkilassa ei ole tyhjiä tiloja, joten vastaanottotoiminnan laajentaminen vaatii erilaisia järjestelyitä. Myös Nummelassa on tilakapasiteetti ikuisuusongelma. Kaikki vastaanottotoimintaan soveltuvat tilat on otettu käyttöön, toteaa Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen.

Karkkilassa ei olla kaukana uuden hallituksen seitsemän vuorokauden hoitoon pääsyn tavoitteesta

– Tiukennetaan hoitotakuuta perusterveydenhuollossa niin, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon (7 pv) sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. THL:n arvion mukaan 7 päivän hoitotakuu edellyttäisi nykyjärjestelmällä toteutettuna 1 600– 2 600 lääkärin lisäämistä terveyskeskuksiin. Paljon voidaan kuitenkin saada aikaan kehittämällä järjestelmää ja sen toimintaa laaja-alaisesti, lukee uuden Antti Rinteen johtaman hallituksen ohjelmassa.

Vihdin ja Karkkilan sosiaali- sekä terveyspalvelut järjestävällä Karviaisella on jo aiemmin ollut tavoitteena, että vuonna 2020, siis ensi vuonna, kiireettömissä tapauksissa lääkärin vastaanotolle pääsee seitsemän päivän kuluessa.

– Mielestäni tavoitteen kirjaaminen hallitusohjelmaan on hyvä asia. Vihdissä ja Karkkilassa me emme ole mitenkään järjettömän kaukana tästä tavoitteesta. Toimintaa viilaamalla, johon kuuluu muutaman uuden lääkärin palkkaaminen, pystymme tuohon seitsemän päivän tavoitteeseen yltämään, toteaa Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen.

Odotusaika 16 vuorokautta

Tällä hetkellä Vihdissä ja Karkkilassa kiireettömissä tapauksissa lääkärinvastaanotolle pääsee noin 16 vuorokaudessa, mukana päivissä on myös viikonloput. Arkipäivissä mitattuna odotusaika on noin 11 vuorokautta.

Lääkäriin pääsyn odotusajat ovat viimeisen reilun vuoden aikana vaihdelleet suuresti. Talvella, keväällä ja kesällä 2018 odotusajat olivat 13-23 päivää. Viime syksynä ja talvena odotusajat pitenivät pahimmillaan noin 40 päivään.

Lue lisää torstain 13.6. Karkkilan Tienoosta!