Pusulan koululla moninkertaiset juhlat

Pusulan koulun oppilaat esiintyivät juhlassa, jossa juhlistettiin 20-vuotiaan koulurakennuksen lisäksi myös 101-vuotiasta Suomea ja 100-vuotiasta Suoman lippua.

Suomen lisäksi juhlittiin Suomen lippua ja Pusulan koulua

Pusulan koulu juhlisti 20-vuotista taivaltaan 5. joulukuuta. Samalla juhlittiin myös 101-vuotista Suomea ja 100 vuotta täyttävää Suomen lippua.

Päivä aloitettiin koulun pihalta kello 9 perinteisellä kynttiläkulkueella sankarihaudoille, jonka jälkeen nostettiin lippu koulun pihalla. Lipunnoston jälkeen koululaiset lauloivat laulun Suomen lippu.

Varsinainen juhlatilaisuus oli koulun salissa. Juhlan juonsivat koulun oppilaat Jaakko ja Jolanda. Kuudesluokkalaiset Nea ja Nelli kertoivat aluksi Suomen lipusta, jonka jälkeen salissa kajahti komeasti Leijona-laulu.

Pusulan koulun rehtori Ulla Rantanen kertoi koulurakennuksen toistaiseksi lyhyestä historiasta.

– Koulua varten perustettiin suunnittelutyöryhmä, jonka tehtävänä oli pohtia minkä kokoinen koulun tulisi olla ja mitä toimintoja siellä olisi.

Työryhmä oli tutustunut lukuisiin kouluihin, kuten Tukholman suomalaiseen kouluun.

Lue lisää perjantain 7.12. Karkkilan Tienoosta!

Pääseekö pikkujouluista taksilla kotiin?

Vaikka Karkkilan taksikopilla edelleen päivystetään, lähtevät yöllä kopille jonottamaan enää vain retrohenkiset seikkailijat. Nykyaikaa on, että taksi tilataan etukäteen Lähitaksin Taksini-mobiilisovelluksessa.

Taksikopilla jonottaminen on retroa – taksi tilataan nyt mobiilisti

Toimivalta liikennelupa-asioissa siirtyi 1.7.2018 ELY-keskuksista Trafille. Muutoksen yhteydessä poistuivat taksikiintiöt ja taksa-asetus sekä asemapaikka-, päivystys- ja ajovelvoite poistuvat. Tarkoittaako tämä, että taksin saa enää vain tuurilla? Miten ihmiset pääsevät nyt pikkujouluista kotiin?

– Laki ei velvoita, mutta kyllä meistä aina joku päivystää, lupaa taksinkuljettaja Juha Kääriäinen ja täsmentää, että Karkkilan taksikopilla on yhteisellä päätöksellä sovittu, että toimitaan kuten ennen lakimuutosta ja taksikoppia ei jätetä tyhjäksi.

Vaikka Karkkilan taksikopilla edelleen päivystetään, lähtevät yöllä kopille jonottamaan enää vain retrohenkiset seikkailijat.

– Viime viikolla on avattu Lähitaksin Taksini-mobiilisovellus, joka on maksuton ja helppo tapa tilata taksi pääkaupunkiseudulla sekä muualla Uudellamaalla.

Mobiilisti taksin voi tilata ilman jonotusta ja näet taksin arvioidun saapumisajan kuljettajan kuitatessa tilauksesi sekä saat puhelimeen ilmoituksen, kun taksisi lähestyy valitsemaasi noutopaikkaa.

Lue lisää torstain 29.11. Karkkilan Tienoosta!

Tanhupallo ja Ansa Kynttilä hurmasivat Lastenjuhlissa

Onnelliset kilpailuvoittajat pääsivät tapaamaan Tanhupalloa ennen hänen esiintymistään. Tanhupallo huomasi heti karvamadot ja järjesti niille kokoontumisen.

Arki-illan lastentapahtumassa satamäärin yleisöä

Lasten oikeuksien päivää juhlittiin Karkkilassa tällä kertaa isommassa mittakaavassa, kun Konepajahallissa järjestettiin Lastenjuhlat, joiden esiintyjinä nähtiin viime vuoden Putouksesta tutut lastensuosikit Tanhupallo ja Ansa Kynttilä.

Esiintyjät olivatkin vetovoimaiset, sillä arki-iltana konepajahallille saapui lähes 600 päinen yleisö. Hallissa oli muitakin aktiviteetteja lapsille ja lapsenmielisille, karvamatopajassa sai tehdä itselleen oman karvamadon, lähes samanlaisen kuin Tanhupallolla, piirtämään pääsi lattialle levitettyyn suureen paperiin ja paksulla patjalla kävi kuhina, kun lapset pomppivat sen päällä. Lisäenergiaa sai hakea puffetista.

Ansa Kynttilä esiintyi innokkaalle joukolle joka oli pakkautunut tiiviisti lavan ympärille.

– Mitä kuuluu?

– Hyvää!!

– Appappap, opettaja puhuu!

Kansa sai mitä kansa oli tullut hakemaan. Myös Ansan näyttelijän Ernest Lawsonin itseironiaa.

– Putous on mennyt alaspäin, kaikenmaailman roboti tulleet korvaamaan ihmiset.

Lue lisää torstain 22.11. Karkkilan Tienoosta!

Uusi, aiempaa pienempi seurakuntatalo toisi säästöjä

– Oli päätös mikä tahansa, päätöstä seurakunta talosta ei voi viivytellä. Nykyinen seurakuntatalo haperoituu koko ajan. Asiaa on valmisteltu puolentoista vuoden ajan ja nyt on päätösten aika, sanoo kirkkoherra Hannu Bogdanoff.

Vanhan seurakuntatalon remontoiminen vaatisi kaikkien rakenteiden uusimista

Karkkilan kirkkovaltuutetut tehnevät marraskuun 29. päivä suuren päätöksen purkaa uudempi, 1970-luvulta peräisin oleva seurakuntatalo, ja rakentaa tilalle uusi, pienempi seurakuntatalo. Kirkkoneuvosto käsitteli asiaa keskiviikko-iltana Karkkilan Tienoon mentyä painoon.

– Vertailtuaan eri vaihtoehtojen toiminnallisia, taloudellisia ja maisemallisia hyötyjä rakennustyöryhmä päätyy suosittelemaan seurakuntatalon purkamista ja uuden pinemmän rakentamista. Pienempi rakennus mahdollistaa pappilan korttelin kehittämisen kokonaisuutena, jossa rakennukset, piha ja paikoitusalue muodostavat toimivan, viihtyisän ja kauniin kokonaisuuden, todetaan kirkkoneuvoston esityslistalla.

Pienemmät tilat riittävät

Kirkkoneuvosto perusti kokouksessaan 20.9.2017 rakennustyöryhmän johtamaan seurakuntatalon hankesuunnittelun etukäteisvalmisteluja. Työryhmän asettamisen perustana oli Vahanen Oy:n seurakuntatalolla tekemä rakenne- ja kosteustekninen kuntotutkimus, jonka mukaan rakennuksen peruskorjaus on ajankohtainen.

Rakennustyöryhmä aloitti työnsä tekemällä tilakartoituksen nykyisistä toimitiloista. Kartoituksessa tiimit arvioivat, kuinka paljon toimitilaa seurakunta tarvitsee nykyisen laajuiseen toimintaan. Tilakartoituksessa otettiin huomioon, että vanha seurakuntatalo palautuu seurakunnan omaan käyttöön heinäkuussa 2019.

Kartoituksen mukaan kaikki kasvatuspuolen toiminnat pystytään siirtämään seurakuntatalosta vanhalle seurakuntatalolle. Siirron jälkeen seurakunta tarvitsee tilaa toimintaan ainostaan 300- 350 neliötä, kun nykyisen seurakuntatalon koko on 790 neliötä. Tarpeellisia tiloja ovat 120 hengen sali, jonka pystyy osastoimaan kahteen osaan, keittiö sekä eteis- ja saniteettitilat.

Lue lisää torstain 15.11. Karkkilan Tienoosta!

Mitä asioita haluaisit pystyä tekemään vielä satavuotiaana?

Raili Kataisto (edessä) on ollut Karkkilan kaupungin kuntosalilla vanhusten kuntoliikunnan vertaisohjaaja vuodesta 2002. Myös Lea Helenius (takana) toimi aiemmin vertaisohjaajana. Kuntoliikunnan terveysvaikutukset oli naisille ennestään tuttua asiaa, mutta molemmat ovat sitä mieltä, että asioiden kertaaminen oli hyväksi.

Valinta on sinun: haluatko tavata läheisiäsi, päästä sängystä ylös ja käydä itsenäisesti vessassa?

Ikäinsituutin voimaa vanhuudesta suunnittelija Eveliina Hovila luennoi tiistai-iltana Karkkilasalissa aiheesta Iloa ja elinvoimaa liikunnasta. Illan aikana yleisölle kerrattiin liikunnan hyvää tekevät vaikutukset, opittiin tunnistamaan liian vähäisen liikunnan merkit ja saatiin vinkkejä lihaskunnon ja tasapainon kotiharjoitteluun.

– Erinomainen luennoitsija, kehui Lea Helenius luennon jälkeen ja hehkutti, että se on juurikin niin, että luonnossa liikkuminen tekee hyvää.

Vaan luennon aikana Helenius tunsi pistoksen.

– Tunnistin itsessäni kaikki liian vähäisen liikunnan merkit, huolestui Helenius ja hämmästeli miten näin oli päässyt käymään.

– Lopetin kuntosalilla käymisen joitain vuosia sitten ja kuvittelin saavani riittävästi liikuntaa luonnossa liikkumisesta. Nyt luennon aikana havahduin ymmärtämään, että olen laiminlyönyt kaikki lihaskuntoharjoitukset ja minun on palattava kuntosalille!

Liikuntaa lääkkeeksi

– Mitä asioita haluaisit pystyä tekemään vielä satavuotiaana?, kysyi Hovila luennon alkuun ja herätteli yleisöä siihen, että yhä useampi elää satavuotiaaksi ja tulevaisuudessa vieläkin useampi.

– Haluatko tavata läheisiäsi, päästä sängystä ylös ja käydä itsenäisesti vessassa?

Hovila esitti, että näihin tavoitteisiin pääsee vain liikkumalla. Ikääntyminen puolestaan ei ole este liikunnalle, vaan se on syy panostaa liikuntaan.

– 2/3 liikkumisen heikkenemisestä johtuu ihmisen omasta asenteesta ja vain 1/3 on ikääntymisestä johtuvaa. Eli liikkumiskyky paranee vain liikkumalla, luennoi Hovila ja korosti, että aivan vähäinenkin liikunnan määrä tuo positiivia tuloksia.

– Puoli tuntia päivittäistä liikuntaa antaa saman vaikutuksen kuin verenpainelääke. Ulkoilu puolestaan altistaa mikrobeille ja nostaa vastustuskykyä. Liikunta myös lisää lihaskuntoa, edistää ruoansulatusta, parantaa ääreisverenkiertoa ja unen laatua sekä suojaa osteoropoosilta ja muistisairauksilta.

Lue lisää torstain 8.11. Karkkilan Tienoosta!

Tuorilan koulussa kummitteli edesmenneet opettajat

Tuorilan koulun edesmennyt keittäjä Kurppaleena väitti, että ennen vanhaan koulussa syötiin aina ällösoppaa. Kymmenenvuotias Roope ei ollut moisesta moksiskaan, vaan työsni kätensä soppaan. Roopeen asuun kuului vereslihalle ruhjoutunut kasvomaskeeraus.

Sen verran jännää oli, että pienten kammokujalle jouduttiin lisäämään valoa

Tuorilan koulun edesmenneet opettajat nousivat tiistai-iltana haudoistaan kummittellakseen koulun Halloween-yön bileissä. Edesmennyt koulun keittäjä Kurppaleena oli tehnyt bileisiin soppaa.

– Keitin koiran oksennusta ja kärpäsen siipiä, kun joukkoon putosi muutama luu. Nyt ne pitäisi nostaa keitosta pois, selvitti Kurppaleena lapsille ja vakuutti, että ennen vanhaan kouluruoka oli aina tällaista – voi niitä aikoja!

Vuorollaan lapset työnsivät käden ällökulhoon ja kokeilivat löytyykö keitosta luita, mutta ei kukaan sentään keittoa maistanut.

Paljon kiitosta teemasta

Koko kaupungin Halloween-bileet Tuorilan koululle olivat syntyneet koulun opettajien, vanhempien ja oppilaiden yhteistyönä. Tapahtumaa oli mainostettu ennakkoon myös Karkkilan muiden koulujen oppilaille.

– Yleisöä oli ennätysmäärä, huikeat 140 lasta, kertoo bileissä Hurja-Marttana esiintynyt vanhempainyhdistyksen edustaja Marika Kääriäinen ja selvittää, että teemasta tuli paljon kiitosta.

Lue lisää torstain 1.11. Karkkilan Tienoosta!

Mandariinisorsasta tullut Karkkilan julkkis

Hanne Salmi ikuisti mandariinisorsan Karjaanjoen suulla. Syksyn upea ruska sai vedenkin kimaltamaan kultaisena, mutta lintu vei koreudellaan voiton veden välkkeestä.

Harvinainen vieras on viihtynyt Karjaanjoella jo yli kuukauden

Karkkilassa, Karjaanjoen matonpesupaikan tienoilla on jo useamman viikon ajan saatu nauttia harvinaisesta julkkiksesta, kun alunperin Kiinassa ja Japanissa pesivä mandariinisorsakoiras on majaillut sinisorsien joukossa. Lintu on herättänyt paljon huomiota ja sitä on tultu katsomaan kauempaakin, sillä Suomessa on tänä vuonna tavattu tiettävästi vain neljä mandariinisorsaa.

Lajia tarhataan yleisesti Euroopassa, mutta aina välillä niitä pääsee karkuun tarhoista ja ne jatkavat pesintää luonnossa. Suomessa tavatut yksilöt ovat todennäköisesti vapaina syntyneitä.

Mandariinisorsa havaittiin Karjaanjoella jo elokuun puolella, mutta ensimmäisen kertaa se tunnistettiin syyskuun puolenvälin tienoilla, jolloin sen väritys oli vielä kovin vaatimaton. Syksyn edetessä lintu on vaihtanut höyhenpeitettään kirkasväriseksi ja se on ikuistettu satoihin valokuviin. Lintubongaus kuuluikin monen Karkkilassa syyslomaa viettäneen koululaisen lomaohjelmaan.

Lue lisää torstain 25.10. Karkkilan Tienoosta!

Karkkilan seurakuntavaaleissa nyt jännitystä

Syysloman keskiviikkokerhossa toteutettiin seurakuntavaalipaneeli jonka esittelykierroksella itsensä esittelivät ehdokkaat Raine Klemola, Pekka Paavilainen, Jorma Kivilä, Tuure Keskinen, Heikki Liljasto, Risto Sintonen, Anja Kinnunen ja Erpo Erola.

Vanhat konkarit eivät enää ole ehdolla – vallan uusjaosta päättävät äänestäjät

Karkkilan seurakunnassa toimitetaan kirkkolain mukaisesti 18.11. seurakuntavaalit, jossa vuoden 2019 alusta alkavalle nelivuotiskaudelle valitaan 19 jäsentä kirkkovaltuustoon. Ennakkoäänestys on 6.-10.11.

Vaaleissa ehdokkaita on Karkkilassa kolmella eri ehdokaslistalla: 1. Kirkko keskellä kylää (kokoomus ja sitoutumattomat), 2. Kotiseurakunta kuuluu kaikille (keskusta) sekä 3. Sos.dem.yhteisvastuu (sosiaalidemokraatit).

Ehdokkaita vaaleissa näillä listoilla on yhteensä 27 henkilöä eli 13 ehdokasta vähemmän kuin edellisten vaalien aikaan. Vaalit päinvastoin ovat nyt entistäkin jännittävämmät. Siksi, että tämän hetken kirkkovaltuutetuista ehdokkaaksi on asettunut vain kahdeksan henkilöä. Sellaiset vahvat nimet kuin Eija Boije, Leena Brofeldt, Matti Kuusela, Henna Mitrunen, Irja Suikka, Mia Sundström, Anna Tallgren, Pia Uren-Akkanen, Perta Velin, Leena Örn, Minna Söderström ja Elisa Örnmark eivät ole enää näissä vaaleissa ehdokkaina. Uusia kasvoja kirkkovaltuustoon saadaan siis joka tapauksessa. Vaan vaalien voittajan ratkaisee vasta vaalitulos ja siksi jokaisella annetulla äänellä on merkitystä. -af

Lue lisää torstain 18.10. Karkkilan Tienoosta!

Meksikolainen Anahí Ramos on kotiutunut Karkkilaan

Meksikolainen Anahí Ramos muutti Meksikosta Karkkilaan keväällä 2014. Kolmevuotiaan poikansa kanssa asuva Ramos on kotiutunut Karkkilaan hyvin.

– Ensilumi oli valtavan suuri asia

Meksikolainen Anahí Ramos muutti Mexico citystä Karkkilaan neljä ja puoli vuotta sitten. Syy suureen elämänmuutokseen oli perinteinen, hän oli tavannut netissä Karkkilassa asuvan miehen ja muutti hänen luokseen.

– Tutustuimme netissä vuonna 2013.

Aivan sattumalta Ramos ei juuri suomalaiseen mieheen netissä törmännyt, vaan Ramos oli ollut kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista ja kielestä jo tätä ennen.

– Suomalainen metallimusiikki sai kiinnostukseni Suomea kohtaan heräämään. Nightwish, Amorphis ja Sonata Arctica ovat suosikkejani.

Ramos halusi opiskella Suomea ja koska suomalainen metallimusiikki on Etelä-Amerikassa todella suosittua ja halukkaita opiskelijoita oli muitakin, Mexicon yliopistossa alkoi suomen kielen kurssi, vuonna 2010.

Sille Ramoskin osallistui.

– Suomen kieli tuntui todella vaikealta. Sitä ei voinut verrata mihinkään kieleen ja se oli sen vaikeus.

Lue lisää torstain 11.10. Karkkilan Tienoosta!

Takkiraudan yössä tutustuttiin Högforsin masuuniin

 Raudan raaka-aineet ladottiin masuunin yhdeksänmetriseen piippuun, jossa ne kävivät läpi prosessin jonka lopputuloksena oli raakarautaa ja kuonaa piipun alapäästä. 1800-luvulla piipun vieressä ei ollut kaidetta, vaikkei reuna ollut yhtään korkeampi. Silti sitä pidettiin turvallisena.

Syysilta loi museokierrokseen erilaista tunnelmaa

Valimomuseon kupeessa olevassa Högforsin masuunissa järjestettiin viime torstai-iltana takkiraudan yö -tapahtuma. Pimeällä tehty masuunikierros kiinnosti suurta joukkoa ihmisiä, joita paikalla oli useita kymmeniä. Kierroksen veti museojohtaja Tommi Kuutsa.

– Syysillan kunniaksi päätimme tarjota tunnelmallisen kierroksen valaistussa masuunissa. Kerron myös vähän erilaisia tarinoita, kuin normaalilla kierroksella.

Kierros alkoi Valimomuseon pihalta, jossa Kuutsa kertoi ensimmäiset tarinat.

– Vihdin pitäjän Pyhäjärven kappeliseurakunnan alueelta löytyi rautamalmia vuonna 1811. Rautamäen kaivos perustettiin 1817, joten tarvittiin myös sulatusuuni, eli masuuni.

Masuunia oli suunniteltu aluksi Saavajoen Korkeakoskelle, joka oli lähellä Kulonsuonmäen kaivosta, mutta siellä ei tarpeeksi vesivoimaa.

– Nimi Högfors, eli suomeksi Korkeakoski saattoi tulla siitä.

Myös Bremerin talon historiasta kuultiin.

– Högforsin ruukin ensimmäinen hirsirakenteinen ruukinkartano oli valmistunut jo vuonna 1843. Rakennus paloi vuonna 1858, ja sen tilalle rakennettiin 1860-luvun alkuvuosina uusi päärakennus, nykyinen Bremerin talo.

Lue lisää torstain 4.10. Karkkilan Tienoosta!