Keskiviikkokerhossa saatiin näyte syksyn muodista

Leena Brofeldt (vas.) ja Pirjo Grönholm olivat valinneet päälleen tänäkin syksynä erittäin suosittua kullankeltaista. Grönholmin yrittäjä Eveliina Rytkönen kertoi pitkien neulejakkujen olevan nyt myös suosittuja.

Grönholmin muotinäytöksessä esiteltiin välähdyksiä valikoimasta

Seurakunnan keskiviikkokerhossa oli nähtävillä syksyn muotia, kun vaateliike Grönholm piti siellä muotinäytöksen. Yrittäjä Eveliina Rytkönen esitteli syksyn trendikkäitä vaatevalintoja, joita ei tarvitse Helsingintietä pidemmältä etsiä. Malleina toimivat Grönholmin näytöksistä tuttuun tapaan Leena Brofeldt, Pirjo Grönholm ja Tapio Rytkönen.

Lue lisää torstain 24.9. Karkkilan Tienoosta!

Nummen kylänraitilla tunnettu Teuvo Hyytiäinen täytti 90 vuotta

Niilonpirtissä asuva Teuvo Hyytiäinen täytti syyskuun alussa 90 vuotta. Pitkät kävelylenkit ovat jo vaihtuneet Niilonpirtin ikkunasta avautuvan peltomaiseman tarkkailuun.

Pitkät kävelylenkit suuntautuivat aikoinaan pitkienkin matkojen päähän

Nummen kylällä hyvin tunnettu Teuvo Hyytiäinen täytti 3. syyskuuta 90 vuotta. Syntymäpäivää juhlistettiin Hyytiäisen kotina jo vuosikymmeniä olleessa Niilonpirtissä, nauttimalla kahvia ja täytekakkua.

– Kaikki Nummella tuntevat Teuvon. Hän on kulkenut paljon kylällä, välillä pitkiäkin matkoja, kertoivat Niilonpirtin osastonhoitaja Birgitta Virolainen ja toimintaterapeutti Marja Suomi.

Hyytiäinen on asunut Niilonpirtissä jo silloin kun Virolainen ja Suomi ovat tulleet sinne töihin, 35 vuotta sitten.

– Olen tuntenut Teuvon lapsesta asti, Virolainen kertoo.

Aikaisemmin Hyytiäinen kulki pitkiä lenkkejä, Sammatissa saakka.

– Hän myös kalasti, sienesti ja kulki metsissä, istutti tammia, hän tunsi kaikki paikat.

Niilonpirtti rakennettiin uudelleen muutamia vuosia sitten, jonka aikana asukkaat olivat evakossa toisessa lohjalaisessa palvelukeskuksessa. Takaisin Nummelle muutettiin pian neljä vuotta sitten, mutta se aika toi Hyytiäisen elämään muutoksen.

– Enää hän ei kulje ulkona, käy kyllä, mutta ei lähde kävelemään.

Lue lisää torstain 17.9. Karkkilan Tienoosta!

Pusulan keskustasta löytyy arkkitehtuurin helmiä

Arkkitehti ja rakennussuojelun asiantuntija Maire Mattinen kehuu Pusulan keskustan arkkitehtuuria. Mattinen linjaa, että funkis-talo Pikku Omena, Pusulan krouvi, kirkko ja tapuli muodostavat hienon, tiiviin kokonaisuuden mitä alueen muu rakennettu ympäristö täydentää. Mattinen on Pusulan kesäasukas.

Arkkitehti Maire Mattinen: funkis-talo Pikku Omena, Pusulan krouvi, kirkko ja tapuli muodostavat hienon, tiiviin kokonaisuuden

Arkkitehti ja rakennussuojelun asiantuntija Maire Mattinen kehuu Pusulan keskustasta löytyvän useita arkkitehtuurin helmiä.

– Funkis-talo Pikku Omena, Pusulan krouvi, kirkko ja tapuli muodostavat hienon, tiiviin kokonaisuuden. Kotiseutumuseo, Ahjola, koulu, terveysasema sekä kauempana keskustaa oleva Töllin mylly ja pappila, luettelee Mattinen ja korostaa, että vanhoja säilyttämisen arvoisia rakennuksia keskustassa on paljon enemmän kuin vain edellä mainitut helmet.

– Kulttuurihistorialliset arvot muuttuvat ajassa. Ei tarvitse mennä kauaa aikaa taaksepäin, kun funkis ei ollut suosittu. Kun vuonna 1980 valmistuin arkkitehdiksi, ei silloin osattu arvostaa edes jugendtaloja. Nyt keskustelemme siitä mitä tehdä 80-luvulla rakennetuille taloille, kuvailee Mattinen muuttuvia arvoja ja ennustaa, että kohta 80-luvun arkkitehtuuri nousee arvoonsa.

– Kuin tarina rumasta ankanpoikasesta.

Arkkitehtuuri tunnetuksi

Maire Mattinen muistelee miten haaveili aina lukioikäiseksi asti lääkärin urasta kunnes ajatukset muuttuivat lukion jälkeisessä ammatinvalintainfossa.

– Oli sattumaa, että hakeuduin arkkitehtiopintoihin, muistelee Mattinen ja kertaa miten innostui alasta heti alkuun.

Lue lisää torstain 10.9. Karkkilan Tienoosta!

Jatko-opintomahdollisuudet ammattilinjalta eteenpäin mietityttivät nuoria

Ensimmäistä vuotta Luksiassa talonrakennuslinjalla opiskelevat karkkilalaiset Juho Mäenpää ja Konsta Laitinen linjaavat, että opiskelu raksalinjalla sopii kaikille jotka tykkäävät rakentamisesta. Juho kertoo, että itse on tykännyt rakentamisesta aina niin paljon, että alavalinta oli itsestäänselvyys. Konsta puolestaan kertoo harkinneensa lukion ja raksalinjan välillä ja päätyneensä ammattikouluun siksi, että tekee ennemmin käsillään kuin lukee.

Kaikki ovet on auki ja se on vain nuoresta itsestään kiinni, minne haluaa!

Karkkilan torilla vietettiin tiistaina Luksia on the Road ulkoilutapahtuma missä Karkkilan tori täyttyi Luksian rekoista ja rekoissa esillä olevista kymmenistä eri ammattilinjoista. Tapahtumassa vieraina olivat Karkkilan yhteiskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaat jotka tutustuivat Luksiassa tarjolla oleviin ammattilinjoihin. Millaisia kysymyksiä karkkilalaiset nuoret on esittäneet?

– Kysymykset ovat hyvin konkreettisia. Onko paljon lukuaineita? Miten paljon on matematiikkaa? kuvailee rakennuslinjan ohjaaja Ville Vehmanen.

Kaikki ovet auki

Myös jatko-opintomahdollisuudet ammattilinjalta eteenpäin mietityttivät nuoria.

– Autonasentajalinjalinjalta valmistuvan on mahdollista jatkaa eteenpäin insinööriopintoihin ja opintojen jälkeen voi työllistyä esimerkiksi katsastusmiehenä tai korjaamopäällikkönä. Kaikki ovet on auki ja se on vain nuoresta itsestään kiinni, minne haluaa hakea, kertoo autonasennuslinjan ohjaaja Jari Hyytiäinen ja korostaa, että toisin kuin takavuosina lukio-opinnot ei ole enää ainoa väylä korkeakouluopintoihin.

– Järjestämme Luksiassa ammattiopintojen jälkeen ammattikorkeaan tähtääville korkeakouluopintoihin valmentavia kursseja, lisää Vehmanen.

Lue lisää torstain 3.9. Karkkilan Tienoosta!

– Lapsuuden unelma täyttyi Torigrillissä

Karkkilan torigrillin yrittäjä Inka Timonen toivottaa grillin uudet ja vanhat asiakkaat tervetulleiksi. Yrittäjäpariskunnan ohella grillissä palvelee kaksi vierasta työntekijää.

Inka Timonen ja Jarkko Saviluoto ovat Karkkilan Torigrillin uudet yrittäjät

Karkkilan torigrillillä viime viikosta alkaen palvellut yrittäjäpariskunta Inka Timonen (37) ja Jarkko Saviluoto (47). Miten päädyitte yrittäjiksi Karkkilaan?

– Valmistuimme keväällä 2019 kondiittori-leipuriksi. Jossain vaiheessa opiskelua oli syntynyt ajatus, että haluamme ryhtyä yrittäjiksi, kertaa Inka ja selvittää miten olivat etsineet sopivaa paikkaa yritykselle, kun helmikuussa 2019 kohdalle osui ilmoitus Karkkilassa myytävänä olevasta torigrillistä.

– Korona pysäytti suunnitelmien etenemisen hetkeksi aikaa ja kaupanteko grillistä siirtyi kesälle. 17.8. aloitimme uusina yrittäjinä työt torigrillissä.

Inka korostaa, että grilliyrittäjäksi ryhtyminen on lapsuuden unelmien täyttymys, joka oli mahdollista toteuttaa nyt siksi, että perheet omat kaksi lasta ovat riittävän isoja. Karkkila puolestaan ei ole yrittäjille aivan uusi tuttavuus, vaan sukulaisten kautta tutuksi tullut kaupunki.

Lue lisää torstain 27.8. Karkkilan Tienoosta!

Lehtolankadulla isohko vesijohtovuoto – liikenne suljettu

Karkkilan kaupunki tiedotti keskiviikkoaamuna Lehtolankadulla olevasta vesijohtovuodosta, että vauriokohta on keskellä katua ja työalue on jouduttu sulkemaan liikenteeltä. Miten laajasta vauriosta on kyse?

– Vaurio on sillä tavalla laaja ja haastava, että rikkoutunut runkovesiputki on jätevesiviemärin alapuolella ja niin syvällä, että olemme nyt siirtäneet sata kuutiota maata sivuun jotta vauriokohta päästään korjaamaan, kertoo Karkkilan yhdyskuntatekniikan päällikkö Esko Vuolukka myöhemmin iltapäivällä ja toteaa, että vaurio on isoin mitä Karkkilassa on nyt kuluvan vuoden aikana ollut.

– Vauriokohta on keskellä katua ja työalue on jouduttu sulkemaan liikenteeltä. Toistaiseksi kulku tonteille on mahdollista työalueen sivuilta. Jatkamme työpäivää tavoitteena saada vuotokohta korjattua keskiviikon aikana.

Vuotokohtaa Lehtolankadulta osattiin lähteä etsimään sillä, että tiistai-iltana kaupungin työntekijät olivat tehneet havainnon, että asfaltin pinta oli laskenut keskeltä Lehtolankatua. -afs

Minna Erolalta ilmestyi Varjoelämää -runokokoelma

Runoilija ja taiteilija Minna Erolalta on ilmestynyt runokokoelma Varjoelämää. Runokokoelma on hänen esikoisteoksensa kuten myös Karkkilan kirjastossa heinäkuun ajan esillä oleva taidenäyttely kirjan kuvituksista. Erola kertoo avajaisten alla kokeneensa yhtä aikaa suurta iloa pitkäaikaisen haaveensa täyttymisestä ja valtavaa jännitystä, jopa häpeää siitä miten on tuonut itseään esille. Odotettavissa on kuitenkin jo uusi kirja sekä näyttely runoista jotka syntyivät koronakevään tunnelmissa.

Kaipaus tehdä taidetta vaihtui pakoksi ilmaista tunteita ja pukea suru sanoiksi

Runoilija ja kuvataiteilija Minna Erolan esikoisnäyttelyn avajaiset ja runokokoelman Varjoelämää julkistamistilaisuus juhlittiin suomalaisen runouden päivänä 6.7. Karkkilan kirjastossa näyttelyn avajaisissa oli paikalla väkeä koronarajoitusten mukaiset yhteensä 10 henkeä.

– Haaveeni oli oman kirjan julkaiseminen. Minulle sanottiin sellaisen olevan mahdotonta, että se on kuin lottovoitto. Se lottovoitto kuitenkin tapahtui, kuvaili Minna pitkäaikaisen unelmansa toteutumista.          

– Tein 15-vuotiaana ekan runoni. Osallistuin silloin nuori kainuulainen runokilpailuun. Yli 20-vuotiaana minulla oli jo kokoelma runoja. Lähetin runoja kustantajalle, mutta ei se johtanut mihinkään. Omasta näyttelystä puolestaan en ole milloinkaan uskaltanut edes haaveilla. Lapsena kyllä piirsin paljon prinsessoja, kertaa Minna taipumuksiaan jotka elivät läpi ruuhkavuosien kaipuuna tehdä taidetta.

Syntyi ensimmäinen runo

Vuonna 2017 kaipaus tehdä taidetta vaihtui pakoksi ilmaista tunteita ja pukea suru sanoiksi.

– Ystäväni lapsi kuoli. Muistan sen hetken, kun mietin mitä sanon hänelle. Etsin valmiista värssyistä mitä sanoa, mutta mikään ei tuntunut sopivalta, kertaa Minna hetkeä milloin alkoi taas kirjoittamaan ja syntyi ensimmäinen runo.

Kirjoittaminen ei jäänyt kuitenkaan yhteen runoon. Minnalla oli tarve kirjoittaa kaikkien 20 vuoden edestä. Näin runoja syntyi kokonaisen runokirjan verran. Varjoelämää kirjan kustansi Kirjokansi. Kirja on myynnissä useissa eri verkkokaupoissa.

Lue lisää torstain 9.7. Karkkilan Tienoosta!

Kesäpaikka täynnä lapsuudenmuistoja

Nummelassa asuva Eija Ahonlinna kertoo nauttivansa mökkivierailuista Karkkilan Haavistossa. Eijan mukaan mökillä kuuluu vain lintujen laulua ja sellainen on rentouttavaa.

Ajomatka Nummelasta Haavistoon kannattaa vaikka kävisi vain kahvilla

Karkkilan Haavistossa sijaitseva kesäpaikka on Nummelassa asuvalle Eija Ahonlinnalle (47) mieluisa kesäpaikka.

– Kuuluu vain lintujen laulua, kun laitamme yhdessä ruokaa ja rupattelemme, kuvailee Eija kesäpaikan parhainta antia ja täsmentää, että mökillä missä ei ole kiire mihinkään, tuntuu rentouttavalta myös kaikki pieni puuhastelu kuten nurmikonleikkuu.

Viikon kohokohta

Vuonna 1940 rakennettu mökki on kuivanmaanmökki missä on pieni tupakeittiö, kammari ja kaksi makuuhuonetta vintillä, sähkö ja kantovesi. Sauna, pesutilat ja kompostivessa ovat kaikki erillisessä piharakennuksessa.

– Haavistosta kotoisin oleva, mutta Helsingissä asunut pappani sai tontin siinä yhteydessä, kun hänen veljensä ryhtyi jatkamaan tilaa. Eli paikka rakennettiin jo alkujaan kesämökiksi isovanhemmilleni, kertaa Eija mökin historiaa ja korostaa, että tästä syytä kesäpaikan tunnearvo on erityinen.

– Vietin kaikki lapsuuteni kesät Haavistossa mummon ja papan kanssa. Kävin uimakoulua Parsilanjärven rannalla, ostin merkkareita Haaviston kaupalta, sain kavereita kylän muista lapsista ja kiinnostuin mopopojista. Viikon kohokohta oli aina se, kun serkut tuli mökille.

Lue lisää torstain 2.7. Karkkilan Tienoosta!

Ravintoloissa saa taas syödä itse otettua lounasta

Karkkilan Shellin kauppias Minna Latva-Aro iloitsee koronarajoitusten purkamisesta. Asiakkaat ovat palanneet ja koronan myötä keksittiin, että myös esimerkiksi aamupuuroa voi myydä mukaan.

Uusia käytäntöjä jäänee pysyviksi

Ravintolaan saa myös jäädä syömään. Asia on otettu ilolla vastaan ravintoloissa ja se on näkynyt ruokailijoiden määrän kasvuna. Karanteeniaikaan moni ravintola myi noutoruokaa ja järjesti jopa kotiinkuljetuksen. Näistä toimintatavoista on jäämässä osalle ravintoloita pysyviä, vaikka perinteiseen ruokailuun on jo palattu.

Asiakkaat ovat tällä viikolla lähes poikkeuksetta halunneet syödä lounaansa ravintolassa, mutta mukaankin on edelleen joitain annoksia myyty. Ravintolassa syömistä on kuitenkin kaivattu ja lautasella tarjoiltua ruokaa on nautittu mielellään.

Lounaspöydässä tarjolla olevia ruokia myös syödään rohkeasti, korona ei pelota, vaan lautanen täytetään mieluummin itse.

Pusulan Nesteellä on näkynyt selvästi lounastajien palaaminen paikanpäälle syömään.

– Ruokailijoiden määrä on selvästi lisääntynyt, myös mökkiläiset ovat tulleet paikkakunnalle ja se on vilkastuttanut toimintaa, kertoo huoltoasematyöntekijä Janne Veliheimo.

Nesteeltä ostetaan edelleen paljon ruokaa myös mukaan. Lounaspöytä on edelleen pleksin takana, josta työntekijät laittavat sitä lautaselle.

– Jotkut ovat jääneet kaipaamaan myös kahvin kaatamista valmiiksi kuppiin, Veliheimo hymyilee.

Lue lisää torstain 25.6. Karkkilan Tienoosta!

Vattolassa järjestettiin pihakirppistapahtuma

Viime lauantaina järjestetyssä Vattolan pihakirppistapahtumassa neljävuotias Elviira Vahtera teki kaupat Frozen-palapelistä Sanna Venhon kanssa. Elviiran äiti Tiina Vahtera seurasi vieressä.

25 myyjää houkutteli paikalle runsaasti ostajia

Vattolassa järjestettiin viime lauantaina pihakirppistapahtuma. Tapahtuman järjestivät kolme touhukasta naista, Sanna Venho, Mari Salovaara ja Sari Mäkipää, jotka olivat organisoineet tapahtuman selkeästi.

– Väkeä on ollut hyvin liikkeellä, vaikka emme mainostaneet muualla kuin Facebookissa, iloitsi Venho.

Venho itse myi useammankin henkilön tavaroita Ojakadulla sijaitsevan rivitalon autokatoksessa, jonne oli kerätty useita myyjiä saman katon alle. Sinne oli keskittynyt myös sellaisia myyjiä, jotka eivät Vattolassa asu.

– Itselläni on myynnissä muun muassa isäni tekemiä puutöitä.

Venhon ylläpitämissä myyntipöydissä oli paljon muitakin käsitöitä. Myös löytöjä saattoi tehdä, sillä osalla myyjistä oli myynnissä myös vanhempaa tavaraa, kohtuuhinnalla.

Lue lisää torstain 18.6. Karkkilan Tienoosta!