– Monet ilot on naurettu ja itkut itketty

– Torigrillin asiakkaat ovat todella mahtavia, asiakkaiden kohtaaminen on työssäni parasta. Asiakkaiden kanssa monet ilot on naurettu ja itkut itketty. Olen usein saanut ensimmäisenä tietää perheen ulkopuolelta esimerkiksi syntyneistä lapsista, kun onnellinen isä on tullut synnytyslaitokselta ostamaan ruokaa, sanoo yrittäjä Ritva Tallamäki.
Ritva Tallamäki aloitti yrittäjän uran nopeasti, myynti-ilmoituksen näkemisestä Torigrillin kauppakirjan allekirjoitukseen kului aikaa reilut neljä tuntia

– Ahkeruutta ja sitoutumista on tarvittu. Yrittäminen vaatii halua tehdä töitä, sanoo Karkkilan perinteikkään Torigrillin yrittäjä Ritva Tallamäki (69).

Syksyllä 70 vuotta täyttävä Tallamäki suunnittelee jäävänsä eläkkeelle. Hän parhaillaan neuvottelee Torigrillin myymisestä, uusi yrittäjä on tiedossa mutta kaupanteko viivästyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Todella hyvä, ahkera yrittäjä on löytynyt ja neuvottelut hänen kanssaan ovat pitkällä. Hänellä on neuvottelut pankin kanssa hieman kesken, koronan vuoksi pankki siirsi neuvotteluita. Uskon, että lähiaikoina saamme Torigrillin kaupan tehtyä.

Nopea alku yrittäjyyteen

Karkkilasta kotoisin oleva rallilegenda Markku Alén on Torigrillin kanta-asiakas. Hän käy grillillä syömässä lihapiirakan säännöllisesti Karkkilassa käydessään. Alén kannusti Karkkilan Tienoon toimitusta tekemään henkilöhaastattelun Ritva Tallamäestä.

– Ritva on todellinen yrittäjä. Hän palvelee aina nälkäisiä, Alén evästi jutuntekoon.

Pitkään Ritva Tallamäki onkin yrittäjänä toiminut.

– Ostin Karkkilan Torigrillin heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1992. Olin ollut äitiyslomalla, kun näin Karkkilan Tienoossa myynti-ilmoituksen. Torigrillin omistivat silloin Maarit Kuokkanen ja Harri Puttonen, joihin olin yhteydessä. Olin aiemmin työskennellyt Karkkilan Urheilijoiden ja Karkkilan Poikien omistamassa yhtiössä, joka aiemmin omisti Torigrillin. Tiesin ja tunsin systeemit. Sen perusteella siltä istumalta tein ostotarjouksen, muistelee Tallamäki.

– Ensin ostotarjoustani pidettiin liian pienenä, mutta puolen tunnin miettimisen jälkeen tarjoukseni hyväksyttiin. Sitten menin Säästöpankkiin ja sain neuvoteltua lainan. Iltapäivällä pankissa allekirjoitettiin kauppasopimus ja iltakuudeksi jo menin töihin. Torigrillin myynti-ilmoituksen näkemisestä kauppakirjan allekirjoitukseen kului aikaa neljä ja puoli tuntia. Se oli vauhdikas alku.

Miehensä Heikki Tallamäen kanssa Ritva ei keskustellut ennen ostopäätöksen tekoa.

– Mies ei ollut silloin kotona, kun ostopäätöksen tein.

Lue lisää torstain 9.4. Karkkilan Tienoosta!

Kovelon grilli pysyy auki

27-vuotias Mira Syrjälä on yrittäjä neljättä vuotta. Syrjälän mukaan huoli yrityksen tulevaisuudesta ja omasta toimeentulosta on ennen kaikkea huolta siitä miten elättää perheen lapset.

Kanta-asiakkaat tsemppaa ja kannustaa – ostavat suunniteltua enemmän vain piristääkseen yrittäjän

Kovelon grilli Porintien varrella on edelleen avoinna. Grilli on viimeinen avoinna oleva paikka Uudellamaalla ennen Kanta-Hämeen rajanylityksen tarkastuspistettä.

– Siitä alkaen, kun Uudenmaan raja suljettiin, on ollut hiljaisempaa, kertoo yrittäjä Mira Syrjälä ja täsmentää, että grilli pysyy auki niin kauan, kun tulot riittää kattamaan menot.

– Tähän aikaan vuodesta isoimman osan liikevaihdosta muodostaa työmatka- ja rahtiliikenne. Se, että työmatkaliikenne yli rajan jatkuu, on grillin pelastus. Kesäkauden mökkiliikenne on kuitenkin meidän isoin sesonki ja jos rajoitukset jatkuu kesään, se tekee ison aukon liikevaihtoon.

Syövät omassa autossa

Toistaiseksi näyttää siltä, että kahvio pysyy auki ja tuotevalikoiman laajuus samana kuin ennen koronaa. Muutoksia yrityksessä tehdään sen mitä maan hallitus vaatii. Tulevaan lakimuutokseen ravintoloiden aukiolosta Mira valmistautui maanantaina kasaamalla kaikki istumapaikat kahvion nurkkaan ja laittamalla pihalle ilmoituksen, että kahvio- ja grillituotteita myydään vain noutomyyntinä.

– Valta osa asiakkaistamme on tehnyt ostoksensa noutomyyntinä jo ennen koronaa eli tältä osin muutos ei ole iso, arvioi Mira ja täsmentää, että työmatkalaisilla on ollut tapana syödä autossa.

Lue lisää torstain 2.4. Karkkilan Tienoosta!

Koronakaranteeni vaikuttanut eläkeläisenkin arkeen

Tauno Koivunen on harrastanut aktiivisesti useammassa eri yhdistyksessä, nyt kaikki kodin ulkopuoliset harrastukset ovat tauolla. Koivunen on valokuvattu viime kesänä Karkkilan torilla. Myös tori on nyt suljettu.

Tauno Koivunen on joutunut keksimään korvaavia toimintoja yhdistystoiminnalle

84-vuotias Tauno Koivunen on ollut aktiivisesti mukana useamman yhdistyksen toiminnassa. Nyt kun kaikki harrastukset ovat tauolla ja kotoa ei saa poistua, on eläkeläisenkin arki mennyt uusiksi.

– Kotona ollaan oltu, kaupassa olemme käyneet aamukuudelta. Aika paljon siellä silloinkin on sakkia ollut.

Karkkilassakin kaupat ovat rauhoittaneet ensimmäisen aukiolotunnin riskiryhmille ja K-Supermarket jopa avaa tuntia normaalia aikaisemmin tätä varten. Riskiryhmäläisiä on Karkkilassa melko paljon, sillä siihen luokitellaan kaikki yli 70-vuotiaat, sekä sellaiset joilla on immuunipuolustusta huonotavia perussairauksia.

Sekä Tauno, että hänen  vaimonsa Terttu ovat pysyneet perussairauksia lukuun ottamatta terveinä.

– Ei ole flunssa vaivannut, ei ole tarvinnut pelätä että on saanut tartunnan.

Konsertti siirtyy

Tauno Koivunen on ollut Karkkilan Työväen Mieskuoron puheenjohtaja jo useita vuosikymmeniä. Pariskunta toimii aktiivisesti myös Karkkilan Eläkeläisissä. Molempien yhdistysten toiminta on nyt kuitenkin varotoimena keskeytetty, joten maanantaisin ei ole kuoroharjoituksia, tiistaisin Eläkeläisten kokoontumisia ja tiistaikerhoja, eikä torstaisin kokouksia. Myös Palmusunnuntaille suunniteltu mieskuoron konsertti, jota varten oli ahkerasti harjoiteltu Oskar Merikannon kappaleita, jouduttiin siirtämään syksyyn.

Lue lisää torstain 26.3. Karkkilan Tienoosta!

Eppu Normaali ja Katri Helena Beach Partyyn

– Ohjelmiston rakentamisessa ideana on tarjota erilaisia artisteja ja musiikkityylejä. Nyt jokaiselle on jotakin mieluisaa tarjolla. Olen tyytyväinen ohjelmaan ja uskon sen kiinnostavan ihmisiä, sanoo Beach Partyn järjestämisvastuun itselleen ottanut Tomi Toivonen.

– Ohjelmiston rakentamisessa ideana on tarjota erilaisia artisteja ja musiikkityylejä

Levymyynnillä mitattuna kaksi Suomen kolmesta kaikkien aikojen menestyneimmästä artistista esiintyy ensi kesänä Karkkilan Beach Partyssä. Pyhäjärven rannalla esiintyvät Suomi-rockin jättiläinen Eppu Normaali ja iskelmätähti Katri Helena.

Eppu Normaali on Suomen kaikkien aikojen menestynein artisti, ylöjärveläisyhtyeen levyjä on myyty lähes kaksi miljoonaa kappaletta. Katri Helenan levyjä on myyty noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Kolmas ”miljoonakerholainen” on Matti ja Teppo, turkulaisduon levyjä on myyty hieman yli miljoona kappaletta.

Eppujen ja Katri Helenan lisäksi Beach Partyssä esiintyvät Abreu, Nikke Ankara, Kasmir, Asa&Band, Uniklubi, Polarin Sieppari, Melrose, Marko Haavisto&Poutahaukat sekä Built for Speed.

Jokaiselle jotakin

Pikkupässin ja Valurin yrittäjä, vuoden karkkilalaiseksi hiljattain valittu Tomi Toivonen otti viime syksynä vastuulleen Karkkilan perinteikkään festivaalin.

– Ohjelmiston rakentamisessa ideana on tarjota erilaisia artisteja ja musiikkityylejä. Nyt jokaiselle on jotakin mieluisaa tarjolla. Olen tyytyväinen ohjelmaan ja uskon sen kiinnostavan ihmisiä.

Eppu Normaali tekee keikkoja tunnetusti säästeliäästi, ensi kesänä yhtye tekee kiertueen pianisti Iiro Rantalan vahvistamana. Oliko bändin saaminen Karkkilaan vaikeaa?

– Eput sain Karkkilaan suhteellisen helposti, toki se vaatii taloudellista panostamista, toteaa Toivonen.

Eput soittivat viimeksi Karkkilassa 2015, jolloin Toivonen järjesti torilla Harju Festin.

Lue lisää torstain 19.3. Karkkilan Tienoosta!

Alakoululaiset juoksivat kilpaa torin ympäristössä

Ensimmäinen vaihto sujui ekaluokkalaisten joukkueilta ilman kommelluksia ja kisa jatkui tiukkana.

Hiihtokilpailut korvattiin juoksukisoilla

Alakoulujen väliset hiihtokisat vaihtuivat tänä vuonna lumen puutteen vuoksi koulujen välisiin juoksukisoihin, Kisat pidettiin keskiviikkona 11. maaliskuuta torilla ja sen ympäristössä. Tämän vuoksi myös autojen parkkeeraus torille oli kielletty päivän aikana.

Kisoihin osallistuivat kaikki luokat Tuorilan, Haukkamäen ja Nyhkälän kouluista, Nyhkälän koulussa luokkia oli kolme yhtä ikäluokkaa kohden ja muista kouluista oli yksi joukkue luokka-astetta kohden, eli kussakin sarjassa kilpaili viisi eri luokkaa. Sarjoja oli kuusi, yksi kutakin luokka-astetta kohden. Kilpailu juostiin viestijuoksuna, kussakin joukkueessa oli kuusi juoksijaa.

Ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaat juoksivat kierroksensa torin ympäri, matkaa kertyi 300 metriä kilpailijaa kohden. Neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaiset juoksivat torin ja kirkon ympäri, 500 metrin matkan.

Lähtö, vaihdot ja maali olivat torilla.

Joukkueeseen valittiin mukaan vapaaehtoisia, joita joiltakin luokilta olisi ollut vaikka kahteenkin joukkueeseen. Varajuoksijoita oli siis myös, mikäli joku olisi sairastunut juuri kilpailun kynnyksellä.

Lue lisää torstain 12.3. Karkkilan Tienoosta!

Siivousalalla on työvoimapulaa

Johanna Volens on tehnyt siivousalan töitä Karkkilassa vuodesta 2011 alkaen. Nyt hän toimii palvelupäällikkönä Palmialla. Palmian kohteisiin kuuluvat kaikki kaupungin omistuksessa olevat tilata, muun muassa koulut ja kaupungintalo.

Siivoojana työskennellyt Johanna Volens kouluttautui alalle ja on nyt palveluohjaaja

Viron Pärnusta kotoisin oleva Johanna Volens muutti Karkkilaan vuonna 2011. Yhtä pitkään hän on tehnyt töitä siivousalalla.

– Vakituista työtä siivousalalla oli tarjolla. Olin aiemmin tehnyt jonkin verran hotellisiivousta, mutta se eroaa tästä paljon. Pidin Karkkilasta ja ajattelin tänne jääväni, joten työtä piti saada.

Karkkilaan Volens päätyi, sillä hänen pitkään Suomessa asunut tätinsä oli asunut täällä jo pari vuotta.

– Virossa oli paha lama. Isäni oli kuollut edellisenä vuonna ja koska täällä palkkataso oli Viroa korkeampi, ajattelin että voin myös auttaa äitiäni. Täällä minulla oli myös tukiverkosto.

Volens tapasi Karkkilassa myös miehensä ja nyt kaksilapsinen perhe on juurruttanut hänet entistä tiukemmin Karkkilaan.

Alan koulutus

Vuonna 2018 Palmiasta tuli Volensin työnantaja.

– He tarjosivat minulle oppisopimusta, jotta voisin kouluttautua alalle. Olisin halunnut sitä jo aikaisemmin, mutta se ei silloin ollut mahdollista.

Lue lisää torstain 5.3. Karkkilan Tienoosta!

Tulva sulki Pusulan ja Hyönölän välisen tien

Pusulassa on suljettu teitä veden nousun takia. Se, että näkee rekan ajavan suljettua tietä, ei tarkoita, että saman voi tehdä henkilöautolla. Kuva Pusulanjärven lintutornin kohdalta. Kuvaaja: Henrik Saarnikko.

Tieyhteys Hyönölästä Kaukelaan myös suljettu veden vuoksi

Tulvat aiheuttavat edelleenkin haittaa liikenteelle niin yleisille kuin yksityisillekin tieyhteyksille. Tällä hetkellä veden nousun takia liikenne on katkaistu ELY-keskuksen toimesta Pusulasta Hyönölään tiellä numero 127,

Pusulanjärven lähellä ja Hyönölästä Kaukelaan tiellä numero 280, Pusulanjärven lintutornin kohdalla.

– Olen kieltänyt kuljettajia ajamasta tulva-alueiden läpi ja antanut ohjeet kulkea Töllintien ja Kaukelantien kautta, kertoo Päivin Liikenteen toimitusjohtaja Päivi Lehtola ja perustelee teiden olevan vaaralliset. -afs

Lue lisää torstain 27.2. Karkkilan Tienoosta!

Urheilussa ja kulttuurissa menestyneitä palkittiin

Urheilussa ja kulttuurissa viime vuonna menestyneitä karkkilalaisia palkittiin Karkkipäivien yhteydessä. Palkinnon saivat Jari Vaarala, Mea Laakso, Pyry Keränen, Emmi Heino, Pinja Sundström, Jukka Salo, Nuutti Aholainen, Veeti Jalonen, Viljami Jalonen, Lotta Loikkanen, Aleksi Salmenperä, Heikki Kujanpää, Mikko Myllylahti, Soile Hovila, Juhana Moisander, Jaska Halttunen, sekä Karkkilan työväenopiston nuorisoteatteri. Kaikki palkitut eivät ehtineet paikalle palkitsemistilaisuuteen, osa siksi, että olivat samaan aikaan muualla voittamassa mainetta Karkkilaan.

Karkkipäivillä palkittiin viime vuonna urheilun ja kulttuurin saralla menestyneitä kaupunkilaisia. Vapaa-aikalautakunta halusi kiittää menestyjiä palkitsemalla heidät stipendillä ja kunniakirjalla.

Palkinnot jakoivat vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Anu Frosterus-Setälä ja rehtori Elisa Annala.

– Tämä joukko on kaikessa hiljaisuudessa lisännyt tietoisuutta kaupunkimme olemassaolosta ja sen erinomaisuudesta, Frosterus-Setälä totesi.

– Palkittavat on valittu osittain yhdistysten ehdotusten pohjalta, mutta sääntöön on kirjattu, ettei samalle henkilölle anneta palkintoa kahtena peräkkäisenä vuonna. Myös Karkkilan maineen kohentaminen on ollut tärkeä kriteeri, kun palkintojen saajista on vapaa-aikalautakunnassa päätetty.

Lue lisää tiistain 18.2. Karkkilan Tienoosta!

Karkkilan ilmastohaaste numero yksi on kaukolämpö

Karkkilan ja muiden jutussa mainittujen kuntien päästöluvut on laskettu niin sanotun Hinku-laskentasäännön mukaan. Laskennasta on pyritty poistamaan sellaiset päästöt, joiden määrään kunta ei pysty vaikuttamaan. Luvuissa ei ole mukana päästökauppaan kuuluvaa teollisuuden polttoainekäyttöä eikä teollisuuden sähkönkulutusta ja jätepäästöjä. Tieliikenteen osalta huomiotta on jätetty läpiajoliikenne.

Tieliikenne ja kaukolämpö tuottavat puolet Karkkilan alueen kasvihuonepäästöistä

Suomen ympäristökeskuksen tuore laskelma kuntien kasvihuonepäästöistä osoittaa, että Karkkilan vuoden 2017 kasvihuonepäästöt per asukasta kohden olivat 7,3 tCO2e, Vihdissä vastaavasti 6,1 tCO2e, Lopella 7,9 tCO2e ja Lohjalla 6,6 tCO2e.

SYKEn laskelman mukaan päästöt olivat vuodesta 2005 vuoteen 2017 vertailuajanjaksolla laskeneet Karkkilassa viisi prosenttia, Vihdissä 12 prosenttia, Lopella 13 prosenttia ja Lohjalla 16 prosenttia. Keskimäärin Uudenmaan kuntien päästöt olivat vähentyneet 11 prosenttia.

SYKEn laskelma osoittaa, että Karkkilassa syntyvistä päästöistä oli peräisin tieliikenteestä (27,6 prosenttia), kaukolämmöstä (22 prosenttia) ja öljylämmityksestä (7,7 prosenttia). Vertailuajanjaksolla kaukolämmön osuus Karkkilan kasvihuonekaasujen aiheuttajana oli lähes tuplaantunut. Vuonna 2005 kaukolämpö tuotti Karkkilan kasvihuonekaasuista 7,6 ktCO2e ja vuonna 2017 vastaavasti 14,3 ktCO2e.

Vuoteen 2005 verrattaessa vähemmän päästöjä Karkkilassa vuonna 2017 synnyttivät maatalous (4,8 ktCO2e), tieliikenne (18 tCO2e), kulutussähkö (4,1 tCO2e), sähkölämmitys (3,3 tCO2e) ja jätteidenkäsittely (3,9 tCO2e). -afs

Lue lisää torstain 13.2. Karkkilan Tienoosta!

Nyhkälän koulussa vietettiin sanomalehtiviikkoa teemalla ilmastonmuutos

Viidesluokkalaiset Nella Hällfors, Andrej Petrovic, Vivian Hyttinen, Sisu Grönroos ja Siru Kangasvuo kertovat toisinaan lukevansa sanomalehtiä. Lehdessä heitä kiinnostaa eläinaiheiset uutiset, uutiset onnettomuuksista ja tapahtumat. Nella yllätti kertomalla, että hän on kiinnostunut myös politiikasta.

Olenko ainoa joka yrittää pelastaa maailman? – Saisivat valtioiden johtajat tehdä jotain

Vuoden 2020 valtakunnallista koulujen ja uutismedian yhteistä sanomalehtiviikkoa vietetään 3.–7.2. teemalla ilmastonmuutos. Tämän sanomalehtiviikon innoittamana Karkkilan Tienoo julkaisee Nyhkälän koulun 5A ja 5C-luokkien mielipidekirjoitukset teemaviikon aiheesta. Kirjoituksista selviää, että lapset ovat ennen kaikkea luonnon monimuotoisuuden puolella ja kantavat huolta eläinlajien sukupuuttoon kuolemisesta.

– Olenko ainoa joka yrittää pelastaa maailman? Miksi kukaan ei tee mitään maailman vuoksi? Kysyy Jemena Pyykönen.

Sampo Mikkolan mukaan se kukaan voi olla vain valtioiden johtajat.

– Minua ei ilmastonmuutos paljon kiinnosta. Saisivat valtioiden johtajat tehdä jotain. -afs

Lue lasten kirjoitukset torstain 6.2. Karkkilan Tienoosta!