Kylillä vilkas lauantai – Ryhmämatkaajat lisämausteena

Hämeenlinnasta kyläretkelle tulleet Toivo ja Hilkka Santala sekä Paula Jakonen olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa. Salonkylän museossa tutkailtiin mm. kivimankelia, jollaisen käyttöä Hilkka oli lapsena seurannut.

10 loppilaista kylää Avoimet Kylät -päivässä mukana

Kylillä riitti kulkijoita ja ylimääräistä vilskettä lauantaina, kun vietettiin valtakunnallista Avoimet Kylät – päivää. Kanta-Hämeestä mukaan oli ilmoitettu 46 kylätapahtumaa, ja näistä peräti 10 oli Lopelta.

Lopelta tarjolla oli monipuolinen ohjelma, ja kuntaa saattoi halutessaan kiertää laajaltikin, kylätapahtumissa poiketen. Läyliäisissä oli takakonttikirppis ja jo perinteiseksi tulleet Mukulaperunarock lapsille ja illan huipentanut varsinainen Perunarock. Joentakana tarjottiin uusittuun  koulupihaan tutustumismahdollisuutta ja myös Vanhakosken mylly- ja sähkölaitosmuseo oli avoinna.

Sajaniemen Taidemäellä sai tutustua Kaisu Rissasen taidenäyttelyyn kahvitellen, Oodi-lehmälle näyttely houkutteli puolestaan Järventaustan Syrjään. Myös Kahvila Perunakuopalla Räyskälässä oli pienimuotoinen kylätaidenäyttely, tosin toinen toistaan näyttävämmät leivonnaiset taisivat varastaa huomion. Salonkylässä oli mahdollisuus tutustua perinnemuseoon, Suvitien kotieläintilalla odottivat lampaat, alpakat, kanat ja kanit, sekä tilamyymälä tuotteineen. Vojakkalan lavalla illan saattoi päättää Patajätkän tahdittamiin perinteisiin lavatansseihin.

Kyläkierros Länsi-Lopella

Lopen kunta järjesti opastetut, maksuttomat kiertoajelut lauantaina, useamman vuoden tauon jälkeen. Kirkonkylältä autot lähtivät oppaan kera parin tunnin kierrokselleen kello 10 ja 12.30. Ihan koko kuntaa ja kaikkia kyliä ei tuona aikana kuitenkaan ehditty kiertää, vaan suunnattiin Länsi-Lopelle; Pilpala, Salonkylä, Räyskälä, Vojakkala ja Topeno kulki reitti.

Paikallisoppaana bussissa toimi Anneli Kailokari, joka asiantuntemuksella osasi kertoa niin kylien tekemisistä ja tapahtumista kuin muistakin ominaispiirteistä, historiaa unohtamatta.

Lue lisää keskiviikon 12.6. Lopen Lehdestä!

Tokmanni Loppi avataan juhannusviikolla

Loppilaistuottajat ovat innolla mukana avaamassa uutta Lopen Pehtooria Tokmannin tiloihin. Maanantaina järjesteltiin Pehtoorin kalusteita paikoilleen porukalla.

– Lopen Pehtoori jatkaa

Uusi Tokmanni Loppi -myymälä Launosten Jylhäkumpuun avataan juhannusviikolla, tiistaina 18.6.. Samalla aukeaa jälleen myös Lähiruokamyymälä Lopen Pehtoori, joka ajettiin alas Säästö-Karien toiminnan päättyessä.

Laaja valikoima, pitkät aukioloajat

Suomen suurin halpakauppaketju Tokmanni osti Säästö-Karien hallit Launosten Jylhäkummusta huhtikuussa. Toukokuun aikana halleissa on tehty peruskorjaus, maalaten ja uusien mm. sähköt ja valaistus. Nyt myymäläkalusteet ovat paikoillaan ja liiketilan tavaroitus on alkanut, kertoo myymäläpäällikkö Tero Vilppola. Myös henkilökunnan rekrytoinnit on aloitettu.

Töitä tehdään parhaillaan isolla porukalla ja liike on tarkoitus avata yleisölle jo parin viikon päästä, juhannusviikolla tiistaina 18.6. klo 8.00.

– Ämpäreitä on tuolloin jaossa, naurahtaa Vilppola.

Avajaisviikolla on luvassa tarjouksia, ja valtakunnallisen ketjun kampanjat pyörivät ohessa. Liike tulee olemaan avoinna päivittäin, maanantaista perjantaihin klo 8-20, lauantaisin klo 19 saakka ja sunnuntaisinkin kello 10-18.

– Tokmanni Loppi tarjoaa laajan ja monipuolisen tuotevalikoiman, samaan tapaan kuin muissakin ketjun myymälöissä, jatkaa Vilppola.

Lue lisää keskiviikon 5.6. Lopen Lehdestä!

Droneharrastajat tuovat esille kaunista Loppea

Joentaan kylä. Monelle Lopella pitkäänkin asuneelle ilmaperspektiivi on uusi tapa katsella kotikuntaa. Droneharrastajat haluavat esitellä kotiseudustaan parhaat palat ja saada kuvillaan ehkä muutkin innostumaan Lopelle muutosta. Kuva: Marko Saikkonen

Kuljettamattomien pienlentolaitteiden eli dronejen suosio on kasvanut vuosittain ja harrastajia löytyy Lopeltakin. Maaliskuussa Marko Saikkonen perusti Facebookiin ryhmän nimeltään ”Loppi Dronen silmin”. Kirjoittamishetkellä ryhmässä oli 211 jäsentä, joita yhdistävät dronen lennättäminen, luonto ja luontokuvaus sekä Loppi.

– En halunnut kohdistaa ryhmää vain tietyille ihmisille, vaan huomasin, että meillä on monia asioita, joita voi yhdistää. Sivun kautta yritetään myös koota alueen droneharrastajat yhteen, Marko Saikkonen taustoittaa ja toivottaa ryhmään tervetulleiksi niin loppilaiset kuin Lopella mökkeilevätkin ja ihmiset ympäri Suomen.

Haastattelu tehdään kauniin Ojajärven rannalla. Marko Saikkonen nostattaa oman Mavic Air -dronensa ilmaan ja koneen alla järviveden pinta menee pyörteille. Sekunneissa drone on lentänyt kauas, mutta kuten lennättämisen sääntöihin kuuluu, on laitteen oltava koko ajan lennättäjänsä näköetäisyydellä, maksimissaan 150 metrin korkeudessa. Saikkonen painottaakin droneharrastuksen vastuullisuutta ja ympäristön sekä eläinten huomioimista lennättämisessä. Hän on jakanut myös Facebook-ryhmään tietoa lennättämisen tärkeistä pelisäännöistä. Luontoarvoja ryhmässä jaetaan Suomen Luonnonsuojeluliiton yhteistyökumppanina.

Droneharrastus on mielenkiintoinen ja alkuun pääsee melko edullisellakin laitteella.

– Jos haluaa kuitenkin hankkia hyvän koneen, niin silloin siihen kannattaa satsata noin viisisataa euroa. Parilla sadallakin pääsee kyllä alkuun, kun kaikkia koneissa olevia hienouksia ei välttämättä tarvitse olla. Kalliimmista laitteista löytyy sitten jo esimerkiksi Palaa kotiin -näppäintä ja GPS-paikanninta, puoli vuotta droneilua harrastanut Saikkonen esittelee.

Lue lisää Lopen Kesälehdestä!

Laila Kujansuulle ansiomerkki Suomen tasavallan presidentiltä

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnitteli valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa loppilaista Laila Kujansuuta Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalista. Kuva Samuli Miettinen.

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö, palkitsi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein kolmekymmentäviisi kasvattajana ansioitunutta äitiä. Kuusi lasta yksinhuoltajana kasvattanut loppilainen emäntä, Laila Kujansuu, oli yksi presidentin tunnustuksen tänä vuonna saaneista äideistä.

– Kyllä tämä tuli ihan yllätyksenä lapsilta, totesi Laila Kujansuu hymyssä suin ansiomerkin saamisestaan.

Vuonna 1940 syntynyt Laila Kujansuu (o.s. Vaanila) suoritti Väestöliiton kotisisaropiston 1960. Naimisiin hän meni vuonna 1962 evakkomatkan aikana syntyneen Seppo Kujansuun kanssa. Samana vuonna nuorelle parille syntyi esikoinen, Maire nimeltään. Kahtena seuraavana peräkkäisenä vuonna syntyivät pojat Timo ja Pauli ja heistä neljän vuoden päästä Maria. Tuomo syntyi vuonna 1971 ja perheen kuopus, Liisa, vuonna 1976.

– Nuorimmaiseni ei ollut vuottakaan, kun isä joutui pois lähtemään. Liisa täytti vuoden pääsiäislauantaina, kun isä haudattiin pääsiäissunnuntaina, Kujansuu muistelee perhettään kohdannutta suurta menetystä.

Sinnikäs ja uuttera Laila Kujansuu jatkoi yksin suurperheen arjen pyörittämistä ja maatilan töitä, hoitaen karjaa ja kasvattaen porsaita.

– Kodinhoitajan palkalla ei olisi perhe elänyt. Karjanhoidosta sentään sai maitoa, voita ja muita tarvikkeita. Ruisleivät leivoin aina itse, Kujansuu muistelee. Hän kiittelee kotisisaropintojensa antaneen myös paljon tarpeellista tietoa elämään varten.

Lue lisää keskiviikon 15.5. Lopen Lehdestä!

Kolmas Lasten lauantai oli menestys

Elmolan pihalla oli myös kiihdytysautoja lasten ihmeteltävänä.

Lions Club Loppi Maijastiinat ja Lopen kunta järjestivät järjestyksessään kolmannen Lasten lauantai -tapahtuman Elmolassa viime lauantaina. Useat aktiviteetit ja monipuolinen ohjelma houkutteli Elmolaan yli satapäisen lapsijoukon. Mukaan lapset olivat ottaneet myös vanhempia ja isovanhempia. Tapahtuman tuotto lahjoitetaan leijonatoiminnan perinteiden mukaan lapsiperheiden hyväksi paikalliseen kohteeseen.

Keppihevoset ovat edelleen huippusuosittuja

LC Loppi Maijastiinojen presidentti Ritva Nepponen kutsui tilaisuuden avaajan Timo Heinosen testaamaan ensimmäisenä ratsuille rakennetun esteradan. Ja hyvinhän rata kokeneelta ratsastajalta sujuikin.

Maailmanlaajuista huomiota saanut suomalaisten keppihevosharrastus oli vahvasti edustettuna Elmolan ratsastuskentällä. Aino Kosyn johtamassa kilpailussa ratsut ensin esittäytyivät yleisölle, jonka jälkeen lähdettiin esteradalle.

Kaikki ratsukot palkitiin värikkäillä ruusukkeilla suosituksista.

Sittemmin turkulaistunut Kosy on itse Vaahteramäen ratsastuskoulun kasvatti ja myös keppihevosharrastus on hänelle tuttua.

Ratsut joutuivat käymään ennen kilpailua lääkärintarkastuksessa ”lelulääkäri” Tuula Lohisaaren vastaanotolla. Myös muita pehmoleluja oli mahdollista käydä tutkituttamassa lääkäreillä.

Lue lisää keskiviikon 8.5. Lopen Lehdestä!

Tokmanni avaa myymälän Säästö-Karien tilalle

Toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo Tokmannin olleen pidemmän aikaa kiinnostunut Lopesta kauppapaikkana. Kun Säästö-Karien hallit tulivat myyntiin, päätti yritys hyödyntää tarjotun mahdollisuuden, Tokmanni avaa liikkeensä Launosissa remontin jälkeen kesällä.

– Remontoimme tiloja, avaamme kaupan kesällä

Suomen ja Pohjoismaiden suurin halpakauppaketju Tokmanni avaa liikkeen Lopen Launosiin kesällä. Tokmanni osti Säästö-Karien tilat, kauppakirja allekirjoitettiin maanantaina.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että pystymme kaupan myötä avaamaan oman liikkeemme Lopelle, sanoo Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Loppi on kiinnostanut yritystä jo pidemmän aikaa.

– Olemme jo pidemmän aikaa olleet kiinnostuneita Lopesta, vaikka meillä on myös myymälä Riihimäellä. Mielestämme Loppi on kiinnostava kauppapaikka. Kun sitten tuli tilaisuus hankkia vakiintuneelta kauppapaikalta tilat, päätimme tarttua mahdollisuuteen, toteaa Rautiainen.

Valikoimaa räätälöidään

Toimitusjohtajan mukaan Launosten myymälän valikoimaa räätälöidään paikkakunnan tarpeiden mukaan.

– Loppi on vahva kesämökkikunta, se varmasti vaikuttaa valikoimaan. Muutenkin Lopen myymälämme valikoima tullee poikkeamaan jonkin verran Riihimäen valikoimista.

Lue lisää torstain 2.5. Lopen Lehdestä!

Tie tanssijaksi on auki myös loppilaisille!

Läyliäisistä lähtöisin oleva Anu Laiho suoritti tanssinopettajaopintojen loppuvaiheeseen kuuluvan työharjoittelun alkutalvesta Etelä-Hämeen Tanssiopistossa.

– Anu Laiho valmistuu tanssinopettajaksi ja jatkaa maisteriopintoihin

Läyliäisläinen Anu Laiho oli viisivuotias, kun hän alkoi haaveilla balleriinan urasta.

– Olin onneni kukkuloilla, kun Tanssikoulu Kuukernupin opetus Lopella alkoi syksyllä 2003, ja pääsin tanssitunnille!

Anu Laiho oli tuolloin 7-vuotias, ja tanssitunnit pidettiin päiväkodin salilla. Ammattiopettajan johdolla aloitettiin perusteista. Taidot karttuivat, ja innostus kasvoi ja vahvistui, tanssista tuli tärkeä osa elämää.

Tanssi pysyi mukana myös murrosiän pyörteissä, ja niin Anu Laiho haki ja pääsi Lopella suoritettujen tutkintojen jälkeen tanssinopettajan ammattiopintoihin Turkuun syksyllä 2015.

Tänä keväänä Anu Laiho oli suorittamassa opintoihin liittyvää loppuvaiheen työharjoitteluaan Etelä-Hämeen Tanssiopistossa. Kirjallisen lopputyön jälkeen Anu Laiho valmistuu keväällä tanssinopettajaksi (AMK) Turun Taideakatemiasta. Syksyllä Anu kuitenkin jatkaa vielä Osloon, tanssijantaiteen maisteriopintoihin, tavoitellen unelmaa yhdistetystä tanssijan ja opettajan urasta.

Omalla esimerkillään hän haluaa kannustaa myös muita; Lopellakin tarjotaan tanssionopetusta, joka avaa ovet, ja maailma kutsuu!

Omaa opinpolkua hakien

– Meillä on Lopella todella laadukas tanssin taiteen perusopetus. Täällä on hyvät opettajat, ja oppilaat nähdään yksilöinä, heidän tarpeissaan tukien, antaa Anu Laiho tunnustusta entiselle tanssikoululleen, Etelä-Hämeen Tanssiopistolle.

Anu Laiho kertoo oman tanssijan tiensä löytymisen olleen pitkällisen prosessin tulos.

Lue lisää keskiviikon 24.4. Lopen Lehdestä!

– Lääkäripalvelut, tiestön kunto ja päärata odottavat päätöksiä

Timo Heinonen otti selfien vaalivalvojaisista sosiaaliseen mediaan.

Timo Heinonen kansanedustajaksi neljännen kerran

Timo Heinonen (kok) aloittaa pääsiäisen jälkeen eduskunnassa neljännen kansanedustajakautensa. Heinonen sai 5 600 ääntä, äänimäärä laski 674 äänellä vuoden 2015 vaaleista.

Timo Heinonen jännitti Riihimäellä ääntenlaskentaa. Aluksi kokoomuksen kolmannesta paikasta käytiin kuitenkin tiukalta vaikuttanut taisto Timo Heinosen ja lahtelaisen Milla Bruneaun välillä. Lopulta Heinonen valittiin eduskuntaan, eroa Bruneauhun oli lähes 1 000 häntä.

– Hyvillä mielin seurasin ääntenlaskentaa. Vaalikampanjan aikana saamani palaute oli niin hyvää, että olin luottavainen uudelleen valinnasta.

– Tunnelmat ovat iloiset. Erityisesti olen iloinen siitä, että Lopelta saamani äänimäärä kasvoi.

Isoja asioita

Mitkä isot Loppea ja loppilaisia koskevat asiat nousevat esille seuraavan neljän vuoden aikana?

– Sote-uudistus tulee jälleen esille. Iso kysymys on, missä ja miten lääkäripalvelut järjestetään.

Lue lisää keskiviikon 17.4. Lopen Lehdestä!

Yläkoulun pajapäivä kokosi koulukeskuksen oppilaat yhteen

Pinja-Emila Räikkönen ja Julia Kristo pitivät luennon someturvallisuudesta.

– Isommat oppilaat opettivat pienempiään

Uudessa opetussuunnitelmassa punaisena lankana kulkevat laaja-alaisen osaamisen taidot, joita tulee harjoittaa ja arvioida osana kaikkien oppiaineiden opetusta. Monialaiset oppimiskokonaisuudet tarjoavat hedelmällisen maaperän juuri näiden taitojen harjoitteluun. Lopen yläkoulun oppilaat toteuttivat viime viikolla kaksi päivää kestäneet monialaisten opintokokonaisuuksien teemapäivät. Torstaina yläkoululaiset suunnittelivat pajapisteitä Kirkonkylän koulun alakoululaisille ja perjantaina pajat toteutettiin käytännössä niin, että yläkoululaiset toimivat pajojen vetäjinä ja ohjaajina alakoululaisten kiertäessä ryhmittäin pajasta toiseen.

– Seiskaluokkalaisten vastuualueena oli järjestää pajat eskariykköskakkosille, kasiluokkalaiset valmistivat pajat kolmenelosille ja ysiluokkalaiset toteuttivat pajat alakoulun vanhemmille oppilaille.

Rakenteellisesti päivä onnistui mielestäni erittäin hyvin. Päivien suurena teemana oli itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Oppilaat saivat suunnitella aiheensa etukäteen luokanvalvojan tunnilla ja varsinainen pajojen työstäminen aloitettiin torstaina. Mielestäni yläkoulun oppilaat kantoivat vastuunsa pajojen suunnittelusta ja toteutuksesta erittäin hienosti, kertoi opettajien Mok-tiimin puheenjohtaja Laura Laatio.

Pajoissa käsitteltiin nuorille tärkeitä teemoja

Pajojen aiheet olivat yläkoululaisten itse keksimiä ja monet pajojen aiheista käsittelivät nuorille tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

– Nuoret käyttävät paljon somea ja siksi on tärkeää huolehtia, että he myös tietävät perusasiat someturvallisuudesta, kertoivat someturvallisuuspajaa pitäneet Pinja-Emilia Räikkönen ja Julia Kristo 9.a luokalta.

Lue lisää keskiviikon 10.4. Lopen Lehdestä!

Nuoret tenttasivat kansanedustajaehdokkaita

Lopen Kokoomusnuorten vaalipaneelin juonsivat Rosa Laine ja Venla Hatakka.

Eduskuntavaaliehdokkaat pääsivät nuorten tentattaviksi viime perjantaina Lopen Kokoomusnuorten vaalipaneelissa. Paneelia juonsivat napakoin ottein yhdistyksen puheenjohtaja ja Lopen kunnanvaltuustossa ensimmäistä kauttaan oleva Rosa Laine sekä Lopen Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja Venla Hatakka.

Lopen Kokoomusnuorten vaalipaneelissa mittaa toisistaan ottivat Aino-Kaisa Pekonen (Vas.), Tarja Filatov (SDP), Sari Jokinen (Vihr.), Antti Salminen (PS), Heli Lehtilä (Kesk.), Ismo Portin (KD) ja Timo Heinonen (Kok.). Järjestelyistä kiitosta kerännyt vaalipaneeli oli jaettu neljään eri osioon: esittelykierrokseen, 15 väittämän lappuäänestykseen, avoimiin kysymyksiin ja lopuksi vielä oli aikaa varattu muutamalle yleisökysymykselle.

Esittelykierroksen aloitti toisen kauden kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen. Tällä vaalikaudella hän on toiminut Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä. Pekonen kuvaili itseään soteuurastajaksi, joka jatkaisi vielä mielellään pahasti kesken jäänyttä työtään valiokunnassa.

Tarja Filatov esitteli itsensä kahden lapsuuden ajan toiveensa kautta. Ensimmäinen näistä oli, että hän olisi lapsena halunnut olla noita ja toinen että hänestä tulisi tähtitieteilijä. Noidaksi hän olisi halunnut muuttua siksi, että joutui olemaan käsiensä vuoksi paljon sairaalassa ja taikasauvalla hän olisi voinut heilauttaa itsensä sieltä kotiin. Vanhempanakin hän olisi halunnut käyttöönsä taikasauvan, jolla maailmaan olisi saanut rauhan ja otsonikadon ratkaisua. Sittemmin konkaripoliitikkona ja uransa aikana työministerinä hän on voinut vaikuttaa politiikan keinoin moniin tärkeisiin asioihin.

Lue lisää keskiviikon 3.4. Lopen Lehdestä!