40 vuotta kylätoimintaa Pilpalan kulmalla

Puheenjohtaja Marimella Röök ja hallituksen jäsen Sanna Palviainen toivovat uusia voimia mukaan yhdistystoimintaan.

Pilpalan kylät ry. juhlisti neljä vuosikymmentä kestänyt kylätoimintaa juhlatansseilla Pilpalan Liitontalolla viime perjantaina. Juhlatanssit tahditti Janne Tulkki ja Tulinen sydän -orkesteri. Yhdistyksen aktiivijoukko on pieni, mutta tehokas tapahtuminen järjestäjä. Puheenjohtaja Marimella Röök ja yhdistyksen hallitus kaipaavat uusia ja nuoria voimia yhdistystoimintaan, jotta Liitontalo olisi aktiivikäytössä tulevaisuudessakin.

40 vuotta ja sitä on syystä juhlia

Puheenjohtaja Röök kertoo, että kesätanssit ovat olleet normaalisti vuosittain aina hieman aiemmin heinäkuussa, mutta nyt päädyttiin järjestämään juhlatanssit vähän myöhemmin. Kesätanssit ovat olleet iltamatapahtuma, jossa on ollut ohjelmaa ja tanssia. Tänä vuonna juhlatansseissa ei ollut ohjelmaa, vaan paikalle oli hankittu huippuesiintyjä ja orkesteri.

Pilpalan kylät ry. perustettiin vuonna 1979, jolloin Hunsalan, Pilpalan ja Tevännön voimat yhdistettiin yhteen yhdistykseen. Lopen Opiston Raija Tyystjärvi aloitti ja edisti kylätoimintaa jo 70-luvulla.

– Yhdistystoiminnassa on ollut vuosikymmenten aikana ylä- ja alamäkiä. 80- ja 90-luvuilla tehtiin talkoilla paljon remontteja, jotta Liitontalo pysyisi kunnossa, ja että se olisi yhdistyksen toiminnan keskipiste, kertoo Röök.

– Yhdistystoiminta Liitontalon suojissa alkoi 1982. Ensi oltiin vuokralla ja 2000-luvun alussa talo siirtyi yhdistyksen omistukseen. Taloa käytetään monenlaiseen toimintaa, kuten esim. seurakunnan kerhotoimintaan ja tilaa vuokrataan erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Lue lisää keskiviikon 14.8. Lopen Lehdestä!

Kai Nieminen toi Syrjään filosofiaa ja huumoria

Syrjän tupa oli Kai Niemiselle ja hänen runoudelleen täydellinen estradi. Runot kirjoittajansa lukemina puhuttelivat myös Syrjä-seuran aktiivia Markku Siivolaa. 

Suven ja runon ilta sujui tänäkin vuonna Järventaustan Syrjässä keskittyneesti tekstejä kuunnellen. Erja Noroviita oli saanut paikalle itse Kai Niemisen, runoilijan ja kääntäjän. Elämää syvästi kokeneen ja hänen itsensäkin mukaan ”paljon lukeneen” runoilijan ja kääntäjän tekstit antoivat kuulijoille elämyksiä ja ajatuksia.

Paikalle oli saapunut sekä Kai Niemisen jo ennestään tuntevia että niitä, joille tuo liki viisikymmentä teosta julkaissut pitkän linjan kirjallisuusmies oli uusi tuttavuus. Illan runot hänen itsensä lukemina koskettivat ja puhuttelivat. Yllättävää kyllä, mukana oli paljon myös huumoria.

”Mieleni on muhevaa sontaa, joka odottaa leijuvia voikukan siemeniä.”

Kai Nieminen on runoilija toisessa polvessa: hänen isänsä oli Pertti Nieminen, joka oli myös kiinan kielen suomentaja. Kai sen sijaan opetteli japanin ja on suomentanut jo 30 teosta. Omia runokokoelmia häneltä on julkaistu 18.

Viimeisestä julkaistusta teoksesta on kulunut jo yhdeksän vuotta, mutta tällä hetkellä Nieminen viimeistelee uutta runokokoelmaa. Runoja on syntynyt kautta vuosien, joten kirjan viimeistely tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä niiden karsintaa.

– Kyllä, se on vaikeaa, myöntää Nieminen.

Myös käännöstyö on hänellä tekeillä. Kumpaakaan teoksista tuskin kuitenkaan julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

Lue lisää keskiviikon 10.7. Lopen Lehdestä!

Vanhat työmenetelmät kiinnostivat

Filip ja Kristina Karlsson Finbygrändin maatalousmuseosta Tammisaaresta olivat tulleet paikan päälle tutustumaan tapahtumaan.

Riitta ja Simo Lehtonen isännöivät jo yhdeksättä kertaa vanhojen traktoreiden ja työkoneiden tapahtumaa Mustajoella viime viikonloppuna. Ilma suosi tapahtumaa ja perheet olivat lähteneet viime vuoden tapaan hyvin liikkeelle. Vanhoja traktoreita ja työkoneita oli nähtävissä kymmeniä ja erityisesti erilaiset työnäytökset kiinnostivat yleisöä.

Vanhoissa traktoreissa on sitä jotain

Tapahtumakentällä oli esillä lähes 70 traktoria, huomattava määrä maamoottoreita, laitteita ja vanhoja autoja. Pääosa esillä olleista vanhoista traktoreista on edelleen toimintakuntoisia.

Työmenetelmät ja kotitaloushistoria olivat myös esillä tapahtumassa. Kotitalousmuseolla oli mahdollisuus tutustua erilaisten esineiden välityksellä kotitalouksien erilaisiin esineihin ja maatöissä käytettyihin erilaisiin laitteisiin ja työkaluihin.

Petri Kerava oli mielissään, kun museossa oli esillä Lehtosen Ourajoelta huutokaupasta huutama herneenlajittelija oli esillä.

– Tiesin, että kun Lehtonen aikanaan huusi tämän, niin se pääsee hyvää kotiin, Kerava tuumaili. Lajittelija on korkea, lieriön muotoinen laite, jonka sisällä spiraalimaisesti kiertyvä, viettävä osa. Ylhäällä avoin suppilo, josta herneet kaadetaan laitteeseen, alhaalla kouru herneiden ulostuloa varten.

Tapahtumaan olivat tulleet myös Filip ja Kristina Karlsson Finbygrändin maatalousmuseosta Tammisaaresta. Museon esinekokoelma kertoo maatalouden koneellistumisesta 1900-luvun alusta aina vuoteen 1980. Esillä on muun muassa hevostyövälineitä, puimureita, traktoreita laitteineen ja työkaluja. Lisäksi museoon kuuluu paja 1930-luvulta. Filip Karlsson kertoo, että ensin traktoreita on hankittu ostamalla, mutta esineistöä on saatu myös lahjoituksina museolle.

– Simo Lehtonen kävi meillä tutustumassa ja kutsui meidät tänne tutustumaan tähän tapahtumaan ja koneisiin sekä laitteisiin, joita täällä kyllä on todella paljon, Karlsson toteaa.

Lue lisää keskiviikon 3.7. Lopen Lehdestä!

Yrittäminen vastapainona päivätyölle

Pienimuotinen yrittäjyys vei Anniina Luceniuksen mennessään kuusi vuotta sitten. Myyntiä on ollut ja uusia tuotteita tulee koko ajan. Pöydällä uuden japanilaisen ihonhoitosarjan tuotteita, jotka sopivat myös miehille.

Aikuinen, joka haluaa pois lasten maailmasta työpäivän päätteeksi, voi ryhtyä vaikka yrittäjäksi. Näin teki myös loppilainen luokanopettaja Anniina Lucenius kuusi vuotta sitten. Samalla henkilökohtainen kiinnostuksen kohde muuttui yrittämiseksi. Nyt kosmetiikan suoramyynnin AVON-tiiminvetäjällä on oma ja vahva verkosto tiimissään. Myös työn, perhe-elämän ja yrittämisen yhteensovittaminen on onnistunut.

Tekemisen vapaus viehättää

Luceniuksen mukaan oma kiinnostus meikkejä ja ihonhoitotuotteita kohtaan oli alkusysäys yrittäjyyden suuntaan. Perehtyminen laadukkaisiin Avon-tuotteisiin kohtaan johti seuraavaan vaiheeseen, jolloin alkoi tiiminvetäjänä toimiminen sekä oman tiimin kasaaminen. Tiimiläiset ovat nyt asiakkaita, jotka tilaavat tuotteita itse.

Yritys on toiminut suoramarkkinointialalla jo 130 vuotta ja toimii maailmanlaajuisesti. Pohjoismaat ja Balttia muodostavat oman markkinointialueen. – Minulle on ollut erityisen tärkeää kaiken toiminnan avoimuus. Lopulta päädyin omalla toiminimellä yrittämiseen. Itse yrittäminen ja kosmetiikan sekä muiden yrityksen tuotteiden parissa työskentely on minulle henkireikä. Se on ”aikuisten harrastus”, jolla voin irtautua päivätyöstä ja hetkeksi myös kodin arjesta, Lucenius kertoo. – Olen tehnyt yhteistyötä myös muiden yrittäjien kanssa Lopella. Anne Lukanan kanssa järjestimme Kanttorilassa mm. japanilaisen teeillan.

Tulen mielelläni myös esittelemään tuotteita niin nais- kuin miesasiakkaille. Tuotevalikoimassa on myös iso valikoima miesten ihonhoitotuotteita tarjolla. Esittelyt räätälöin asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Lue lisää keskiviikon 26.6. Lopen Lehdestä!

Kylillä vilkas lauantai – Ryhmämatkaajat lisämausteena

Hämeenlinnasta kyläretkelle tulleet Toivo ja Hilkka Santala sekä Paula Jakonen olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa. Salonkylän museossa tutkailtiin mm. kivimankelia, jollaisen käyttöä Hilkka oli lapsena seurannut.

10 loppilaista kylää Avoimet Kylät -päivässä mukana

Kylillä riitti kulkijoita ja ylimääräistä vilskettä lauantaina, kun vietettiin valtakunnallista Avoimet Kylät – päivää. Kanta-Hämeestä mukaan oli ilmoitettu 46 kylätapahtumaa, ja näistä peräti 10 oli Lopelta.

Lopelta tarjolla oli monipuolinen ohjelma, ja kuntaa saattoi halutessaan kiertää laajaltikin, kylätapahtumissa poiketen. Läyliäisissä oli takakonttikirppis ja jo perinteiseksi tulleet Mukulaperunarock lapsille ja illan huipentanut varsinainen Perunarock. Joentakana tarjottiin uusittuun  koulupihaan tutustumismahdollisuutta ja myös Vanhakosken mylly- ja sähkölaitosmuseo oli avoinna.

Sajaniemen Taidemäellä sai tutustua Kaisu Rissasen taidenäyttelyyn kahvitellen, Oodi-lehmälle näyttely houkutteli puolestaan Järventaustan Syrjään. Myös Kahvila Perunakuopalla Räyskälässä oli pienimuotoinen kylätaidenäyttely, tosin toinen toistaan näyttävämmät leivonnaiset taisivat varastaa huomion. Salonkylässä oli mahdollisuus tutustua perinnemuseoon, Suvitien kotieläintilalla odottivat lampaat, alpakat, kanat ja kanit, sekä tilamyymälä tuotteineen. Vojakkalan lavalla illan saattoi päättää Patajätkän tahdittamiin perinteisiin lavatansseihin.

Kyläkierros Länsi-Lopella

Lopen kunta järjesti opastetut, maksuttomat kiertoajelut lauantaina, useamman vuoden tauon jälkeen. Kirkonkylältä autot lähtivät oppaan kera parin tunnin kierrokselleen kello 10 ja 12.30. Ihan koko kuntaa ja kaikkia kyliä ei tuona aikana kuitenkaan ehditty kiertää, vaan suunnattiin Länsi-Lopelle; Pilpala, Salonkylä, Räyskälä, Vojakkala ja Topeno kulki reitti.

Paikallisoppaana bussissa toimi Anneli Kailokari, joka asiantuntemuksella osasi kertoa niin kylien tekemisistä ja tapahtumista kuin muistakin ominaispiirteistä, historiaa unohtamatta.

Lue lisää keskiviikon 12.6. Lopen Lehdestä!

Tokmanni Loppi avataan juhannusviikolla

Loppilaistuottajat ovat innolla mukana avaamassa uutta Lopen Pehtooria Tokmannin tiloihin. Maanantaina järjesteltiin Pehtoorin kalusteita paikoilleen porukalla.

– Lopen Pehtoori jatkaa

Uusi Tokmanni Loppi -myymälä Launosten Jylhäkumpuun avataan juhannusviikolla, tiistaina 18.6.. Samalla aukeaa jälleen myös Lähiruokamyymälä Lopen Pehtoori, joka ajettiin alas Säästö-Karien toiminnan päättyessä.

Laaja valikoima, pitkät aukioloajat

Suomen suurin halpakauppaketju Tokmanni osti Säästö-Karien hallit Launosten Jylhäkummusta huhtikuussa. Toukokuun aikana halleissa on tehty peruskorjaus, maalaten ja uusien mm. sähköt ja valaistus. Nyt myymäläkalusteet ovat paikoillaan ja liiketilan tavaroitus on alkanut, kertoo myymäläpäällikkö Tero Vilppola. Myös henkilökunnan rekrytoinnit on aloitettu.

Töitä tehdään parhaillaan isolla porukalla ja liike on tarkoitus avata yleisölle jo parin viikon päästä, juhannusviikolla tiistaina 18.6. klo 8.00.

– Ämpäreitä on tuolloin jaossa, naurahtaa Vilppola.

Avajaisviikolla on luvassa tarjouksia, ja valtakunnallisen ketjun kampanjat pyörivät ohessa. Liike tulee olemaan avoinna päivittäin, maanantaista perjantaihin klo 8-20, lauantaisin klo 19 saakka ja sunnuntaisinkin kello 10-18.

– Tokmanni Loppi tarjoaa laajan ja monipuolisen tuotevalikoiman, samaan tapaan kuin muissakin ketjun myymälöissä, jatkaa Vilppola.

Lue lisää keskiviikon 5.6. Lopen Lehdestä!

Droneharrastajat tuovat esille kaunista Loppea

Joentaan kylä. Monelle Lopella pitkäänkin asuneelle ilmaperspektiivi on uusi tapa katsella kotikuntaa. Droneharrastajat haluavat esitellä kotiseudustaan parhaat palat ja saada kuvillaan ehkä muutkin innostumaan Lopelle muutosta. Kuva: Marko Saikkonen

Kuljettamattomien pienlentolaitteiden eli dronejen suosio on kasvanut vuosittain ja harrastajia löytyy Lopeltakin. Maaliskuussa Marko Saikkonen perusti Facebookiin ryhmän nimeltään ”Loppi Dronen silmin”. Kirjoittamishetkellä ryhmässä oli 211 jäsentä, joita yhdistävät dronen lennättäminen, luonto ja luontokuvaus sekä Loppi.

– En halunnut kohdistaa ryhmää vain tietyille ihmisille, vaan huomasin, että meillä on monia asioita, joita voi yhdistää. Sivun kautta yritetään myös koota alueen droneharrastajat yhteen, Marko Saikkonen taustoittaa ja toivottaa ryhmään tervetulleiksi niin loppilaiset kuin Lopella mökkeilevätkin ja ihmiset ympäri Suomen.

Haastattelu tehdään kauniin Ojajärven rannalla. Marko Saikkonen nostattaa oman Mavic Air -dronensa ilmaan ja koneen alla järviveden pinta menee pyörteille. Sekunneissa drone on lentänyt kauas, mutta kuten lennättämisen sääntöihin kuuluu, on laitteen oltava koko ajan lennättäjänsä näköetäisyydellä, maksimissaan 150 metrin korkeudessa. Saikkonen painottaakin droneharrastuksen vastuullisuutta ja ympäristön sekä eläinten huomioimista lennättämisessä. Hän on jakanut myös Facebook-ryhmään tietoa lennättämisen tärkeistä pelisäännöistä. Luontoarvoja ryhmässä jaetaan Suomen Luonnonsuojeluliiton yhteistyökumppanina.

Droneharrastus on mielenkiintoinen ja alkuun pääsee melko edullisellakin laitteella.

– Jos haluaa kuitenkin hankkia hyvän koneen, niin silloin siihen kannattaa satsata noin viisisataa euroa. Parilla sadallakin pääsee kyllä alkuun, kun kaikkia koneissa olevia hienouksia ei välttämättä tarvitse olla. Kalliimmista laitteista löytyy sitten jo esimerkiksi Palaa kotiin -näppäintä ja GPS-paikanninta, puoli vuotta droneilua harrastanut Saikkonen esittelee.

Lue lisää Lopen Kesälehdestä!

Laila Kujansuulle ansiomerkki Suomen tasavallan presidentiltä

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnitteli valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa loppilaista Laila Kujansuuta Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalista. Kuva Samuli Miettinen.

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö, palkitsi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein kolmekymmentäviisi kasvattajana ansioitunutta äitiä. Kuusi lasta yksinhuoltajana kasvattanut loppilainen emäntä, Laila Kujansuu, oli yksi presidentin tunnustuksen tänä vuonna saaneista äideistä.

– Kyllä tämä tuli ihan yllätyksenä lapsilta, totesi Laila Kujansuu hymyssä suin ansiomerkin saamisestaan.

Vuonna 1940 syntynyt Laila Kujansuu (o.s. Vaanila) suoritti Väestöliiton kotisisaropiston 1960. Naimisiin hän meni vuonna 1962 evakkomatkan aikana syntyneen Seppo Kujansuun kanssa. Samana vuonna nuorelle parille syntyi esikoinen, Maire nimeltään. Kahtena seuraavana peräkkäisenä vuonna syntyivät pojat Timo ja Pauli ja heistä neljän vuoden päästä Maria. Tuomo syntyi vuonna 1971 ja perheen kuopus, Liisa, vuonna 1976.

– Nuorimmaiseni ei ollut vuottakaan, kun isä joutui pois lähtemään. Liisa täytti vuoden pääsiäislauantaina, kun isä haudattiin pääsiäissunnuntaina, Kujansuu muistelee perhettään kohdannutta suurta menetystä.

Sinnikäs ja uuttera Laila Kujansuu jatkoi yksin suurperheen arjen pyörittämistä ja maatilan töitä, hoitaen karjaa ja kasvattaen porsaita.

– Kodinhoitajan palkalla ei olisi perhe elänyt. Karjanhoidosta sentään sai maitoa, voita ja muita tarvikkeita. Ruisleivät leivoin aina itse, Kujansuu muistelee. Hän kiittelee kotisisaropintojensa antaneen myös paljon tarpeellista tietoa elämään varten.

Lue lisää keskiviikon 15.5. Lopen Lehdestä!

Kolmas Lasten lauantai oli menestys

Elmolan pihalla oli myös kiihdytysautoja lasten ihmeteltävänä.

Lions Club Loppi Maijastiinat ja Lopen kunta järjestivät järjestyksessään kolmannen Lasten lauantai -tapahtuman Elmolassa viime lauantaina. Useat aktiviteetit ja monipuolinen ohjelma houkutteli Elmolaan yli satapäisen lapsijoukon. Mukaan lapset olivat ottaneet myös vanhempia ja isovanhempia. Tapahtuman tuotto lahjoitetaan leijonatoiminnan perinteiden mukaan lapsiperheiden hyväksi paikalliseen kohteeseen.

Keppihevoset ovat edelleen huippusuosittuja

LC Loppi Maijastiinojen presidentti Ritva Nepponen kutsui tilaisuuden avaajan Timo Heinosen testaamaan ensimmäisenä ratsuille rakennetun esteradan. Ja hyvinhän rata kokeneelta ratsastajalta sujuikin.

Maailmanlaajuista huomiota saanut suomalaisten keppihevosharrastus oli vahvasti edustettuna Elmolan ratsastuskentällä. Aino Kosyn johtamassa kilpailussa ratsut ensin esittäytyivät yleisölle, jonka jälkeen lähdettiin esteradalle.

Kaikki ratsukot palkitiin värikkäillä ruusukkeilla suosituksista.

Sittemmin turkulaistunut Kosy on itse Vaahteramäen ratsastuskoulun kasvatti ja myös keppihevosharrastus on hänelle tuttua.

Ratsut joutuivat käymään ennen kilpailua lääkärintarkastuksessa ”lelulääkäri” Tuula Lohisaaren vastaanotolla. Myös muita pehmoleluja oli mahdollista käydä tutkituttamassa lääkäreillä.

Lue lisää keskiviikon 8.5. Lopen Lehdestä!

Tokmanni avaa myymälän Säästö-Karien tilalle

Toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo Tokmannin olleen pidemmän aikaa kiinnostunut Lopesta kauppapaikkana. Kun Säästö-Karien hallit tulivat myyntiin, päätti yritys hyödyntää tarjotun mahdollisuuden, Tokmanni avaa liikkeensä Launosissa remontin jälkeen kesällä.

– Remontoimme tiloja, avaamme kaupan kesällä

Suomen ja Pohjoismaiden suurin halpakauppaketju Tokmanni avaa liikkeen Lopen Launosiin kesällä. Tokmanni osti Säästö-Karien tilat, kauppakirja allekirjoitettiin maanantaina.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että pystymme kaupan myötä avaamaan oman liikkeemme Lopelle, sanoo Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Loppi on kiinnostanut yritystä jo pidemmän aikaa.

– Olemme jo pidemmän aikaa olleet kiinnostuneita Lopesta, vaikka meillä on myös myymälä Riihimäellä. Mielestämme Loppi on kiinnostava kauppapaikka. Kun sitten tuli tilaisuus hankkia vakiintuneelta kauppapaikalta tilat, päätimme tarttua mahdollisuuteen, toteaa Rautiainen.

Valikoimaa räätälöidään

Toimitusjohtajan mukaan Launosten myymälän valikoimaa räätälöidään paikkakunnan tarpeiden mukaan.

– Loppi on vahva kesämökkikunta, se varmasti vaikuttaa valikoimaan. Muutenkin Lopen myymälämme valikoima tullee poikkeamaan jonkin verran Riihimäen valikoimista.

Lue lisää torstain 2.5. Lopen Lehdestä!