Hyvän palvelun yritystä äänestettiin innolla

Kilpailussa annetut äänet laskettiin Lopen Lehden konttorilla viime perjantaina. Ulkopuolisena, puolueettomana tahona mukana oli Lopen Yrittäjät ry:n kuluvan vuoden yhteistyökumppani Etelä-Hämeen Osuuspankki, ja Lopen konttorilta Maarit Hämäläinen ja Anita Leskinen (oikealla). Lopen Yrittäjien puheenjohtaja Kati Helander vasemmalla.

Lopen Yrittäjät ry:n järjestämä perinteinen Hyvän palvelun yritys – äänestys sai tänä vuonna ihmiset vilkkaasti äänestämään. Äänestyslipukkeita sai viikon ajan jättää huoltoasemien ääneystlaatikoihin tai Lopen Lehden konttoriin, ja myös sähköpostiäänestäminen oli mahdollista.

Voittaja erottui poikkeuksellisen selvästi; eläkepäiviään odottava, pitkän ja ansiokkaan korjaamouran tehnyt Ismo Tölmälä oli saanut läyliäisläiset toden teolla liikkeelle, sillä ääniä kertyi hänelle peräti 53!

Näin Auto- ja Konekorjaamo Tölmälä liittyi ansiokkaaseen, jo vuodesta 1992 valittuun Hyvän palvelun yritys -voittajien ketjuun. Palkituiksi ovat viime vuosina tulleet 2019 Shell Jokiniemi Sini ja Joonas Kolehmainen, 2018 Eräloppi Oy, 2017 Lopen Auto ja Rengas, 2016 Lounastupa, 2015 Lopen Apteekki, 2014 K-Market Loppi, 2013 Bar Parooni, 2012 Neste Loppi, 2011 ASV Autohuolto,  2010 Läyliäisten Sähkö ja 2009 Shell Jokiniemi.

Lue lisää keskiviikon 2.12. Lopen Lehdestä!

Uusi kasvo Lopen seurakunnan palvelukseen

Terhi Latvala on tutuissa maisemissa tekemässä määräaikaista seurakuntapastorin tehtävää Lopen seurakunnassa.

Lopen seurakunnassa on määräaikaisessa seurakuntapastorin tehtävässä aloittanut Terhi Latvala. Lopelle freelanceriksi tällä hetkellä itseään kuvaava seurakuntapastori tulee Forssasta. Pesti kestää kappalainen Ilkka Juotteen virkavapauden loppuun asti.

Kokemusta seurakunnan eri tehtävistä

Latvala on tiennyt jo varhain, että hänen kutsumuksensa on papin tehtävissä. Teologian opiskelukin tähtäsi alusta alkaen siihen, että hänet vihitään papiksi. 

Virkauransa aikana hänelle on tullut seurakuntapastorin tehtävien lisäksi myös kirkon hallinto tutuksi. 

– Olin Turun läänin Koskella yhden papin seurakunnan kirkkoherrana 10 vuoden ajan. Kirkkoherran tittelissä ei niin pienessä seurakunnassa ole kovin paljon ”glamouria”, kun saa yksin hoitaa kaiken, niin papin työtehtävät kuin hallinnonkin. 

Latvala kertoo kirkkoherran tehtävän jälkeen siirtyneensä freelanceriksi ja erilaisiin työtehtäviin. Niihin tehtäviin on kuulunut muun muassa ammattijärjestäjän yritystoimintaa ja Humppilan vs. kirkkoherran tehtävän hoitoa. 

– Lopelle tulen hyvillä mielin tekemään papin töitä. Hallinnon tehtävien vastuuta en kaipaa, summaa Latvala. 

– Loppi on minulle lisäksi mummolapitäjä ja minulla on täällä myös sukua eli seutukunta on tuttua jo lapsuudesta.

Lue lisää keskiviikon 25.11. Lopen Lehdestä!

Yrittäjäpalkinto NB-seinälle

Lopen Vuoden yrittäjänä palkittiin NB-Seinä Oy ja yrittäjät Arto Hakala, Tommi Hakala, Pinja Suontaka sekä Tuuli Hakala-Karhu (ei paikalla).

– Yrittäjyys itsessään on välillä enemmän tai vähemmän juhlaa

Lopen Yrittäjät ry kokoontui viime torstaina sääntömääräiseen vuosikokoukseensa Villa Kanttorilaan. Ennen vuosikokousasioita vietettiin pienimuotoista juhlahetkeä, julkistaen ja palkiten Lopen Vuoden yrittäjän.

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka iloitsi avauspuheenvuorossaan siitä, että nyt ollaan tässä, jakamassa yrittäjäpalkintoa Lopella. Haukka kertoi, että Hämeessä aluksi jopa puolet palkinnoista päätettiin jättää jakamatta ja nyt tätä kiritään kiinni, löytäen uudenlaisia tapoja ratkaista tilanne. Perinteisestihän arvokas yrittäjäjuhla on ollut se paikka, jossa yrittäjäpalkinnot on jaettu.

– Yrittäjyys itsessään on välillä enemmän tai vähemmän juhlaa, mutta nämä tilaisuudet ovat hyviä tilaisuuksia jakaa yrittäjätarinoita ja onnistumisia eteenpäin.

Nyt saatiin kuulla tarina betonielementtien valmistajasta NB-Seinästä, joka hankki yritystonttinsa Läyliäisistä 2009, ja on määrätietoisesti laajentanut ja kasvattanut tuotantoaan. Tätä nykyä NB-Seinä Oy työllistää noin 100 henkeä ja liikevaihto oli 19,3 miljoonaa euroa 2019. Heidän tarinansa on myös sukupolvenvaihdostarina.

Lue lisää keskiviikon 18.11. Lopen Lehdestä!

Vienti vetää ja töitä riittää

– Asiakaspohjan laajentumisen myötä ollaan aikaisempaa vankemmalla pohjalla, iloitsee tehdaspäällikkö Sami Oksanen (oikealla) vuorovastaava Sami Sarasen kanssa matalapainevalulinjalla. Kuva Jyrki Lehtinen / Alteams Finland Oy.

– Alteamsin Lopen yksikköön rakennettu lisäkapasiteettia

– Jos ajatellaan Lopen aikaisempia tilauskantoja, niin nyt ollaan hyvällä tasolla ja näkymä on hyvä. Näin kertoo kertoo Alteams Finland Oy:n valimoliiketoimintojen johtaja Eero Pellikka Lopen yksikön tilanteesta.

– Vienti on vetänyt ja vetää edelleen, ja kevään ja kesän muutosten myötä tuotanto Lopella on aikaisempaa vankemmalla pohjalla.

Alteams Finland valmistaa Lopella alumiinikomponentteja konepajateollisuuden tarpeisiin. Tuotannosta valtaosa menee vientiin.

Isoja uusia asiakkaita

Alteams Finland päätti keväällä ajaa Ruoveden yksikkönsä alas, ja on siirtänyt toiminnot Lopelle.

– Toukokuusta lähtien on rakennettu lisäkapasiteettia Lopen yksikköön, siirtäen koneita ja linjastoja Ruovedeltä, ja osin on investoitu myös uusiin koneisiin. Lopella toimintoja on järjestelty niin, että käyttöön on saatu kaksi uutta tuotantolinjaa, kertoo Pellikka.

Lue lisää keskiviikon 11.11. Lopen Lehdestä!

Lisäpotkua nuorten bändiharrastukseen testamenttivaroin

”Yksin on tylsä neppailla. Tänne on aina mukava tulla”, totesivat bändikerholaiset ja iloitsivat bändiharrastuksensa saaneen nyt uutta syvyyttä Janne Parviaisen valmennuksessa.

Nuorten bändiharrastusta tuetaan Lopella testamenttivaroin, mikä mahdollisti ammattimuusikko Janne Parviaisen saamisen vierailevaksi ohjaajaksi, vastaavan ohjaaja Mikko Simolan rinnalla. Parviainen on luvannut opastaa nuoria muun muassa säveltämisessä ja soittamisessa.

– Mun mielestä on ollut tosi hyvä, kun Janne tuli. Viime kerralla hän näytti jotain tekniikkaa, ja siitä on oppinut tosi paljon. On hyvä, että hän antaa meille mielipiteitään, bändissään rumpuja soittava Viljami Lindholm totesi.

Valtava into kantaa

Janne Parviainen on tuttu suomalaisista bändeistä, kuten Waltari, Notkea Rotta sekä Ensiferum, joka on saavuttanut kansainvälistä menestystä. Soittamisen Parviainen aloitti omien sanojensa mukaan 10-11-vuotiaana ja ammattimaisesti hän on tehnyt musiikkia jo 18-vuotiaasta saakka.

– Olen ollut mukana monissa erilaisissa ja eri tyylisissä kokoonpanoissa. Kun kuulen kundien biisejä, niin tavallaan sitä näkee ulkopuolisena, että mikä siellä toimii ja mikä ei, ja miten hommaa voisi kehittää. Käydään yhdessä läpi ihan tämmöisiä perustason soittoteknisiä juttuja ja asioita, millä voidaan kehittää bändinä yhteissoittoa, Janne Parviainen kertoi.

Lue lisää keskiviikon 4.11. Lopen Lehdestä!

Valppautta tarvitaan riista-aidasta huolimatta

Taustalla näkyvä riista-aidan pää on erityisesti tarkkailtava paikka, vaikka se onkin hyvin valaistu, sillä eläimet liikkuvat siitä tien yli, muistuttaa Hatakka.

Kantatielle 54 on valmistunut noin 5 kilometrin verran uutta riista-aitaa Silmänkannosta Launosiin. Aitaa odotettiin alun perin myös valtatielle 3 ja Jokiniemestä kirkonkylään asti, mutta tällä kertaa määrärahat eivät sitä mahdollistaneet.

Riista-aita saattaa saattaa kannustaa huolettomaan ajamiseen, mutta on muistettava, että aidassa on aukkoja ja eläimiä saattaa niiden kautta tulla myös ajotielle.

Esityksiä jatkosta on tehty

Kansanedustaja ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen on ajanut aktiivisesti riista-aita asiaa.

– Nyt rakennushankkeeseen käytettiin noin 370 000 euroa. Se pitää sisällään myös nämä aidan pään lisävalaistukset metsän puolelle ja myös hieman lisävalaistusta muutenkin, summaa Heinonen.

Lue lisää keskiviikon 28.10. Lopen Lehdestä!

– Vaikeudet vain innostavat meitä

Mikko Ranta-Huitti ja Hannu Huitti perustivat yrityksensä Lopelle vuonna 2006. Nyt asuinpaikkoja on kolme, mutta myös Hunsalassa ehditään olla ja työskennellä. Mikko on ortodoksi, joten ikonitaide on tärkeä osa heidän taidekokoelmiaan. 

– Korona-aika on ollut kauhea niille, jotka eivät ole luovia, sanovat Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti

Monen toimen miehet, Hannu Huitti ja hänen puolisonsa Mikko Ranta-Huitti, ovat saaneet koronapandemiasta vain uutta puhtia tekemisiinsä. Aseman Taidelaiturilla on tänä vuonna käynyt tuhansia ihmisiä ja Huitinholstein-maatilayritys Pilpalassa toimii aktiivisesti. Vain siemennyskurssit ovat jääneet pois koronaviruspandemian vuoksi.

– Ihmiset tarvitsevat ruokaa poikkeusoloissa kuten ennenkin. Ja taidetta! Mikko Ranta-Huitti sanoo.

Jotta maitoa ja naudanlihaa olisi saatavilla, eläimet täytyy siementää. Sitä työtä tekee HH Embryo Oy – Huitinholstein: siementää, myy siementä, huuhtelee alkioita, tekee jalostussuunnitelmia ja välittää jalostuseläimiä. Toiminta on laajentunut naudoista lampaisiin ja nyt myös vuohiin.

Spermanmyynnin Hannu ja Mikko aloittivat jo vuonna 2005, joten tämä vuosi on 15-vuotisjuhlavuosi. Itse osakeyhtiö perustettiin vuonna 2006.

– Pitää olla aina edellä muita, se on meidän bisnesideamme. Me emme välitä muista emmekä mene helpoimman kautta, vaan meillä on aina uutta mielessä.

Lue lisää keskiviikon 21.10. Lopen Lehdestä!

– Järviä yhdistävät joet olivat kuin sukellus satumaailmaan

Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen vietti puolisonsa Raimo Hautalan kanssa parin päivän miniloman Lopen järvillä meloen.

Huikea kauneus ja käsittämätön hiljaisuus – Lopen järvet lumosivat Kuntaliiton Minna Karhusen

– Loppilaiset saa olla erämaistaan, järvistään ja luonnostaan todella ylpeitä. Eletään todella upealla paikalla täällä! Ja kuitenkin on lyhyt matka joka paikkaan.

Näin hehkuttaa Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja, hyvinkääläinen Minna Karhunen, joka kuun vaihteessa poikkesi parin päivän minilomalla loppilaismaisemissa, järvillä meloen. Syysruska oli parhaimmillaan ja vaihteleva luonto ja hiljaisuus lumosivat kokeneen luonnossaliikkujan, jolle vesielementti ja melomalla liikkuminen oli kuitenkin uusi kokemus.

Tienoot tuttuja, näkövinkkeli uusi

– Loppi on todellakin mökkikunta! Tosi paljon oli mökkejä rannoilla – tämän huomasi selvästi nyt, kun ensi kertaa näitä maisemia vesiltä päin katseli.

Näin kertoi havainnoistaan Minna Karhunen, jolle Loppi ja sen metsät ovat tuttuja jo lapsuudesta ja nuoruuden partiovuosilta.

– Melkuttimen ympäristössä on paljonkin retkeilty partiolaisena, ja jo lapsuudessa vierailimme perheen kanssa Lopella, telttaillen Vääriän rannalla, lähellä lentokenttää. Talvisin kävimme täällä myös pilkillä, ja luonto on tullut täällä hyvinkin tutuksi, kertoo Karhunen.

Hän kertoo nauttivansa luonnossa liikkumisesta myös kotiympäristössään Hyvinkäällä.

– Luontokokemus on aina voimaannuttava. Mutta Lopella saimme kokea nyt jotain uutta ja ainutlaatuista, kertoo Minna Karhunen.

Lue lisää keskiviikon 14.10. Lopen Lehdestä!

Lähiruoka kiinnostaa ravintola-alalla

Ainoa Wineryn Paola Guerriero de Cohen maistatti uniikkeja suomalaisesta luonnosta makunsa saavia viinejään ruokailun yhteydessä. Lähiruokayrittäjien innovatiivisuus yllätti Visit Lahden Harri Oleniuksen.

– Hämäläiset tuotteet esittelyssä

Lähiruoka on nouseva trendi, ja kiinnostaa myös ravintola- ja pitopalveluyrittäjiä. Mutta mistä löytää haluamansa? Toisaalta ruuan tuottajat ja jalostajat painivat usein sen tosiasian kanssa, että käsissä on mainio tuote, mutta kuinka saada se tietoisuuteen ja kokkien keittiöihin?

Tähän ongelmaan tarttui MTK Hämeen ruokaviesti-hanke yhteistyössä Lahti Regionin kanssa, järjestämällä viime viikolla hämäläisen lähiruuan speed dating -tilaisuuden Hausjärvellä, tuoden yhteen niin ruoan tuottajat tuotteineen, kuin näistä kiinnostuneet ravintola-alan toimijatkin.

– Helposti meillä ajatellaan, että markkinat on pääkaupunkiseudulla tai jossain kauempana, eikä nähdä, että tarvetta on myös lähempänä, ihan meillä täällä omassakin maakunnassa. Matkailu tuo kävijöitä tänne myös muualta, miksi emme siis tarjoaisi sitä mitä Hämeessä tuotetaan, pohti MTK Hämeen Päivi Rönni.

Päivä huipentui tilavierailulle Lopelle, Pelto-Seppälän monimuotoiseen yrittäjyyteen tutustuen. Tilalla nautittiin päivän päätteeksi lähiruoka-ateria, ja maisteltiin ohessa myös loppilaisen Halmelan vuohitilan tuotantoa ja hollolalaisen Ainoa Wineryn uniikkeja viinejä.

Lue lisää keskiviikon 7.10. Lopen Lehdestä!

Räyskälän ilmailukeskuksessa vilkas kesä – Tutustumislennot ja purjelentokurssit kiinnostivat

Räyskälä-Säätiö teettää parhaillaan käyttösuunnitelmaa kiitoteiden läheisyydestä hankkimalleen kolmen hehtaarin alueelle. – Täältä tulee olemaan tonteilta suorat yhteydet rullaustielle, esittelee hallituksen puheenjohtaja Esko Lehtonen.

Säätiön ja kerhojen kurssien kautta koulutettiin peräti 25 uutta purjelentäjää

Vaikka keväällä oli ilmassa monenmoisia uhkakuvia ja vielä toukokuulla oli rajoituksia muun muassa toimitilojen käytön suhteen, muodostui kesästä kuitenkin tyydyttävä lentokesä. Kaikkiaan tehtiin noin 2700 hinausta, mikä on vain noin 100 hinausta edelliskesää vähemmän, kertoo Räyskälä-Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja lentopaikan päällikkö Esko Lehtonen.

Erityisen ilahtunut hän on purjelennon peruskurssien saamasta kiinnostuksesta; säätiön ja kerhojen kurssien kautta koulutettiin peräti 25 uutta purjelentäjää.

– Miesmuistiin ei ole päästy vastaaviin lukuihin, myhäilee Lehtonen.

Sileän asfaltin hurmaa

Räyskälän ilmailukeskus kerää ilmailun harrastajia maantieteellisesti laajalta alueelta.

– Räyskälähän on keskellä kaikkea, naurahtaa Lehtonen.

Lue lisää keskiviikon 30.9. Lopen Lehdestä!