Tarmonmaja on yli 3 200 talkootunnin tulos

Tarmonmajassa on myös asianmukaiset tilat suksien voiteluun. Tuomo Kontinaho esitteli voitelutilan ilmanvaihtoa Vihdin Viestin kunniapuheenjohtaja Pentti Kurunmäelle.
– Nyt meillä on hyvät puitteet järjestää kilpailuita ja muita tapahtumia

Nummelanharjulla on nyt komea, hirsirunkoinen hiihtomaja, Tarmonmaja. Maja palvelee huoltorakennuksena Nummelanharjulla liikkuvia sekä vihtiläisiä seuroja, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä kokousten sekä erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Majan virallisia avajaisia vietettiin torstaina iltapäivällä.

Tarmonmaja on osuva nimi, sillä hiihtomajan toteutuksessa Nummelan Tarmon/Vihdin Viestin talkoolaisilla on suuri, ratkaiseva rooli.

– Majan aktiivinen rakentaminen kesti yhdeksän kuukautta. Rakennustyötä tehtiin vuoden ja kolmen kuukauden aikana, mutta viime talvena sekä kesällä pidettiin taukoja. Majan rakentaminen vaati talkootyötä yli 3 200 tuntia, laskee Vihdin Viestin hiihtojaoksen puheenjohtaja Petri Teittinen. Tuomo Kontinaho ja Ville Mähönen ovat olleet aktiivisimpia talkootyöntekijöitä.

– Tuomo on asunut täällä viimeisen vuoden, sanoi kahvia avajaisvieraille tarjoillut, itsekin pitkään Nummelan Tarmossa pyyteetöntä talkootyötä tehnyt Airi Havukorpi.

Lue lisää perjantain 8.12. Luoteis-Uusimaasta!

Pajuniittyyn suunnitteilla 48 pientalon asuinalue

Pajuniittyyn Ruutitynnyrinkujalle tuotiin malliksi viime viikon loppupuolella uusi 24,6 neliöinen pientalo. Tavoitteena on luoda alueelle 48 pientalosta koostuva asuinalue. – Vihtiin tarvitaan moderneja asumisvaihtoehtoja. Pienten asuntojen kysyntä kasvaa. Uskon, että Vihdissä on kysyntää omalle pientalolle, joka tarjoaa kohtuulliseen hintaan tehokkaat asuinneliöt, sanoo vihtijärveläinen Noja-Yhtiöiden yrittäjä Rain Kolga.
Yhdessä pientalossa asuinneliöitä 24,6 – Vihtiin tarvitaan moderneja asumisvaihtoehtoja, sanoo rakennusalan yrittäjä Rain Kolga

Nummelan Pajuniittyyn suunnitellaan 48 pientalon asuinaluetta. Viime viikolla Pajuniittyyn Ruutitynnyrinkujalle tuotiin ensimmäinen pientalo, jossa on asuinneliöitä 24,6. Ensimmäinen talo toimii esittelykohteena, sen ympärille on tarkoituksena luoda kahteen kerrokseen 48 pientalosta koostuva alue.
– Vihtiin tarvitaan moderneja asumisvaihtoehtoja. Pienten asuntojen kysyntä kasvaa. Uskon, että Vihdissä on kysyntää omalle pientalolle, joka tarjoaa kohtuulliseen hintaan tehokkaat asuinneliöt, sanoo vihtijärveläinen Noja-Yhtiöiden yrittäjä Rain Kolga.

Lue lisää tiistain 5.12. Lutarista!

Veteraanien joulujuhlaa vietettiin komeasti

Juhlan järjestäjät Päivi Veikkolainen ja Sirkka Kemppi toivottivat veteraani Hannes Tuovisen tervetulleeksi juhliin. Sirkka Kemppi on ollut mukana kaikissa 36. veteraanijuhlassa.
Kunniavieraita paikalla vielä nelisenkymmentä

Veteraanien joulujuhlaa vietettiin kirkonkylän seurakuntatalossa tiistai-iltana noin 160 hengen voimin. Tunnelmallisen juhlan kunniavieraiksi oli kutsuttu vihtiläisiä sotainvalideja, kaatuneiden omaisia, kotirintamanaisia ja rintamaveteraaneja perheineen. Heitä oli paikalla nelisenkymmentä.
Veteraanien joulujuhlaa vietettiin nyt 36. kerran. Tässä muodossa vuodesta 1982 järjestetty juhla vietettiin nyt viimeistä kertaa. Veteraanien juhliminen Vihdissä kuitenkin jatkuu niin pitkään kuin heitä Vihdissä on.

Lue lisää torstain 23.11. Luoteis-Uusimaasta!

Studentum Roadshow pysähtyi Vihdin lukiossa

Haimoosta kotoisin oleva Mari Salmi oli Vihdin lukiossa mukana kertomassa omasta matkastaan kohti Tampereen yliopiston luokanopettajan opintoja. Hän kirjoitti Vihdin lukiosta vuonna 2015 ja piti tämän jälkeen kaksi välivuotta. Hän sai puhtia hakuprosessiin Alkio-opistosta.

Kiertueen lähetit tarjosivat apua koulutukseen liittyvissä kysymyksissä

Valtakunnallinen Studentum Roadshow -koulutuskiertue pysähtyi Vihtiin tiistaina 14.11. Koulutuskiertueen lähetit vierailivat Vihdin lukiossa ja tarjosivat nuorille apua koulutukseen liittyvissä ongelmissa ja auttoivat heitä miettimään vastausta kysymykseen: Mikä minusta tulee isona?
Roadshown lähetit Pihla Nortela ja Iida Karvinen vierailevat kiertueen aikana noin 45 lukiossa, kolmessa varuskunnassa ja kaksilla koulutusmessuilla. He opiskelevat opinto-ohjaajiksi Itä-Suomen yliopistossa.
Kiertueen ajatuksena on herätellä opiskelijoita. Kiertueella pyritään laajentamaan oppilaiden näkymyksiä ja osoittamaan ettei aina tarvitse välttämättä mennä siihen ensimmäiseen vaihtoehtoon.
– Erityisesti haluamme kertoa eri vaihtoehdoista niille opiskelijoille, joilla ei vielä ole selvää kuvaa siitä mihin he haluavat opiskelemaan lukion jälkeen. Haluamme myös kertoa vaihtoehtoisista reiteistä kulkea kohti tavoitettaan. Meillä molemmilla on ollut kaksi välivuotta ennen kuin lähdimme yliopistoon opiskelemaan, Nortela ja Karvinen kertoivat.

Lue lisää torstain 16.11. Lutarista!

Vanessa-vauva sulattaa sydämet

Juulia ja Timo Laukkanen ovat kuuden kuukauden ikäisen Vanessan ylpeitä vanhempia.

Kauppias Timo Laukkanen pitää isyyslomaa pätkissä

Vihdin kirkonkylän K-supermarketin kauppias Timo Laukkanen on kuuden kuukauden ikäisen suloisen Vanessan isä.
Vanessa on Timon (42) ja hänen vaimonsa Juulian (33) ensimmäinen yhteinen lapsi. Timolla on entisestä liitostaan kaksi teini-ikäistä lasta, jotka viettävät aikaan hänen luonaan säännöllisesti. Isyyslomaa Timo Laukkanen pitää kolmessa eri osassa.
Vanessa syntyi kuukauden ennenaikaisesti. Dramatiikkaa synnytykseen toi Juulian raskausmyrkytys, joka vei hänet sairaalahoitoon Helsingin Naistenklinikalle.
Nyt kaikki on kuitenkin hyvin ja isän sylissä hymyilee valloittavasti aurinkoinen pikku-neiti, joka antaa vanhempiensa nukkua yönsä erinomaisesti.
Perustyytyväinen vauva
– Hän on perustyytyväinen vauva. Aivan alkuun saimme nukkua koko yön, nyt hän herää kerran yössä, Timo kertoo.
Kiireisen yrittäjäpariskunnan työn ja vauva-arjen yhteensovittaminen on onnistunut hyvin:
– Voimme välillä vaihtaa vetovuoroa niin, että minä olen kotona Vanessan kanssa ja Juulia tulee kaupalle töihin. Näin saamme kumpikin sopivasti vaihtelua arkeen, Timo Laukkanen jatkaa.

Lue lisää Luoteis-Uusimaan torstain 9.11. numerosta.

Peuroja ruokitaan Vihdissä valtateiden läheisyydessä

Palojärvellä on peurojen ruokintapaikka pellolla aivan Vanhan Turuntien tuntumassa. Näköetäisyydellä on myös Turun moottoritie.

Ruokintapaikan ja valtatien etäisyyden pitäisi olla vähintään 300-400 metriä

Vihdissä tapahtuu vuosittain useita kymmeniä hirvieläinkolareita, kolareiden määrä on ollut hienoisessa kasvussa parin viimeisen vuoden aikana. Ihmetystä herättää, miksi Vihdissä ruokitaan peuroja valtateiden välittömässä läheisyydessä. Esimerkiksi Huhmari-Palojärven alueella on peurojen ruokintapaikka aivan Vanhan Turuntien tuntumassa, näköetäisyydellä on myös Turun moottoritie. – Mielestäni todella ajattelematonta ja vaarallista ruokkia peuroja noin lähellä vilkasliikenteisiä teitä. Kuka ottaa vastuun jos ja kun peurakolareita sattuu, kysyy Vanhaa Turuntietä päivittäin ajava, nimettömänä pysyttelevä vihtiläinen. Vihdin-Karkkilam riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Sohlman sanoo, että suositusten mukaan hirvieläinten ruokintapaikat pitää viedä riittävän kauaksi valtateistä. – Vähintään 300-400 metriä pitäisi olla ruokintapaikan ja valtatien etäisyys. -ew

Lue lisää torstain 2.11. Luoteis-Uusimaasta.

– Kuin aikuisen leikkiä

– Olen jo lopettanut nallejen keräilyn. Ne ovat esillä hyllyillä huoneessani, ja osa on säkissä. Tykkään käsitellä niitä: välillä vaihtelen niitä säkistä hyllylle ja päin vastoin, kertoo Leena Kuusela.

Leena Kuuselan nalleilla on kutkuttavat nimet

– Tämä on kuin aikuisen leikkiä! Olisi vahinko olla niin totinen, että olisi kiinni vain arkipäivän realiteeteissa. Sitä paitsi vanhemmiten alkavat estot kadota; ehkä aiemmin en olisi halunnut nallejani näytteille, naurahtaa kirkonkyläläinen Leena Kuusela.
Kirkonkylän kirjastossa on esillä lokakuun ajan Akusti, Masu-Anders, Pietsu ja heidän 74 nalleystäväänsä Leenan kokoelmasta.
Jeesus Halonen ja Alfred Ahtisaari
Oleellinen osa näyttelyä on nallejen nimien taustoja selittävä lista, joka kertoo ostopaikan ja jotakin Leenan huumorintajusta.
– Nalleista on tullut persoonallisuuksia. Melkein kuin loisi tarinaa itse tai lukisi kirjaa, Leena tuumii.
Joku saattaa ehkä pahastua Jeesus Halonen -nimisestä nallesta. Leena sai sen joululahjaksi, ja ovathan sekä Jeesus että Tarja Halonen syntyneet jouluna.
Alfred Ahtisaari -nallen toi Leenan mies Jorma Kuusela työmatkaltaan päivänä, jolloin Martti Ahtisaari sa Nobelin rauhanpalkinnon.
Gorm Vanha -nimi juontaa juurensa Jorma Kuuselan sukututkimusharrastukseen. Se päätyi mystisiin nimiin kuten Harald Sinihammas ja Gorm Vanha.

Lue lisää Luoteis-Uusimaan torstain 26.10. numerosta.

Kaappaako Lohja uuden junaradan aseman?

Helsingin ja Turun välinen uusi junaratayhteys mullistaisi elämää myös Vihdissä, koska radan myötä Nummelan eteläosien rautatieasemalta olisi lyhyt, ruuhkaton yhteys pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen. Kartta: Professori Hannu Piekkolan selvitys.

Uuden rautatien rakentaminen käynnissä kymmenen vuoden kuluttua – Lohja ostamassa maata Lempolasta rautatieasemaa varten

Vihtiläisten monivuotinen haave suorasta rautatieyhteydestä Nummelan ja Helsingin välillä on toteutumassa. Vihdin läpi kulkevan uuden nopean Helsinki-Turku -junaradan suunnittelu on alkanut.
Vihtiläinen kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk) arvioi, että noin kymmenen vuoden kuluttua, 2020 -luvun loppupuolella rataa jo rakennetaan.
Viljanen kuuluu myös valtuuskuntaan, joka edistää Euroopan ja Venäjän välisen liikennekäytävän Suomen osuuden kehittämistä. Tavoite on Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen. Tärkeä osa tämän toteutusta on ns. tunnin juna eli Helsinki-Turku – ratayhteyden kehittäminen.
Vihdin ja Lohjan välille on syntymässä kilpailutilanne nopean junayhteyden rautatieasemasta. Lohja on ostamassa 46,6 hehtaarin suuruista maa-aluetta Lempolasta rautatieasemaa varten. Vihdissä on asemaa puolestaan soviteltu Nummelan Höytiönnummelle. Kaappaako Lohja uuden junaradan nopean liikenteen aseman Vihdiltä?
– Suunnittelu on kesken, eikä asemapaikkoja ole vielä päätetty. Uuden radan myötä Vihdistä pääsee junalla Helsinkiin, toppuuttelee pelkoja Vihdin kunnanjohtaja Sami Miettinen.

Lue lisää Luoteis-Uusimaan torstain 19.10.2017 numerosta.

Veteraanien pitkä joulujuhlaperinne päättymässä

Ensimmäisen veteraanien joulujuhlan järjestämisessä mukana olleet  Sirkka Kemppi ja  Päivi Veikkolainen kuuluvat myös tämän vuoden juhlaa valmistelevaan työryhmään. Pitkä perinne halutaan lopettaa arvokkaaseen tapahtumaan.  

Nuoret järjestävät juhlan veteraaneille 36. ja viimeisen kerran

Nuorisotyön edustajisto ja Vihdin kunnan nuorisopalvelut järjestävät 36. kerran joulujuhlan sotainvalideille, kaatuneiden omaisille, kotirintamanaisille ja rintamaveteraaneille perheineen. Tiistaina 21.11. järjestettävä joulujuhla on osa virallista Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa.
– Juhlan valmistelut on aloitettu jo viime vuoden marraskuulla, Johanna Haarahiltunen   nuorisopalveluista kertoo.
Tänä vuonna juhlaan liittyy haikeus, tässä muodossa juhlaa vietetään viimeistä kertaa.

Lue lisää Luoteis-Uusimaan torstain 12.10.2017 mumerosta.

Mira Talasvuori vaihtoi ensihoidosta yrittäjäksi

Mira Talasvuori on toiminut yrittäjänä maaliskuusta lähtien. Hän antaa Nummelassa Cambridgevalmennusta itsenäisenä yrittäjänä.

Vuorotyö oli haastava yhdistelmä perheelliselle

Nummelalainen Mira Talasvuori (29) vaihtoi sairaanhoitajan työn yrittämiseen.
Hän työskenteli ensihoidossa noin 11 vuotta. Kun työt Vihdissä sairaankuljetuksessa loppuivat veivät työt eri puolille Länsi-Uusimaata.
Liikkuva työ, joka oli vuorotyötä tuntui haasteelliselta 2- ja 5-vuotiaiden lasten äidistä. Hän päätti rohkeasti hypätä tuntemattomaan ja ryhtyä yrittäjäksi.

Juttu luettavissa Luoteis-Uusimaan torstain 5.10.2017 numerossa.