Postin lakko, Luoteis-Uusimaan jakelu ja ilmainen näköislehti

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina 11.11. klo 6.00 ja jatkuu sunnuntaihin 24.11. klo 24.00, elleivät osapuolet löydä lakkoon ratkaisua aikaisemmin. Lakon vuoksi Luoteis-Uusimaan kuljetus ja jakelu viivästyy. Lakon aikana Luoteis-Uusimaan uusin numero on luettavissa digitaalisena näköislehtenä ilmaiseksi tästä linkistä. Lehti on luettavissa ilmestymispäivän aamuna klo 8.00.

Luoteis-Uusimaan paperilehtiä on jaossa Nummelan Citymarketissa, Nummelan Prismassa, pääkirjastossa Nummelassa ja kirkonkylän K-supermarketissa ja S-marketissa. Lehden voi hakea myös painotalosta Huhmarista.

Pahoittelemme lakosta aiheutuvaa haittaa.

– Olemme oppineet elämään hetkessä

Jorma Jylhäkosken ja Piia Pöntisen, pian 2 vuotta täyttävä Edvin on peruspositiivinen lapsi, jolla on hymy herkässä.

Vihdin kirkonkylässä asuvien Jorma Jylhäkosken (48) ja Piia Pöntisen (40) omakotitalon tilavassa olohuoneessa on menossa touhukas hyörinä ja pyörinä. Juuri seisomaan oppinut, pian 2-vuotias Edvin seisoo tasapainoillen paikoillaan katse kohdistettuna eteenpäin, kädet vauhtia eteenpäinmenoa varten ottamassa.

– Tämä on meillä ihan tuore, juuri opittu taito, sanoo isä ylpeästi parin ensimmäistä yhteistä lasta hellästi katsoen. Meillä mitään ei Edvinin kohdalla pidetä itsestäänselvyytenä. Kaikki sellaiset taidot, joita yleensä pidetään lapsilla normaalina kehityksenä, ovat meille suuria ilonaiheita, Jorma Jylhäkoski jatkaa.

Sopeutumis-valmennuksesta tietoa

Edvin syntyi Lohjan sairaalassa Mauno Koiviston syntymäpäivänä 25.11. Hän syntyi viisi viikkoa ennenaikaisesti, painaen kaksi ja puoli kiloa.

– Kaikki näytti aluksi olevan hyvin. Muutaman tunnin päästä lääkäri tuli kertomaan, että heillä on epäily Downin oireyhtymästä. Tietysti tällainen tieto säikäytti ja pelottikin ensin. Ultraäänitutkimukset eivät olleet paljastaneet mitään tämän suuntaista, Piia kertoo.

– Alusta saakka olemme nauttineet pojastamme juuri sellaisena kuin hän on. Kävimme sopeutumisvalmennuksen Oulussa ja tapasimme siellä samanlaisia perheitä ympäri Suomea. Valmennus antoi todella paljon tietoa, Jorma toteaa.

Lue lisää tiistain 5.11. Luoteis-Uusimaasta!

Pitäjänneuvos ja Nummela-neuvos Simo Hirvelä vaikutti laajasti vihtiläisten arkeen

Simo Hirvelän läheisiä istui muisteluillassa eturivissä. Mukana olivat muun muassa hänen vaimonsa Liisa sekä pojat Timo ja Tero.

Simon päivän illassa muisteltiin maaliskuussa menehtynyttä monialaista vaikuttajaa

Nummelan alakoulun rehtorina vuosikymmenten ajan työtä tehnyt rehtori, pitäjänneuvos Simo Hirvelä poistui keskuudestamme maaliskuussa 2019.

Maanantai-iltana, Simon nimipäivänä, hänen arvokasta työtään Vihdin kuntapolitiikassa, urheilussa ja useiden järjestöjen parissa muistettiin Nummelan koulun liikuntasalissa järjestetyssä lämminhenkisessä, kaikille avoimessa tilaisuudessa.

Simon päivän ilta -nimisessä runo- ja musiikkitapahtumassa osallistujat saivat esitysten lisäksi muistella vapaasti Simo Hirvelää etualan lavalla. Yleisö toivoi tilaisuudesta jatkossa vuosittaista perinnettä. Tuoleja oli salissa 100 kappaletta ja ne täyttyivät lähes kaikki.

– Tyttäreni kummeja

Paikalla oli muun muassa useita Simo Hirvelän opettajakollegoita, jotka kävivät muistelemassa yhteisiä hetkiä yleisön edessä. Esimerkiksi Varpu Joenrinne kertoi tulleensa Nummelaan kouluun luokanopettajaksi vuonna 1974. Hän oli liikuntaan erikoistunut opettaja, jonka aloitteesta voimisteluseura Vihdin Naisvoimistelijat syntyi. Nykyisin seura on Vihti-Gym.

– Simo oli toiminnassa vahvasti mukana. Hän kävi muun muassa juontamassa voimisteluseuran tilaisuuksia. Kun ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 1982 valitsin kummeiksi ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet elämääni syvästi. Simo ja hänen vaimonsa Liisa ovat tyttäreni Aulikin kummeja.

Perustamassa kuvataidekoulua

Simo Hirvelä teki näkyvästi työtä Vihdin Kuvataidekoulun eteen usean vuosikymmenen ajan.

– Hän oli perustamassa Vihdin kuvataidekoulua yhdessä paikallisten kuvataiteilijoiden kanssa vuonna 1987 ja hän toimi Vihdin Kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry:n johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1987-2016. Vuodesta 1997 alkaen Simo on ollut kuvataidekoulun kunniapuheenjohtaja, kertoi Vihdin Kuvataidekoulun perustajajäsen, taiteilija Kaiju Haanpää tilaisuudessa.

Lue lisää torstain 31.10. Luoteis-Uusimaasta!

Aasit ilahduttivat Kaarikeskuksen asukkaita

Aasit toivat hymyn asukkaiden huulille. Henkilökunta arveli, että vierailusta riittää jutunaihetta vielä pitkään. Kuva: Annina Kylmä

Carmen ja Ville nauttivat rauhassa porkkanoita

Carmen ja Ville ovat säkäkorkeudeltaan metrin korkuisia ja soveltuivat kompaktin kokonsa puolesta hyvin sisätiloissa tapahtuvaan kohtaamiseen.

Rapsutuksia ja porkkanoita

– Tapaaminen sujui oikein hyvin. Aasit olivat hieman ihmeissään ja järmettyivät tilanteessa paikalleen. Ne söivät kuitenkin tyytyväisinä porkkanaa ja olivat rauhallisesti paikoillaan rapsuteltavina ja halattavina, kertoo Annina Kylmä (31) At the ranch -tilalta.

– Olen pitkään miettinyt aasiavusteista toimintaa. Ne ovat helpompia käsitellä kuin hevoset. Niillä ei ole samanlaista pakoviettiä, kuin hevosilla on. Ne ovat myös pienen kokonsa puolesta soveltuvampia tällaiseen toimintaan.

Aasiavusteista toimintaa

Annina Kylmä on käynyt sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kurssin, jonka oppeja voi soveltaa hyvin aasiavusteisessa toiminnassa. Hänellä on miehensä Teemun kanssa Jokikunnan tilalla kahden aasin lisäksi kuusi hevosta, joista kolme on hänen omiaan. Annina on itse ratsastanut lapsesta lähtien.

Lue lisää torstain 24.10. Luoteis-Uusimaasta!

Hiljaisessa discossa nautittiin musiikista kuulokkeilla

Nummelan kirjastossa pidetty ”hiljainen disco” houkutti paikalle noin 150 henkeä. Kuva: Vihdin kulttuuripalvelut

Kirjastossa pidetyssä discossa kävi 150 vierailijaa

Vihdin pääkirjaston tiloissa Nummelassa pidettiin tiistaina ”hiljainen disco” jonka DJ:nä toimi YleX:n Uuden musiikin X –ohjelmasta tuttu Ida Karimaa.

”Hiljaisessa discossa” musiikki soitettiin osallistujille langattomien kuulokkeiden välityksellä, jolloin ympäristö ei häiriintynyt soitettavan musiikin voimakkuudesta.

150 vierailijaa mukana

– Yleisö koostui enimmäkseen lapsiperheistä, mikä vähän yllätti. Discossa kävi noin 150 vierailijaa. Tämä on mielestäni tosi hyvä määrä tällaiselle uudelle kokeilulle.

– Aina tietysti toivoisi, että olisi enemmänkin väkeä. Yhdessä vaiheessa discoa meidän kuulokkeet oli kaikki käytössä ja omiakin kuulokkeita samanaikaisesti parikymmentä kuulolla, kulttuurituottaja Tommi Muhli Vihdin kunnasta kertoo.

Tanssia hyllyjen välissä

– Saimme todella positiivista palautetta päivän ohjelmasta ja toivottavasti seuraaviin tapahtumiin löytää sitten taas enemmän väkeä. Oma tavoitteeni, että näkisin ihmisiä tanssimassa kirjaston hyllyjen välissä, täyttyi, Tommi Muhli jatkaa iloisena. -to

Karhun elämää, vielä kerran

Ville Kela, Anssi Kela, Petri Prauda ja Antti Nieminen soittavat jälleen yhdessä Pekka ja Susi -yhtyeessä. Bändi palaa lokakuun lopussa esiintymislavalle Espoon Louhisalissa.

Sattumalla on osansa siinä, että Tapiolan Louhisalissa lokakuun lopussa kuullaan vihtiläisen Pekka ja Susi yhtyeen radiohitiksi noussut Karhun elämää vielä kerran. Sattuma johti siihen, että viime ja kuluvalla viikolla laulaja ja basisti Anssi Kela, rumpali Ville Kela, kosketinsoittaja Antti Nieminen ja kitaristi Petri Prauda ovat harjoituksissa palanneet 1990-luvun tunnelmiin.

Pekka ja Susi lopetti toiminnan tammikuussa 1999. Reilut kaksi vuotta myöhemmin Anssi Kela julkaisi soolouransa ensimmäisen levyn, Nummela, josta tuli valtaisa menestys.

– Pekka ja Suden esiintyminen tuli tilaustyönä. Keikkaa ei ollut suunnitelmissa, kunnes minulle soitettiin Espoon kulttuurikeskuksesta. He kysyivät kiinnostustani keikkaan, jossa esittäisin lauluja ajalta ennen Nummela-levyä, kertoo Anssi Kela.

– Sitten tuli mieleen, että jos pyydetään Pekka ja Suden aikaisia lauluja, miksi en esittäisi niitä bändin kanssa. Olin yhteydessä kaikkiin yhtyeen jäseniin ja kaikki olivat myöntyväisiä ajatukselle yhdestä keikasta.

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta Pekka ja Suden rockin Suomen mestaruuden jälkeen julkaisemasta ensimmäisestä levystä. Levyltä lohkaistusta singlestä Karhun elämää kasvoi radiohitti.

– Itse asiassa tajusimme tämän asian vasta sen jälkeen, kun keikasta oli sovittu, naurahtaa Anssi Kela.

Juuret vahvasti Vihdissä

Pekka ja Suden paluu on monille vihtiläisille tunteikas asia, niin vahvasti yhtyeen juuret ovat vihtiläisessä maaperässä. Yhtye aloitti nimellä Yhdeksäs hetki vuonna 1986. Kuten niin monen muunkin yhtyeen tarina on saanut alkunsa, kyseessä oli kavereiden halu soittaa yhdessä.

Historian kirjat kertovat, että yhtye soitti ensimmäisen keikkansa Nummelan seurakuntakeskuksessa 25.10.1986 ja laulajana vieraili Mikko Kuustonen.

Yhtyeen tyyli oli kitarapoppia ja sanoitukset olivat kristillistä sanomaa.

Jo 1980-luvun loppupuolella yhtyeen sointi on raskaampi ja lopulta siihen sekoitettiin muun muassa funkia.

– Aloitimme soittamisen yhteiskoulun musiikkiluokassa. Isäni oli tuolloin yhteiskoulun rehtori, joten soittopaikka järjestyi, hymyilee Petri Prauda.

Lue lisää torstain 10.10. Luoteis-Uusimaasta!

– Kuorot ovat työni suola ja iso ilonaihe

Piritat-tyttökuoro on kanttori Ulla Eho-Saarion lempilapsi. – Suosittelen perheille kuoroa, sillä musiikkitunnit ovat kouluissa aika vähissä. Harrastus on maksuton, eikä seurakunnan jäsenyyttä kysytä, kannustaa Ulla.

Ulla Eho-Saario on Vihdin seurakunnan pitkäaikainen kanttori

– Kuorot ovat työni suola ja ilonaihe, sanoo Vihdin seurakunnan pitkäaikainen kanttori Ulla Eho-Saario.

Hän johtaa 45 vuotta toiminutta Piritat-tyttökuoroa sekä 10 vuotta toimineita Reserviläiskuoroa ja Päiväkuoroa. Neljäntenä on Junnukuoro, joka tänä syksynä yhdistyy Pirittoihin.

Monipuolinen kanttoritiimi

Ullalle tulee ensi vapunpäivänä täyteen 30 vuotta Vihdin seurakunnan kanttorina.

– Masa on ollut esikuvani, hän sanoo viitaten jo eläköityneeseen kanttoriin, musiikkineuvos Martti Kilpeläiseen.

– Hänellä on kyky puhua hankaliakin asioita hauskasti, hyvällä tavalla. Piken (eläköitynyt kanttori Pirkko Kela) ja Masan kanssa olen tehnyt pisimpään kanttoriyhteistyötä Vihdin seurakunnassa.

– Mekin olimme hyvin monipuolinen kanttoritiimi. Masa kasvatti pienestä puhallinryhmästä Vihdin Kapelli -orkesterin, joka oli parhaimmillaan sinfoniaorkesterin kokoinen. Minun silmissäni Kapelli on seurakunnan musiikkielämän kirkkain tähti, ja heti sen jälkeen tulee Piritat-kuoro, sanoo Ulla Eho-Saario.

Lue lisää torstain 3.10. Luoteis-Uusimaasta!

EU-maatalousministerit Tervalammen metsässä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä isännöi EU-maatalousministerikokouksen Vihdin-vierailuja. Tervalammen metsässä Lepän vierellä Puolan maatalousministeri Jan Krzysztof Ardanowski. – Kuva Suomen EU-puheenjohtajakauden viralliselta Flickr-tililtä.

Yli 100-henkinen delegaatio kahvitteli ja tapasi toimittajia Palojärven Rusthollissa

EU-maiden maatalousministerit tutustuivat suomalaiseen kestävään metsänhoitoon Vihdissä maanantaina. Isäntinä olivat Palojärven perhe ja Metsä Group.

Vieraat vietiin Tervalammelle metsään, jonka omistaa Palojärven perheen Metsäyhtymä Kurjenmaa.

Harvennushakkuuta, uudistamista ja taimikonhoitoa

Yli 100-henkinen ministeridelegaatio näki ja kuuli, miten metsiä hoidetaan Suomessa ja miten hyvällä metsänhoidolla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Kolmella ”rastilla” esiteltiin harvennushakkuuta, metsän uudistamista ja taimikonhoitoa. EU-ministerit näkivät moton ja ajokoneen työssään, kolme vuotta sitten istutetun uudistusalan, miten metsää istutetaan ja miten metsuri hoitaa taimikkoa.

Metsässä oltiin puolisentoista tuntia ja käytiin keskusteluja. Kiinnostuneilla vierailla oli paljon kysymyksiä.

Kasvava metsä on aina hiilinielu

Keskustelu jatkui puolentoista tunnin ajan Palojärven Rusthollissa, jonne saapui noin 40 akkreditoitunutta toimittajaa. Palajärventien liikenne oli poikki vierailun ajan.

Turvatoimet olivat muutenkin järeät.

– Paljon järjestelyjä se vaati, mutta vierailu oli meidän mielestämme onnistunut ja hieno tapahtuma, myös kunnia meille metsänomistajille, sanoo Martti Palojärvi.

– Kasvava metsä on aina hiilinielu, yleensä metsän jatkojalostekin. Tavoitteena on muovin ja kaivannaisten korvaaminen metsätuotteilla.

– Olen ylpeä, että Suomen metsänhoito on päässyt näin pitkälle, kiitos järjestäytyneen metsänhoidon.

Martti Palojärvi sai ministerivieraat hymyilemään lausahtamalla: ”Let’s make forests of the world great again”.

Lue lisää torstain 26.9. Luoteis-Uusimaasta!

Oinasjoen koulussa enää 16 oppilasta – kyläkoulu esitetään lakkautettavaksi

Sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi sanoo lapsimäärän laskevan Vihdissä. – Alakouluopetuksessa olevien lasten määrä laskee tulevina vuosina 20-25 prosenttia. Oppilasmäärän lasku sekä säästötarpeet merkitsevät sitä, että luokkia voidaan yhdistää ja sitä kautta vähentää opettajien määrää.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola painottaa, ettei hän esitä muiden kyläkoulujen lakkauttamista

Oinasjoen koulua esitetään lakkautettavaksi osana Vihdin säästöohjelmaa.

– Koulussa on enää 16 oppilasta. Tietojemme mukaan Oinasjoella asuu tällä hetkellä 32 alakouluikäistä lasta, joista jo nyt puolet menevät Vihdin muihin kouluihin, pääosin Kuoppanummen kouluun Nummelaan, sanoo Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

– Terveystarkastajan lausunnon mukaan Oinasjoen koulun toiminnassa pitäminen vaatisi keittiöremontin teko, joka maksaisi arviolta hieman vajaat 200 000 euroa. Kustannus on näin suuri, vaikka kyseessä on jakelukeittiö, ei siis keittiö jossa valmistetaan ruokaa, toteaa Vihdin tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Erkki Eerola painottaa, ettei hän esitä muiden kyläkoulujen lakkauttamista. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Vihtijärven kyläkoulun toiminta on jatkumassa. Vihdin kunnan ja Vihtijärven kyläyhdistyksen sopimus koulurakennuksen vuokraamisesta on umpeutumassa ensi keväänä.

Varhaiskasvatuksessa palveluverkko pyritään pitämään tämän vuoden tasolla. Tosin Pajuniityn sali jouduttaneen ottamaan uudelleen ja Annantuvan perhetuvasta todennäköisesti joudutaan ottamaan ryhmä tai ryhmät lapsiryhmäkäyttöön.

Lue lisää torstain 19.9. Luoteis-Uusimaasta!

– Tanssimalla ihminen muuttuu kauniiksi

Erkki Junttila ja Maija-Liisa Piri ovat yhdessä tanssin ilosanoman lähettiläitä. – Kaikki voivat oppia tanssimaan. On vain löydettävä oikeat keinot.

Maija-Liisa Piri ja Erkki Junttila ovat tanssineet läpi vuosikymmenten

– Minä voin puhua tanssin hyvinvointivaikutuksista vaikka kuinka kauan, tanssinohjaaja ja Hiidenrannan päiväkodin johtotehtävistä hiljattain eläköitynyt Maija-Liisa Piri vastaa hyvinvointiteemaan liittyvään haastattelukutsuun.

Hän sekä kumppani, myös tanssinohjaajana toimiva Erkki Junttila hurahtivat molemmat tanssiin jo 13 vuoden ikäisinä. Into ei ole haihtunut vuosien varrella nyt jo kuusissakymmenissä olevalta pariskunnalta.

– Kemijärvellä oli Danny-show, jonne naapurin tytöt lähtivät. Vanhemmat repivät rahaa jostain, että minäkin pääsisin, Piri muistelee tanssikipinän syntyä.

Junttila kertoo lähteneensä tansseihin ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana isoveljen kanssa.

Lavatansseissa kävivät tuollain kaikki kylän nuoret. Nuoruuden Perävaaran tanssilava toimii vieläkin.

– Onnistumisen tunne on tärkeä

Kemijärveltä kotoisin oleva Maija-Liisa Piri sekä Tyrnävällä kasvanut Erkki Junttila ovat Ruotsin kierrosten ja muutaman muun mutkan jälkeen asettuneet Vihdin kirkonkylään. Toisiinsa he tutustuivat 2010-luvun alussa. Ensimmäisen kerran he tapasivat kuitenkin jo vuosikymmeniä aiemmin, kunnes kenties kohtalon kädenojennus toi heidät uudestaan yhteen.

– Tutustuessamme muistimme tavanneemme Ruotsissa tansseissa. Muistin tanssineeni seitsemännellä kuulla raskaana olevan naisen kanssa. Selvisi, että se oli Maija-Liisa, Erkki Junttila naurahtaa.

Toisellakin kerralla Piri ja Junttila ajautuivat yhteen juuri tansseissa, tällä kertaa Somerolla Amyrissa.

– Siitä vielä noin vuosi meni, että pidettiin juhannustreffit. Siitä se sitten lähti.

Lue lisää torstain 12.9. Luoteis-Uusimaasta!