Herrakunta sai uuden kyläpäällikön

Uusi ja vanha puheenjohtaja vallanvaihdossa tuore kylänuija käsissään.

Joni Parikka luovutti nuijan Tiina Laaksolle

Ryhmä aktiivisia herrakuntalaisia kokoontui kyläyhdistyksen vuosikokoukseen Herrakuntatalon isoon tupaan sunnuntaina 6. huhtikuuta.

Kyläyhdistystä kymmenen vuoden ajan vankalla otteella luotsannut kyläpäällikkö Joni Parikka ilmoitti jo ennen kokouksen alkua, ettei puheenjohtajakautensa nyt päättyessä ole enää uudestaan ehdokkaana puheenjohtajan paikalle. Edeltäjältään Iso-Kungaksen Erkiltä saamiensa neuvojen mukaan kymmenen vuotta kylän johtopaikalla olisi sopiva mitta kyläpäällikön uralle. Kevään myötä tuo aikaraja täyttyi, ja Joni tunsi olevan oikea aika väistyä tehtävästä ja keskittyä enemmän perhe-elämään.

Kyläyhdistyksen johtoon naisenergiaa

Kyläpäällikön viittaa loppuun asti kunniakkaasti kantaen Joni valittiin yksimielisesti myös johtamaan vuosikokouksen työjärjestystä. Tutut rennon päättäväiset otteet jouduttivat kokousta eteenpäin sääntöjen määräämien päätösten saadessa nuijavahvistuksen väistyvän puheenjohtajan kourasta.

Uutta puheenjohtajaa valittaessa käytiin kokouksessa lyhyesti ja tehokkaasti keskustelua, joka johti lopulta sangen yksimielisesti siihen, että kyläyhdistyksen johtoon saatiin reipasta naisenergiaa Tiina Laakson astuessa kyläpäällikön virkaan.

Hallituksen muina jäseninä jatkavat Raimo Paakkala, Petri Vehmas, Mira Teräväinen ja Juhani Höylä. Erovuorossa ollut Tuula Vehmas valittiin uudelleen. Uudeksi varsinaiseksi jäseneksi hallitukseen vuosikokous valitsi Mika Malinin.

Varajäseninä jatkavat Mauri Laakso, Kauko Nissi, Helena Paakkala sekä Kristian Ekblad. Uusiksi varajäseniksi valittiin Sirkku Puumala sekä Juha Uusitalo.

Länsi-Uudenmaan Osuuspankki pyrkii viiden miljoonan euron liikevoittoon

Länsi-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jarmo Viitasen mukaan pankin pitää parantaa kannattavuuttaan ja vakavaraisuuttaan toimintojen tehostamisella, koska korkokate, vähittäispankkitoiminnan keskeinen tuottoerä, on laskenut. – Vuonna 2008 pankin korkokate tilinpäätöksessä oli 13,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna korkokate oli enää yhdeksän miljoonaa euroa.

Kirkonkylän konttorin sulkeneen pankin tulos viime vuonna oli noin 2,5 miljoonaa euroa

Kirkonkylän konttorin viime kuussa sulkenut ja Vihdin toiminnot Nummelan konttoriin keskittänyt Länsi-Uudenmaan Osuuspankki haluaa olla kannattavampi ja tuottaa enemmän liikevoittoa. Pankin hallitus on asettanut tavoitteeksi vuodelle 2017 viiden miljoonan euron liikevoiton. Kirimistä tavoitteeseen on, pankin tulos viime vuonna oli noin 2,5 miljoonaa euroa.

Kirkonkylän ja Veikkolan konttoreiden sulkeminen liittyy juuri pankin haluun parantaa kannattavuutta.

– Finanssialan muutokset ja lisääntyvä sääntely vaativat sopeutumista uudenlaiseen toimintaympäristöön. Länsi-Uudenmaan Osuuspankilla on jo tällä hetkellä vahva vakavaraisuus, mutta sen ylläpitäminen edellyttää jatkossa parempaa kannattavuutta, toteaa pankin toimitusjoh

Jätevesineuvonta jatkuu Vihdissä vuoteen 2021

Haja-asutuksen aiheuttama jätevesikuormitus on minimoitu ja paikalliset vesistömme ja pohjavetemme ovat hyvässä tilassa.

Kiinteistöillä on asianmukaiset, käyttäjän tilanteeseen sopivat ja toimintavarmat jätevesiratkaisut.” Tällainen on Länsi-Uudenmaan kuntien yhteinen visio vuodelle 2021, jonka toteutumista tavoitellaan yhteisen strategian myötä.

Jätevesineuvonta jatkuu Vihdissä ainakin vuoteen 2021 saakka kuten muissakin läntisen Uudenmaan kunnissa.

Neuvonta alkoi 2004.

Siirtymäaika päättyy 2016

Vihdissä asuu noin 6 500 ihmistä sellaisissa kiinteistöissä, joiden jätevesien hoitojärjestelmät pitää tutkia piakkoin, vähintään sadoissa kiinteistöissä on edessä ainakin osittainen jätevesijärjestelmän uusiminen. Lisäksi Vihdissä on reilut 2 700 kesämökkiä, joiden omistajien pitää selvittää mökkinsä jätevesien hoito.

Vapaa-ajan asunnoista, mökeistä, arviolta noin 70 prosentin jätevesien käsittelyssä olisi parantamisen varaa.

Syynä tähän on jätevesiasetus, jonka siirtymäaika päättyy 15.3.2016.

Kunnallisen viemäriverkoston ulkopuolisissa kiinteistöissä on oltava puhdistusjärjestelmä, jolla jätevedet puhdistetaan. Jätevesijärjestelmä on saatettava asetuksen mukaiseksi 15.3.2016 mennessä.

Jätevesien puhdistamisen tavoitteena on suojella ihmistä ja luontoa sekä säästää luonnonvaroja. Oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään niiden päätyminen läheisiin kaivoihin, pohjaveteen tai vesistöihin. Luontoa rasittavat jätevesien ravinteet ja happea kuluttavat aineet, jotka rehevöittävät vesistöjämme.

Iiris Lopina nauttii nyt elämästä ilman aikatauluja

Iiris Lopina on liikunnallinen ulkoilmaihminen. Hän on jo kahdeksan vuotta viihtynyt Vesikansassa, jossa luonto ja Hiidenvesi ovat lähellä.

– Yrittäjän osattava luopua ajoissa

– Meissä yrittäjissä on se paha vika, että emme osaa luopua ajoissa, jollei yritys enää ’’pelitä’’ taloudellisesti. Muille yrittäjille terveisiä: älkää päästäkö tilannetta liian pitkälle! On niin paljon surullisia tarinoita, joissa yrittäjältä menee kaikki, terveyskin.

Iiris Lopinalla oli rohkeutta panna peli poikki. Hän haki itse konkurssiin yrityksensä, 25-vuotiaan ja Nummelassa lähes 20 vuotta toimineen vaatetusliike Muoti-Huoneen tammikuun lopppupuolella.

Nyt Iiris nauttii elämästä ilman aikatauluja ainakin kesän yli.

Nummelassa kulu-rakenne korkea asiakasvirtaan nähden

Muoti-Huoneen kolme viimeistä tilikautta olivat erittäin vaikeita ja tappiollisia.

– Olin pannut omia rahoja yritykseen ja olin suurin velkoja. Verottaja oli toiseksi suurin. Ei ollut kyse suurista summista. Olisin välttänyt konkurssin, jos olisin jatkanut liikkeen pitoa yksin, ilman henkilökuntaa. Mutta näillä vuosilla ja tällä kokemuksella päätin, että en ryhdy enää siihen enkä velkaannu lisää. Väkisin rimpuilu ei johda hyvään.

Päätös ei todellakaan ollut helppo, myöntää Iiris, mutta se oli pakko tehdä. Eikä ole kaduttanut.

– Minulla ei ole varakasta miestä rahoittajana taustalla. Liikkeen piti tuottaa, ei ollut vaihtoehtoja. Nummelassa kulurakenne – erityisesti vuokrat – on korkea asiakasvirtaan nähden.

Asiakkaat tulevat vielä uniinkin

Iiris toivoi, että perinteikkäälle Muoti-Huoneelle olisi löytynyt uusi omistaja, mutta näin ei käynyt.

Hän oli itse liikkeessään koko konkurssiloppuunmyynnin ajan ja tarjosi kahvit viimeisenä päivänä.

– Asiakkaat ja toivat kukkia ja moni itki, miehetkin. Kaikki kiitos asiakkaille, että niin pitkään pystyin liikettä pyörittämään. Paljon oli pitkiä asiakassuhteita, ja asiakkaat tulevat vielä uniinkin!

Äidin liike oli tukipilari koko perheelle. Iiriksen poika oli oman työnsä ohella pitkään äitinsä apuna silloin tällöin.

– Lapsilleni sanoin, että kun yksi ovi sulkeutuu, avaamme uuden.

Vihtiläinen Saska Halmes MM-finaaliin Kaliforniaan

Hiidenrannassa asuva, Nummelanharjun koulua käyvä Saska Halmes (15) valittiin Kaliforniassa pääsiäisenä pidettäviin lumilautailun MM-kisoihin. Menestystä tuli myös Vuokatissa juuri pidetyistä SM-kisoista.

Hiidenrantalainen Halmes nauttii lautailusta

Vihtiläinen lumilautailija Saska Halmes (15) on valittu pääsiäisenä pidettäviin MM-finaaleihin Kalifornian Mammoth Mountainille Volcomin järjestämässä Peanut Butter Rail Jamissa Suomen osakilpailussa Serenassa.

Saska Halmes oli viime vuonna kisan Euroopan mestari. Kilpailut pidetään 19.4.

Matka jo kokemus

–  Tänä vuonna EM-kisoja ei järjestetty, vaan kaikki kisaavat suoraan MM-finaaleissa. Olemme viikon Kaliforniassa ja lähdemme matkalle 15.4. Saavumme ensin Los Angelesiin, josta jatkamme Mammoth Moutainille. Teen parhaani kisassa, mutta vaikka menestystä ei tulisi, on pelkkä matka jo todella hieno kokemus, Nummelanharjun koulussa kahdeksannella luokalla opiskeleva Saska pohtii.

Suomesta valittiin poikkeuksellisesti kolme reililaskijaa finaaleihin, kun muista osakilpailuista valittiin vain yksi. Suomessa reililaskijoiden taso on ollut viime vuosina korkea. Viime vuonna kahdessa sarjassa tuli kolmoisvoitto ja yhdessä kaksoisvoitto.

SM-kisoissa mitaleita

Vihti Skissä vuodesta 2003 asti laskenut Saska Halmes sai menestystä myös juuri Vuokatissa pidetyistä SM-lumilautailuista Groms-sarjassa.

Vihtiläinen sai kaksi pronssia, slopessa sekä pipessa ja tuli näin SM-kokonaiskilpailussa toiseksi omassa sarjassaan.