Vihdintien ja Huopalahdentien varsille bulevardikaupunki?

Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa

Vihdintien ja Huopalahdentien ympärille suunnitellaan urbaania kaupunkia osaksi Haagaa, Munkkiniemeä ja Pitäjänmäkeä.

Valimon aseman kaavaillaan muuttuvan uneliaasta seisakkeesta alueen keskukseksi. Kaupunki kaipaa nyt näkemyksiä suunnittelun periaatteista ja yleisistä päämääristä.

Uutta kerrostumaa kaupunginosiin

Bulevardikaupungista ei tehdä uutta nauhamaista kaupunginosaa Vihdintien ja Huopalahdentien varsille, vaan uusi rakentaminen tuo uuden urbaanin kerrostuman nykyisiin kaupunginosiin. Ratkaisut vaihtelevat paikallisista olosuhteista riippuen, ja niissä huomioidaan merkittävät luontoalueet, terveellinen asuminen ja liikennehaittojen minimoiminen.

– Uusi rakentaminen tulee tarjoamaan laadukasta asumista korttelipihoineen ja elämyksellistä urbaania kaupunkia aktiivisine maantasokerroksineen, aukioineen ja lähipuistoineen. Tarkoituksena on suunnitella juuri Haagaan, Munkkiniemeen ja Pitäjänmäkeen sopivaa kaupunkimaista ympäristöä, kertoo arkkitehti Suvi Tyynilä.

Huopalahdentiellä tutkitaan mahdollisuuksia ulottaa tien eteläpään kaltainen kaupunkimainen rakentaminen nykyistä pohjoisemmaksi, esimerkiksi muuttamalla Huopalahdentien linjausta Ulvilantien ja Rakuunatien välillä, järjestämällä Talin liikuntahallien pysäköintialuetta tai pienentämällä Turunväylän liittymäaluetta. Munkkivuoren ostoskeskuksen aluetta kehitetään vastaamaan tulevan asukasmäärän tarpeita sen nykyiset arvot huomioiden.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!

Munkinseutu ry jo 45 vuoden ajan kotiseudun ja sen kehittämisen puolesta

Kokouksen puheenjohtajana toimi Erkki Wuori ja sihteerinä Taru Turunen.
Tarja Sarjakoski jatkaa Munkinseutu ry:n puheenjohtajana 2018

Munkinseutu ry – Munksnejden rf on vuonna 1972 perustettu kotiseutuyhdistys, joka pyrkii toiminaan alueen asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi, asuinolosuhteiden sekä sivistyksen ja sosiaalisten olojen kehittämiseksi, vaikuttamaan yhteiskuntasuunnitteluun sekä työskentelemään ympäristön suojelemiseksi sekä sen laadun parantamiseksi.

Yhdistys pyrkii vaikuttamaan alueen liikenne- ja kaavoitussuunnitteluun ja ilmoittamaan kantansa kaupungin viranomaisille. Yhdistys tekee aloitteita ja antaa lausuntoja viranomaisille. Yhdistys onkin järjestänyt vuosien saatossa lukuisia tilaisuuksia Munkkiniemessä, joiden tarkoituksena on ollut tiedon jakaminen alueen asukkaille erilaisista julkisen sektorin asioista sekä samalla lähentää kaupungin päättäjien ja asukkaiden vuorovaikutusta.

Jo 45 vuotta tuli täyteen

Yhdistys täytti viime vuonna 45 vuotta eli sen historia on jo pitkä, vaikkakin merkittävästi vanhempia kotiseutuyhdistykisä Suomesta löytyykin.

Kotiseutuyhdistykset toimivat kaupunginosan, kylän, kotikunnan ja kotimaakunnan tasolla, ja niiden yhteiselin on 1949 perustettu Suomen kotiseutuliitto. Yhdistyksiä on perustettu etenkin 1950-luvulla, jolloin päätoimintana oli yleisen kansankulttuurin tallentaminen sekä luonnon ja ympäristön vaaliminen. Sittemmin toiminta on ollut kokonaisvaltaisempaa, kotiseudun kehittäminen laajemmin. Vanhin suomalainen kotiseutuyhdistys on Lohjan Kotiseuduntutkimuksen Ystävät. Sen perusti Robert Boldt vuonna 1894.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 7!

Helsingin kaupungin talous vakaalla pohjalla

Helsingin kaupungin suurimmat investointihankkeet 2017. Graafi: Tuomas Kärkkäinen

Helsingin taloutta on hoidettu pitkäjänteisesti, ja kaupungin talous on vakaalla pohjalla. Vuosi 2017 oli Helsingin kaupungin taloudessa talousarviossa odotettua myönteisempi. Kaupungin toimintakate toteutui talousarviota parempana, ja verotulot kasvoivat talousarviossa ennakoitua enemmän. Myös korkomenot toteutuivat talousarviota pienempinä. Siten vuosikate toteutui 359 miljoonaa euroa talousarviota parempana ja hieman edellisvuoden tasoa paremmin.

– Helsingin investointitaso verrattuna poistoihin on jopa suurten kaupunkien vertailussa merkittävästi muita korkeampi, mikä lisää painetta hyvälle vuosikatteelle myös tulevina vuosina, pormestari Jan Vapaavuori tiivistää.

Vaikka Helsingin talouden tila on vahvalla pohjalla, vireillä oleva sote- ja maakuntauudistus tuovat toteutuessaan epävarmuutta kaupungin talouden kehitykseen sekä investointikykyyn keskipitkällä aikavälillä.

– Helsinki on vahvasti kasvava kaupunki. Vuonna 2017 Helsinki sai yli 9 000 uutta asukasta, mikä on enemmän kuin kertaakaan 1960-luvun jälkeen. Kestävä kasvu edellyttää kaupungilta investointeja niin palveluihin, asuntorakentamiseen kuin kaupunki-infraan. Kasvavan kaupungin investointikyvystä on huolehdittava kaikissa oloissa ja tämä on kaupungille myös keskeinen edunvalvontakysymys, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Vilkasta asuntorakentamista

Rakenteilla olevien asuntojen määrä Helsingissä on pysynyt jo kolmatta vuotta 7 000 asunnon tasolla, mikä tarkoittaa noin 5 000 valmistuvaa asuntoa vuosittain. Vuonna 2017 lupia myönnettiin 8 200 asunnon rakentamiseksi.

Kaupungin investoinnit ilman liikelaitosten investointeja olivat 546 miljoonaa euroa. Liikelaitokset mukaan laskettuina investointimenot olivat 621 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Suurimmat esirakentamiskohteet sijaitsivat Kalasatamassa (30,4 miljoonaa euroa) ja Länsisatamassa (18,5 miljoonaa euroa).

eBike Store Helsinki avataan Munkkivuoren ostoskeskukseen

eBike Store Helsinki, Raumantie 1, Munkkivuoren ostoskeskus
Maaliskuun 10. päivä Helsinkiin avataan uusi sähköpyöriin keskittyvä erikoisliike

Ajatus palvelevasta, sähköpyöriin erikoistuneesta liikkeestä oli kytenyt omistajien takaraivossa jo pidemmän aikaa. Tarvittava nytkähdys tapahtui Ruotsin Malmössä syyskuussa 2017, kun kaksi omilla talousalueillaan merkittävää pyöräkauppiasta päätti yhdistää voimansa. Kaksikon tavoitteena on luoda jotain merkittävämpää kuin vain yksi uusi pyöräliike. Kummallakin yrittäjällä on omat toimintamallinsa ja vahvuutensa. Ammentamalla tästä tietotaidosta ja kokemuksesta sekä kuuntelemalla asiakkaita herkällä korvalla, saadaan aikaiseksi jotain suurempaa kuin vain asioidensa summa.

Sekä Nummen Pyörällä Turussa että Pyöräliike Lundbergilla Keravalla on kollektiivisesti erittäin laaja osaaminen, josta uusi liike saa tarvittaessa tukea. eBike Store Helsingin henkilökunta koostuu alan ammattilaisista ja olemassa oleva verkosto takaa sen, että asiakas saa aina tarpeeseensa parhaiten soveltuvan ratkaisun.

Nummen Pyörän kaksi liikettä Turussa, Pyöräliike Lundbergin liike Keravalla sekä eBike Store Helsingin liike ovat kaikki samoilla tuotteilla sekä palveluilla olevia eBike Store liikkeitä.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 5/2018!

Munkkiniemen yhteiskoululle koripallon Suomen mestaruus

Munkkiniemen yhteiskoulun SM-kultajoukkue 2018.
Lukion pojille koripallon Suomen mestaruus  jo toisena vuonna peräkkäin. Liikuntahallin mestaruusviirien rinnalle nousee nyt myös vuoden 2018 mestareiden viiri

Munkan lukion pojat ottivat jo toistamiseen voiton Koululiikuntaliiton järjestämässä lukiolaisten koripalloturnauksessa, jonka finaaliottelut pelattiin 6.2.2018 Munkkiniemen yhteiskoululla. Voitosta taistelivat Munkan lisäksi Jyväskylä ja Järvenpää. Final Four -nelikkoon tiensä raivannut Kauhajoki peruutti viime hetkellä osallistumisensa sairastapauksen vuoksi.

Tuplamestarijoukkuetta valmensivat Tomi Kaminen, Jari Kolehmainen sekä Mika Riissanen. Jari ja Mika, mikä on näiden voitokkaiden vuosien salaisuus?

– Ilman muuta hyvä ikäluokka. Joukkueen rungon muodostavat vuoden -99 pelaajat ja tätä porukkaa on täydennetty muutamalla nuoremmalla pelaajalla. Viime vuodesta joukkueen kokoonpano muuttui vain parilla-kolmella pelaajalla, kultamitalivalmentajat toteavat.

Munkan joukkueen kokoonpano on: Aron DahlbergNikolas GustavsonTuomo AntikainenPyry KanervaTuomas OksaJuuso VertioAndrei MakarovLauri LaaksonenMiro LukanguJesper GrimbergenEnzo Kaminen ja Jonatan Siukosaari.

Jari jatkaa, että MuKin poikapuolen juniorityö Munkinseudulla on kansallisesti kärkitasoa. Ja tehty työ näkyy nyt myös siis Munkkiniemen yhteiskoulun koripallojoukkueessa.

– Muuten vuoden 2017 voitto eroaa tästä vuodesta siten, että pelillisesti silloin oli mielestäni kovempi taso. Nyt pääsimme ehkä hiukan helpommalla, Mika analysoi.

Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori Aki Holopainen on syystäkin ylpeä opiskelijoistaan:

– Koulussamme on mahdollista yhdistää sekä hyviin tuloksiin johtava opiskelu että huippu-urheilu, tunnuslauseemme Academics and Sports -hengessä. Kun kummastakaan ei tingitä, vaan tehdään lujasti töitä sekä opintojen että urheilun eteen, saavutetaan tavoitteet.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 4!

Royal Pokhara avasi Solnantiellä Munkkiniemessä

Vasemmalta Bragirath Bhandari, Shankar Bhandari ja Roshan Bhandari Royal Pokharan ravintolasalissa.
Aitoa nepalilaista ruokaa ja hyvää tunnelmaa

Ravintola Solna on nyt ravintola Royal Pokhara, Solnantiellä Munkkiniemessä, lähes Solanantien ja Munkkiniemen Puistotien kulmassa.

Solna-ravintolana paikka ehti toimi vuosikymmenten ajan, 1960 -luvun lopulta saakka, mutta nyt omistajanvaihdos aiheutti nimenmuutoksen, kun Vuosaareesta paikkaan muutti Royal Pokhara aivan viime vuoden lopussa, joulun jälkeen.

– Silloin avasimme uuden paikan täällä ja olemme viihtyneet hyvin, asiakkaat ovat ottaneet meidät iloisesti vastaan ja ravintolamme ovi käykin tiuhaan tahtiin, varsinkin joinain ajankohtina, kertoo ravintolassa työskentelevä ja iloisesti asiakkaat vastaanottava Roshan Bhandari, joka nuoresta 25 vuoden iästään huolimatta on jo ehtinyt kartuttaa hyvän kokemuksen ravintola-alalta.

Ravintolan toiminnassa ovat mukana myös niin Roshan isä, kuin äiti.

Aiemmin heillä oli ravintola myös Vallilassa Sturenkadulla ja on edelleen heillä on ravintola myös Espoossa, Leppävaarassa lähellä ostoskeskus Galleriaa.

Royal Pokhara on keskittynyt nimensä mukaisesti nepalilaiseen ruokaan, tarjolla on niin lounasta kuin carte annoksia. Pokhara nimi tulee Nepalista, se on yksi maan suurista kaupungeista, joiden läheltä Roshan perheineen on kotoisin.

– Isäni tuli Suomeen 14 vuotta sitten serkkunsa ravintolaan töihin ja minä tulin Suomeen 10 vuotta sitten, Roshan kertoo.

Ravintolassa tarjotaan perinteistä nepalilaista ruokaa, mutta Royal Pokharassa halutaan kuitenkin myös erottua joukosta. Tarjolla on esimerkiksi paljon erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja ja ruokalistaan on tulossa muutamia muutoksia.

Lounasta tarjoillaan arkipäivisin kello 11-15, jonka jälkeen on tarjolla carte annoksia. Samoin lauantaisin ja sunnuntaisin tarjolla on carte annoksia kello 12 alkaen.

Ravintola on avoinna kello 22 saakka. Ravintolassa on kabinetti, noin kymmenelle hengelle. Myös yksityistilaisuuksia Royal Pokharassa voidaan järjestää.

Ennen Royal Pokharan avautumista tiloja remontoitiin, muun muassa maalattiin ja asennettiin baaritiski nykyiselle paikalleen.

Ravintolasta saa annoksia myös mukaan ja tarkoitus on jonkun ajan kuluttua aloittaa myös kotiinkuljetuspalvelu. Ravintolassa on A -oikeudet.

Grön on Suomen Paras Ravintola 2018

Keittiöpäällikkö Toni Kristianin (keskellä) luotsaama Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Kuva: Andres Teiss
– Bistroravintolat nousevat kohisten kärkeen

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas.

Keittiöpäällikkö Toni Kristianin luotsaama Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä myös neljä seuraava sijaan menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Olo, kolmas oli listan yllättäjä BasBas. Neljänneksi ylsi Finnjävel ja viides oli Vinkkeli.

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui kuudenneksi. Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Lukuisat alan ammattilaiset olivat sijoittaneet Grönin omalla listallaan ykköseksi. Grönin arvostuksesta kertoo myös se, että se palkittiin myös Paras ruoka -erikoismaininnalla.

Niukoista resursseista

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista lähes puolet eli 24 on Helsingin ulkopuolelta, mikä johtuu fine diningin korvautumisesta bistroajattelulla. Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti listalla edustettuina. Tampereella vielä odotellaan.

Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Nyt rentous on uusi musta.

– Kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja, kertoo Viisi Tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Perusteluissa todetaan, että Grön on Toni Kostianin luotsaama pohjoisten makujen sivistynyt villi. Ravintola on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi.

– Ravintolakulttuurimme kärjen identiteetti on selkeä. Usein tehdään skandia ranskalaisen keittiön pohjalta, mukana on hieman aasialaisia vivahteita. Lähituottajien tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, ja sesongit ovat selkeitä, Rislakki pohtii.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 2!

Tukholmankadun työt vaikuttavat liikenteeseen Meilahdessa

Tukholmankadun ajoradat päällystetään uudelleen ja bussiliikenteen sujuvuutta parannetaan uusilla kaista- ja pysäkkijärjestelyillä. Tukholmankadun molemmin puolin rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet, minkä ansiosta pyöräily on jatkossa turvallisempaa. Lisäksi vesijohtoja ja kadun kuivatusjärjestelmiä uusitaan.

Työt alkoivat Tukholmankadulla 2. tammikuuta 2018, ja ne valmistuvat heinäkuun lopussa 2018.

Väliaikaisia muutoksia liikennejärjestelyissä

Rakennustyöt aiheuttavat väliaikaisia muutoksia liikennejärjestelyissä, kuten autokaistojen linjauksissa ja kevyen liikenteen reiteissä sekä joukkoliikenteen pysäkkien paikoissa. Kiinteistöihin pääsyn joudumme ajoittain hoitamaan poikkeusjärjestelyin. Kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että hälytysajoneuvoilla on esteetön kulku koko korjausurakan ajan.

Korjaustöiden vuoksi Tukholmankadun raitioliikenne joudutaan sulkemaan viikoiksi 20–22.

Liikennejärjestelyjen muutoksista kerrotaan etukäteen kaupungin verkkosivuilla (www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi). Julkisen liikenteen poikkeusreiteistä tiedottaa HSL (www.hsl.fi).

Melua aiheuttavat työt päiväsaikaan

Vesijohtojärjestelmän uusiminen edellyttää louhintatöitä helmi–toukokuun aikana. Melua aiheuttavat työt pyrimme ajoittamaan pääsääntöisesti päiväsaikaan. Louhintatyöt teemme klo 7.00–18.00 ja muut rakentamistyöt tehdään klo 7.00–22.00.

Betlehemin Rauhantuli – valon ja rauhan viesti saapui Munkinseudulle

Rauhantuli noudettiin meille Kiltapartiolaisilta Espoosta Sunasta.

Yli tuhat vuotta on ”ikuinen tuli” palanut Betlehemissä. Halki Euroopan kulkeva Betlehemin Rauhantuli on perinne, joka sai alkunsa vuonna 1986. Siitä lähtien joka vuosi itävaltalainen lapsi on noutanut liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettänyt sen matkaan. Nykyisin tuli leviää yli 30 maahan eri puolille maapalloa.

Eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteekseen liekin kuljetuksen joulunaikana kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä.

Monissa maissa tuli ja sen myötä rauhanviesti lahjoitetaan myös päättäjille. Tukholmassa liekin vastaanottaa kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka isekin on partiolainen. Rauhan viestin ovat liekin myötä saaneet myös Kosovon ja Afganistanin rauhanturvaajat ja rauhantuli on palanut myös New Yorkissa Ground Zero –paikalla.

Rauhan liekillä on paikkansa myös yksittäisten ihmisten kodeissa. Sen viesti ylittää kansallisuuksien, uskontojen ja poliittisten vakaumusten rajat. Voit hakea liekin omalle pihallesi tai lahjoittaa sen joululahjaksi läheiselle.

Tänä vuonna Rauhantuli saapui Suomeen meritse 30.11. ja lähti Turusta leviämään eri puolille Suomea. Monet Pyhän Yrjänän Partiokillat vievät liekkiä eteenpäin. Espoosta se noudettiin 7.12. Munkinseudulle. Tuli palaa nyt Munkkivuoren kirkon pikkupihalla olevissa lyhdyissä. Sieltä liekin voi käydä sytyttämässä omaan kynttilälyhtyynsä.

Kirkkopihan perällä on pari kolme lyhtyä, joissa tuli palaa, ja lyhtyjen vieressä tuohus, joilla tuli on helppo siirtää omaan lyhtyyn. Jos olet jouluna tuomassa kirkkopihalle läheisten poisnukkuneiden muistokynttilää, voit ottaa siihenkin tulen Rauhantulen lyhdystä.

Toivomme, että tämä toivon liekki leviäisi moneen suuntaan ja saisi välittää valon ja rauhan viestiä ympärilleen.

”Jumalalle kunnia ja maassa rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Hetu

Rauhantulen lyhdynvartija Munkinseudulla

Tiedeolympialaiset kokosivat lähes sata nuorta

Itämeren maiden nuoret opettajineen Tiedeolympialaisissa Munkkiniemen yhteiskoulussa. Kuva: Hyvän Työn Konttori

Itämeren maiden nuoret kilpailivat Tiedeolympialaisissa Munkkiniemen yhteiskoulussa paremmuudesta matemaattisissa aineissa. Munkan abiturientit Denis Kheinonen ja Eero Pajunen toivat Suomelle ykkössijat matematiikassa ja fysiikassa.

Munkkiniemen yhteiskoulu täyttyi 13.–15.11.2017 yli sadasta vieraasta, jotka saapuivat viidestä eri maasta toista kertaa Munkassa järjestettyihin nuorten Tiedeolympialaisiin.

Kolmipäiväisessä tapahtumassa lukioikäiset nuoret kilpailivat ikäluokittain paremmuudesta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Suomen lisäksi osallistujat tulivat Latviasta, Liettuasta, Virosta, Ruotsista ja Venäjältä.

Kisojen kokonaispisteissä Latvia vei ylivoimaisen voiton, mutta myös Suomelle tuli huippusijoituksia. Munkan abiturientti Denis Kheinonen voitti ylivoimaisesti matematiikan sarjan omassa ikäluokassaan, ja samassa sarjassa kolmanneksi sijoittui Joonas Lahikainen häviten niukasti Latvian Edvards Šnepsille. Abiturientti Eero Pajunen jakoi fysiikassa ensimmäisen sijan Viron Nikita Leon kanssa.

Munkan matematiikan lehtori Tuomas Mäkelä on syystäkin tyytyväinen. Hän kertoo, että opiskelijat valmistautuvat jatkuvasti kisoihin huoltamalla matematiikan taitojaan.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 23!