Munkkiniemen puistotiellä kaadettiin kahdeksan puuta

Munkkiniemen puistotie on paikallisesti erityisen merkittävä kohde, jonka kunnostaminen suunnitellaan huolella.

Turvallisuussyistä työ tehtiin yöaikaan

Munkkiniemen puistotieltä kaadettiin kahdeksan huonokuntoista puistolehmusta maanantain ja tiistain välisenä yönä (25.–26.11.).

Puut kaadettiin turvallisuussyistä yöllä, koska ne olivat raitiotien ja ajoradan välissä. Työ voitiin tehdä vain yöaikaan, jolloin raitiotieliikenne on seisahduksissa.

Poistettavien puiden huono kunto selvisi kesällä 2019 tehdyssä kuntoarviossa, jossa arvioitiin Munkkiniemen puistotien kaikkien 206 lehmuksen kunto.

Syyskesällä 2020 pienennetään 58 puun latvusta ja tehdään 140 lehmukselle tavanomainen hoitoleikkaus.

Kaupunki seuraa puiden kuntoa

Munkkiniemen puistotien puut ovat olleet jo 15 vuotta erityisseurannassa niiden vähitellen heikentyneen kunnon vuoksi. Vanhenevat puut on haluttu säilyttää mahdollisimman pitkään. Näin aktiivista puiden tarkkailua tehdään vain kaikkein arvokkaimmissa puistokohteissa.

Kaupunki suunnittelee Munkkiniemen puistotien puiden uudistamista noin kymmenen vuoden kuluessa. Suunnittelussa tähdätään koko puukujanteen uudistamiseen samaan aikaan, kun alueella parannetaan liikennejärjestelyjä ja kunnallistekniikkaa.

Munkkiniemen puistotie on paikallisesti erityisen merkittävä kohde, jonka kunnostaminen suunnitellaan huolella.

Kolmas MunkkaLove avaa juhlakauden

Reeta Vestman

MunkkaLove-konserttisarjan viimeinen ilmaiskonsertti lauantaina 23.11. klo 15 Munkkivuoren kirkossa avaa juhlakauden, jonka aikana syttyvät adventin valot ja alueen isoin ja Helsingin vanhin ostari Munkkivuoressa juhlii 60-vuotista taivaltaan. Konsertissa esiintyy vierailevana solistina laulaja-näyttelijä Reeta Vestman, joka tunnetaan useista musikaalipäärooleistaan. Iltapäivän ohjelmistossa on lisää alueen asukkaiden toivomia lauluja, ihmisiä ja tarinoita, joita tulkitsee Make Perttilän bändi, konsertin juontaa tv-toimittaja Päivikki Koskinen ja luvassa on tietysti myös alueen esiintyjävieraita! Kolmen konsertin aikana pystytään esittämään vain murto-osa alueelta kerätyistä 300 toivekappaleesta, mutta se tehdään sitäkin laadukkaammin. Partiolaisten järjestämillä jatkoilla klo 16.30 on mahdollista juoda pullakahvit tai teet seurakuntatalolla. Tälle paikalle piti alun perin tulla Helsingin ensimmäinen metrolinja!

Tarjolla kansainvälistä estradimusiikkia

Konsertissa on jälleen kerran ohjelmaa koko perheelle ja myös uudempaa nuorten toivomaa ohjelmistoa. Perheen pienimmät pääsevät laulamaan Muumilaulun. Olemme tehneet sopimuksen alueen järjestöjen kanssa, että MunkkaLovessa ei lauleta joululauluja vaan niitä on tarjolla useissa adventin ajan konserteissa. Toivomuksia on niin paljon, että tiettyyn juhlaan liittyvät laulut kannattaa siirtää sen juhlan yhteyteen.

Konsertin vieraileva solisti on hänkin nuorena asunut Munkin seudulla. Sibelius-Akatemiasta ja Lontoon Royal Academy of Musicista valmistunut Reeta Vestman on tehnyt pääroolit mm. Sound of Music, Rocky Horror Show, Honeymoon in Vegas ja Saturday Night Fever -musikaaleissa, puhedraamassa Puhdistus ja Pohjolan neidon roolissa Broadwaylle tähtäävässä Kalevala the Musicalissa New Yorkissa (2019). Hän on myös kiertänyt maailmaa ja julkaissut albumeja Husky Rescue -yhtyeen laulajana esiintyen maailman suurimmilla rockfestivaaleilla. Linnan juhlissa 2016 hän hurmasi Kaartin Combon solistina. Sielukkaan tulkintansa lisäksi Reeta Vestman tunnetaan poikkeuksellisen laajasta äänialastaan, joka taipuu niin musikaaliin, jazziin kuin rockiinkin. Omien esiintymisiensä ohella Reeta Vestman opettaa laulua Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 21/2019!

Munkinseudun pihapalkinnon voitti tänä vuonna Munkkiniemenranta 45D

Munkkiniemenranta 45.

Munkinseutu ry järjesti jälleen Munkkiniemen, Munkkivuoren, Talin, Niemenmäen ja Kuusisaaren alueella sijaitsevien pihojen välisen arvioinnin, jonka lopputuloksena voittanut piha palkittiin.

Tänä vuonna kilpailun voitti upealla paikalla aivan lähellä merenrantaa sijaitseva, Asunto Oy Munkkiniemenranta, jonka osoite on Munkkiniemenranta 45 D. Se on rakennettu vuonna 1987 ja noin 15 vuotta sitten yhtiön piha-alue pantiin uusiksi, samalla rakennettiin muun muassa näyttävät ikkunaterassit. Kiinteistö on komea, ja sijaitsee hienosti loivassa rinteessä, erkkereineen ja näyttävine pihamuodostelmineen.

Munkinseutu ry luovutti taloyhtiön edustajille pihapalkinnon palkitussa puutarhassa perjantaina 18. lokakuuta.

Talon rakennutti aikoinaan toimitusjohtaja Sakari Seppälä ja suunnitteli arkkitehti Pentti Hellen. Rakennus on kaksikerroksinen, perustus ja runko ovat betonia. Julkisivut ovat valkoiseksi maalattua rappausta.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 20!

Lehtisaaren asuintalojen tonttien vuokrat nousevat rajusti 2020

Lehtisaaren tontinvuokrat nousevat vuoden vaihteessa rajusti. Korotusprosentit vaihtelevat taloyhtiöittäin 16 ja 324 prosentin välillä. Korotukset koskevat yhdeksää asuintalotonttia Lehtisaaressa, tonteilla, jotka omistaa Helsingin seurakuntayhtytmä.

Vantaan seurakuntayhtymä on tehnyt omien tontinomistuksiensa osalta oman päätöksen, jonka mukaan se palaa alkuperäiseen vuokrankorotusprosenttiin.

Uusien ehtojen mukaisesti tontinvuokrien suuruus on 5 prosenttia tontin arvosta, josta vähennetään 10 prosenttia rakennetun maan vähennyksenä.

Vantaan päätös koskee 10 Vantaan seurakuntayhtymän omistamaa asuintalotonttia. Päätöksenteossa painoi aikanaan se, että Vantaan seurakuntayhtymä on tiukalla talouskuurilla.

Molemmissa seurakuntayhtymissä korotus tuli ajankohtaiseksi kuluvan vuoden aikana, koska 1960-luvulla solmitut tontinvuokrasopimukset umpeutuvat vuoden lopussa.

Vantaa solmii 50 vuoden sopimuksia, joissa tontinvuokra tarkastetaan 10 vuoden kuluttua. Helsingin seurakuntayhtymän tontinvuokrasopimus on 20 vuoden pituinen.

Lehtisaaressa asuva Vesa Karhu pitää seurakuntayhtymien menettelyä ja hinnankorotuksia pöyristyttävinä. Samalla kyytiä saa myös seurakuntayhtymien tapa toimia asiassa.

– Kunnollisia neuvotteluja asiassa ei ole ollut, pelkkiä tylyjä ilmoituksia, siitä kuinka reippaasti ja miten paljon maanvuokra nousee. Kyllä asukkaat ovat ymmärtäneet, että jonkinlainen korotus on perusteltavissa mutta korotus on järkyttävä.

Lue lisä Munkinseudun numerosta 19/2019!

Munkkiniemen ja Munkkivuoren alueen asukkaille suunnattu asukasturvallisuusilta

Asukasturvallisuusiltaa vietetään Munkkiniemessä keskiviikkona 9. lokakuuta kello 17 alkaen Munkkiniemen palvelukeskuksessa, Laajalahdentie 30.

Pitäjänmäen VPK:n turvallisuuskouluttajat aloittavat kello 17 alkusammutusvälineiden käytön harjoittelulla.

Sen jälkeen kuullaan avaussanat Munkinseutu ry – Munksnejden rf, puheenjohtaja Tarja Sarjakoski sekä Helsingin Pelastusliitto ry:n toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen.

Turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö Anssi Vuosalmi, Helsingin kaupungilta kertoo ajankohtaista helsinkiläisten turvallisuudesta.

Kodin vakuuttaminen – arjen riskienhallintaa, kertoo Tommi S. Silvennoinen LähiTapiolasta.

Helsingin poliisilaitokselta vanhempi konstaapeli Pertti Haapiainen käyttää puheenvuoron Munkkiniemen ja Munkkivuoren turvallisuusympäristö poliistehtävien valossa – kuinka omalla käyttäytymisellä voi ehkäistä riskitilanteiden syntymistä kaduilla ja liikenteessä.

Kodin ja asuinympäristön turvallisuuden kehittäminen asukkaan toimenpitein. Pelastussuunnitelma – arjen turvallisuuden kivijalka kotona ja työpaikalla. Palotarkastaja Anssi Laaksonen, Helsingin Pelastuslaitoskelta.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 18!

Yli 300 osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmaa

Helsinkiläisten kanssa loppuvuodesta 2018 käynnistetty valmistelu on lokakuussa tapahtuvaa äänestystä vaille valmis. Kuvitus: Minna Alanko.

Helsinkiläisten äänestettäviksi lokakuussa

Osallistuvan budjetoinnin ehdotusten valmisteluvaihe on saatu päätökseen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vahvistanut äänestykseen etenevät OmaStadi-budjettiehdotukset asukkaiden ja kaupungin asiantuntijoiden yhteiskehittämisen pohjalta.

– Helsinki on ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka on ulottanut osallistuvan budjetoinnin näin laajasti kaupungin eri toimialoille. Olemme edelläkävijöiden joukossa myös siinä, että meillä jo 12-vuotiaat saavat äänestää ehdotuksista. Mahdollisuus osallistua ja tehdä itse on olennainen osa Helsinkiä, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsinkiläiset pääsevät lokakuussa äänestämään siitä, mitkä suunnitelmat etenevät toteutukseen. Äänestys tapahtuu omastadi.hel.fi -alustalla. Äänestyksessä käytetään vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen tunnistautumiseen, voivat äänestää kirjastoissa, asukastaloissa ja monipuolisissa palvelukeskuksissa. Tällöin voidaan tunnistautuminen hoitaa henkilötodistusta tai passia näyttämällä.

Syksyllä 2018 kaupunkilaiset kutsuttiin ensimmäistä kertaa ideoimaan sitä, mihin Helsingin tulisi käyttää 4,4 miljoonaa euroa. Kaupunki sai liki 1300 ehdotusta, joista reilu 800 arvioitiin toteuttamiskelpoisiksi.

Keväällä asukkaat ja kaupungin asiantuntijat työskentelivät yhdessä OmaStadi Raksan työpajoissa ja omastadi.hel.fi -alustalla jalostaen ideoita eteenpäin suunnitelmiksi. Kesän aikana suunnitelmille laskettiin kustannusarviot. Yhteisvalmistelun lopputuloksena syntyi yli 300 suunnitelmaa sekä arviota niiden toteutukseen tarvittavista määrärahoista.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 17!

Tiia Bhandarilla näyttely Kannel-Caféssa

Monivuotinen Mikael Vesperin taidekurssilainen ja entinen loppilainen Tiia Bhandari on avannut ensimmäisen oman näyttelynsä Kanneltalon Kulttuurikeskuksessa Helsingissä.Kuva näyttelyn avajaisista.

Monivuotinen Mikael Vesperin taidekurssilainen ja entinen loppilainen Tiia Bhandari on avannut ensimmäisen oman näyttelynsä Haagan Taideseuran jäsenenä Kanneltalon Kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

Vesper suositteli entiselle oppilaalleen viime keväänä hakemaan Haagan Taideseuran jäsenyyttä ja hänet hyväksyttiin jäseneksi kesäkuussa. Näyttely on avoinna syyskuun ajan Kannel-Caféssa.

”Yhteiset juuret” -valokuvanäyttely kuvaa Bhandaria kiehtovaa aihetta, ihmisen suhdetta luontoon. Matkustaessaan Japanissa Bhandari huomasi luonnon olevan luonnollinen osa paikallisten ihmisten elinympäristöä. Ihmiset eivät eläneet pelkässä betoniviidakossa asfaltin keskellä, vaan luonto ja vesistö olivat joka puolella läsnä. Bhandarin silmissä Japani näyttäytyikin kauniina yhdistelmänä ihmisen kädenjälkeä ja luontoa.

Tiia Bhandarin näyttely 2.9-30.9.19, Kannel-Café, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki. Avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 10-16, su suljettu

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien uusi linjastoluonnos

Linjastosuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen joukkoliikennepalvelua sekä kehittää liikennöinnin täsmällisyyttä ja luotettavuutta.

HSL on julkaissut Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjaston suunnitelmasta toisen luonnoksen. Se on nähtävillä linjastosuunnitelman blogissa, jossa sitä voi kommentoida 8.9. saakka.

HSL:n suunnittelijat ovat muokanneet ensimmäistä, 14.11.–9.12.2018 kommenteilla ollutta luonnosta asukkailta saadun palautteen perusteella. Suunnittelutyölle haluttiin ottaa lisäaikaa ja suunnitella uutta luonnosta rauhassa, sillä asukkaat toivoivat paljon muutoksia ensimmäiseen luonnokseen.

Palautteiden lisäksi suunnittelussa on hyödynnetty aiemmin teetettyä liikkumiskyselyä ja tietoja matkojen suuntautumisesta suunnittelualueella.

Suurimmat muutokset aiempaan luonnokseen nähden on tehty Pohjois-Espoon sekä Hämeenkylän ja Pähkinärinteen alueiden linjastoon. Myös Ylästön linjastoon on tehty muutoksia. Linjastoluonnoksessa esitetään, että Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon alueiden linjasto pohjautuisi neljään uuteen runkolinjaan ja näitä täydentävään tiheään liityntäliikenteeseen.

HSL toivoo kommentteja asukkailta ja suunnittelualueella liikkuvilta ensisijaisesti blogiin. Palautetta on kuitenkin mahdollista jättää myös HSL:n palautejärjestelmän ja asiakaspalvelun kautta.

Kommentointiajan jälkeen HSL:n suunnittelijat käyvät saadun palautteen läpi. Tavoitteena on, että lopullinen linjastoluonnos menee HSL:n hallituksen käsittelyyn syksyn aikana. Linjastomuutokset on tarkoitus toteuttaa vuonna 2022.

Linjastosuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen joukkoliikennepalvelua sekä kehittää liikennöinnin täsmällisyyttä ja luotettavuutta. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa sujuvat vaihtoyhteydet ja helpottaa joukkoliikenteen päivittäistä käyttöä

MunkkaLove-konserttisarjan ensimmäinen ilmaiskonsertti

Totti Toivonen

MunkkaLove-konserttisarjan ensimmäinen ilmaiskonsertti on lauantaina 7.9. klo 15 Munkkivuoren kirkossa. Sen juontaja on Totti Toivonen , YLE TV1:stä tuttu toimittaja, joka tekee sekä Aamutv:tä että Puoli seitsemän -ohjelmaa.

Totti on matkustellut paljon myös kehitysmaissa erilaisten avustusohjelmien ja hyväntekeväisyytempausten asialla.

Konsertissa esiintyy solistina Juhanna Försti ja Make Perttilän bändi, ja pääosassa ovat Munkin seudun asukkaat itse! Koko perheen tapahtuma jatkuu pihatapahtumana klo 17-18.30 kirkon takapihalla. Siellä esittäytyvät alueen erilaiset yhdistykset ja toiminnot, mukana Soitinyhtye Puhallus ja Länsi-Helsingin Musiikkiopisto. Organisoinnista ja myytävästä tarjoilusta vastaavat partiolaiset, jotka myös saavat tapahtuman tuotot. Tule mukaan!

Koneen entisen toimistorakennuksen muutos asunnoiksi valmistunut

Suuret lasipinnat ja liukuovet tuovat puiston tunnelman sisälle.

Munkkiniemessä sijaitsevan, Koneen entisenä toimistorakennuksena tunnetun rakennuksen mittava muutos asuinkäyttöön on valmistunut. Alunperin arkkitehti Keijo Petäjän vuonna 1973 suunnittelemaan toimistorakennukseen ja siihen liittyvään uudisrakennukseen valmistui 94 korkealuokkaista asuntoa, joihin asukkaat muuttavat kesäkuun alusta alkaen.

Munkkiniemen Kone- kokonaisuus toteutettiin vuonna 2012 järjestetyn suunnittelukilpailun voittajatyön pohjalta. Yhteistyössä Helsingin kaupungin suunnitteluviraston kanssa toteutettuun kilpailuun tuli aikanaan 30 ehdotusta, paikka kiinnosti sekä suunnittelijoita että tulevia asukkaita.

– Munkkiniemen Kone herätti heti runsaasti kiinnostusta, ja ensimmäiset asunnoista kiinnostuneet ilmoittautuivat odottamaan lisätietoja. Taloon muuttaa asukkaita, jotka ovat odottaneet sen valmistumista läpi koko suunnittelu- ja rakennusvaiheen, kertoo asuntopalvelujohtaja Minna Fontell Auratum Asunnoista.

– Erityisesti sijainti, upeat näkymät ja talon ensiluokkainen varustelu modernilla talotekniikalla viilennyksineen on kiinnostanut, hän jatkaa.

Lue lisää Munkinseudun Kesäextrasta, numerosta 13!