Koneen entisen toimistorakennuksen muutos asunnoiksi valmistunut

Suuret lasipinnat ja liukuovet tuovat puiston tunnelman sisälle.

Munkkiniemessä sijaitsevan, Koneen entisenä toimistorakennuksena tunnetun rakennuksen mittava muutos asuinkäyttöön on valmistunut. Alunperin arkkitehti Keijo Petäjän vuonna 1973 suunnittelemaan toimistorakennukseen ja siihen liittyvään uudisrakennukseen valmistui 94 korkealuokkaista asuntoa, joihin asukkaat muuttavat kesäkuun alusta alkaen.

Munkkiniemen Kone- kokonaisuus toteutettiin vuonna 2012 järjestetyn suunnittelukilpailun voittajatyön pohjalta. Yhteistyössä Helsingin kaupungin suunnitteluviraston kanssa toteutettuun kilpailuun tuli aikanaan 30 ehdotusta, paikka kiinnosti sekä suunnittelijoita että tulevia asukkaita.

– Munkkiniemen Kone herätti heti runsaasti kiinnostusta, ja ensimmäiset asunnoista kiinnostuneet ilmoittautuivat odottamaan lisätietoja. Taloon muuttaa asukkaita, jotka ovat odottaneet sen valmistumista läpi koko suunnittelu- ja rakennusvaiheen, kertoo asuntopalvelujohtaja Minna Fontell Auratum Asunnoista.

– Erityisesti sijainti, upeat näkymät ja talon ensiluokkainen varustelu modernilla talotekniikalla viilennyksineen on kiinnostanut, hän jatkaa.

Lue lisää Munkinseudun Kesäextrasta, numerosta 13!

Historia on läsnä juhlavuottaan viettävässä Seurasaaressa

Seurasaari, Karunan kirkko. Kuva: Topi Leikas

Tänä vuonna 110-vuotisjuhlavuottaan viettävä ulkomuseo on suosittu virkistyskohde, joka avaa ovet Suomen historian ytimeen ja hurmaa kaupungin vilskeestä luonnon helmaan saapuvan.

Vuonna 1909 perustettua Seurasaaren ulkomuseota on kasvatettu kunnianhimoisesti Suomen rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle esitteleväksi koko perheen virkistyskohteeksi. Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva Seurasaaren ulkomuseo on tänä päivänä kaikkien suomalaisten tuntema historian saari. Museoalueelle tullessa voi siirtyä vanhaan aikaan alkuperäisten esineiden ja aidoista rakennuksista muodostuvien pihojen avulla. Ulkomuseossa perinneasuiset oppaat johdattavat kävijät asumisen ja rakentamisen historiaan savupirteistä talonpoikaistupien kautta kartanoihin.

Ympäröivä luonto on olennainen osa museokokemusta. Autoja ei Seurasaaressa näe; polkupyörätkin jätetään valkoisen puusillan kupeeseen mantereen puolelle.

110-vuotias ulkomuseo on kehittynyt täysin ainutlaatuiseksi kansanrakentamisen kokoelmaksi ja perinteisen puurakentamisen tietopankiksi. Museoalueen 88:aa rakennusta ja esinekokoelmia restauroivat ja konservoivat Museoviraston ja Kansallismuseon ammattilaiset ympärivuotisesti. Toukokuun lopulla asennetaan paikoilleen restauroidut mamsellimyllyn siivet. Antin talon nelivuotinen konservointityö alkoi vastikään.

Pappila, puutarha ja museokauppa

Viime kesänä täysin restauroituna avautunut Iisalmen pappila karisti viimeiset remonttipölyt yltään talvella ja avautuu nyt esteettömämpänä ja käytettävämpänä yleisölle. 1700-luvun lopulla rakennetussa pappilassa sijaitsee museoidun huoneen ja museokaupan lisäksi työpaja- ja kokoustiloja. Heinäkuussa pappila kutsuu päivittäin koko perheen non-stop-työpajaan.

Lue lisää MunkinSeudun numerosta 12!

HKL kunnostaa ja rakentaa uusia raitiotieratoja kesällä

Kesän ratatyöurakat ovat peruskunnostustöitä: ratakiskojen ja vaihteiden vaihtoa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Antti Pulkkinen

HKL kunnostaa raitiotieratoja ja rakentaa uutta rataa laajenevan raitiolinjaston tarpeisiin tulevana kesänä ja syksynä. Ratatöiden yhteydessä asennetaan muutamalle vaihdealueelle uudet syväuraiset vaihteet, joilla pyritään vähentämään kiskomelua.

Kesän ratatyöurakat ovat peruskunnostustöitä: ratakiskojen ja vaihteiden vaihtoa. Radan kunnostustöitä tehdään kesällä muun muassa Pitkälläsillalla Siltasaarenkadulla ja Pasilansillalla.

Laajenevan raitiolinjaston tarpeisiin HKL rakentaa uusia raitiotiekiskoja Jätkäsaareen Atlantinkadulle sekä Telakkakadulle Bulevardilta Eiranrantaan. Telakkakadun raitiotiekiskojen rakentaminen on Hernesaaren raitiotien ensimmäinen vaihe; koko rataosuuden rakentaminen jatkuu kesään 2021 asti.

Ratatöitä tehdään kesällä kaikkiaan 14 työmaalla.

Osa kesän ratatöistä vie raitiovaunuja poikkeusreiteille. Poikkeusreiteistä tiedottaa HSL. Raitiolinjat 2 ja 7 siirtyvät Pasilan aseman joukkoliikenneterminaalin rakennustöiden vuoksi poikkeusreiteille 3.6. Poikkeusreiteistä lisätietoa HSL:n liikennetiedotteessa.

Uudet vaihteet vähentävät kiskomelua

Ratatöiden yhteydessä HKL asentaa raitioteiden vaihdealueille muutamia uusia syväuraisia vaihteita. Vaihteet asennetaan Mannerheimintien ja Kaivokadun risteykseen, Katajanokalle Kruunuvuorenkadun ja Linnankadun risteykseen ja Telakkakadulle linjan 1 päätepysäkille.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 11!

Marita Liulia Mysterium Didrichsenillä

Marita Liulian omakuva, taustalla Fire Mountain -maalaus, 2017.

Taiteilija-ohjaaja Marita Liulian monimuotoinen maailma on esillä Marita Liulia Mysterium -kesänäyttelyissä Didrichsenin taidemuseossa 18.5. – 1.9. Helsingissä ja Laukon kartanossa Vesilahdella.

Kesän 2019 Marita Liulia Mysterium -näyttelyt esittelevät taiteilija-ohjaajan nykytuotantoa. Samanaikaisesti järjestettävät näyttelyt ovat itsenäisiä, toisiaan tukevia kokonaisuuksia. Didrichsenin näyttely avautuu 18.5.2019 ja Laukon kartanon näyttely 4.6.2019.

Didrichsenin taidemuseossa on esillä Liulian maalauksia ja valokuva- ja videoteoksia, hänen henkilökohtaista esineistöään sekä pukuja.

Taiteen tekemisen arvoituksen äärellä

Marita Liulia Mysterium -näyttelyissä sukelletaan taiteilijan teosten johdattamina mielikuvituksen usein ennalta tuntemattomaan ja kiehtovaan maailmaan. Marita Liulia Mysterium ottaa näyttelytilat haltuunsa ja muuntaa

Didrichsenin modernistiset näyttelysalit sekä Laukon kartanon monikerroksisen arkkitehtuurin taiteilijan näköisiksi maailmoiksi. Didrichsenillä Liulian suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri, installaatiot, videoteosten äänimaailma ja ripustuksen rytmi luovat ainutlaatuisen tunnelman näyttelytiloihin. Laukon kartanossa Liulian teokset ovat vuoropuhelussa kartanon historiallisen miljöön ja esineistön kanssa.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 10/2019!

Pikkis juhlii toukokuussa

Pikkis juhlii on ihmisen kokoinen ja pikkisläisten näköinen kaupunginosajuhla kaikille Pikkiksen ja lähialueiden asukkaille. Lähdemme siitä, mitä osaamme, ja mitä meiltä löytyy. Tavoitteemme on yhdistää asukkaita kivan yhteisen tekemisen avulla, kohdata ja viettää mukava päivä yhdessä. Kolmatta vuotta järjestettävän tapahtuman koordinoivat Pikku Huopalahtiseura ja Pikkis juhlii ry yhdessä alueen tekijöiden ja yrittäjien kanssa.

Ohjelmassa on paljon kivaa puuhaa perheille, perinteinen kyläkirppis, taimimyyntiä viherpeukaloille, pop up ravintoloita ja apua pyöränkorjaukseen. Pääesiintyjänä on Voice of Finlandista tuttu, itsekin pikkisläinen Regina Launivuo, ja lapsia hauskuttaa duo palomestari Ruisku ja kesämies Kalle. Bonuksena ohjelmaa myös lemmikeille!
La 19.5.klo 13 – 18 Tilkanniityllä ja Viiripuistossa. Tule mukaan!

Tarkempi ohjelma: www.pikkisjuhlii.fi sekä Pikkis juhlii Facebook-sivu.

Koripalloa pelaava vieras Zimbabwesta

Evidence tapasi Zimbabwessa olleen vapaaehtoisen Kiia Laukkasen.

Huhtikuun ajan Munkkivuoressa asuu zimbabwelainen 20-vuotias opiskelijatyttö Evidence Kwayidza. Evidence pääsi nyt vuodenvaihteessa hyvin arvosanoin ylioppilaaksi koulustaan Hararen köyhässä esikaupungissa Dzivarasekwassa. Zimbabwessa vierailleet suomalaiset tukijat kutsuivat hänet tutustumaan Suomeen.

Evidence jäi puoliorvoksi vuonna 2005, kun isä jätti perheensä ja lähti omille teilleen. Koulunkäynti oli aluksi hankalaa, koska koulumaksut jäivät työttömältä äidiltä maksamatta. Tuossa vaiheessa äiti Gladys oli kolmen tytön yksinhuoltaja. Onnekseen Evidence hyväksyttiin vuonna 2009 Dzikwa Trust-säätiön koulunkäynnin ohjelmaan, joka on munkkiniemeläisen Seppo Ainamon vuonna 1993 aloittama orpolasten tukihanke. Suomeen vuonna 2003 perustetun Zimbabwen Aids-orvot ry:n turvin 400 lahjakasta orpolasta saa nyt apua koulunkäyntiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Jo ala-asteella Evidence kiinnostui koripallosta. Hän kehittyi tässä lajissa niin hyvin, että vuonna 2017 hän oli kapteenina koulunsa joukkueessa, joka voitti koko eteläisen Afrikan koulujen välisen turnauksen Botswanassa. Suomessa Evidence on harjoitellut ToPon tyttöjen kanssa sekä käyttänyt hyväkseen jokaisen tilaisuuden pelata tai nähdä koripalloa. Koripallon lisäksi Evidence harrastaa näyttelemistä, tanssii afrikkalaisia kansantansseja sekä laulaa Dzikwa Trustin kuorossa. Evidence osaa mm. laulaa Finlandia-hymnin suomeksi.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!

Munkkiniemen yhteiskoulun suuri Eduskuntavaalipaneeli

Eduskuntavaalipaneeli Munkkiniemen yhteiskoulussa kysyi ja testasi ehdokkaiden tietoja ja mielipiteitä. Kuva: Kaisa Nummenpää

”Perustuslain mukaan valtiovaltaa Suomessa käyttää Suomen kansa, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”

Sote on kaatunut. Sipilän hallitus on eronnut ja jatkaa toimitusministeristönä. Eduskunta on päättänyt kevätistuntokautensa ja kansanedustajat ovat jääneet vaalivapaalle. Vaaliorganisaatiot ponnistelevat kohti 14. huhtikuuta järjestettäviä eduskuntavaaleja.

Torstaina 21. maaliskuuta Munkkiniemen yhteiskoulun 9.-luokkalaiset ja lukiolaiset kokoontuivat juhlasaliin seuraamaan lukion Yhteiskunta- ja talouslinjan järjestämää eduskuntavaalitilaisuutta. Vieraiksi koululle saapuivat seuraavat ehdokkaat: Wille Rydman (kok.), Tuula Haatainen (sdp), Tom Packalén (pers.), Ozan Yanar (vihr.), Suldaan Said Ahmed (vas.) ja Eva Biaudet (rkp).

Tilaisuus koostui monesta eri osiosta, joissa ehdokkaiden tietoja, taitoja ja argumentaatiokykyä testattiin. Tilaisuuden juonsivat vakuuttavasti lukion toisen vuosikurssin opiskelijat Anni Lappalainen ja Henri Moseri.

Tilaisuuden loppupuolella yleisö sai esittää kysymyksiä. Tällöin esiin nousi muun muassa Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti kansainvälisille pääomasijoittajille; sijoittajille jotka eivät ole epäröineet nostaa sähkön siirtohintaa Suomen verottajan jäädessä nuolemaan näppejään.

Viimeisessä osiossa edustajat antoivat vaalilupauksen nuorille. Aika oli rajattu minuuttiin, joten sanomisissaan sai olla selkeä.

Lopuksi yleisö äänesti puhelimillaan mielestään parhaiten pärjänneen ehdokkaan. Voiton vei selkein luvuin kokoomuksen Wille Rydman. Kaikki ehdokkaat saivat ääniä.

Petri Sarjanen

IBM:n henkilöstöravintola on nyt avoinna kaikille – IBM rakensi oven suoraan pihalle

Asiakkuuspäällikkö Ritva Junnila-Lairikkala, Fazer Food Services sekä ravintolapäällikkö Ari Hynynen iloitsevat uudesta uljaasta ja valoisasta ravintolasta.

Fazer Food Services avasi TestEat lounas- ja tilausravintolan Munkkiniemeen

IBM:n toimitalossa Munkkiniemessä on syksystä alkaen saatu nauttia hyvää lounasta hienoissa tiloissa. Fazer Food Services avasi täysin uudistuneen lounas- ja tilausravintolan, joka kantaa nimeä TestEat IBM:n toimitalossa. Tilaa riittää, neliöitä on noin 1100 ja asiakaspaikkoja noin kolmelle sadalle.

IBM rakensi oven suoraan pihalle ja kaikki asiakkaat ja asukkaat ovat nyt aiemmasta poiketen tervetulleita lounastamaan ja käyttämään kahvilan palveluja. Ravintolassa voi järjestää omia juhlia myös ilta-aikaan.

Aiemmin suljettu toimitalo avautui tältä osin myös yleisölle, joka on ollut munkkiniemeläisille iloinen asia.

Ravintola koki täydellisen uudistumisen remontin myötä ja perinteinen henkilöstöravintola muuttui moderniksi co- Working tilaksi ja lounasravintolaksi.

Ravintola palvelee asiakkaitaan kahvilassa maanantaista perjantaihin kello 8-16 ja lounasta on tarjolla kello 10.45 – 13.30. Ruokaa voi myös ostaa kotiin, sillä Take away palvelu auttaa ilta- ja viikonlopun ruokatarpeeseen.

– Monipuolinen Food Market tarjoaa laadukkaan Nordic Buffet lounaan ja lisäksi Wicked Rabbit eli kujeileva jänis toi Munkaan täydellisen kasvispuffetin, kertoo asiakkuuspäällikkö Ritva Junnila-Lairikkala, Fazer Food Services.

Ravintolapäällikkönä toimii Ari Hynynen ja apulaisravintolapäällikkönä Suvi Saarimäki. Ruuasta vastaa keittiömestari Janne Ruikka.

Kuluttajan käyttäytyminen

Ravintolassa on myös mielenkiintoinen yhteistyö IBM:n, VTT:n ja Fazerin välillä. Yhdessä on luotu ekosysteemi crEATe:n jonka tavoiteena on tutkia tulevaisuuden kuluttajan käyttäytymistä, kriteereinä erilaiset elementit lounasravintolassa, ruuan tarjoilu, sisustus ja muut asiat huomioiden.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 6!

Minnan salonki Munkassa -iltamat kirjastossa

Munkkiniemen kirjastossa järjestetään tiistaina 19.3. klo 18 – 20  Munkinseudun asukkaille suunnattu asukasilta, eli ”Minnan salonki Munkassa” -iltamat Minna Canthin ja tasa-arvon merkeissä.

Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tilaisuudessa järjestetään teemaan liittyvä näyttely, pidetään alustus sekä käydään läpi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan.

Iltamissa on kahvitarjoilu tilaisuuden hengen mukaisesti!

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Munkkiniemen kirjasto, Munkinseutu ry ja paikalliset naisasianaiset.

Ennen Minna Canth -iltamia Munkinseutu ry pitää Munkkiniemen kirjaston tiloissa klo 17.30 alkaen sääntömääräisen vuosikokouksen.

Laskiaisriemua Seurasaaressa sunnuntaina 3.3. klo 12-16

Laskiaissunnuntaina voit kokeilla miten kulkee potkukelkka.

Suomenhevosen vetämässä reessä kelpaa ajella talvisessa Seurasaaressa. Voit myös ottaa vauhtia vipukelkalla, kokeilla miten kulkee potkukelkka tai ratsastaa suloisella ponilla. Rakovalkean ääressä on mukava lämmitellä sekä maistella vastapaistettuja lättyjä ja nokipannukahvia. Lisäksi pienessä jäädytettävässä mäessä voi laskea liukureilla (omat liukurit mukaan).

Ulkoilun ja ajelun lomassa voi Juhlakentällä grillata omia eväitä. Myös Juhlakentän kioskista voi ostaa kylmiä ja kuumia juomia sekä pientä suolaista ja makeaa syötävää. Kioski palvelee laskiaissunnuntaina ja ympäri vuoden la-su ja pyhäisin klo 11-16.

Rekiajelu ja poniratsastus 5 €/henkilö, koko perheen ajelu 10 €. Muihin aktiviteetteihin vapaa pääsy.

Tervetuloa reippailemaan Seurasaareen! Seurasaareen pääsee sujuvasti bussilla 24.

Maan ollessa lumeton vaihtuu reki kärryihin. Tapahtumalle säävaraus ja pakkasraja -15 C.

Laskiaisen viettoon on perinteisesti kuulunut reippailu ja liikkeellä olo. Laskiaisena on laskettu mäkeä ja ajeltu reellä, niin kaupungissa kuin maaseudullakin.