Koripalloa pelaava vieras Zimbabwesta

Evidence tapasi Zimbabwessa olleen vapaaehtoisen Kiia Laukkasen.

Huhtikuun ajan Munkkivuoressa asuu zimbabwelainen 20-vuotias opiskelijatyttö Evidence Kwayidza. Evidence pääsi nyt vuodenvaihteessa hyvin arvosanoin ylioppilaaksi koulustaan Hararen köyhässä esikaupungissa Dzivarasekwassa. Zimbabwessa vierailleet suomalaiset tukijat kutsuivat hänet tutustumaan Suomeen.

Evidence jäi puoliorvoksi vuonna 2005, kun isä jätti perheensä ja lähti omille teilleen. Koulunkäynti oli aluksi hankalaa, koska koulumaksut jäivät työttömältä äidiltä maksamatta. Tuossa vaiheessa äiti Gladys oli kolmen tytön yksinhuoltaja. Onnekseen Evidence hyväksyttiin vuonna 2009 Dzikwa Trust-säätiön koulunkäynnin ohjelmaan, joka on munkkiniemeläisen Seppo Ainamon vuonna 1993 aloittama orpolasten tukihanke. Suomeen vuonna 2003 perustetun Zimbabwen Aids-orvot ry:n turvin 400 lahjakasta orpolasta saa nyt apua koulunkäyntiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Jo ala-asteella Evidence kiinnostui koripallosta. Hän kehittyi tässä lajissa niin hyvin, että vuonna 2017 hän oli kapteenina koulunsa joukkueessa, joka voitti koko eteläisen Afrikan koulujen välisen turnauksen Botswanassa. Suomessa Evidence on harjoitellut ToPon tyttöjen kanssa sekä käyttänyt hyväkseen jokaisen tilaisuuden pelata tai nähdä koripalloa. Koripallon lisäksi Evidence harrastaa näyttelemistä, tanssii afrikkalaisia kansantansseja sekä laulaa Dzikwa Trustin kuorossa. Evidence osaa mm. laulaa Finlandia-hymnin suomeksi.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!

Munkkiniemen yhteiskoulun suuri Eduskuntavaalipaneeli

Eduskuntavaalipaneeli Munkkiniemen yhteiskoulussa kysyi ja testasi ehdokkaiden tietoja ja mielipiteitä. Kuva: Kaisa Nummenpää

”Perustuslain mukaan valtiovaltaa Suomessa käyttää Suomen kansa, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”

Sote on kaatunut. Sipilän hallitus on eronnut ja jatkaa toimitusministeristönä. Eduskunta on päättänyt kevätistuntokautensa ja kansanedustajat ovat jääneet vaalivapaalle. Vaaliorganisaatiot ponnistelevat kohti 14. huhtikuuta järjestettäviä eduskuntavaaleja.

Torstaina 21. maaliskuuta Munkkiniemen yhteiskoulun 9.-luokkalaiset ja lukiolaiset kokoontuivat juhlasaliin seuraamaan lukion Yhteiskunta- ja talouslinjan järjestämää eduskuntavaalitilaisuutta. Vieraiksi koululle saapuivat seuraavat ehdokkaat: Wille Rydman (kok.), Tuula Haatainen (sdp), Tom Packalén (pers.), Ozan Yanar (vihr.), Suldaan Said Ahmed (vas.) ja Eva Biaudet (rkp).

Tilaisuus koostui monesta eri osiosta, joissa ehdokkaiden tietoja, taitoja ja argumentaatiokykyä testattiin. Tilaisuuden juonsivat vakuuttavasti lukion toisen vuosikurssin opiskelijat Anni Lappalainen ja Henri Moseri.

Tilaisuuden loppupuolella yleisö sai esittää kysymyksiä. Tällöin esiin nousi muun muassa Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti kansainvälisille pääomasijoittajille; sijoittajille jotka eivät ole epäröineet nostaa sähkön siirtohintaa Suomen verottajan jäädessä nuolemaan näppejään.

Viimeisessä osiossa edustajat antoivat vaalilupauksen nuorille. Aika oli rajattu minuuttiin, joten sanomisissaan sai olla selkeä.

Lopuksi yleisö äänesti puhelimillaan mielestään parhaiten pärjänneen ehdokkaan. Voiton vei selkein luvuin kokoomuksen Wille Rydman. Kaikki ehdokkaat saivat ääniä.

Petri Sarjanen

IBM:n henkilöstöravintola on nyt avoinna kaikille – IBM rakensi oven suoraan pihalle

Asiakkuuspäällikkö Ritva Junnila-Lairikkala, Fazer Food Services sekä ravintolapäällikkö Ari Hynynen iloitsevat uudesta uljaasta ja valoisasta ravintolasta.

Fazer Food Services avasi TestEat lounas- ja tilausravintolan Munkkiniemeen

IBM:n toimitalossa Munkkiniemessä on syksystä alkaen saatu nauttia hyvää lounasta hienoissa tiloissa. Fazer Food Services avasi täysin uudistuneen lounas- ja tilausravintolan, joka kantaa nimeä TestEat IBM:n toimitalossa. Tilaa riittää, neliöitä on noin 1100 ja asiakaspaikkoja noin kolmelle sadalle.

IBM rakensi oven suoraan pihalle ja kaikki asiakkaat ja asukkaat ovat nyt aiemmasta poiketen tervetulleita lounastamaan ja käyttämään kahvilan palveluja. Ravintolassa voi järjestää omia juhlia myös ilta-aikaan.

Aiemmin suljettu toimitalo avautui tältä osin myös yleisölle, joka on ollut munkkiniemeläisille iloinen asia.

Ravintola koki täydellisen uudistumisen remontin myötä ja perinteinen henkilöstöravintola muuttui moderniksi co- Working tilaksi ja lounasravintolaksi.

Ravintola palvelee asiakkaitaan kahvilassa maanantaista perjantaihin kello 8-16 ja lounasta on tarjolla kello 10.45 – 13.30. Ruokaa voi myös ostaa kotiin, sillä Take away palvelu auttaa ilta- ja viikonlopun ruokatarpeeseen.

– Monipuolinen Food Market tarjoaa laadukkaan Nordic Buffet lounaan ja lisäksi Wicked Rabbit eli kujeileva jänis toi Munkaan täydellisen kasvispuffetin, kertoo asiakkuuspäällikkö Ritva Junnila-Lairikkala, Fazer Food Services.

Ravintolapäällikkönä toimii Ari Hynynen ja apulaisravintolapäällikkönä Suvi Saarimäki. Ruuasta vastaa keittiömestari Janne Ruikka.

Kuluttajan käyttäytyminen

Ravintolassa on myös mielenkiintoinen yhteistyö IBM:n, VTT:n ja Fazerin välillä. Yhdessä on luotu ekosysteemi crEATe:n jonka tavoiteena on tutkia tulevaisuuden kuluttajan käyttäytymistä, kriteereinä erilaiset elementit lounasravintolassa, ruuan tarjoilu, sisustus ja muut asiat huomioiden.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 6!

Minnan salonki Munkassa -iltamat kirjastossa

Munkkiniemen kirjastossa järjestetään tiistaina 19.3. klo 18 – 20  Munkinseudun asukkaille suunnattu asukasilta, eli ”Minnan salonki Munkassa” -iltamat Minna Canthin ja tasa-arvon merkeissä.

Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tilaisuudessa järjestetään teemaan liittyvä näyttely, pidetään alustus sekä käydään läpi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan.

Iltamissa on kahvitarjoilu tilaisuuden hengen mukaisesti!

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Munkkiniemen kirjasto, Munkinseutu ry ja paikalliset naisasianaiset.

Ennen Minna Canth -iltamia Munkinseutu ry pitää Munkkiniemen kirjaston tiloissa klo 17.30 alkaen sääntömääräisen vuosikokouksen.

Laskiaisriemua Seurasaaressa sunnuntaina 3.3. klo 12-16

Laskiaissunnuntaina voit kokeilla miten kulkee potkukelkka.

Suomenhevosen vetämässä reessä kelpaa ajella talvisessa Seurasaaressa. Voit myös ottaa vauhtia vipukelkalla, kokeilla miten kulkee potkukelkka tai ratsastaa suloisella ponilla. Rakovalkean ääressä on mukava lämmitellä sekä maistella vastapaistettuja lättyjä ja nokipannukahvia. Lisäksi pienessä jäädytettävässä mäessä voi laskea liukureilla (omat liukurit mukaan).

Ulkoilun ja ajelun lomassa voi Juhlakentällä grillata omia eväitä. Myös Juhlakentän kioskista voi ostaa kylmiä ja kuumia juomia sekä pientä suolaista ja makeaa syötävää. Kioski palvelee laskiaissunnuntaina ja ympäri vuoden la-su ja pyhäisin klo 11-16.

Rekiajelu ja poniratsastus 5 €/henkilö, koko perheen ajelu 10 €. Muihin aktiviteetteihin vapaa pääsy.

Tervetuloa reippailemaan Seurasaareen! Seurasaareen pääsee sujuvasti bussilla 24.

Maan ollessa lumeton vaihtuu reki kärryihin. Tapahtumalle säävaraus ja pakkasraja -15 C.

Laskiaisen viettoon on perinteisesti kuulunut reippailu ja liikkeellä olo. Laskiaisena on laskettu mäkeä ja ajeltu reellä, niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Aino Aallon syntymästä 125 vuotta

Aino Maria Aalto (os. Marsio) 1894–1949. Kuva Alvar Aalto -säätiö.

Perjantaina 25. tammikuuta 2019 tuli kuluneeksi 125 vuotta Alvar Aallon ensimmäisen vaimon, arkkitehti Aino Aallon (1894–1949) syntymästä.

Aino Aallolla (os. Marsio) oli arkkitehtipariskunnan yhteisten projektien ohessa tärkeä rooli myös itsenäisenä suunnittelijana. Hän toimi taiteellisena johtajana vuonna 1935 perustetussa sisustusliike

Artekissa ja johti yhtiötä vuosina 1941–49, aina varhaiseen kuolemaansa saakka.

Aino Aalto työskenteli aikakautensa modernien ja sosiaalisten ihanteiden mukaisesti. Hänen suunnittelutyönsä kumpusi useimmiten arkipäivän käytännöllisestä tarpeesta, olipa kyse sitten lastentarha- ja neuvolakalusteiden piirtämisestä, pienasuntojen monikäyttöisistä kalustusratkaisuista tai yksityiskotien kokonaisvaltaisesta sisustussuunnittelusta.

Kaikki Ainon suunnittelupöydällä syntynyt oli laadukasta ja esteettisyydessään viimeiseen asti harkittua. Voisi sanoa, että hän pyrki suunnittelutyössään ”ylevöittämään arkea”, siinä ansiokkaasti onnistuen. Hänen kynästään syntyi mm. tänä päivänä kotienkin klassikkona tunnettu Aino Aalto -lasisarja (ent. Bölgeblick), Artekin valikoimassa olleita painokankaita kuin myös uniikkeja valaisimia ja huonekaluja.

Palvelut päättyvät Munkkivuoren postissa perjantaina 1. maaliskuuta

Munkkivuoren postinumeroalueen kirjeet ja muut lähetykset, jotka eivät sovellu automaatteihin, ohjautuvat tämän jälkeen Töölön postiin

Posti tarjoaa verkkokaupan kasvuun jatkuvasti nopeampia ja monipuolisempia palveluvaihtoehtoja. Digitaaliset palvelut yhdistettyinä pitkin aukioloajoin palveleviin automaatteihin tekevät pakettien noutamisesta ja lähettämisestä entistä sujuvampaa.

Munkkivuoren ostoskeskuksen posti muuttuu pakettipalveluita tarjoavaksi itsepalvelupostiksi 2.3.2019. Pakettipalvelujen saatavuus paranee automaateilla, jotka palvelevat viikon jokaisena päivänä ma-su klo 07-22.30.

− Kehitämme palvelumallia, koska Munkkivuoren myymälä on ollut asiointimääriltään Helsingin pienin eikä alueelta ole löytynyt kumppania jatkamaan postipalvelujen tarjoamista. Suurin osa asioinnista koskee pakettien noutoa. Teemme siitä Munkkivuoressa mahdollisimman helppoa tuomalla asiakkaiden käyttöön pakettiautomaatit ja nykyistä laajemmat aukioloajat, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen kertoo.

Automaatit otetaan Munkkivuoren postissa käyttöön jo 11.2., jolloin valtaosa lähetyksistä voidaan noutaa automaateista. Muut palvelut päättyvät postissa perjantaina 1.3. klo 14. Munkkivuoren postinumeroalueen kirjeet ja muut lähetykset, jotka eivät sovellu automaatteihin, ohjautuvat tämän jälkeen Töölön postiin. Alueen asiakkaat saavat lähempänä muutosta tiedon kotiin kirjeellä.

Automaatit ovat suosituin tapa noutaa lähetyksiä. Ne mahdollistavat paketin noutamisen sekunneissa, ja niistä voi lähettää verkossa tai OmaPosti-sovelluksella valmiiksi maksettuja paketteja. Postin henkilöstö on opastamassa asiakkaita digitaalisten palvelujen ja automaatien käytössä 15.3. asti arkisin klo 10-18. Automaatteihin tulee kaikkiaan 306 lokeroa.

Munkkivuoren ostoskeskuksen monet liikkeet myyvät postimerkkejä ja kirjelaatikko sekä postilokerot säilyvät tutuilla paikoillaan. Munkkivuoren S-marketin automaatti on edelleen asiakkaiden käytössä. Valmiiksi maksettuja lähetyksiä voi lähettää automaattien lisäksi Munkkiniemen puistotien R-kioskin Postin noutopisteestä, joka myy myös pakkaustarvikkeita. Postin noutopiste palvelee myös K-Market Pikku Huopalahdessa Tilkankadulla. Postilta voi tarvittaessa tilata lähetyksen kotiinkuljetuksen lisäpalveluna.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 2!

Satavuotias jugendlinna

Linna Munkkiniemessä

Helmikuun ensimmäisenä päivänä 1919 avattiin maksavalle yleisölle upouusi Munkkiniemen Pensionaatti. ”Luonnonkauniissa ympäristössä metsän keskellä, meren rannalla. Ainoa laatuaan Suomessa.

Joka suhteessa ensiluokkainen”. Pensionaatin johtajatar ja primus motor oli Sofia Sjöstedt.

Arkkitehti ja aika

Eliel Saarisen 1916 piirtämä suuri satametrinen rakennus liittyi hänen laajakantoiseen Munkkiniemi-Haaga -suunnitelmaansa. Louhinnat käynnistyivät vuoden 1917 alussa ja myrskyisän ajan tapahtumat (Venäjän mullistukset, yleislakko 1917, sisällissota) vaikeuttivat rakentamista monin tavoin. Siihen nähden valmista tuli hämmästyttävän ripeästi.

Tyyliltään Saarisen luomus on keskieurooppalaista jugendklassismia. Sen on sanottu muistuttavan ulkomuodoltaan isoa huvilaa. Itse näen tämän rakennelman pikemminkin monitahoisena linnana.

Munkkiniemi-Haaga -suunnitelmaan sisältyi useita monumentaalisia, linnamaisia kolosseja. Pensionaatista tuli näiden visioiden ainoa konkreettinen toteutuma.

Samoihin aikoihin valmistui toinenkin, Saarisen tunnetuimpiin kuuluva työ: Helsingin uusi rautatieasema vihittiin käyttöönsä 5.3.1919. Asema, jonka syntyvaiheet olivat huomattavan pitkälliset, edustaa varsin erilaista versiota jugendarkkitehtuurista kuin Munkkiniemeen kohonnut linna. Nämä kaksi ovat viimeisiä Eliel Saarisen Suomeen rakennetuista teoksista. Hänen uransa jatkui 1920-luvulla Yhdysvalloissa.

Veli-Pekka Salminen

Lue lisää Munkinseudun vuoden 2019 ensimmäisestä numerosta!

Seurasaaren Joulupolku jakautuu kahteen reittiin

Joulupukki ja muori Elina Koskipahta.

Rakastettu joulutapahtuma Seurasaaren joulupolku järjestettiin jälleen sunnuntaina 16.12.2018 klo 12-18. Kävijöiden toiveesta tapahtuma-aikaa oli pidennetty tänä vuonna tunnilla, ja tapahtuma huipentui pimeän laskeuduttua aiemmilta vuosilta tuttuun showryhmä Belenoksen tulinäytökseen klo 17.30.

Pienimpien polun tallaajien vuoksi olimme uudistaneet muutamien suosittujen ohjelmapisteiden sijainteja siten, että reitti oli mahdollista kävellä läpi hieman lyhyempänä “Pikkutonttujen reittinä”.

Perinteisen polun varrelta löytyi 23 erilaista tapahtumapistettä, joissa osassa oli tarjolla myös viittomakielen tulkkausta.

Paperisista ohjelmakartoista luovuttiin

Joulupolku sitoutui vähentämään tapahtuman tuottamaa kertakäyttöjätettä, ja sen vuoksi ohjelmakartta julkaistiin tänä vuonna ainoastaan verkossa. Joulupolun sivustoa on uusittu, jotta sitä olisi mahdollisimman helppo selata myös mobiililaitteilla. Samalla luovuttiin kokonaan myös hätävarana toimineiden kertakäyttölautasten käytöstä, joten lapsille tarjottavaa joulupuuroa varten perheiden tulisi muistaa ottaa mukaan omat lautaset ja lusikat.

– Tapahtumien järjestäminen ei ole itsessään täysin ekologista, mutta pyrimme pienillä valinnoilla kunnioittamaan ympäristöä säilyttäen silti Joulupolulle ominaisen sadun ja joulunodotuksen kihelmöivän jännityksen, kertoo Joulupolun päätonttu Elina Koskipahta.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 22!

Munkkiniemen yhteiskoulu täytti 80 vuotta

Munkka 80 -esiintyjäjoukko teki loistavaa työtä.

Munkkiniemen yhteiskoulu vietti vuosijuhlaansa 16.11. Onnen päivät -musikaalin pyörteissä

Aiemmin viikolla, tiistaina 13.11.2018, juhlat olivat jo alkaneet Alumnipäivällä. Tuolloin Munkan nykyisille oppilaille ja opiskelijoille kävivät puhumassa nelinkertainen tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä sekä Osmo Soininvaara, Työ- ja elinkeinoministeriön Tekoäly-työryhmän puheenjohtajan roolissa – kumpainenkin Munkan alumneja.

Alumnipäivän tilaisuudessa Munkkiniemen yhteiskoulun Senioriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kaihovaara jakoi myös Munkka 80 -juhlavuoden kunniaksi kolme Munkasta maailmalle -vaihto-oppilasstipendiä, joiden yhteisarvo on 18 000 euroa.

Varsinainen juhlapäivä huipentui perjantaina koulussa nautittuun juhlalounaaseen, sekä itse pääjuhlaan. Juhlaesitys, Onnen päivät -musikaali, ammensi Munkkiniemen yhteiskoulun musiikkiperinteestä ja -historiasta. Vuonna 1957 valmistunut koulun juhlasali on nähnyt ja kuullut 60 vuoden aikana musiikkia sen kaikilta laidoilta. Koulun oma musiikkielämä on ollut kautta historian aktiivista ja monelle entiselle oppilaalle sekä opiskelijalle on koulun jälkeen musiikista sukeutunut jopa ammatti. Juhlasalin lavalla ovat esiintyneet myös lukuisat koulun ulkopuoliset aikansa huippumuusikot.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 23!