Yli 300 osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmaa

Helsinkiläisten kanssa loppuvuodesta 2018 käynnistetty valmistelu on lokakuussa tapahtuvaa äänestystä vaille valmis. Kuvitus: Minna Alanko.

Helsinkiläisten äänestettäviksi lokakuussa

Osallistuvan budjetoinnin ehdotusten valmisteluvaihe on saatu päätökseen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vahvistanut äänestykseen etenevät OmaStadi-budjettiehdotukset asukkaiden ja kaupungin asiantuntijoiden yhteiskehittämisen pohjalta.

– Helsinki on ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka on ulottanut osallistuvan budjetoinnin näin laajasti kaupungin eri toimialoille. Olemme edelläkävijöiden joukossa myös siinä, että meillä jo 12-vuotiaat saavat äänestää ehdotuksista. Mahdollisuus osallistua ja tehdä itse on olennainen osa Helsinkiä, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsinkiläiset pääsevät lokakuussa äänestämään siitä, mitkä suunnitelmat etenevät toteutukseen. Äänestys tapahtuu omastadi.hel.fi -alustalla. Äänestyksessä käytetään vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen tunnistautumiseen, voivat äänestää kirjastoissa, asukastaloissa ja monipuolisissa palvelukeskuksissa. Tällöin voidaan tunnistautuminen hoitaa henkilötodistusta tai passia näyttämällä.

Syksyllä 2018 kaupunkilaiset kutsuttiin ensimmäistä kertaa ideoimaan sitä, mihin Helsingin tulisi käyttää 4,4 miljoonaa euroa. Kaupunki sai liki 1300 ehdotusta, joista reilu 800 arvioitiin toteuttamiskelpoisiksi.

Keväällä asukkaat ja kaupungin asiantuntijat työskentelivät yhdessä OmaStadi Raksan työpajoissa ja omastadi.hel.fi -alustalla jalostaen ideoita eteenpäin suunnitelmiksi. Kesän aikana suunnitelmille laskettiin kustannusarviot. Yhteisvalmistelun lopputuloksena syntyi yli 300 suunnitelmaa sekä arviota niiden toteutukseen tarvittavista määrärahoista.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 17!

Tiia Bhandarilla näyttely Kannel-Caféssa

Monivuotinen Mikael Vesperin taidekurssilainen ja entinen loppilainen Tiia Bhandari on avannut ensimmäisen oman näyttelynsä Kanneltalon Kulttuurikeskuksessa Helsingissä.Kuva näyttelyn avajaisista.

Monivuotinen Mikael Vesperin taidekurssilainen ja entinen loppilainen Tiia Bhandari on avannut ensimmäisen oman näyttelynsä Haagan Taideseuran jäsenenä Kanneltalon Kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

Vesper suositteli entiselle oppilaalleen viime keväänä hakemaan Haagan Taideseuran jäsenyyttä ja hänet hyväksyttiin jäseneksi kesäkuussa. Näyttely on avoinna syyskuun ajan Kannel-Caféssa.

”Yhteiset juuret” -valokuvanäyttely kuvaa Bhandaria kiehtovaa aihetta, ihmisen suhdetta luontoon. Matkustaessaan Japanissa Bhandari huomasi luonnon olevan luonnollinen osa paikallisten ihmisten elinympäristöä. Ihmiset eivät eläneet pelkässä betoniviidakossa asfaltin keskellä, vaan luonto ja vesistö olivat joka puolella läsnä. Bhandarin silmissä Japani näyttäytyikin kauniina yhdistelmänä ihmisen kädenjälkeä ja luontoa.

Tiia Bhandarin näyttely 2.9-30.9.19, Kannel-Café, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki. Avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 10-16, su suljettu

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien uusi linjastoluonnos

Linjastosuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen joukkoliikennepalvelua sekä kehittää liikennöinnin täsmällisyyttä ja luotettavuutta.

HSL on julkaissut Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjaston suunnitelmasta toisen luonnoksen. Se on nähtävillä linjastosuunnitelman blogissa, jossa sitä voi kommentoida 8.9. saakka.

HSL:n suunnittelijat ovat muokanneet ensimmäistä, 14.11.–9.12.2018 kommenteilla ollutta luonnosta asukkailta saadun palautteen perusteella. Suunnittelutyölle haluttiin ottaa lisäaikaa ja suunnitella uutta luonnosta rauhassa, sillä asukkaat toivoivat paljon muutoksia ensimmäiseen luonnokseen.

Palautteiden lisäksi suunnittelussa on hyödynnetty aiemmin teetettyä liikkumiskyselyä ja tietoja matkojen suuntautumisesta suunnittelualueella.

Suurimmat muutokset aiempaan luonnokseen nähden on tehty Pohjois-Espoon sekä Hämeenkylän ja Pähkinärinteen alueiden linjastoon. Myös Ylästön linjastoon on tehty muutoksia. Linjastoluonnoksessa esitetään, että Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon alueiden linjasto pohjautuisi neljään uuteen runkolinjaan ja näitä täydentävään tiheään liityntäliikenteeseen.

HSL toivoo kommentteja asukkailta ja suunnittelualueella liikkuvilta ensisijaisesti blogiin. Palautetta on kuitenkin mahdollista jättää myös HSL:n palautejärjestelmän ja asiakaspalvelun kautta.

Kommentointiajan jälkeen HSL:n suunnittelijat käyvät saadun palautteen läpi. Tavoitteena on, että lopullinen linjastoluonnos menee HSL:n hallituksen käsittelyyn syksyn aikana. Linjastomuutokset on tarkoitus toteuttaa vuonna 2022.

Linjastosuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen joukkoliikennepalvelua sekä kehittää liikennöinnin täsmällisyyttä ja luotettavuutta. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa sujuvat vaihtoyhteydet ja helpottaa joukkoliikenteen päivittäistä käyttöä

MunkkaLove-konserttisarjan ensimmäinen ilmaiskonsertti

Totti Toivonen

MunkkaLove-konserttisarjan ensimmäinen ilmaiskonsertti on lauantaina 7.9. klo 15 Munkkivuoren kirkossa. Sen juontaja on Totti Toivonen , YLE TV1:stä tuttu toimittaja, joka tekee sekä Aamutv:tä että Puoli seitsemän -ohjelmaa.

Totti on matkustellut paljon myös kehitysmaissa erilaisten avustusohjelmien ja hyväntekeväisyytempausten asialla.

Konsertissa esiintyy solistina Juhanna Försti ja Make Perttilän bändi, ja pääosassa ovat Munkin seudun asukkaat itse! Koko perheen tapahtuma jatkuu pihatapahtumana klo 17-18.30 kirkon takapihalla. Siellä esittäytyvät alueen erilaiset yhdistykset ja toiminnot, mukana Soitinyhtye Puhallus ja Länsi-Helsingin Musiikkiopisto. Organisoinnista ja myytävästä tarjoilusta vastaavat partiolaiset, jotka myös saavat tapahtuman tuotot. Tule mukaan!

Koneen entisen toimistorakennuksen muutos asunnoiksi valmistunut

Suuret lasipinnat ja liukuovet tuovat puiston tunnelman sisälle.

Munkkiniemessä sijaitsevan, Koneen entisenä toimistorakennuksena tunnetun rakennuksen mittava muutos asuinkäyttöön on valmistunut. Alunperin arkkitehti Keijo Petäjän vuonna 1973 suunnittelemaan toimistorakennukseen ja siihen liittyvään uudisrakennukseen valmistui 94 korkealuokkaista asuntoa, joihin asukkaat muuttavat kesäkuun alusta alkaen.

Munkkiniemen Kone- kokonaisuus toteutettiin vuonna 2012 järjestetyn suunnittelukilpailun voittajatyön pohjalta. Yhteistyössä Helsingin kaupungin suunnitteluviraston kanssa toteutettuun kilpailuun tuli aikanaan 30 ehdotusta, paikka kiinnosti sekä suunnittelijoita että tulevia asukkaita.

– Munkkiniemen Kone herätti heti runsaasti kiinnostusta, ja ensimmäiset asunnoista kiinnostuneet ilmoittautuivat odottamaan lisätietoja. Taloon muuttaa asukkaita, jotka ovat odottaneet sen valmistumista läpi koko suunnittelu- ja rakennusvaiheen, kertoo asuntopalvelujohtaja Minna Fontell Auratum Asunnoista.

– Erityisesti sijainti, upeat näkymät ja talon ensiluokkainen varustelu modernilla talotekniikalla viilennyksineen on kiinnostanut, hän jatkaa.

Lue lisää Munkinseudun Kesäextrasta, numerosta 13!

Historia on läsnä juhlavuottaan viettävässä Seurasaaressa

Seurasaari, Karunan kirkko. Kuva: Topi Leikas

Tänä vuonna 110-vuotisjuhlavuottaan viettävä ulkomuseo on suosittu virkistyskohde, joka avaa ovet Suomen historian ytimeen ja hurmaa kaupungin vilskeestä luonnon helmaan saapuvan.

Vuonna 1909 perustettua Seurasaaren ulkomuseota on kasvatettu kunnianhimoisesti Suomen rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle esitteleväksi koko perheen virkistyskohteeksi. Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva Seurasaaren ulkomuseo on tänä päivänä kaikkien suomalaisten tuntema historian saari. Museoalueelle tullessa voi siirtyä vanhaan aikaan alkuperäisten esineiden ja aidoista rakennuksista muodostuvien pihojen avulla. Ulkomuseossa perinneasuiset oppaat johdattavat kävijät asumisen ja rakentamisen historiaan savupirteistä talonpoikaistupien kautta kartanoihin.

Ympäröivä luonto on olennainen osa museokokemusta. Autoja ei Seurasaaressa näe; polkupyörätkin jätetään valkoisen puusillan kupeeseen mantereen puolelle.

110-vuotias ulkomuseo on kehittynyt täysin ainutlaatuiseksi kansanrakentamisen kokoelmaksi ja perinteisen puurakentamisen tietopankiksi. Museoalueen 88:aa rakennusta ja esinekokoelmia restauroivat ja konservoivat Museoviraston ja Kansallismuseon ammattilaiset ympärivuotisesti. Toukokuun lopulla asennetaan paikoilleen restauroidut mamsellimyllyn siivet. Antin talon nelivuotinen konservointityö alkoi vastikään.

Pappila, puutarha ja museokauppa

Viime kesänä täysin restauroituna avautunut Iisalmen pappila karisti viimeiset remonttipölyt yltään talvella ja avautuu nyt esteettömämpänä ja käytettävämpänä yleisölle. 1700-luvun lopulla rakennetussa pappilassa sijaitsee museoidun huoneen ja museokaupan lisäksi työpaja- ja kokoustiloja. Heinäkuussa pappila kutsuu päivittäin koko perheen non-stop-työpajaan.

Lue lisää MunkinSeudun numerosta 12!

HKL kunnostaa ja rakentaa uusia raitiotieratoja kesällä

Kesän ratatyöurakat ovat peruskunnostustöitä: ratakiskojen ja vaihteiden vaihtoa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Antti Pulkkinen

HKL kunnostaa raitiotieratoja ja rakentaa uutta rataa laajenevan raitiolinjaston tarpeisiin tulevana kesänä ja syksynä. Ratatöiden yhteydessä asennetaan muutamalle vaihdealueelle uudet syväuraiset vaihteet, joilla pyritään vähentämään kiskomelua.

Kesän ratatyöurakat ovat peruskunnostustöitä: ratakiskojen ja vaihteiden vaihtoa. Radan kunnostustöitä tehdään kesällä muun muassa Pitkälläsillalla Siltasaarenkadulla ja Pasilansillalla.

Laajenevan raitiolinjaston tarpeisiin HKL rakentaa uusia raitiotiekiskoja Jätkäsaareen Atlantinkadulle sekä Telakkakadulle Bulevardilta Eiranrantaan. Telakkakadun raitiotiekiskojen rakentaminen on Hernesaaren raitiotien ensimmäinen vaihe; koko rataosuuden rakentaminen jatkuu kesään 2021 asti.

Ratatöitä tehdään kesällä kaikkiaan 14 työmaalla.

Osa kesän ratatöistä vie raitiovaunuja poikkeusreiteille. Poikkeusreiteistä tiedottaa HSL. Raitiolinjat 2 ja 7 siirtyvät Pasilan aseman joukkoliikenneterminaalin rakennustöiden vuoksi poikkeusreiteille 3.6. Poikkeusreiteistä lisätietoa HSL:n liikennetiedotteessa.

Uudet vaihteet vähentävät kiskomelua

Ratatöiden yhteydessä HKL asentaa raitioteiden vaihdealueille muutamia uusia syväuraisia vaihteita. Vaihteet asennetaan Mannerheimintien ja Kaivokadun risteykseen, Katajanokalle Kruunuvuorenkadun ja Linnankadun risteykseen ja Telakkakadulle linjan 1 päätepysäkille.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 11!

Marita Liulia Mysterium Didrichsenillä

Marita Liulian omakuva, taustalla Fire Mountain -maalaus, 2017.

Taiteilija-ohjaaja Marita Liulian monimuotoinen maailma on esillä Marita Liulia Mysterium -kesänäyttelyissä Didrichsenin taidemuseossa 18.5. – 1.9. Helsingissä ja Laukon kartanossa Vesilahdella.

Kesän 2019 Marita Liulia Mysterium -näyttelyt esittelevät taiteilija-ohjaajan nykytuotantoa. Samanaikaisesti järjestettävät näyttelyt ovat itsenäisiä, toisiaan tukevia kokonaisuuksia. Didrichsenin näyttely avautuu 18.5.2019 ja Laukon kartanon näyttely 4.6.2019.

Didrichsenin taidemuseossa on esillä Liulian maalauksia ja valokuva- ja videoteoksia, hänen henkilökohtaista esineistöään sekä pukuja.

Taiteen tekemisen arvoituksen äärellä

Marita Liulia Mysterium -näyttelyissä sukelletaan taiteilijan teosten johdattamina mielikuvituksen usein ennalta tuntemattomaan ja kiehtovaan maailmaan. Marita Liulia Mysterium ottaa näyttelytilat haltuunsa ja muuntaa

Didrichsenin modernistiset näyttelysalit sekä Laukon kartanon monikerroksisen arkkitehtuurin taiteilijan näköisiksi maailmoiksi. Didrichsenillä Liulian suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri, installaatiot, videoteosten äänimaailma ja ripustuksen rytmi luovat ainutlaatuisen tunnelman näyttelytiloihin. Laukon kartanossa Liulian teokset ovat vuoropuhelussa kartanon historiallisen miljöön ja esineistön kanssa.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 10/2019!

Pikkis juhlii toukokuussa

Pikkis juhlii on ihmisen kokoinen ja pikkisläisten näköinen kaupunginosajuhla kaikille Pikkiksen ja lähialueiden asukkaille. Lähdemme siitä, mitä osaamme, ja mitä meiltä löytyy. Tavoitteemme on yhdistää asukkaita kivan yhteisen tekemisen avulla, kohdata ja viettää mukava päivä yhdessä. Kolmatta vuotta järjestettävän tapahtuman koordinoivat Pikku Huopalahtiseura ja Pikkis juhlii ry yhdessä alueen tekijöiden ja yrittäjien kanssa.

Ohjelmassa on paljon kivaa puuhaa perheille, perinteinen kyläkirppis, taimimyyntiä viherpeukaloille, pop up ravintoloita ja apua pyöränkorjaukseen. Pääesiintyjänä on Voice of Finlandista tuttu, itsekin pikkisläinen Regina Launivuo, ja lapsia hauskuttaa duo palomestari Ruisku ja kesämies Kalle. Bonuksena ohjelmaa myös lemmikeille!
La 19.5.klo 13 – 18 Tilkanniityllä ja Viiripuistossa. Tule mukaan!

Tarkempi ohjelma: www.pikkisjuhlii.fi sekä Pikkis juhlii Facebook-sivu.

Koripalloa pelaava vieras Zimbabwesta

Evidence tapasi Zimbabwessa olleen vapaaehtoisen Kiia Laukkasen.

Huhtikuun ajan Munkkivuoressa asuu zimbabwelainen 20-vuotias opiskelijatyttö Evidence Kwayidza. Evidence pääsi nyt vuodenvaihteessa hyvin arvosanoin ylioppilaaksi koulustaan Hararen köyhässä esikaupungissa Dzivarasekwassa. Zimbabwessa vierailleet suomalaiset tukijat kutsuivat hänet tutustumaan Suomeen.

Evidence jäi puoliorvoksi vuonna 2005, kun isä jätti perheensä ja lähti omille teilleen. Koulunkäynti oli aluksi hankalaa, koska koulumaksut jäivät työttömältä äidiltä maksamatta. Tuossa vaiheessa äiti Gladys oli kolmen tytön yksinhuoltaja. Onnekseen Evidence hyväksyttiin vuonna 2009 Dzikwa Trust-säätiön koulunkäynnin ohjelmaan, joka on munkkiniemeläisen Seppo Ainamon vuonna 1993 aloittama orpolasten tukihanke. Suomeen vuonna 2003 perustetun Zimbabwen Aids-orvot ry:n turvin 400 lahjakasta orpolasta saa nyt apua koulunkäyntiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Jo ala-asteella Evidence kiinnostui koripallosta. Hän kehittyi tässä lajissa niin hyvin, että vuonna 2017 hän oli kapteenina koulunsa joukkueessa, joka voitti koko eteläisen Afrikan koulujen välisen turnauksen Botswanassa. Suomessa Evidence on harjoitellut ToPon tyttöjen kanssa sekä käyttänyt hyväkseen jokaisen tilaisuuden pelata tai nähdä koripalloa. Koripallon lisäksi Evidence harrastaa näyttelemistä, tanssii afrikkalaisia kansantansseja sekä laulaa Dzikwa Trustin kuorossa. Evidence osaa mm. laulaa Finlandia-hymnin suomeksi.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!