Vihdintien ja Huopalahdentien kaupunkibulevardi 4 kilometriä

Vihdintien ja Huopalahdentien tarkastelualueiden rajaukset. Kuva Kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitteluperiaatteet koskevat Vihdintien ja Huopalahdentien bulevardikaupunkia, uuden yleiskaavan osoittamaa maankäytön muutosaluetta. Nyt suunniteltavassa ensimmäisessä vaiheessa Vihdintien bulevardi käsittää Huopalahdentien sekä Vihdintien osuuden Haagan liikenneympyrästä Kaupintielle, yhteensä noin 4 km.

Bulevardikaupungin asemakaavoituksen lähivuosien painopiste on Vihdintien osuudella. Pikaraitiotien hankesuunnitteluun liittyen tehdään myös Huopalahdentien ympäristön maankäytön tarkasteluja, jotta voidaan varmistaa nyt tehtävän raitiotie- ja liikennesuunnittelun sekä tulevan asemakaavatasoisen suunnittelun yhteensopivuus. Sanalliset laajempaa kokonaisuutta koskevat suunnitteluperiaatteet määrittelevät koko bulevardikaupungin yhteisiä tavoitteita sekä suunnitteluratkaisujen painotuksia eri alueilla. Ne ohjaavat tulevaa osa-alueiden asemakaava- ja liikennesuunnittelua, jossa suunnitteluratkaisut tarkentuvat.

Alueelle suunnitellaan urbaania kaupunkia; asumista, työpaikkoja ja palveluja tukeutuen pääkatuun ja pikaraitiotiehen. Lopputuloksena ei ole erillinen pitkä ja kapea kaupunginosa, vaan lisää Haagaa, Pitäjänmäkeä ja Munkkiniemeä. Kantakaupunkimaisten korttelialueiden integrointi onnistuneesti nykyisiin kaupunginosiin edellyttää paikallisten olosuhteiden huomioimista ja kaupunkikuvallista vaihtelua. Vilkkaan bulevardimiljöön vastapainona kortteleiden väleihin suunnitellaan elämyksellistä kävelypainotteista ympäristöä. Alue muuttuu luonteeltaan suurelta osin rakennetummaksi, mutta luontoarvoiltaan merkittävimmät kohteet säilytetään ja pidetään huolta viher- ja virkistysyhteyksistä niiden välillä. Urbaanissa ympäristössä pyritään luomaan edellytyksiä kaupunkiluonnon kehittymiselle. Vihdintien ja Huopalahdentien bulevardikaupungista suunnitellaan ratkaisuiltaan Helsingin ilmastoviisain uusi rakentamisalue.

Liikenne

Bulevardikaupungin joukkoliikenne muodostetaan tehokkaiden runkoyhteyksien varaan. Näitä ovat bulevardikaupunkia risteävät ja sivuavat rautatiet, Raide-Jokeri sekä bulevardia pitkin kulkeva säteittäiseksi runkoyhteydeksi rakennettava uusi pikaraitiotie. Tarkoituksena on mahdollistaa tehokkaan ja sujuvan joukkoliikenteen järjestäminen kasvavalle asukasmäärälle ja mahdollistaa auton omistamisesta riippumaton elämäntapa bulevardikaupungissa. Joukkoliikenteen solmukohtiin ja vaihtoyhteyksiin kiinnitetään erityishuomiota. Tärkeimmät vaihtopaikat ovat Haagan liikenneympyrässä ja Valimon asemalla. Pikaraitiotien suunnittelussa varmistetaan raideyhteyden sujuva kulku, riittävän korkea keskinopeus, raitiotien pysäkkien saavutettavuus ja vaihtojen toimivuus.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 13!

Seurasaaren juhannusvalkeat 22. kesäkuuta

Santtion salko. Kuva: Seurasaarisäätiö

Seurasaaren juhannusvalkeat on yhteisöllinen kaupunkijuhla, jossa kokkotulille kokoonnutaan tanssien ja laulaen vehreän luonnon keskelle. Seurasaari entisenä laidunsaarena muodostaa ainutlaatuisen ympäristön ikiaikaisen paimenten juhlan viettoon. Tuohitorven kumu kutsuu yleisön lumoavaan juhannustunnelmaan!

Folk-järjestöjen teeman mukaisesti tarjolla on juhannusyön täydeltä elävää kulttuuriperintöä kaikilla mausteilla. Juhannustunnelmaan voi virittäytyä jo Seurasaaren sillalla, kun lauttakokko roihuaa iloisesti vedessä ja tukkilaiset taituroivat tukeillaan. Juhannusvieraat voivat tutustua värikkäisiin kansallispukuihin, kylpeä peräkärrysaunassa, ihastella käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä ja katsella juhannussalon nostoa. Tanhu-Visan johdolla voi opetella kansantansseja tai kuunnella, miten saha soi juhannusillassa.

Nukketeatteri- ja kansanmusiikkikonsertti Myttyiltamat ilahduttaa kaikenikäisiä, suomenhevonen Kirppu ajureineen on valmiina ajeluttamaan juhannusyleisöä ja Kahiluodon kartanon pihalla voi tehdä itselleen kukkaseppeleen tai ruokopillin. Lapset pääsevät tanssimaan poloneesia ja heille sytytetään alkuillasta oma kokko.

Karunan museokirkossa voi nauttia Tikkursby Duon kanteleiden soinnista tai Minna Hokan paimensoitosta ja ”Mökin eukko” johdattelee kirkon takaisella kierroksellaan kävijät taikojen ja loitsujen maailmaan. Juhlakentällä Mammantytöt hurmaa yleisön kimaltavalla perinteentulkinnallaan ja Hollolan kansantanssijat esittävät kruunumorsiusparin tanssit.

Kokkorannassa loimuavat monet kokot, komea pääkokko syttyy klo 22.00 ja kokkojen katselijoita viihdyttää Harri Porter ja nuotanrepiäiset fiulin, bassoviulun, kurtun ja klaneetin soinnein. Illan päätteeksi pyörähdellään pelimannitansseissa Ketaleen säestyksellä aina klo 01 saakka.

Juhannusaattona Seurasaaressa myös syödään yhdessä! Keskikesän pitopöydästä löytyy ripaus ikiaikaisia makuja ja tämän päivän ruokakulttuuria. Keskikesän pitopöytä 17 €.

Seurasaarisäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) järjestävät yhdessä muistitiedonkeruun tämän päivän kokkojen rakentamis- ja polttotavoista.

Viron suurlähettiläs Margus Laidre Munkkiniemen yhteiskoulussa

Suurlähettiläs Laidre keskustelemassa Munkkiniemen yhteiskoulun lukiolaisten kanssa.
100-vuotiasta Viroa juhlittiin Flooran päivä -konsertilla ja suurlähettilään keskustelutilaisuudella

Tiistaina 15.5.2018 Munkkiniemen yhteiskoulun juhlasalissa pidetty perinteinen Flooran päivä -konsertti järjestettiin tänä vuonna Viro 100 -juhlavuoden kunniaksi teemalla ”Yhteinen Itämeremme”. Konsertissa musisoivat Munkkiniemen yhteiskoulun, Munkkiniemen ja -vuoren ala-asteiden, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ja Länsi-

Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Myös Munkkiniemen yhteiskoulun ystävyyskoulu Gustav Adolfi Gümnaasiumin edustajat Tallinnasta nähtiin juhlavuoden kunniaksi Munkan lavalla.

Yleisö oli juhlan henkeen arvovaltaista: koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi paikalla olivat Viron Suomen suurlähetystön edustajat suurlähettiläs Margus Laidre ja neuvos Pille Toompere.

”Kee merekarpidest sul teen”

Konsertti alkoi yhteislaululla. Yhdessä laulettiin sekä Suomen että Viron kansallislaulut. Munkkiniemen yhteiskoulun musiikin opettaja Ville Sumelles ja Inga Rikandi musiikkiopistolta johdattivat kuulijat konsertin teemaan. Lapsikuorot lauloivat suomeksi ja viroksi herkän Äidin sydän -kappaleen, joka on Lydia Koidulan sanoittama virolainen kansansävelmä. Lapsikuorojen Hei helele, virolainen kansansävelmä (sanat Kalevalasta), oli ihana esitys kantelesäestyksellä, samoin orkesterin kanssa yhdessä esitetty Vändra metsas.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 11!

Munkkivuoren ostari juhlii kesän alkua lauantaina 19.5.

Suomen vanhimman ostarin perinteisen kesänavauksen rytmittää Puolustusvoimain varusmiessoittokunnan viihdeorkesteri

Suomen vanhimman ostarin perinteisen kesänavauksen rytmittää Puolustusvoimain varusmiessoittokunnan viihdeorkesteri.

Samainen orkesteri esiintyi, eri miehityksellä tosin, Syyssensseillä 2016. Ainakin tuolloin tunnelma oli niin katossa kuin se avoimen taivaan alla voi olla. Todistetuksi tuli, että kyllä munkkivuorelainen tanssii vaikka ostarilla, jos rytmi on oikea. Maastopukuisen orkesterin lisäksi Music Centerin tuore ja vielä nimetön bändi tekee ensikeikkansa. Muuta viihdettä tarjoaa jonglööri-taikuri Herra Koskinen, hattaramies ja tietysti iki-ihana pomppulinna.

Defibrillaattori ostarille

Ostarille saatiin muutama viikko sitten kiinteistöyhtiön hankkima defibrillaattori. Laite, jota ei toivottavasti koskaan tarvita, on sijoitettu pääaulaan, Sushi sanin takaseinään. Defibrillaattori on automaattinen, eli se neuvoo käyttäjäänsä selkeällä suomen kielellä, eikä aloita elvytystä tarpeettomasti. Mikäli kuitenkin mahdollisen elvytystilanteen sattuessa vähänkin epäilee kykyjänsä laitteen kanssa, on meillä tietysti apu lähellä Haagan pelastusasemalla. Ja Pihlajalinna Dextran aulasta kysymällä saa varmasti lääkärin tai hoitajan paikalle.

Munkkiniemen ravintolapäivä

Ravintolakurssilaiset 2018 kutsuvat kaikki tervetulleiksi!

Lukiolaisten pop up –ravintolakurssi toivottaa tervetulleiksi kaikki hyvän ruoan ystävät Munkkiniemen yhteiskoulun pihalle ravintolapäivän tapahtumaan Amerikka-tunnelmissa lauantaina 19.5!

Pääosin lukion ykkösvuosikurssilaisista koostuva, Munkkiniemen yhteiskoulun lukion yhteiskunta- ja talouslinjan opetustarjontaan kuuluva, kurssi on kevään ajan paneutunut pop up -ravintolan perustamisen saloihin. Lauantaina 19.5. tarjolla on sormin syötävää amerikkalaista ruokaa ja makeana vaihtoehtona cupcake-leivonnaisia kahvin kera. McMunkka-ravintola on auki klo 11 – 15 (tai niin kauan kuin syötävää riittää) – tavoitteena on tarjota herkkuja perheiden lounasaikaan.

– Minusta tässä kurssissa yhdistyvät hienosti bisnes ja keittiö, totesi Jim, jolla on suvussa paljon kokkeja ja kiinnostus alaan jo perheen perintöä, ajatushautomon pohtiessa mitä päivän aikana tehtäisiin ja tarjottaisiin.

– Tämä on mielenkiintoinen ja kiva kurssi, jossa pääsee tekemään myös ulkona – ja verestämään yläasteen valinnaisen köksän taitoja, sanoi puolestaan Oskari.

– Kurssi yhdistääkin hienosti kaksi eri ainetta, köksän ja yhteiskuntaopin, summasi Niko kurssilaisten tapaamisessa huhtikuussa.

Ohjenuorana nuorilla ravintoloitsijoilla on ollut muun muassa Vuoden munkkalaisen 2018, yrittäjä ja kansanedustaja Antero Vartian luona saadut preppausopit: ”Paljon töitä ei kannata tehdä itsetarkoituksellisesti, vaan hyvän lopputuloksen eteen.”

Mihin ravintolatoiminnan mahdollinen voitto sitten käytetään? Kurssilaiset toteavat, että tuotolla katetaan tietysti ensinnäkin kulut. Sen jälkeen voittoa voidaan käyttää mahdolliseen koulutus- tai ravintolavierailuun. Ja jos voittoa jää oikein reilusti, voidaan tarjota esimerkiksi jäätelöt kaikille koulun oppilaille!

Kannattaa siis seurata McMunkan mainontaa koulun kotisivun www.munkka.fi kautta ja tulla paikalle maistelemaan Amerikan-herkkuja!

Teksti & kuva: Kaisa Nummenpää & koulun arkisto

Vihdintien ja Huopalahdentien varsille bulevardikaupunki?

Vihdintie. Kuva: Roni Rekomaa

Vihdintien ja Huopalahdentien ympärille suunnitellaan urbaania kaupunkia osaksi Haagaa, Munkkiniemeä ja Pitäjänmäkeä.

Valimon aseman kaavaillaan muuttuvan uneliaasta seisakkeesta alueen keskukseksi. Kaupunki kaipaa nyt näkemyksiä suunnittelun periaatteista ja yleisistä päämääristä.

Uutta kerrostumaa kaupunginosiin

Bulevardikaupungista ei tehdä uutta nauhamaista kaupunginosaa Vihdintien ja Huopalahdentien varsille, vaan uusi rakentaminen tuo uuden urbaanin kerrostuman nykyisiin kaupunginosiin. Ratkaisut vaihtelevat paikallisista olosuhteista riippuen, ja niissä huomioidaan merkittävät luontoalueet, terveellinen asuminen ja liikennehaittojen minimoiminen.

– Uusi rakentaminen tulee tarjoamaan laadukasta asumista korttelipihoineen ja elämyksellistä urbaania kaupunkia aktiivisine maantasokerroksineen, aukioineen ja lähipuistoineen. Tarkoituksena on suunnitella juuri Haagaan, Munkkiniemeen ja Pitäjänmäkeen sopivaa kaupunkimaista ympäristöä, kertoo arkkitehti Suvi Tyynilä.

Huopalahdentiellä tutkitaan mahdollisuuksia ulottaa tien eteläpään kaltainen kaupunkimainen rakentaminen nykyistä pohjoisemmaksi, esimerkiksi muuttamalla Huopalahdentien linjausta Ulvilantien ja Rakuunatien välillä, järjestämällä Talin liikuntahallien pysäköintialuetta tai pienentämällä Turunväylän liittymäaluetta. Munkkivuoren ostoskeskuksen aluetta kehitetään vastaamaan tulevan asukasmäärän tarpeita sen nykyiset arvot huomioiden.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 8!

Munkinseutu ry jo 45 vuoden ajan kotiseudun ja sen kehittämisen puolesta

Kokouksen puheenjohtajana toimi Erkki Wuori ja sihteerinä Taru Turunen.
Tarja Sarjakoski jatkaa Munkinseutu ry:n puheenjohtajana 2018

Munkinseutu ry – Munksnejden rf on vuonna 1972 perustettu kotiseutuyhdistys, joka pyrkii toiminaan alueen asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi, asuinolosuhteiden sekä sivistyksen ja sosiaalisten olojen kehittämiseksi, vaikuttamaan yhteiskuntasuunnitteluun sekä työskentelemään ympäristön suojelemiseksi sekä sen laadun parantamiseksi.

Yhdistys pyrkii vaikuttamaan alueen liikenne- ja kaavoitussuunnitteluun ja ilmoittamaan kantansa kaupungin viranomaisille. Yhdistys tekee aloitteita ja antaa lausuntoja viranomaisille. Yhdistys onkin järjestänyt vuosien saatossa lukuisia tilaisuuksia Munkkiniemessä, joiden tarkoituksena on ollut tiedon jakaminen alueen asukkaille erilaisista julkisen sektorin asioista sekä samalla lähentää kaupungin päättäjien ja asukkaiden vuorovaikutusta.

Jo 45 vuotta tuli täyteen

Yhdistys täytti viime vuonna 45 vuotta eli sen historia on jo pitkä, vaikkakin merkittävästi vanhempia kotiseutuyhdistykisä Suomesta löytyykin.

Kotiseutuyhdistykset toimivat kaupunginosan, kylän, kotikunnan ja kotimaakunnan tasolla, ja niiden yhteiselin on 1949 perustettu Suomen kotiseutuliitto. Yhdistyksiä on perustettu etenkin 1950-luvulla, jolloin päätoimintana oli yleisen kansankulttuurin tallentaminen sekä luonnon ja ympäristön vaaliminen. Sittemmin toiminta on ollut kokonaisvaltaisempaa, kotiseudun kehittäminen laajemmin. Vanhin suomalainen kotiseutuyhdistys on Lohjan Kotiseuduntutkimuksen Ystävät. Sen perusti Robert Boldt vuonna 1894.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 7!

Helsingin kaupungin talous vakaalla pohjalla

Helsingin kaupungin suurimmat investointihankkeet 2017. Graafi: Tuomas Kärkkäinen

Helsingin taloutta on hoidettu pitkäjänteisesti, ja kaupungin talous on vakaalla pohjalla. Vuosi 2017 oli Helsingin kaupungin taloudessa talousarviossa odotettua myönteisempi. Kaupungin toimintakate toteutui talousarviota parempana, ja verotulot kasvoivat talousarviossa ennakoitua enemmän. Myös korkomenot toteutuivat talousarviota pienempinä. Siten vuosikate toteutui 359 miljoonaa euroa talousarviota parempana ja hieman edellisvuoden tasoa paremmin.

– Helsingin investointitaso verrattuna poistoihin on jopa suurten kaupunkien vertailussa merkittävästi muita korkeampi, mikä lisää painetta hyvälle vuosikatteelle myös tulevina vuosina, pormestari Jan Vapaavuori tiivistää.

Vaikka Helsingin talouden tila on vahvalla pohjalla, vireillä oleva sote- ja maakuntauudistus tuovat toteutuessaan epävarmuutta kaupungin talouden kehitykseen sekä investointikykyyn keskipitkällä aikavälillä.

– Helsinki on vahvasti kasvava kaupunki. Vuonna 2017 Helsinki sai yli 9 000 uutta asukasta, mikä on enemmän kuin kertaakaan 1960-luvun jälkeen. Kestävä kasvu edellyttää kaupungilta investointeja niin palveluihin, asuntorakentamiseen kuin kaupunki-infraan. Kasvavan kaupungin investointikyvystä on huolehdittava kaikissa oloissa ja tämä on kaupungille myös keskeinen edunvalvontakysymys, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Vilkasta asuntorakentamista

Rakenteilla olevien asuntojen määrä Helsingissä on pysynyt jo kolmatta vuotta 7 000 asunnon tasolla, mikä tarkoittaa noin 5 000 valmistuvaa asuntoa vuosittain. Vuonna 2017 lupia myönnettiin 8 200 asunnon rakentamiseksi.

Kaupungin investoinnit ilman liikelaitosten investointeja olivat 546 miljoonaa euroa. Liikelaitokset mukaan laskettuina investointimenot olivat 621 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Suurimmat esirakentamiskohteet sijaitsivat Kalasatamassa (30,4 miljoonaa euroa) ja Länsisatamassa (18,5 miljoonaa euroa).

eBike Store Helsinki avataan Munkkivuoren ostoskeskukseen

eBike Store Helsinki, Raumantie 1, Munkkivuoren ostoskeskus
Maaliskuun 10. päivä Helsinkiin avataan uusi sähköpyöriin keskittyvä erikoisliike

Ajatus palvelevasta, sähköpyöriin erikoistuneesta liikkeestä oli kytenyt omistajien takaraivossa jo pidemmän aikaa. Tarvittava nytkähdys tapahtui Ruotsin Malmössä syyskuussa 2017, kun kaksi omilla talousalueillaan merkittävää pyöräkauppiasta päätti yhdistää voimansa. Kaksikon tavoitteena on luoda jotain merkittävämpää kuin vain yksi uusi pyöräliike. Kummallakin yrittäjällä on omat toimintamallinsa ja vahvuutensa. Ammentamalla tästä tietotaidosta ja kokemuksesta sekä kuuntelemalla asiakkaita herkällä korvalla, saadaan aikaiseksi jotain suurempaa kuin vain asioidensa summa.

Sekä Nummen Pyörällä Turussa että Pyöräliike Lundbergilla Keravalla on kollektiivisesti erittäin laaja osaaminen, josta uusi liike saa tarvittaessa tukea. eBike Store Helsingin henkilökunta koostuu alan ammattilaisista ja olemassa oleva verkosto takaa sen, että asiakas saa aina tarpeeseensa parhaiten soveltuvan ratkaisun.

Nummen Pyörän kaksi liikettä Turussa, Pyöräliike Lundbergin liike Keravalla sekä eBike Store Helsingin liike ovat kaikki samoilla tuotteilla sekä palveluilla olevia eBike Store liikkeitä.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 5/2018!

Munkkiniemen yhteiskoululle koripallon Suomen mestaruus

Munkkiniemen yhteiskoulun SM-kultajoukkue 2018.
Lukion pojille koripallon Suomen mestaruus  jo toisena vuonna peräkkäin. Liikuntahallin mestaruusviirien rinnalle nousee nyt myös vuoden 2018 mestareiden viiri

Munkan lukion pojat ottivat jo toistamiseen voiton Koululiikuntaliiton järjestämässä lukiolaisten koripalloturnauksessa, jonka finaaliottelut pelattiin 6.2.2018 Munkkiniemen yhteiskoululla. Voitosta taistelivat Munkan lisäksi Jyväskylä ja Järvenpää. Final Four -nelikkoon tiensä raivannut Kauhajoki peruutti viime hetkellä osallistumisensa sairastapauksen vuoksi.

Tuplamestarijoukkuetta valmensivat Tomi Kaminen, Jari Kolehmainen sekä Mika Riissanen. Jari ja Mika, mikä on näiden voitokkaiden vuosien salaisuus?

– Ilman muuta hyvä ikäluokka. Joukkueen rungon muodostavat vuoden -99 pelaajat ja tätä porukkaa on täydennetty muutamalla nuoremmalla pelaajalla. Viime vuodesta joukkueen kokoonpano muuttui vain parilla-kolmella pelaajalla, kultamitalivalmentajat toteavat.

Munkan joukkueen kokoonpano on: Aron DahlbergNikolas GustavsonTuomo AntikainenPyry KanervaTuomas OksaJuuso VertioAndrei MakarovLauri LaaksonenMiro LukanguJesper GrimbergenEnzo Kaminen ja Jonatan Siukosaari.

Jari jatkaa, että MuKin poikapuolen juniorityö Munkinseudulla on kansallisesti kärkitasoa. Ja tehty työ näkyy nyt myös siis Munkkiniemen yhteiskoulun koripallojoukkueessa.

– Muuten vuoden 2017 voitto eroaa tästä vuodesta siten, että pelillisesti silloin oli mielestäni kovempi taso. Nyt pääsimme ehkä hiukan helpommalla, Mika analysoi.

Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori Aki Holopainen on syystäkin ylpeä opiskelijoistaan:

– Koulussamme on mahdollista yhdistää sekä hyviin tuloksiin johtava opiskelu että huippu-urheilu, tunnuslauseemme Academics and Sports -hengessä. Kun kummastakaan ei tingitä, vaan tehdään lujasti töitä sekä opintojen että urheilun eteen, saavutetaan tavoitteet.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 4!