Munkkiniemen yhteiskoulu täytti 80 vuotta

Munkka 80 -esiintyjäjoukko teki loistavaa työtä.

Munkkiniemen yhteiskoulu vietti vuosijuhlaansa 16.11. Onnen päivät -musikaalin pyörteissä

Aiemmin viikolla, tiistaina 13.11.2018, juhlat olivat jo alkaneet Alumnipäivällä. Tuolloin Munkan nykyisille oppilaille ja opiskelijoille kävivät puhumassa nelinkertainen tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä sekä Osmo Soininvaara, Työ- ja elinkeinoministeriön Tekoäly-työryhmän puheenjohtajan roolissa – kumpainenkin Munkan alumneja.

Alumnipäivän tilaisuudessa Munkkiniemen yhteiskoulun Senioriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kaihovaara jakoi myös Munkka 80 -juhlavuoden kunniaksi kolme Munkasta maailmalle -vaihto-oppilasstipendiä, joiden yhteisarvo on 18 000 euroa.

Varsinainen juhlapäivä huipentui perjantaina koulussa nautittuun juhlalounaaseen, sekä itse pääjuhlaan. Juhlaesitys, Onnen päivät -musikaali, ammensi Munkkiniemen yhteiskoulun musiikkiperinteestä ja -historiasta. Vuonna 1957 valmistunut koulun juhlasali on nähnyt ja kuullut 60 vuoden aikana musiikkia sen kaikilta laidoilta. Koulun oma musiikkielämä on ollut kautta historian aktiivista ja monelle entiselle oppilaalle sekä opiskelijalle on koulun jälkeen musiikista sukeutunut jopa ammatti. Juhlasalin lavalla ovat esiintyneet myös lukuisat koulun ulkopuoliset aikansa huippumuusikot.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 23!

Nyt ideoimaan ja esittämään hankkeita lähiympäristöön

Toukokuussa stadiluotseina aloittaneet Silja Lindblad ja Jarkko Laaksonen esittelivät osallistuvaa budjetointi -hanketta Munkkiniemen ala-asteella.

Kaupunki osoitti asukkaiden ideoiden toteutukseen 4,4 miljoonaa, toimintamallista käytetään nimeä osallistuva budjetointi

Helsingin kaupunki järjestää parhaillaan ideointitilaisuuksia, joissa kannustetaan ja ohjataan osallistumaan kaupunkilaisia osallistuvaan budjetointiin.

Kysymys on siitä, että Helsingin kaupunki on ohjannut budjetissaan 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten suorien ideoiden mukaan toteutettavaksi.

Kaupungin edustajat stadiluotsit Silja Lindblad sekä Jarkko Laaksonen olivat ohjaamassa Munkkiniemen ala-asteella halukkaita ideoijia toissa viikolla.

Miljoonia toteutukseen

Helsingin kaupunki haluaa siis saada suoraan asukkailtaan ideoita ja näkemyksiä siitä, mitä lähinnä omalta alueelta puuttuu ja mitä sinne voitaisiin investoida, sellaista joka kaupungin hankittavissa tai investoitavissa voisi alueella olla. 4,4 miljoonalla eurolla kaupunki on lupautunut toteuttamaan asukkaiden toiveita.

Tuo summa on jaettu muutamaan osuuteen niin, että läntiseen Helsinkiin, jossa Munkkiniemikin on mukana, kohdistuu reilut 613 000 euroa toteutettavaksi kaupunkilaisten ideoihin. Myös koko Helsinkiin, siis myös muualle, voi ideoita ehdottaa.

Ideoi, osallistu ja äänestä on systeemin idea. Kaupunki kutsuu äänestämään ensi keväänä niitä ehdotuksia, jotka äänestykseen mahdollisesti pääsevät ja sen mukaan hanke etenee.

– Kaupunki toteuttaa sen jälkeen eniten ääniä saaneet ehdotukset, kertoo Silja Lindblad.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 22!

Nordean Munkkiniemen konttori suljetaan

Nordean Munkkiniemen konttori, Munkkiniemen Puistotiellä, on päätetty lakkauttaa.

Nordean Munkkiniemen konttori yhdistetään Mannerheimintie 7 konttoriin

Tähän asti Munkkiniemen konttori on palvellut asiakkaita kahtena arkipäivänä viikossa, ja muutoin ajanvarauksella. Nämä palvelut siirtyvät 30. marraskuuta Mannerheimintien konttoriin, josta löytyvät myös muut päivittäiset pankkipalvelut.

Pankin mukaan muutoksen taustalla on asiakaskäyttäytymisen muutos. Sen mukaan yhä useampi haluaa hoitaa pankkiasiat muulla tavalla kuin käymällä konttorissa. Jo joka kolmas asuntolainaneuvottelu käydään verkkotapaamisena asiakkaan kotoa tai esimerkiksi työpaikalta käsin. Digikanavien kautta Nordeaan ollaan yhteydessä satoja tuhansia kertoja päivässä, ja puhelimen sekä chatin kautta palvelua saa lähes 15 000 asiakasta päivittäin.

Nordea järjestää vuoden aikana yli 500 digineuvontatilaisuutta ympäri Suomen, tilaisuuksia järjestetään muun muassa Munkkiniemen kirjastossa. Seuraavan neuvonnan ajankohdan löytää verkossa osoitteesta: www.nordea.fi/digineuvontaa.

Käteisen rahan käyttö on vähentynyt viime vuosien aikana tasaisesti, mutta samanaikaisesti käteisen saatavuus on kuitenkin koko ajan parantunut. Konttoreiden lisäksi Nordean asiakkaat voivat nostaa käteistä automaateista, sekä ostosten yhteydessä K-kaupoista, Tokmanni-ketjun myymälöistä ja R- kioskeista.

Seurakuntavaalit marraskuussa – tilaisuus vaikuttaa paikallisasioihin

Leo Glad on toiminut kirkkoherrana Munkkiniemessä vuodesta 2005.
Munkkiniemen seurakunnan kirkkoneuvostoon valitaan 14 jäsentä ja seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon 4 valtuutettua

Nyt on mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman kotiseurakunnan asioihin ja päätöksentekoon, koska seurakuntavaalit lähestyvät, niiden ennakkoäänestys alkaa 6. marraskuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18. marraskuuta.

Seurakunnallinen elämä Munkkiniemessä on kokenut uuden tulemisen, kun vaaleissa on ehdolla nyt ennätysmäärä ehdokkaita aiempiin vaaleihin verrattuna. Näin asian kokee kirkkoherra Leo Glad.

Ehdokaslistojakin Munkkiniemen seurakuntavaaleissa on nyt aiemman kahden sijaan kolme.

– Erityisesti nuoria ihmisiä on tullut mukaan seurakunnalliseen elämään ja toimitaan. Samalla vapaaehtoistyöntekijät ovat tehneet vahvan tulemisen seurakunnalliseen elämään, iloitsee kirkkoherra Leo Glad.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 20!

Helsingin asunnottomien yötä vietetään jälleen

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea.

Asunto on perusoikeus, jonka puuttumista ei voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomuuden rakenteellisia syitä ovat asuntomarkkinatilanne ja erityisesti pula kohtuuhintaisista asunnoista sekä eriarvoisuus.

– Asunnottomuutta torjutaan tehokkaasti rakentamalla kohtuuhintaisia, ARA-lainoitettuja asuntoja sekä noudattamalla Asunto ensin -periaatetta, sanoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n (Vva ry) toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Tapahtuma järjestetään Dallapénpuistossa klo 16–22. Soihtukulkue saapuu ja Asunnottomien yön tulet sytyttää seitsemältä asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Poliitittikojen paneelikeskusteluun osallistuvat muun muassa kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Silvia Modig (vas.). Ilkka Taipaleen lahjoittamassa jurtassa kansalaiset pääsevät keskustelemaan poliitikkojen ja esiintyjien kanssa asunnottomuudesta.

Tapahtumassa esiintyvät tuliryhmä Pyrokratia ja useita bändejä kuten Pelko. Asunnottomat pääsevät peseytymään saunaan. Lisäksi tarjolla on muun muassa hiusten leikkuuta ja ruokaa.

Päätapahtuman lisäksi ympäri Helsinkiä järjestetään useita tapahtumia esimerkiksi päivätapahtuma Pasilan asukastalossa ja elokuvatapahtuma Konepaja Brunolla.

Asunnottomien yön suojelijana Helsingissä toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Helsingin Asunnottomien yön teemana on sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Nämä palvelut ovat tärkeitä sekä asunnottomuuden ehkäisyn, sen keston lyhentämisen ja asunnottomuuden jälkeisen kuntoutumisen kannalta. Myös nuorten tilanne huolestuttaa tapahtumaa koordinoivaa Vva ry:tä.

– Nuorten asunnottomuus kasvoi viime vuonna 13 prosentilla ja kaikista asunnottomista noin viidesosa on nuoria. Nuorten asunnottomuuden ehkäisyssä tärkeää on kohtuuhintaisuus, asumisneuvontatoiminnan vakiinnuttaminen sekä nuorille suunnatut joustavat ja jalkautuvat palvelut, Tiivola toteaa.

Miksi olen olemassa? – Etsimme jotain itseämme suurempaa

Tiina Tasmuth

Lähtevien lääkäri Tiina Tasmuth Munkkivuoren kirkon esitelmä- ja keskustelusarjassa 31.10. klo 11.30.

Espoon sairaalan ylilääkärinä toimiva Tiina Tasmuth on yksi niistä lääketieteen ammattilaisista, joiden tehtävänä on saatella meitä turvallisesti ajan rajalle ja rajan yli. Hän on nähnyt kuolevien potilaiden polttareita, kihlajaisia ja häitä. Sairaalassa on vietetty kuolevan äidin lapsen kastejuhlaa ja kuolema on lomittunut elämään.

Tiina Tasmuthin mielestä on hyvä, jos ihminen uskaltaa ajatella elämänsä päättymistä. Silloin hän ei kuole itseltään salaa eikä jätä jälkeenjääviä vaille sitä hyvää, mitä voisi heille jakaa. Tasmuth haluaa saattohoitolääkärinä olla toivon ylläpitäjä, jolloin tärkein on, ettei kuolevaa ja hänen omaisiaan jätetä.

Kysymykseen Miksi olen olemassa Tiina Tasmuth vastaa omakohtaisesti keskiviikkona 31.10. Esitelmä- ja keskustelusarjan neljässä tapaamisessa Munkkivuoren kirkossa on mahdollisuus kuulla, mitä muut ovat pohtineet ja löytäneet sekä keskustella omista elämänkysymyksistä. Keskustelua voi jatkaa yhteisen aterian (vapaaehtoinen 5 euroa) äärellä seurakuntasalissa.

Munkkivuoren kirkon haasteellisen sarjan aloittaa 17.10. FT Eija-Riitta Korhola, joka toimii nykyisin akateemisen maailman, bisneksen ja politiikan välillä: Amsterdamissa, Pekingissä, Tokiossa ja Brysselissä.

Isäntänä tapaamisissa on kirkkoherra Leo Glad. Ohjelma alkaa klo 11.30, lounas on tarjolla klo 13.

Suomen iloisin yrittäjä 2018 on Lauri Salmi Helsingistä

Lauri Salmi luotsaa kahta kauneushoitolaa oman toiminimensä alla ja kouluttaa lisäksi kauneudenhoitoalan ammattilaisia.

Kilpailun voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä neljän finalistin joukosta. Beauty Experience Lauri Salmen yrittäjä Lauri Salmi sai finalistivaiheessa yli 31 000 ääntä ja vei voiton.

Ehdotuksia Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi tuli tänä vuonna 459, ja kaikkiaan kisassa annettiin reilut 80 000 yleisöääntä. Kilpailun muut finalistit olivat Pauliina Nordberg Raumalta, Susanna Synnerberg Lohjalta ja Riikka Liikavainio Iistä.

Rohkeasti eteenpäin

Lauri Salmi luotsaa kahta kauneushoitolaa oman toiminimensä alla ja kouluttaa lisäksi kauneudenhoitoalan ammattilaisia. Hän aloitti yrittäjänä jo noin 15 vuotta sitten. Salmi on otettu saamastaan tunnustuksesta ja kiittää kaikkia häntä äänestäneitä.

– Tuntuu hienolta! Voitto kannustaa entistäkin energisemmäksi ja iloisemmaksi ja antaa lisää tuulta purjeisiin. Haluan kannustaa kaikkia yrittäjiksi haluavia: Täytyy vain mennä rohkeasti eteenpäin. Se palkitsee sitten jossain vaiheessa. Minullakin on ollut vaikeita aikoja yrittäjänä, mutta olen aina saanut tukea, Lauri Salmi kiittelee.

– Lauri näyttää hienoa esimerkkiä yrittäjyydestä omalla asenteellaan – ihailtavaa onnistumisen halua ja uuden kokemisen paloa. Lämpimät onnittelut voitosta! Kiitokset myös kaikille muille kilpailuun osallistuneille. Kisa toi jälleen esiin hienoja yrittäjätarinoita eri aloilta ja eri puolilta Suomea, Ilmarisen markkinointipäällikkö Mari Merilampi sanoo.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 18/2018!

Munkkivuoren ostoskeskuksen Syyssensseillä viihdyttiin

Etsiväseikkailu komisario Makkosen johdolla lapsille.

Munkkivuoren ostarilla vietettiin jälleen perinteisiä ja odotettuja Syyssenssejä syyskuun toisena viikonvaihteena.

Ostoskeskuksen syyskauden markkinointitapahtumassa musiikista huolehti Finnair Pilots Big Band ja Music Centerin oppilaat esiintyivät ala-aulassa.

Etsiväseikkailu komisario Makkosen johdolla sekä pomppulinna olivat varattu lasten ohjelmanumeroiksi.

Suomen suurin tennisseura HVS -Tennis tarjosi pelipaikat Street Tennikseen ohjaajien opastamana. Mukana oli myös Munkkinimen seurakunta.

– Sää suosi tapahtumaa, bändi oli vallan mainio, erityisesti on pakko mainita Mikael Konttinen, tuo upeasti laulava lentoperämies. Väkeä oli vallan mukavasti paikalla, toteaa ostoskeskuksen koordinaattori Keijo Lotvonen.

Lue lisää Munkinseudun numerosta 17!

Munkkivuoren ostoskeskuksen Syyssenssit lauantaina

Ostarin perinteiset syyskarkelot juhlitaan lauantaina 8.9. klo 10-14. Swingin tarjoilee Finnair Pilot´s Big Band. Tervetuloa!

Runokävely Munkkiniemessä

Runokävely Munkkiniemessä yhdessä Katja Seutu, Lauri Seutu, Miika Osamitsu ja Munkkiniemen kirjasto perjantaina 21.9. klo 16. Kävelyn teemana on metsä, ja luetaan paikallisten runoilijoiden kuten Lassi Nummi, Helvi Juvonen, Katja Seutu ja Miika Osamitsu, runoja. Runoja kuullaan myös laulettuna. Munkkiniemen kirjastolle metsäteema on yksi tärkeä esillä pidettävä asia.