Jäteastioiden tyhjentäminen alkaa ennen aamuruuhkaa

Uudistuksella vähennetään liikenteen ruuhkautumista aamuisin erityisesti Helsingin keskustassa, kun jäteautot eivät ole tyhjentämässä jäteastioita samaan aikaan, jolloin ihmiset ovat matkalla töihin.

HSY:n uudistamat jätehuoltomääräykset tulevat voimaan pääosin 1.3.2019. Jäteastioiden tyhjennys on mahdollista Helsingin kantakaupungin alueella kello 5–22. Muualla tyhjennystyöt voidaan aloittaa tuntia myöhemmin. Vuodesta 2021 alkaen biojätettä, muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetallia kerätään kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Uudistuksella vastataan

EU:n ja Suomen valtakunnallisiin kierrätystavoitteisiin.

Jäteastioiden tyhjennykset voidaan aloittaa maanantaista perjantaihin vastaisuudessa aamulla kello kuusi ja jatkaa kello 22 saakka pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella maaliskuun alusta alkaen.

Helsingin kantakaupungin alueella muodostetulla vyöhykkeellä jäteastioiden tyhjentäminen voidaan aloittaa jo tuntia aikaisemmin eli kello viisi. Tällä hetkellä jäteastioiden sallittu tyhjennysaika on kello 7–21.

Näin päätti Helsingin seudun ympäristöpalveluiden hallitus 18.1.2019 hyväksymällä pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea koskevat jätehuoltomääräykset. Uudet määräykset tulevat voimaan pääosin 1.3.2019 lukuun ottamatta uusia erilliskeräysvelvoitteita, jotka astuvat voimaan siirtymäajan jälkeen 1.1.2021.

– Uudistuksella vähennetään liikenteen ruuhkautumista aamuisin erityisesti Helsingin keskustassa, kun jäteautot eivät ole tyhjentämässä jäteastioita samaan aikaan, jolloin ihmiset ovat matkalla töihin. Samalla vähennetään jäteastioiden tyhjennyksistä aiheutuvia päästöjä sekä parannetaan kadulla liikkuvien ja jätteenkuljettajien turvallisuutta, kertoo HSY:n toimialajohtaja Petri Kouvo.

Lue lisää Rööperin lehden numerosta 2!

Strindberg palaa juurilleen

Parannustöiden myötä Strindbergin kahvilaan tulee yläkerran ravintolan tunnelmaa.

Tavoitteena klassinen Esplanadin olohuone

Keskeisellä paikalla sijaitseva ikoninen Strindbergin kahvila on merkittävä osa Helsingin kaupunkikulttuuria. Vuonna 1992 avatussa kahvilassa käynnistyy sisätilojen kohennustyöt, joilla palautetaan Strindbergin tunnelma juurilleen. Tiloja parannetaan kahvilan henkeä ja rakennuksen tyyliä kunnioittaen. Tarkoituksena on, että kahvila palvelee jatkossa entistäkin monipuolisemmin kaupunkilaisten eleganttina olohuoneena Helsingin sydämessä.

Strindbergin kahvilan parannustyöt ovat osa aiemmin aloitettua projektia, jossa toteutettiin ravintolan yläkerran laajennus.

– Asiakkaamme rakastavat skandinaavista ranskalaisuutta. Tätä samaa ilmettä haemme nyt myös alakertaan. Haluamme korostaa Strindbergille ominaisia piirteitä: arvokkuutta, laatua ja yksilöityä persoonallisuutta. Emme tavoittele trendikkyyttä, vaan ajatonta klassisuutta, joka kestää vuosikymmenestä toiseen ja vetoaa sekä helsinkiläisiin että turisteihin, kertoo ravintolan johtaja Susanna Reichmuth.

Parannustöiden myötä tiloista saadaan myös toimivammat, jolloin asiakas voi halutessaan piipahtaa nopeasti kahvilla tai viivähtää pidempään. Myös kahvilan tarjonta laajenee. Asiakkaiden valittavana on enemmän tuotevaihtoehtoja.

– Laajennamme entisestään suolaisten ja makeiden herkkujen valikoimaamme. Säilytämme kuitenkin kaikki suositut klassikot, kuten Toast Skagenin, joten omista suosikeista pääsee jatkossakin nauttimaan kahvilamme ainutlaatuisessa tunnelmassa, lupaa keittiöpäällikkö Jarkko Nieminen.

Strindbergin parannustyöt alkoivat 6.1.2019. Strindbergin kahvila avataan uudelleen helmikuun 2019 aikana. Yläkerran ravintola on avoinna normaalisti alakerran muutostöiden ajan. Strindberg on osa NoHo Partners -konsernia.

Runo on lausumalla parasta

Seela Sella hurmasi Temppeliaukion kirkon yleisön Eino Leinon Helkavirsien elävällä tulkinnalla. Kuva: Raimo Granberg.

Suomen Lausujain Liiton juhlamatinea oli jälleen Itsenäisyyspäivänä Temppeliaukion kirkossa. Lyhyesti virsi kaunis, koska se kesti vain kolme varttia? Tavattoman perusteellisen juhlapuheen piti lausuja, Työväenopiston opettaja Iiro Kajas. Hän vetosi esikuvaansa, ohjaaja Sakari Puuruseen, joka korosti, että lausujan pitää ”luottaa maajalkaansa”, mikä on ohje henkisen kantapään nostajille.

Liitto perustettiin 1938 Hotelli Helsingissä. Se järjesti miesrunoilijoiden lausuntasarjaa. L. Onerva oli ensimmäinen nainen 1949. Pitkään oli asenne, jonka Kai Laitinen muotoili Parnassossa 1959: – Runo on lausumatta paras.

Ella Pyhältö esitti repäisevästi Elvi Sinervon ”Me olemme kansa” ja Aulikki Oksasen ”Leivotko minulle äiti”: – Leivotko minulle äiti, / leivotko rusinapullan? / Isä niityllä heinää niittää, / pilvilaumoja tuuli ajaa. Nykyinen SLL:n puheenjohtaja sanoo lausunnassa olevan jotain suomalaista:

– Olemme tarinoitamme ja kieltämme rakastava kansa. Pitkä pimeä kausi on kuin luotu runon syliä varten.

Lue lisää Rööperi Lehden numerosta 22!

Info- ja näyttelytila Laituri suljetaan

Laituri on toiminut lähellä Kampin keskusta osoitteessa Narinkka 2.

– Asiakaspalvelu jatkuu Sörnäisissä

Helsingin kaupungin info- ja näyttelytila Laiturin toiminta Kampissa päättyy 30. marraskuuta 2018. Jatkossa kaupunkiympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvää asiakaspalvelua saa osoitteessa Sörnäistenkatu 1.

Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelupiste Sörnäisissä auttaa jo nykyisin monissa rakennettuun ympäristöön liittyvissä kysymyksissä. Vastaisuudessa sinne keskitetään myös Laiturilta tuttu asiakaspalvelu. Laiturin näyttelytoiminta jää toistaiseksi tauolle.

Sörnäistenkatu 1:ssä voi käydä 19.11.2018 alkaen katsomassa esimerkiksi sellaisten kaava-, puisto-, katu- ja liikennehankkeiden suunnitelmia, joissa on meneillään nähtävilläoloaika eli joista voi antaa palautetta kaupungille. Samat tiedot löytyvät myös verkko-osoitteesta www.hel.fi/suunnitelmat.

Suunnitelmiin ja kaupunkiympäristöön liittyvää henkilökohtaista neuvontaa saa Sörnäistenkadulla maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 10–15.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelun tavoittaa puhelimitse numerosta 09 310 22111 ja sähköisesti osoitteesta www.hel.fi/palaute.

Lue lisää Rööperi Lehden numerosta 21!

Aleksin joulukatu avataan sunnuntaina 25. marraskuuta 70. kerran

Aleksanterinkatu on joulukatuna ensimmäistä kertaa vuonna 1949. Kuvaaja tuntematon. Lähde Helsingin kaupunginmuseo.

Helsingin Aleksanterinkatu saa juhlavalaistuksen tänä vuonna 70:ttä kertaa. Perinne alkoi vuonna 1949, jolloin Aleksanterinkadun kauppiaat koristelivat kadun varren havuin ja valoin ilahduttaakseen raskaista sotavuosista toipuvia kaupunkilaisia.

Joulukadun avajaisjuhlallisuudet alkavat Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla kello 15 lauluyhtye Club For Fiven esityksellä. Esiintyjinä nähdään lisäksi EMO Brass -vaskipuhallinyhtye, laulaja Mikael Konttinen, säveltäjä-laulaja Soili Perkiö, Aleksin joulukööri -kuoro sekä oopperalaulaja Waltteri Torikka. Musiikkiohjelman on suunnitellut ja tuottanut Reijo Karvonen.

Itse joulupukki saapuu juhlan päätähdeksi ja tuo terveisensä Korvatunturilta. Joulupukki ja pormestari Jan Vapaavuori saapuvat Senaatintorille HKL:n museoraitiovaunulla. Pormestari sytyttää jouluvalot kello 16.

– Joulukadun avaus on Helsingin pisimpään jatkuneita tapahtumia ja vahva helsinkiläinen perinne. Joulu on juhla, jota vietetään usein perhepiirissä. Kaupunkikin on ennen kaikkea yhteisö, joten joulukadun avausjuhla on hyvä syy tulla juhlimaan joulun odotusta yhdessä, Vapaavuori toteaa.

Joulukadun avaus on Suomen yksi vanhimmista jouluperinteistä.

Lue lisää RööperinLehden numerosta 20!

Ruoholahti ja Puotila saivat taideteoksensa

Teos Pikselit ilahduttaa Ruoholahden metroasemalla.

Yksitoista Helsingin metroasemaa saa tänä syksynä uuden ilmeen, kun HKL:n asemailmekilpailun voittajien työt ripustetaan paikalleen. Ensimmäiset kaksi asemaa, Ruoholahti ja Puotila saivat teoksensa viikonloppuna. Lopuille yhdeksälle asemalle teokset ilmestyvät lähiviikkojen aikana.

HKL haki kilpailulla kullekin asemalle omaa, asemakohtaista ja helposti tunnistettavaa ilmettä. Tavoitteena toteutuksille on raikas ja omaleimainen, aikaa kestävä ulkoasu.

– Minusta on kiehtova ajatus, että teoksen näkee niin moni ihminen keskellä arkeaan. Toivon, että Puotilan metroasemalla odottelevat matkustajat jäävät tutkimaan kuvia ja huomaavat esimerkiksi, miten värit käyttäytyvät keskenään, sanoo Puotilan metroaseman taiteilija Marjo ”Mollu” Heino.

Taiteilijat ovat hakeneet inspiraatiota muun muassa ympäröivästä kaupunkimiljööstä ja luonnosta.

Taiteilijat toivovat myös, että heidän teoksensa tarjoaisivat hetken pakotien pois arjesta.

HKL:n nettivisuilla päivitetään tietoja asemista ja niiden taiteilijoista. Seuraa myös HKL:n somekanavia, joissa taiteilijoihin voi tutustua.

Lue lisää Rööperin Lehden numerosta 18!

Laivurinkadun ja Tehtaankadun risteyksessä remontti

Laivurinkadun ja Tehtaankadun risteys.

Liikennejärjestelyjä parannetaan

Työt Laivurinkadun ja Tehtaankadun liittymässä alkoivat lokakuun alussa. Urakassa parannetaan ja selkeytetään liittymän liikennejärjestelyitä. Työt valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Vilkkaasti liikennöity Laivurinkadun ja Tehtaankadun liittymä rakennetaan uudelleen ja samalla rakennetaan uudet raitiotiepysäkit. Tehtaankadun varteen sekä Laivurinkadulle. Pyöräilyn ja jalankulun ylityskohtia risteyksessä selkeytetään ja suojatien yhteyteen asennetaan jalankulkijoista varoittavat huomiovalot.

Laivurinkadun ja Tehtaankadun liittymästä ja sen liikennejärjestelyistä on tullut paljon palautetta kaupungille alueen asukkailta.

Urakka alkoi tämän viikon alussa.

Pääkaupunkiseudulla aloittaa uusi posteljooni

Kattavan verkoston myötä Jakeluyhtiö Suomi kykenee entistä paremmin tarjoamaan aidon vaihtoehdon Postille.

PKS Jakelu Oy aloittaa toimintansa osana Jakeluyhtiö Suomen verkostoa

PKS Jakelu Oy jätti 11.9. postitoimintailmoituksen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueille. Yhtiö tulee toimimaan Jakeluyhtiö Suomen verkostossa ja keskittyy osoitteellisten tuotteiden (kirjeet, aikakauslehdet ja pienpaketit) päiväjakeluun edellä mainittujen kaupunkien alueella.

Yhtiön omistavat Sanoma Media Finland Oy, Keskisuomalainen Oyj, Alma Manu Oy, Ilves Jakelu Oy, TS-Yhtymä Oy, Kaleva365 Oy ja Keskipohjanmaan Kirjapaino Oyj.

Operatiivinen toiminta pyritään aloittamaan noin kuukauden sisään, ja tavoitteena on kattaa pääkaupunkiseudun noin 500 000 kotitaloutta ensi vuoden alkupuolella.

Laajentuminen pääkaupunkiseudulle kasvattaa Jakeluyhtiö Suomen tavoittavuuden noin 70 prosenttiin Suomen kotitalouksista, kun aiemmin jakeluverkosto kattoi noin puolet kotitalouksista. Kattavan verkoston myötä Jakeluyhtiö Suomi kykenee entistä paremmin tarjoamaan aidon vaihtoehdon Postille.

PKS Jakelu Oy:n operatiiviseksi päälliköksi on nimitetty Tanja Sammalisto, joka on toiminut Postilla useissa eri tehtävissä lähes 15 vuoden ajan.

– Tulemme palkkaamaan pääkaupunkiseudulle parisataa uutta jakajaa ja haemme aktiivisesti myös alihankintayrityksiä postinjakeluun, kertoo Sammalisto.

Lue lisää Rööperin Lehden numerosta 16!

Telakkakadun rakentaminen alkaa Punavuoressa

Design Telakka -kilpailun voittajatyön ”Living Harbour” pohjalta kehitettyjä suunnitelmia Telakkarantaan. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto / Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Helsinginniemen lounaiskärjessä sijaitseva punatiilinen Telakkaranta muuttuu lähivuosina satamatoimintojen alueesta asuin- ja työpaikka-alueeksi. Alueesta tulee osa kantakaupungin rantoja kiertävää reittiä. Pyöräilyn ja jalankulun yhteyksiä parannetaan ja pyöräilyn pääreittiä jatketaan katkeamattomana Bulevardilta Eiranrantaan asti ja siitä eteenpäin. Rakennustöiden vuoksi jouduttiin nykyinen pyöräily- ja jalankulkuväylä sulkemaan väliltä Punavuorenkatu–Tehtaankatu, maanantaina 27.8.

Jätkäsaaren naapurissa olevan Telakkarannan pääkatu on Telakkakatu, ja sen liikenneyhteydet on suunniteltu osittain uudelleen. Telakkarannan läheisyyteen on tulossa kaksi raitiovaunupysäkkiä, yksi Telakanpuistikon kohdalle ja toinen alueen eteläpuolelle.

Lue lisää Rööperin lehden numerosta 15!

Skanskan ensimmäinen asuntokohde Telakkarannassa rakenteilla ja myynnissä

Kahdeksankerroksisessa Helsingin Annexissa on monia mielenkiintoisia ratkaisuja kuten korkeat huoneet ja suuret lattiaan asti ulottuvat ikkunat.

Skanska on aloittanut Helsingin Telakkarannan ensimmäisen asuntokohteen As. Oy Helsingin Annexin rakennustyöt sekä asuntojen myynnin. Alueella on lisäksi käynnissä toimitilojen rakentaminen Euroopan kemikaalivirastolle sekä maanalaisen pysäköintilaitoksen rakennustyöt.

– Helsingin kantakaupunkiin tulee nyt korkeatasoisia uusia koteja ainutlaatuiseen paikkaan. Aiemmin pääosin suljettu ranta-alue saadaan tulevaisuudessa kaupunkilaisten käyttöön. Rannan laiturialueelle tulee rantapromenadi ja lähikadut avautuvat rantalaiturille. Telakkarannassa yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla vanha telakkamiljöö, meri, moderni asuminen ja kantakaupungin palvelut, kertoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Helsingin Annex nousee keskeiselle sijainnille osoitteeseen Telakkakatu 12. Annexiin valmistuu kesällä 2021 yhteensä 29 uniikkia kotia kaksioista hulppeisiin 136 neliön avariin huoneistoihin.

Lue lisää RööperiLehden numerosta 14!